Рішення
від 06.11.2018 по справі 914/1509/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.11.2018 Справа №914/1509/18

За позовом: Сколівської міської ради, м. Сколе Львівської області, до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельно-виробничої компанії Традиція , м. Львів, про: спонукання до укладення договору

Суддя Козак І.Б.

Секретар судового засідання Гелеш Г.М.

Представники:

Від позивача: Кравчук В.О. - представник (довіреність №735/02-07 від 27.06.2018р.),

Від відповідача: Давидюк А.Г. - представник (довіреність №40 від 10.10.2018р.).

На розгляд господарського суду Львівської області Сколівською міською радою подано позов до Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельно-виробничої компанії Традиція про спонукання до укладення договору. ухвалою суду від 17.08.2018р. відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, розгляд справи у підготовчому судовому засіданні призначено на 2.09.2018р. Рух справи відображено у відповідних ухвалах суду в даній справі. Ухвалою суду від 16.10.2018р. закрито підготовче провадження, розгляд справи по суті призначено на 06.11.2018р.

У судовому засіданні 06.11.2018р. позивач позовні вимоги підтримав з підстав, викладених у позовній заяві. Позовні вимоги обгрунтовуються тим, що відповідач всупереч вимогам рішення Сколівської МР №69 від 15.04.2014р. не вчинено жодної дії на укладення з позивачем договору оренди земельної ділянки, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.

Відповідач у судове засідання 06.11.2018р. з'явився, поти позову заперечив з підстав, викладених у відзиві на позов (вх.№32526/18 від 04.09.2018р.). Зокрема, зазначив, що позивачем не зазначено норму закону, яка б зобов'язувала відповідача укласти договір оренди землі; відповідач також не погоджується з розміром орендної плати, яку пропонує міська рада у договорі оренди. Оскільки сторони не досягли згоди щодо розміру орендної плати, ТзОВ ТВК Традиція вважає, що відсутні правові підстави для задоволення позову у повному обсязі.

Позивач у відповіді на відзив (вх.№34802/18 від 19.09.2018р.) заперечив проти аргументів відповідача, зазначивши, що розмір річної орендної плати за землю визначено на законодавчому рівні і рішенням сесії Сколівської міської ради затверджено розмір річної ставки орендної плати за використання земельних ділянок фізичними та юридичними особами.

Відповідач у доповненні до відзиву (вх.37878/18 від 09.10.2018р.) стверджує що рішенням Сколівської МР від 07.07.2016р. №30 встановлено ставку земельного податку в розмірі 0,05% від НГО земель м. Сколе. Тому, на думку відповідача, розмір орендної плати може становити від 0,05% до 3% НГО земель. Встановлення орендної плати в розмірі 257012,78 грн. може практично унеможливити подальшу роботу ТзОВ ТВК Традиція у майбутньому. Зазначив, що відповідачем надіслано позивачу лист №34 від 11.09.2018р. з пропозицією переглянути і зменшити відсоткову ставку орендної плати.

Позивач у поясненні на доповнення до відзиву (вх.№38975/18 від 17.10.2018р. аргументує свої заперечення чинним рішення Сколівської МР №30 від 07.07.2016р., п.2 якого встановлено річну ставку орендної плати за використання земельних ділянок фізичними та юридичними особами у розмірі 3% від НГО. Додатково звернув увагу суду на те, що відповідачем не дотримано порядок подання заперечень на проект договору, який здійснюється відповідно до п.4 чт.181 ГПК України шляхом надсилання протоколу розбіжностей, чого відповідачем не було зроблено.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, повно, всебічно і об'єктивно з'ясувавши усі обставини справи в їх сукупності, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, судом встановлено таке.

26.02.2013 р. Товариство з обмеженою відповідальністю Торгівельно-виробничої компанії Львівхолод подало до Сколівської МР заяву про розірвання договору оренди земельної ділянки площею 0,44 га у зв'язку з реорганізацією товариства шляхом виділу Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельно-виробничої компанії Традиція .

Рішенням сесії Сколівської МР від 14.08.2013р. №46 розірвано договір оренди земельної ділянки площею 0,44 га для обслуговування нежитлових приміщень по АДРЕСА_1.

20.02.2013р. відповідачем подано заяву про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 0,44га з метою укладення договору оренди..

14.08.2013р. Сколівською МР прийнято рішення №47 яким надано дозвіл Товариству з обмеженою відповідальністю ТВК Традиція на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 0 площею 0,44 га для обслуговування нежитлових приміщень по АДРЕСА_1.

06.02.2014р. Товариство з обмеженою відповідальністю ТВК Традиція подало до Сколівської МР заяву затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж спірної земельної ділянки та про передачу цієї ділянки в оренду терміном на 10 (десять) років.

15.04.2014р. Сколівською МР прийнято рішення №69, яким затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 0,4400га, кадастровий № НОМЕР_2 (адреса: АДРЕСА_1) (цільове призначення - обслуговування нежитлових будівель) ТзОВ ТВК Традиція ; надано в оренду ТзОВ ТВК Традиція згадану вище ділянку в оренду терміном на 10 (десять) років; встановлено річну ставку орендної плати земельної ділянки у розмірі 3% від НГО земель м. Сколе; зобов'язано ТзОВ ТВК Традиція укласти договір оренди земельної ділянки зі Сколівською МР.

Рішення Сколівської МР №03 від 03.06.2015р. затверджено технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель м.Сколе Сколівської міської ради Сколівського району Львівської області.

Рішення Сколівської МР №30 від 07.07.2017р. встановлено річну ставку орендної плати за використання земельних ділянок фізичними і юридичними особами у розмірі 3№ від нормативної грошової оцінки земель м. Сколе.

Згідно Витягу з Державного земельного кадастру земельна ділянка кадастровий № НОМЕР_2, площею 0,4400га, адреса: АДРЕСА_1, цільове призначення - 03.07 для будівництва та обслуговування будівель торгівлі.

Сколівською міською радою у листі №104/02-07 від 01.02.2018 року надіслано відповідачу три примірники договору оренди землі для підписання.

Станом на дату прийняття рішення договір оренди землі сторонами не підписаний.

При прийнятті рішення суд виходив з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

За приписами ч. 1 ст. 124 ЗК України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.

Частиною 8 ст. 93 ЗК України передбачено, що відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються законом.

За статтею 1 Закону України "Про оренду землі" оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно ч.ч. 1, 5 ст. 6 Закону України Про оренду землі орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі. Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Статтею 13 вказаного Закону передбачено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно зі ст. 14 даного Закону договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Типова форма договору оренди землі затверджується Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, укладення спірного договору є обов'язковим.

Частиною 1 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу субєкта підприємницької діяльності (далі-підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Статтею 15 Цивільного кодексу України передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно з ст. 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обовязку в натурі; зміна правовідношення; припинення правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової) шкоди; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Відповідно до ст. 20 Господарського кодексу України, держава забезпечує захист прав і законних інтересів суб'єктів господарювання та споживачів.

Кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються шляхом: визнання наявності або відсутності прав; визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб'єктів, що суперечать законодавству, ущемлюють права та законні інтереси суб'єкта господарювання або споживачів; визнання недійсними господарських угод з підстав, передбачених законом; відновлення становища, яке існувало до порушення прав та законних інтересів суб'єктів господарювання; припинення дій, що порушують право або створюють загрозу його порушення; присудження до виконання обов'язку в натурі; відшкодування збитків; застосування штрафних санкцій; застосування оперативно-господарських санкцій; застосування адіміністративно-господарських санкцій; установлення, зміни і припинення господарських правовідносин; іншими способами, передбаченими законом.

Враховуючи зміст вказаних норм законодавства України, суд зазначає, що вимога про врегулювання розбіжностей, які виникли при укладенні (поновленні) договору оренди землі, шляхом визнання договору оренди земельної ділянки укладеним в редакції позивача є належним способом захисту прав і законних інтересів субєктів господарювання, передбаченим нормами Господарського кодексу України або Цивільного кодексу України.

Разом з тим, виходячи із загальних засад цивільного законодавства та судочинства, права особи на захист у суді порушених або невизнаних прав підлягають захисту судом на підставі п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України шляхом визнання договору укладеним на умовах, передбачених нормативним актом обов'язкової дії.

Така правова позиція висловлена у постанові Верховного Суду України від 10.02.2012 р. у справі № 6-110цс12.

Вказане відповідає пункту 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод та ст.124 Конституції України.

Згідно ст.11 Цивільного кодексу України підставою виникнення цивільних прав і обов'язків (зобовязань) є, зокрема, договір.

Відповідно до ч. 3 ст. 179 Господарського кодексу України укладення господарського договору є обов'язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов'язком для суб'єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладення договору для певних категорій суб'єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

Частиною 4 ст. 179 Господарського кодексу України встановлено, що при укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі: вільного волевиявлення, коли сторони мають право погоджувати на свій розсуд будь-які умови договору, що не суперечать законодавству; примірного договору, рекомендованого органом управління субєктам господарювання для використання при укладенні ними договорів, коли сторони мають право за взаємною згодою змінювати окремі умови, передбачені примірним договором, або доповнювати його зміст; типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України, чи у випадках, передбачених законом, іншим органом державної влади, коли сторони не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови; договору приєднання, запропонованого однією стороною для інших можливих субєктів, коли ці субєкти у разі вступу в договір не мають права наполягати на зміні його змісту

Згідно з ч. 7 ст. 179 ГК України господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів.

Загальний порядок укладення договорів встановлений ст. 181 Господарського кодексу України та ст. 638 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 181 ГК України господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами. Проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках. Сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору. За наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором. Сторона, яка одержала протокол розбіжностей до договору, зобов'язана протягом двадцяти днів розглянути його, в цей же строк вжити заходів для врегулювання розбіжностей з другою стороною та включити до договору всі прийняті пропозиції, а ті розбіжності, що залишились неврегульованими, передати в цей же строк до суду, якщо на це є згода другої сторони. У разі досягнення сторонами згоди щодо всіх або окремих умов, зазначених у протоколі розбіжностей, така згода повинна бути підтверджена у письмовій формі (протоколом узгодження розбіжностей, листами, телеграмами, телетайпограмами тощо). Якщо сторона, яка одержала протокол розбіжностей щодо умов договору, заснованого на державному замовленні або такого, укладення якого є обов'язковим для сторін на підставі закону, або сторона - виконавець за договором, що в установленому порядку визнаний монополістом на певному ринку товарів (робіт, послуг), яка одержала протокол розбіжностей, не передасть у зазначений двадцятиденний строк до суду розбіжності, що залишилися неврегульованими, то пропозиції другої сторони вважаються прийнятими. У разі якщо сторони не досягли згоди з усіх істотних умов господарського договору, такий договір вважається неукладеним (таким, що не відбувся). Якщо одна із сторін здійснила фактичні дії щодо його виконання.

Статтею 187 ГК України встановлено, що спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. Інші переддоговірні спори можуть бути предметом розгляду суду у разі якщо це передбачено угодою сторін або якщо сторони зобов'язані укласти певний господарський договір на підставі укладеного між ними попереднього договору.

День набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше.

Згідно з ч.ч.1, 2 ст. 188 ГК України зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором. Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором.

За приписами ч. ч. 3, 4 ст. 188 ГК України сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторони про результати її розгляду. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Згідно з частиною 1 статті 628 Цивільного кодексу України, зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

За приписами ст. 15 Закону України Про оренду землі істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов'язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

При цьому, в матеріалах справи відсутні належні та допустимі докази скасування рішень Сколівської міської ради № 30 від 07.07.2016р., № 03 від 03.06.2015 р., №69 від 15.04.2014р., тобто вказані рішення є чинними.

За приписами ст. 144 Конституції України, ст. 73 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні зазначені вище рішення Сколівської міської ради підлягають обовязковому виконанню землекористувачем, тобто відповідачем (ТзОВ ТВК Традиція ).

Щодо заперечень відповідача стосовно розміру орендної плати, яку пропонує міська рада у договорі оренди, суд зазначає таке.

Згідно з статтею 15 Закону України Про оренду землі та статтею 284 Господарського кодексу України однією із істотних умов договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Відповідно до статті 21 Закону України Про оренду землі орендна плата за землю це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Статтею 288 Податкового кодексу України встановлено, що підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки, оформлений та зареєстрований відповідно до законодавства. Платником орендної плати є орендар земельної ділянки. Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем.

Згідно з пунктом 288.5 статті 288 Податкового кодексу України, розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але, в силу пунктів 288.5.1, 288.5.2 цієї норми, річна сума платежу не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки та не може перевищувати, для інших земельних ділянок, наданих в оренду, окрім вказаних у пунктах а і б - 12 відсотків нормативної грошової оцінки.

Отже, визначення певних ставок для земель певної категорії призначення та виду, межі яких встановлені Податковим кодексом України, як вбачається з вищевказаних норм, на відповідній території є компетенцією позивача (Сколівської МР) у даній справі. При цьому, в матеріалах справи відсутні належні та допустимі докази скасування рішень Сколівської міської ради № 30 від 07.07.2016р., № 03 від 03.06.2015 р., №69 від 15.04.2014р., тобто вказані рішення є чинними. Враховуючи наведене, позовні вимоги є правомірними та підлягають задоволенню повністю.

Відповідно до ч. 1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно положень ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

На підставі п.1 ч.4 ст. 129 ГПК України судові витрати у справі підлягають стягненню з відповідача, оскільки спір виник з його неправомірних дій.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 185, 241, 238 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити повністю.

2. Визнати укладеним між Сколівською міською радою Львівської області та Товариством з обмеженою відповідальністю Торгівельно-виробничою компанією Традиція договір оренди земельної ділянки №03/2018 в наступній редакції:

Договір оренди земельної ділянки

м. Сколе 2018року

Орендодавець: Сколівська міська рада, що знаходиться в м.Сколе, Майдан Незалежності, буд.1, Львівської області, код ЄДРПОУ 04056262, в особі міського голови Сколівської міської ради ОСОБА_5 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1), що проживає в АДРЕСА_2, і діє на підставі Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , рішення І сесії Сколівської міської ради VІІ демократичного скликання від 19 листопада 2015року №1 Про визнання повноважень обраних депутатів і міського голови Сколівської міської ради VІІ-го демократичного скликання , рішення XХІІI - сесії Сколівської міської ради від 15 квітня 2014 року №69 Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та передачу в оренду земельної ділянки, (адреса: АДРЕСА_1), (цільове призначення - обслуговування нежитлових будівель) Товариству з обмеженою відальністю ТВК Традиція з однієї сторони, та Орендар: Товариство з обмеженою відповідальністю Торгівельно-виробнича компанія Традиція , в особі грального директора ОСОБА_7 що діє на підставі Статуту, (місцезнаходження :идичної особи: 79034. Львівська область, м. Львів, вул. Угорська, 22; код ЄДРПОУ: 38370132), далі Орендар , з другої сторони, уклали цей договір про нижченаведене:

Предмет договору

1. Орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку цільового призначення - 03.07 для обслуговування будівель торгівлі по АДРЕСА_1 на терииторії Сколівської міської ради Сколівського району Львівської області.

Об'єкт оренди

2. В оренду передається земельна ділянка загальною площею 0.4400 га у тому числі

(гектарів)

(площа та якісні характеристики земель, зокрема меліорованих ,


за їх складом та ведення угідь - рілля


сіножаті, пасовища, багаторічні насадження, тощо)


3. На земельній ділянці розміщениі об'єкт нерухомого майна

нежитлові будівлі та споруди

(перелік, характеристика і стан будинків, будівель тв. інших об'єктів)

а також інші об'єкти інфраструктури

…..

(перелік, характеристика і стан лінійних споруд, інших об'єктів інфраструктури, у тому числі доріг,

майданчиків з твердим покриттям, меліоративних систем тощо)

4. Кадастровий номер земельної ділянки: - НОМЕР_2.

5. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 8567092,77 грн. (вісім мільйонів п'ятсот шістдесят сім тисяч дев'яносто дві грн. 77 коп.)

6. Земельна ділянка, яка передається в оренду, не має жодних недоліків, що може ;шкоджати її ефективному використанню.

7. Інші особливості об'єкта оренди, які можуть вплинути на орендні відносини: немає

Строк дії договору

8. Договір укладено строком на 10 (десять) років від дати його реєстрації в органі державної реєстрації прав. Після закінчення строку Договору Орендар має переважне право поновити його на новий строк. У цьому разі Орендар повинен не пізніше ніж за 90 днів до закінчення строку дії

договору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію.

У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, то за відсутності письмових заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору він підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. Письмове заперечення здійснюється листом- повідомленням.

Орендна плата

9. Річна орендна плата за використання земельною ділянкою становить - 257012,78 грн. (двісті п'ятдесят сім тисяч дванадцятьгрн. 78 коп.) без ПДВ за 0,4400 га в рік із

розрахунку 3% (три відсотки) нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Орендна плата вноситься Орендарем у грошовій формі та розмірі 21417,73 грн. (двадцять одна тисяча чотириста сімнадцять грн. 73 коп.) - щомісячно на банківський рахунок 33210812700506, УДКСУ у Сколівському районі, МФО 825014, ЗКПО 04056262.

10. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції.

11. Орендна плата вноситься у такі строки: за базовий звітний період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця, також може вноситися плата за майбутній період, але не більше як за один рік.

12. Розмір орендної плати переглядається відповідно до Закону України "Про оренду землі" згідно з цим договором щорічно, а також у разі :

- зміни умов господарювання, передбачених договором;

- зміни розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, у тому числі внаслідок

інфляції;

- погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами;

- в інших випадках, передбачених законом.

13. У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором, справляється пеня у розмірі подвійної облікової ставки НБУ.

Умови використання земельної ділянки

14.Земельна ділянка передається в оренду, цільове призначення - 03.07 для будівництва та обслуговування будівель торгівлі.

Умови і строки передачі земельної ділянки в оренду

15. Передача земельної ділянки в оренду здійснюється на основі рішення XХІІI - сесії Сколівської міської ради від 15 квітня 2014 року №69 Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та передачу в оренду земельної ділянки, (адреса: АДРЕСА_1), (цільове призначення - обслуговування нежитлових будівель) Товариству з обмеженою відальністю ТВК Традиція .

16. Передача земельної ділянки орендарю здійснюється у трьохденний термін після державної реєстрації цього договору за актом її прийняття-передачі.

Умови повернення земельної ділянки

17. В разі припинення або розірвання договору Орендар зобов'язаний провести рекультивацію та повернути Орендодавцеві земельну ділянку у стані не гіршому у порівнянні з тим, у якому він одержав її в оренду.

18. Орендодавець у разі погіршення корисних властивостей орендованої земельної ділянки,пов'язаних зі зміною її стану, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір розв'язується у судовому порядку.

19.Здійснені орендарем без згоди орендодавця витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, які неможливо відокремити без заподіяння шкоди цій ділянці, не підлягають відшкодуванню.

20.Поліпшення стану земельної ділянки, проведені орендарем за письмовою згодою з орендодавцем землі, не підлягають відшкодуванню. Умови, обсяги і строки відшкодування орендарю витрат за проведені ним поліпшення стану земельної ділянки визначаються окремо угодою сторін.

21.Орендар має право на відшкодування збитків, заподіяних внаслідок невиконання орендодавцем зобов'язань, передбачених цим договором.

Збитки

22. Збитками вважаються:

- фактичні втрати, яких орендар зазнав у зв'язку з невиконанням або з неналежним виконням умов договору орендодавцем, а також витрати, які орендар здійснив або повинен здійснити для відновлення свого порушеного права;

- доходи, які орендар міг би реально отримати в разі належного виконання орендодавцем умов договору;

23. Розмір фактичних витрат орендаря визначається на підставі документально підтверджених даних.

Обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки

24. На орендовану земельну ділянку не встановлено обмеження обтяження та інші права

третіх осіб.

25. Передача в оренду земельної ділянки не є підставою для припинення або зміни обмежень (обтяжень) та інших прав третіх осіб на цю ділянку.

Інші права та обов'язки сторін с

26.Орендодавець гарантує, що

- земельна ділянка є у його власності і він має законні повноваження передавати цю ділянку у користування на умовах оренди, надавати інші права, визначені у цьому договорі;

- жодна із умов та положень цього договору не порушує чинного законодавства України;

- особа, яка підписує цей договір, є належним чином уповноважена на те, щоб діяти від Орендодавця для цілей укладання цього договору і на умовах , визначених в ньому.

27. Орендодавець має право:

- вимагати від Орендаря використання земельної ділянки у відповідності до мети, визначеної у цьому договорі; забезпечення екологічної безпеки землекористування шляхом додержання вимог земельного і природоохоронного законодавства України, державних та місцевих стандартів, норм і правил, щодо використання землі; своєчасного внесення орендної плати;

- вільного доступу до переданої в оренду земельної ділянки для контролю за додержанням Орендарем умов договору;

- вимагати від Орендаря збільшення орендної плати у разі збільшення відповідно до законодавства України розмірів земельного податку, якщо такий розмір перевищує розмір орендної плати встановленої за цим договором, та з інших мотивів визначених у цьому договорі;

- вимагати від Орендаря відшкодування упущеної вигоди у розмірі суми орендної плати за 6 місяців з часу підписання договору у разі відмови Орендаря від укладеного договору

оренди, якщо ця відмова не пов'язана з порушенням Орендодавцем цього договору.

28. Орендодавець зобов'язаний:

- передати Орендарю по акту прийому-передачі у належному стані та у визначених межах земельну ділянку згідно з договором;

- не втручатись у господарську діяльність Орендаря і не створювати йому будь - яких перешкод при виконанні умов цього договору;

- після закінчення строку оренди відшкодувати Орендареві витрати, вкладені ним у поліпшення якості (підвищення вартості) земельної ділянки, що були зроблені ним із згоди орендодавця;

- відшкодувати Орендареві витрати на усунення необумовлених орендодавцем у договорі оренди недоліки земельної ділянки, які суттєво перешкоджають передбаченому цим договором використанню земельної ділянки.

Права та обов'язки Орендаря:

29.Орендар гарантує, що :

-державні органи управління та органи місцевого самоврядування, включаючи санітарні, протипожежні, землевпорядні органи, а також органи охорони природи та архітектури не будуть обмежуватись стосовно доступу до орендованої земельної ділянки для виконання посадових обов'язків в межах їх повноважень;

30. Орендар має право:

- вимагати надання Орендодавцем для використання земельну ділянку після державної реєстрації договору оренди;

- використовувати земельну ділянку на власний розсуд у відповідності до мети, обумовленої у договорі, одержувати доходи;

- переважного придбання у власність орендованої земельної ділянки у відповідності до закону та переважного права за різних інших умов на поновлення договору оренди;

- за згодою Орендодавця передавати у володіння і користування орендовану земельну ділянку їі частину іншій особі (суборенда) у випадках та на умовах, передбачених законом;

- користуватися на умовах платності та у відповідності з діючим порядком інженерними комунікаціями Орендодавця з метою забезпечення та належної господарської діяльності на орендованій земельній ділянці;

- вимагати від Орендодавця відповідного зменшення орендної плати, якщо стан орендованої земельної ділянки погіршиться не внаслідок дій чи бездіяльності Орендаря та у випадках, коли в процесі використання цієї ділянки виявились не обумовлені Орендодавцем у договорі недоліки, які суттєво перешкоджають передбаченому використанню;

- утримувати з орендної плати понесені витрати на усунення недоліків орендованої земельної ділянки, які не були обумовлені Орендодавцем у договорі оренди і суттєво перешкоджають передбаченому цим договором її використання та вимагати у цьому випадку дострокового розірвання договору.

31. Орендар зобов'язаний:

- приступити до використання орендованої земельної ділянки після державної реєстрації договору оренди;

- використовувати земельну ділянку відповідно до мети, визначеної цим договору, дотримуючись при цьому вимог чинного земельного і екологічного законодавства, державних і місцевих стандартів, норм і правил щодо використання землі;

- здійснити заходи щодо поліпшення стану земельної ділянки у обсягах і строки, визначені окремою угодою сторін;

- у відповідності до цього договору своєчасно вносити орендну плату;

- у належному стані повернути Орендодавцю земельну ділянку після закінчення строку оренди;

- не утримувати земельну ділянку для забезпечення своїх вимог до Орендодавця;

- відшкодовувати Орендодавцеві заподіяну Орендарем шкоду стану земельної ділянки.

Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини

32. Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини несе орендар.

Страхування об'єкта оренди

33. Згідно з цим договором об'єкт оренди не підлягає страхуванню на весь період дії цього договору.

Зміна умов договору і припинення його дії

34.Зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін.

35. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв'язується у судовому порядку.

36. Дія договору припиняється у разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- придбання орендарем земельної ділянки у власність;

- викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

37. Дія договору припиняється шляхом його розірвання за:

- взаємною згодою сторін;

- рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав,

визначених законом.

38. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається. У разі розірвання договору оренди землі за погодженням сторін кожна має право вимагати в іншої сторони відшкодування понесених збитків відповідно до закону.

39. Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи, а також реорганізація юридичної особи-орендаря є підставою для зміни умов або розірвання договору.

Відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання договору

40.3а невиконання або неналежне виконання договору сторони несуть відповідальність відповідно до закону та цього договору.

41 .Сторона, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

Прикінцеві положення

42. Цей договір набирає чинності після підписання сторонами та його державної реєстрації. Цей договір укладено у трьох примірниках, що мають однакову юридичну силу, один з яких знаходиться в орендодавця, другий - в орендаря, третій - в органі державної реєстрації прав.

Невід'ємними частинами договору є:

- рішення XХІІI - сесії Сколівської міської ради від 15 квітня 2014 року №69 Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та передачу в оренду земельної ділянки, (адреса: АДРЕСА_1), (цільове призначення - обслуговування нежитлових будівель) Товариству з обмеженою відальністю ТВК Традиція ;

- витяг зДержавного земельного кадастру про земельну ділянку;

- витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки;

- акт прийняття-передачі земельної ділянки в оренду;

- розрахунок розміру орендної плати за земельну ділянку.

Реквізити та підписи сторін

ОРЕНДОДАВЕНЦЬОРЕНДАР Сколівська міська рада Львівська область, м. Сколе, М-н Незалежності, 1, Код ЄДРПОУ 04056262; п/рахунок №33210812700506 УДК у Сколівському районі, МФО 825014ТзОВ ТВК Традиція , 79034, м. Львів, вул. Угорська, 22 ЄДРПОУ 38370132 ІНП 383701313504 Від імені орендодавцяВід імені замовника ОСОБА_5 Міський голова ОСОБА_7 Генеральний директор

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю торгівельно-виробгничої компанії Традиція (адреса: 79034, м. Львів, вул.Угорська, 22, код ЄДРПОУ 38370132 ) на користь Сколівської міської ради Львівської області (адреса: 82600, Львівська обл., м. Сколе, майдан Незалежності, 1, код ЄДРПОУ 04056262 ) 1762,00 грн. судового збору.

4. Відповідно до ч. 1 ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

5. Апеляційну скаргу на рішення суду можна подати в порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України.

6. Інформацію у справі, яка розглядається, можна отримати за такою веб-адресою: http://lv.arbitr.gov.ua.

Повний текст рішення складено та підписано 12.11.2018р.

Суддя Козак І.Б.

Дата ухвалення рішення06.11.2018
Оприлюднено12.11.2018
Номер документу77752957
СудочинствоГосподарське
Суть: спонукання до укладення договору

Судовий реєстр по справі —914/1509/18

Постанова від 14.01.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

Ухвала від 10.12.2018

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

Ухвала від 26.11.2018

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

Рішення від 06.11.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

Рішення від 16.10.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

Ухвала від 20.09.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

Ухвала від 17.08.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні