Ухвала
від 05.11.2018 по справі 160/8215/18
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

05 листопада 2018 року Справа 160/8215/18

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Захарчук - Борисенко Н.В., перевіривши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області про зобов'язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

02.11.2018 ОСОБА_1 звернулась до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із позовною заявою до Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, у якій просить:

- зобов'язати Перещепинську міську раду Новомосковського району Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 04338463, Дніпропетровська область, Новомосковський район, м.Перещепине, вул.Шевченко, 43) змінити формулювання причини звільнення ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1) з посади секретаря Голубівської сільської ради (код ЄДРПОУ 04340402, Дніпропетровська область, Новомовсковський район, с. Голубівка, вул.Лесі Українки, 20) в трудовій книжці НОМЕР_2, належній ОСОБА_1, з Повноваження секретаря Голубівської сільської ради завершилися, ч.2 ст.8 Закону України Про добровільне об'єднання територіальних громад на Звільнена у зв'язку з закінченням строку повноважень, п.5 ч.1 ст.41 КЗпП України, ст.50 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , ч.2 ст.8 Закону України Про добровільне об'єднання територіальних громад ;

- зобов'язати Перещепинську міську раду Новомосковського району Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 04338463, Дніпропетровська область, Новомосковський район, м.Перещепине, вул.Шевченко, 43) провести нарахування та виплату ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1) середньої заробітної плати на період працевлаштування за 6 місяців на загальну суму 165 919,50 грн., з розрахунку 27 653,25 грн. за кожен місяць починаючи з 19.05.2018 року до 18.11.2018 року;

- стягнути з Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 04338463) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1) сплачений судовий збір в розмірі 704, 80 грн. та витрати на правничу допомогу в розмірі 6 000,00 грн.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст.171 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу.

Перевіривши позовну заяву на відповідність вимогам ст. ст. 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України, суд дійшов висновку, що вона підлягає залишенню без руху, з наступних підстав.

Статтею 160 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено вимоги до позовної заяви.

Згідно із приписами ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України, у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування. Позовна заява подається в письмовій формі позивачем або особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Частиною 5 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що у позовній заяві зазначаються, зокрема:

- відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов'язковий досудовий порядок урегулювання спору.

В позовній заяві ОСОБА_1 просить суд зобов'язати Перещепинську міську раду Новомосковського району Дніпропетровської області змінити формулювання причини звільнення позивача з посади секретаря Голубівської сільської ради, але з матеріалів позовної заяви суду не зрозуміло, чи зверталась самостійно ОСОБА_1 до відповідача з листом щодо надання їй відповіді стосовно запитуваної інформації.

Тому, позивачу слід надати суду докази звернення до Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області в порядку досудового врегулювання спору.

ОСОБА_1 в позовні заяві заявлено вимогу про стягнення з Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області витрат на правничу допомогу в розмірі 6 000, 00 грн. та, як доказ, надано договір про надання правової допомоги від 09 липня 2018 року укладений між адвокатом Ямковим Віктором Феофановичем та позивачем - ОСОБА_1.

Відповідно до ст. 134 Кодексу адміністративного судочинства України витрати, пов'язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами, за винятком витрат суб'єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов'язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу та з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Суд наголошує, що склад та розмір витрат, пов'язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі.

На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та ін.), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов'язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, на підтвердження понесених витрат на правничу допомогу адвоката, ОСОБА_1 надано лише договір про надання правової допомоги від 09.07.2018 року.

Проте, позивачем не надано до суду належних доказів, які б підтверджували факт оплати понесених витрат на правову допомогу за вказаним договором та розрахунку надання послуг адвокатом, які входять в 6 000,00 грн..

Тому, суд зазначає, що ОСОБА_1 має надати пояснення щодо надання їй правової допомоги, а саме: документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов'язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження) та розрахунку наданих послуг адвокатом, що входять в суму 6 000, 00 грн.

Вищенаведені обставини вказують на невідповідність позовної заяви вимогам встановленим ст.160 Кодексу адміністративного судочинства України, а тому вона підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення вказаних недоліків.

Таким чином, вищенаведені недоліки позовної заяви ОСОБА_1 можуть бути усунені шляхом надання до суду:

- доказів звернення ОСОБА_1 до Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області в порядку досудового врегулювання спору;

- пояснень стосовно надання ОСОБА_1 правової допомоги, а саме: документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов'язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження) та розрахунку наданих послуг адвокатом, що входять в суму 6 000, 00 грн.

Частиною 1 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити) (ч. 2 ст.169 Кодексу адміністративного судочинства України).

За таких обставин, суд вважає, за необхідне, дану позовну заяву залишити без руху із наданням строку для усунення недоліків.

Відповідно до ч. 3 ст. 169 Кодексу адміністративного судочинства України - у разі якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до адміністративного суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 171 цього Кодексу.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 160, 161, 169, 171 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області про зобов'язання вчинити певні дії - залишити без руху.

Встановити позивачу термін для усунення недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня отримання копії цієї ухвали шляхом надання до суду:

- доказів звернення ОСОБА_1 до Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області в порядку досудового врегулювання спору;

- пояснень стосовно надання ОСОБА_1 правової допомоги, а саме: документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов'язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження) та розрахунку наданих послуг адвокатом, що входять в суму 6 000, 00 грн.

Роз'яснити позивачу, що відповідно до пункту 1 частини 4 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України, позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк. Повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Копію даної ухвали направити особі, яка звернулась до суду із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили відповідно до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України та в самостійному порядку оскарженню не підлягає.

Суддя Н.В. Захарчук-Борисенко

Дата ухвалення рішення05.11.2018
Оприлюднено12.11.2018
Номер документу77749616
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —160/8215/18

Ухвала від 24.06.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Уханенко С.А.

Постанова від 21.05.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Постанова від 21.05.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Ухвала від 22.04.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Ухвала від 22.04.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Рішення від 21.02.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

Ухвала від 29.11.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

Ухвала від 05.11.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні