Рішення
від 06.11.2018 по справі 470/603/18
БЕРЕЗНЕГУВАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/470/292/18

Справа № 470/603/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 листопада 2018 року смт. Березнегувате

Березнегуватський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Лусти С.А.,

за участю секретаря судового засідання Дячук А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Березнегуватського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області про зняття арешту з нерухомого майна,

ВСТАНОВИВ:

30 серпня 2018 року позивач звернувся до Березнегуватського районного суду з позовом до відповідача про зняття арешту з нерухомого майна.

В позові зазначив, що 04 серпня 2015 року померла його мати ОСОБА_2, після смерті якої відкрилася спадщина. У жовтні 2015 року він звернувся до державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, однак оформити спадкове майно позбавлений можливості, в зв'язку із накладенням на нього арешту за постановою державного виконавця Березнегуватського районного управління юстиції. Разом з тим, 02 вересня 2015 року виконавче провадження про стягнення з ОСОБА_2 коштів було закінчено у зв'язку із смертю боржника на підставі п.3 ч.1 ст.49 Закону України "Про виконавче провадження" та матеріали цього провадження було знищено за спливом строків зберігання, на підставі п. 9.9 Порядку роботи з документами в органах державної виконавчої служби, затвердженого Міністерством юстиції України від 25.12.2008 року №2274/5. Посилаючись на те, що накладення арешту та внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно обмежує його законні права та обов'язки як спадкоємця, просив зняти арешт та заборону відчуження нерухомого майна, а також стягнути з відповідача на його користь понесені ним судові витрати.

Позивач в судове засідання не з'явився, направив заяву про слухання справи у його відсутність та підтримання позовних вимог в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання також не з'явився, до суду направив заяву про розгляд справи за його відсутності та відзив на позовну заяву, у якому заперечував проти задоволення позовних вимог та зазначив, що дійсно на виконанні у ВДВС Березнегуватського РУЮ перебувало виконавче провадження по виконанню постанови №1193 від 26 грудня 2012 року про стягнення з ОСОБА_2 на користь Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Миколаївській області штрафу, в розмірі 6800,00 грн. У зв'язку із невиконанням постанови боржником, державним виконавцем було винесено постанову про арешт майна боржника від 22 квітня 2014 року. 02 вересня 2015 року виконавче провадження було закінчено через смерть боржника, однак арешт майна в зв'язку з цим не знімається, а тому підстав для вилучення запису про обтяження не було. Також станом на 06 листопада 2018 року будь-які виконавчі провадження відносно ОСОБА_2 за даними автоматизованої системи виконавчого провадження у відділі відсутні, виконавче провадження знищено за спливом строків зберігання, позивачем не виконано постанову про стягнення штрафу, а тому законні підстави для скасування арешту відсутні.

У зв'язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, згідно з ч.2 ст.247 ЦПК України.

Дослідивши докази у справі, суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

На виконанні у ВДВС Березнегуватського РУЮ Миколаївської області перебувало виконавче провадження по виконанню постанови Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Миколаївській області від 26 грудня 2012 року за № 1193 про стягнення з ОСОБА_2 на користь Інспекції штрафу, в розмірі 6800,00 грн.

04 серпня 2015 року ОСОБА_2 померла, про що свідчить копія свідоцтва про смерть, виданого міським відділом держаної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Миколаївського міського управління юстиції від 07.08.2015 року, актовий запис № 3302 (а.с.8).

Після її смерті, 29 жовтня 2015 року, із заявою про прийняття спадщини до Березнегуватської державної нотаріальної контори звернувся її син ОСОБА_1, позивач по справі, де дізнався про арешт нерухомого майна матері (а.с.9).

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта від 10 січня 2018 року, на нерухоме майно ОСОБА_2 накладено арешт та оголошено заборону на його відчуження на підставі постанови відділу державної виконавчої служби Березнегуватського районного управління юстиції ВП № 26231374 від 22 квітня 2014 року (а.с.10).

02 вересня 2015 року державний виконавець виніс постанову про закінчення виконавчого провадження на підставі п.3 ч.1 ст.49 Закону України "Про виконавче провадження" у зв'язку із смертю боржника, однак арешту з майна не зняв.

ОСОБА_3 державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області ОСОБА_1 було роз'яснено, що згідно ч.1 ст.59 Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 року за № 1404-VIII, особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про зняття з нього арешту (а.с.11).

Так, відповідно до ст. 50 Закону України "Про виконавче провадження" (чинного на час винесення постанови про закінчення виконавчого провадження), у разі закінчення виконавчого провадження (крім направлення виконавчого документа за належністю іншому органу державної виконавчої служби, офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, закінчення виконавчого провадження за рішенням суду, винесеним у порядку забезпечення позову чи вжиття запобіжних заходів, а також крім випадків не стягнення виконавчого збору або витрат, пов'язаних з організацією та проведення виконавчих дій), повернення виконавчого документа до суду або іншого органу (посадовій особі), який його видав, арешт, накладений на майно боржника, знімається, скасовуються інші вжиті державним виконавцем заходи примусового виконання рішення, а також провадяться інші дії, необхідні у зв'язку із завершенням виконавчого провадження. Завершене виконавче провадження не може бути розпочате знову, крім випадків, передбачених цим Законом. У разі якщо у виконавчому провадженні державним виконавцем накладено арешт на майно боржника, у постанові про закінчення виконавчого провадження або повернення виконавчого документа до суду або іншого органу (посадовій особі), який його видав, державний виконавець зазначає про зняття арешту, накладеного на майно боржника.

У відповідності до ч.5 ст.1268 ЦК України спадщина належить спадкоємцеві з часу її відкриття.

Згідно ст.16 вказаного Кодексу загальним способом захисту порушених цивільних прав є припинення дій, які порушують право, та відновлення становища, яке існувало до порушення.

Стаття 391 ЦК України передбачає, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Згідно ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Як зазначив Верховний Суд України в своїй постанові від 15 травня 2013 року у справі № 6-26цс13, вимоги особи, що ґрунтуються на її праві власності на арештоване майно, розглядаються за правилами, установленими для розгляду позовів про звільнення майна з-під арешту.

Виходячи з вищевикладеного, суд, оцінивши докази, які містяться у матеріалах справи, їх належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, враховуючи, що при закритті виконавчого провадження державний виконавець, в порушення вимог закону, арешту з майна не зняв, дійшов висновку, що в ході розгляду справи доведені ті обставини, на які позивач посилався як на підставу позовних вимог, а тому вони підлягають задоволенню повністю.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦК України суд покладає на відповідача обов'язок по відшкодуванню позивачу витрат на оплату судового збору.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Березнегуватського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області про зняття арешту з майна, задовольнити.

Зняти арешт з нерухомого майно, накладений на підставі постанови ВП № 36231374 про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження, виданої відділом державної виконавчої служби Березнегуватського районного управління юстиції в Миколаївській області 22 квітня 2014 року (номер запису про обтяження 5430345, індексний номер 12585732).

Стягнути з Березнегуватського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області на користь ОСОБА_1 витрати на оплату судового збору, в розмірі 704,80 грн.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Миколаївського апеляційного суду через Березнегуватський районний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повний текс рішення не було вручено в день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку, якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Сторони:

Позивач: ОСОБА_1, індивідуальний податковий номер НОМЕР_1, місце проживання: індекс 54003, вул. 68 Десантників, 49/2, місто Миколаїв, паспорт серії ЕО номер 296314, виданий Центральним РВ у м. Миколаєві УДМС України в Миколаївській області 17.06.2016 року;

Відповідач: Березнегуватський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області, місце знаходження: 56203, площа Соборно-Миколаївська, буд. 10, смт. Березнегувате, Миколаївська область, код ЄДРПОУ 34992174.

Суддя С. А. Луста

Дата ухвалення рішення06.11.2018
Оприлюднено09.11.2018

Судовий реєстр по справі —470/603/18

Рішення від 06.11.2018

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

Ухвала від 04.09.2018

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні