Рішення
від 06.11.2018 по справі 583/4134/18
ОХТИРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 583/4134/18

2/583/1143/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 листопада 2018 року м. Охтирка

Охтирський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючого судді Соколової Н.О.

за участю секретаря Марченко О.Ю.

розглянувши у спрощеному позовному провадженні без виклику сторін в залі суду № 6 справу № 583/4834/18 за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства Райз-Максимко про розірвання договору оренди земельної ділянки,-

ВСТАНОВИВ:

05.10.2018 відкрито провадження в даній справі. Позивач свої вимоги мотивує тим, що їй на праві приватної власності належить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,7514 га, розташована на території Бакирівської сільської ради Охтирського району Сумської області. 23.09.2009 вона уклала з відповідачем договір оренди вказаної земельної ділянки. 25.05.2016 з відповідачем укладений додатковий договір про внесення змін і доповнень до договору оренди землі № 264 від 23.09.2009 року. Відповідач, використовуючи земельну ділянку, порушує режим природоохоронного використання земель, не надав орендодавцю проект землеустрою, що забезпечує еколого-економіне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, не дотримується порядку сівозміни на земельній ділянці, яка передана йому в користування, що призводить до зниження якісних характеристик ґрунту і є порушенням умов договору оренди землі. Чергування сільськогосподарських культур і парів відповідачем не здійснюється, земля виснажується і на наступний рік знову використовується для вирощування культур, що призводить до зниження родючості землі. Орендар зобов'язаний здійснювати заходи щодо охорони родючості ґрунтів. Протиправна бездіяльність відповідача загрожує збереженню орендованої земельної ділянки, в зв'язку з чим звернувся до суду з позовом та просить розірвати договір оренди землі від 23.09.2009 року № 264, укладений між ОСОБА_1 та ПАТ Райз-Максимко , зареєстрований 12.11.2012 за № 592030004003271.

Відповідачем у визначений судом строк відзиву на позовну заяву не надано.

Суд, дослідивши наявні у справі докази, дійшов наступного висновку.

Встановлено, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 3,7514 га у межах згідно з планом, розташованої на території Бакирівської сільської ради Охтирського району, Сумської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер: 5920380400:01:001:0520, що підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку (а.с. 7).

23.09.2009 між ОСОБА_1 та ЗАТ Райз-Максимко в особі директора Хухрянської філії ОСОБА_2 укладений договір оренди земельної ділянки, зареєстрований 12.11.2012 за № 592030004003271, згідно з яким відповідачу передано в оренду земельну ділянку площею 3,7514 га, у тому числі рілля 2,3667 га, сіножаті 1,3847 га, строком на 5 років. (а.с. 13).

Згідно з рішенням зборів акціонерів з дати державної нової редакції статуту, 2 серпня 2010 року та видачі нового свідоцтва про державну реєстрацію, найменування Закритого акціонерного товариства Райз-Максимко змінено на Приватне акціонерне товариство "Райз-Максимко".

Відповідно до додаткового договору № 229/16 про внесення змін і доповнень до договору оренди землі № 2644 від 23.09.2009 р., зареєстрованого 12.11.2012 р. за № 592030004003271, за взаємною згодою, сторони дійшли згоди, що в оренду передається земельна ділянка (рілля) загальною площею 2,3667 га, кадастровий номер 5920380400:01:001:0520. Договір оренди укладено на 10 років, початок перебігу яких починається з наступної дати за датою державної реєстрації цього договору. Орендна плата за користування земельної ділянки рілля, площею 2,3667 га, кадастровий номер 5920380400:01:001:0520 вноситься Орендарем у грошовій формі в розмірі 7 % нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що складає 5351,12 гнр. за рік оренди. За згодою сторін розрахунки щодо орендної плати можуть здійснюватись у натуральній формі, яка здійснюється шляхом передачі сільськогосподарської продукції чи товарів, у кількості або вартості, яка є пропорційною до розміру орендної плати у грошовій формі, що включає податки (збори). Інші умови Основного договору залишені без змін.

Таким чином, сторонами укладено правочин, за яким позивач передав у платне користування відповідачеві належну йому на праві приватної власності земельну ділянку на умовах, визначених сторонами у спірному договорі.

Згідно зі ст.ст. 526, 530 ЦК України зобов'язання повинні виконуватись належним чином у встановлений термін відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства.

Відповідно дост.792 ЦК України,за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату. Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Правовідносини з оренди земельних ділянок регулюєЗакон України Про орендуземлі від06.10.1998№161-XIV.

Згідно зі ст. 1 Закону України Про оренду землі , оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до положень ст. 2 Закону України Про оренду землі , відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються ЗК України, ЦК України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Згідно зі ст. 13 Закону України Про оренду землі , договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Стаття 31 Закону України Про орендуземлі регламентує загальний порядок розірвання договору оренди землі, зокрема: ч. 3 та ч. 4 статті встановлюють, що договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. За вимогою однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішення суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Відповідно до ст. 32 Закону України Про оренду землі , на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених ЗК України та іншими законами України.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 24 ЗУ Про оренду землі , орендодавець має право вимагати від орендаря: дотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил.

Таке ж правило закріплене і в п. 28 Догорору.

Обов'язки орендаря визначені у ст. 25 Закону України Про оренду землі , до яких належить: приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, зареєстрованим в установленому законом порядку; виконувати встановлені щодо обєкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому законом або договором оренди землі; дотримуватися режиму використання земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, реєстраційного та історико-культурного призначення; у п'ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності надати копію договору відповідному органу доходів і зборів.

Відповідно до ст.37 ЗУ Про охорону земель , власники та землекористувачі, в тому числі орендарі, земельних ділянок зобов'язані здійснювати заходи щодо охорони родючості ґрунтів, передбачені цим Законом та іншими нормативно-правовими актами України.

Відповідно до ст. 27 Закону України Про оренду землі , орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону.

За змістом ч. 1, ч. 2 ст.651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно до п. 36 договору оренди землі, укладеного між ОСОБА_1 та відповідачем, дія договору припиняється у разі, закінчення строку, на який його було укладено; придбання орендарем земельної ділянки у власність, викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; ліквідації юридичної особи-орендаря. Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом. Дія договору припиняється шляхом його розірвання за взаємною згодою сторін; за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається.

Доводи позивача щодо невиконання орендарем вимог закону в частині невиготовлення та нерозроблення проекту землеустрою, що забезпечує еколого-економічне обґрунтування сівозміни, не знайшли свого підтвердження під час судового розгляду справи, оскільки жодних доказів, які б свідчили про порушення прав позивача у зв'язку із цим, суду не надано. Також, позивачем не надано доказів порушення відповідачем вимог договору щодо раціонального та цільового використання земельної ділянки, не доведено порушення відповідачем порядку сівозмін, про зниження та втрату родючості, погіршення корисних властивостей земельної ділянки, належній їй.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених ЦПК України.

Враховуючи вищевикладене та приймаючи до уваги, що відповідно до ст. 81 ЦПК України, позивач не надав суду належних та допустимих доказів на підтвердження позовних вимог вважаю, що в задоволенні позову слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 77-81, 141, 263-265, 268 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

В задоволені позову ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства Райз-Максимко про розірвання договору оренди земельної ділянки , відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Сумської області через Охтирський міськрайонний суд Сумської області протягом 30 днів з дня його складення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Охтирський міськрайонний суд Сумської області.

Позивач: ОСОБА_1, Україна, Сумська область, Охтирський район, с. Бакирівка, вул. Першотравнева, 12.

Відповідач: Приватне акціонерне товариство Райз-Максимко , Україна, м. Київ, проспект Перемоги, 121 В.

Суддя Охтирського міськрайсуду

Сумської області ОСОБА_3

СудОхтирський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення06.11.2018
Оприлюднено07.11.2018
Номер документу77646419
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —583/4134/18

Рішення від 06.11.2018

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Соколова Н. О.

Ухвала від 05.10.2018

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Соколова Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні