Рішення
від 02.11.2018 по справі 171/497/18
АПОСТОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 171/497/18

2/171/467/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"02" листопада 2018 р. м. Апостолове

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - Семенової Н.М.

за участю секретаря - Ровної Н.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Апостолове, залі суду №4 цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Апостолівської міської ради про встановлення факту родинних відносин, про визнання права власності в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В :

До Апостолівського районного суду Дніпропетровської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Апостолівської міської ради про встановлення факту родинних відносин, про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

В обґрунтування позовних вимог позивачка зазначила, що 17 лютого 2017 року приватним нотаріусом Апостолівського нотаріального округу ОСОБА_2 заведена спадкова справа № 11/2017 щодо майна померлого 21 серпня 2016 року її двоюрідного брата - ОСОБА_3.

На день смерті спадкодавця залишилось спадкове майно, яке складається з двох земельних ділянок та житлового будинку, при зверненні до приватного нотаріуса ОСОБА_2 Апостолівського районного нотаріального округу Дніпропетровської області їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, а саме відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв'язку з тим, що вона не підтвердила родинні відносини з померлим, а також з тих підстав, що оскільки вона як спадкоємець померлого ОСОБА_3 не має змоги надати оригінали документів на вищевказане спадкове майно, у зв'язку з їх втратою. На підставі викладеного Приватним нотаріусом позивачці рекомендовано відповідно до положень ст. 16 ЦК України та ст. 4 ЦПК України звернутись до відповідного суду для визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку та встановлення юридичного факту. На підставі вищевикладеного позивачка просить суд встановити факт родинних відносин та визнати за нею право власності на спадкове майно.

Позивачка ОСОБА_1 в судове засідання не з'явилася про час і місце розгляду справи повідомлена належним чином, подала до суду заяву згідно якої просить справу слухати без її участі, заявлені позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити в повному обсязі з підстав викладених в позові.

Представник відповідача - Апостолівської міської ради до суду не з'явився, надав клопотання відповідно до якого просить справу слухати у відсутність представника, щодо задоволення позову не заперечує.

Суд, дослідивши докази, наявні в матеріалах цивільної справи, дійшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до Свідоцтво про смерть серії І-КИ № 699142, виданого 25 серпня 2016 року Апостолівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, актовий запис № 307, ОСОБА_3 помер 21 серпня 2016 року (а.с.54).

Судом також встановлено, що відповідно копії паспорту Серії АК № 815596 виданого 04 лютого 2000 року Апостолівським РВ УМВС України в Дніпропетровській області, прізвище ім'я та по батькові спадкодавця зазначено як: ОСОБА_3 (а.с. 13).

Свідоцтвом про народження спадкодавця Серії УГ № 760105 виданого 02 грудня 1944 року Катеринівським ЗАГС Апостолівського району Дніпропетровської області, актовий запис № 39 (а.с.14), також встановлено, що прізвище, ім'я та по батькові спадкодавця зазначено як: Хурденко Григорій Федорович , батьками якого є: батько - ОСОБА_4, мати - ОСОБА_5.

Відповідно до копії паспорту позивачки серії АМ № 496627 виданого 06 листопада 2001 року Саксаганським РВ Криворізького МУ ГУМВС України в Дніпропетровській області, моє прізвище ім'я та по батькові зазначено як Уткіна Ганна Іллівна (а.с. 9). З свідоцтва про народження позивачки № 1066477 виданого Катеринівським сільським ЗАГС 17 січня 1937 року, актовий запис № 3 (а.с.10), її батьками є: батько - ОСОБА_6, мати - ОСОБА_7.

Враховуючи ідентичні дані по батькові матері позивачки та матері спадкодавця в свідоцтві про народження позивачки та свідоцтві про народження спадкодавця ОСОБА_3, який помер 21 серпня 2016 року, а саме: Данілова Марія Гаврилівна та Хурденко Ніна Гаврилівна , вважаю що можливо дійти до висновку, що ОСОБА_1 є двоюрідною сестрою ОСОБА_3, який помер 21 серпня 2016 року, викладені вище обставини також підтверджені письмовими показання свідків, з яких судом встановлено та підтверджено викладені вище обставини.

Керуючись вищевикладеним та підставі положень ч. 2 ст. 315 ЦПК України, та пунктом 2 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування суд вважає що вимога про встановлення факту родинних відноси підлягає задоволенню в повному обсязі.

Стосовно вимоги позивачки про визнання за нею права власності в порядку спадкування за законом суд зазначає наступне.

Відповідно до статей 1216, 1218 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Відповідно до статті 1296, 1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно. За приписами підпункту 4.14 п. 4 Глави 10 Розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012, № 296/5, при видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус обов'язково перевіряє: факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства, якщо має місце спадкування за законом, прийняття спадкоємцем спадщини у встановлений законом спосіб, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. На підтвердження цих обставин від спадкоємців витребовуються документи, які підтверджують вказані факти.

Згідно п. 1 Глави 13 Розділу І Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 року, №296/5, нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо, зокрема не подано відомості (інформацію) та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії. Статтею 41 Конституції України передбачено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку визначеному законом. Зокрема однією із підстав набуття права власності, є спадкування. Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Одним із способів набуття права власності є спадкування.

Згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серія IV-ДП № 077609, який було видано 28.08.2001 року на ім'я - ОСОБА_3 підтверджується право власності ОСОБА_3 на земельну ділянку площею 6.224 га за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Михайлівської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області (а.с.17).

Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом від 23 вересня 2014 року, зареєстрованого в реєстрі за № 832 та витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, підтверджується право власності ОСОБА_3 на земельну ділянку площею 6.224 га за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Михайлівської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області, кадастровий номер 1220386600-01-001-0053 (а.с.18).

Свідоцтвом про право приватної власності на житловий будинок № 1042 від 09 вересня 1989 року підтверджується право власності ОСОБА_3 на житловий будинок № 29 по вулиці Рибній в селі Катеринівка Апостолівського району Дніпропетровської області (а.с.21).

Зі змісту ст. ст. 3, 15 ЦК України вбачається, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи щодо: захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин; інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути, зокрема визнання права.

Пленум Верховного Суду України в своїй Постанові № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування зазначив, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до вищевикладеного суд вважає, що визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, котрий має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав позивачки.

Керуючись ст. ст. 10-13, 81, 259, 263, 265, 268 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до Апостолівської міської ради про встановлення факту родинних відносин про визнання права власності в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Встановити факт того, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 є двоюрідною сестрою ОСОБА_3, який помер 21 серпня 2016 року.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на земельну ділянку площею 6,224 га, за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Михайлівської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області в порядку спадкування за законом після померлого 21 серпня 2016 року ОСОБА_3, яка належала йому на праві власності на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серія IV-ДП № 077609, який було видано 28.08.2001 року.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на земельну ділянку площею 6,224 га, за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Михайлівської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області в порядку спадкування за законом після померлого 21 серпня 2016 року ОСОБА_3, яка належала йому на праві власності на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 23 вересня 2014 року, зареєстрованого в реєстрі за № 832 та витягe з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності за № 27153781 від 23 вересня 2014 року, кадастровий № 1220386600-01-001-0053.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на житловий будинок, з відповідними господарчими та побутовими будівлями і спорудами, що знаходиться в с. Катеринівка по вул. Рибна б. 29, Апостолівського району Дніпропетровської області, в порядку спадкування за законом після померлого 21 серпня 2016 року ОСОБА_3, який належав йому на праві власності на підставі свідоцтва про право приватної власності на житловий будинок № 1042 від 09 вересня 1989 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Апеляційного суду Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено 02.11.2018 року.

Суддя:ОСОБА_8

СудАпостолівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення02.11.2018
Оприлюднено09.11.2018
Номер документу77687585
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —171/497/18

Рішення від 02.11.2018

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Семенова Н. М.

Ухвала від 24.04.2018

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Семенова Н. М.

Ухвала від 26.03.2018

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Семенова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні