Рішення
від 08.11.2018 по справі 467/64/17
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Провадження № 2/641/105/2018 Справа № 467/64/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 листопада 2018 року

Комінтернівський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого - судді Боговського Д.Є.,

за участю секретаря судових засідань - Бєлової Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засідання в залі суду в м. Харкові цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал до ОСОБА_2, ОСОБА_3, третя особа - Публічне акціонерне товариство УкрСиббанк , про стягнення заборгованості, звернення стягнення на предмет застави, -

В С Т А Н О В И В :

ТОВ Вердикт Капітал звернулось до суду з позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_3 на користь товариства заборгованість за кредитним договором № 11328606000 від 04.04.2008 в розмірі 2000,00 грн.; в рахунок погашення заборгованості за кредитним договором № 11328606000 від 04.04.2008 звернути стягнення на предмет застави - автомобіль Ssang Yong Kyron, 2008 року випуску, д.н. НОМЕР_1, який належить ОСОБА_2, шляхом продажу вказаного транспортного засобу та укладанням від його імені договору купівлі-продажу будь-яким способом з іншою особою-покупцем зі зняттям транспортного засобу з обліку в органах ДАІ України; надати позивачу право підпису від імені власника для укладення договору купівлі-продажу вказаного автомобіля та вчиняти від імені власника усі дії, необхідні для зняття транспортного засобу з обліку; вилучити у ОСОБА_2 автомобіль, що є предметом застави, а також комплект ключів, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, номерні знаки, відшкодувати судові витрати.

До суду надійшла заява представника позивача ТОВ Вердикт Капітал Мухи П.В. про розгляд справи за його відсутності із зазначенням щодо підтримання заявлених позовних вимог в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 у судовому засіданні заперечував проти заявлених позовних вимог та просив застосувати строк позовної давності до заявлених вимог та відмовити у задоволенні позову.

Відповідач ОСОБА_3 у судове засідання не з'явилась, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялась у встановленому законом порядку, причини неявки суду не повідомила, відзив на позов не подавала.

Представник третьої особи ПАТ УкрСиббанк Юрченко С.О. у судовому засіданні просила вирішити позовні вимоги на розсуд суду.

Суд, заслухавши пояснення учасників процесу, вивчивши матеріали справи, давши добутому правової оцінки, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

04.04.2008 між АКІБ УкрСиббанк та ОСОБА_2 було укладено Договір про надання споживчого кредиту № НОМЕР_2, за умовами якого банк зобов'язався надати ОСОБА_2 кредитні кошти в розмірі 31290,00 доларів США зі сплатою процентів за користування кредитом, інших передбачених платежів в сумі, строки та на умовах, передбачених договором. Позичальник ОСОБА_2 зобов'язався повернути кредит в повному обсязі в терміни та розмірах, що встановлені графіком погашення кредиту, але не пізніше 03.04.2015.

АКІБ УкрСиббанк свої зобов'язання за договором виконав, надавши у розпорядження ОСОБА_2 кредитні кошти за договором.

Відповідно до вимог ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору.

В порушення умов договору ОСОБА_2 свої зобов'язання за договором своєчасно не виконав, станом на 21.11.2016 розмір заборгованості за кредитним договором згідно наданого позивачем розрахунку становить 451601,84 грн., з яких 218994,23 грн. - заборгованість по основній сумі кредиту, 86061,17 грн. - заборгованість за відсотками (на дату відступлення права вимоги), 137715,24 грн. - заборгованість за відсотками (на дату подачі позову), 2243,37 грн. - заборгованість з пені, 6587,83 грн. - нараховано 3% річних від простроченої суми кредиту.

В забезпечення виконання зобов'язань за кредитним договором 04.04.2008 між АКІБ УкрСиббанк та ОСОБА_2 було укладеного Договір застави № 11328606000, за умовами якого предметом застави є транспортний засіб - Ssang Yong Kyron, 2008 року випуску, д.н. НОМЕР_1.

Рішенням Загальних зборів акціонерів від 27.10.2009 АКІБ УкрСиббанк з метою приведення своєї діяльності у відповідність до норм Закону України Про акціонерні товариства змінив своє найменування на ПАТ УкрСиббанк .

20.04.2012 між ПАТ УкрСиббанк та ТОВ Кредекс Фінанс укладено договір факторингу № 05/12, за умовами якого останньому передано право вимоги за кредитами, в тому числі і за кредитним договором № 11328606000 від 04.04.2008.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Згідно ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ч. 1 ст. 516 ЦК України заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

16.04.2015 між ТОВ Кредекс Фінанс та ОСОБА_3 було укладено Договір поруки № 11328606000-П, за умовами якого поручитель ОСОБА_3 поручається за виконання позичальником ОСОБА_2 обов'язків, які виникли на підставі кредитного договору № 11328606000 від 04.04.2008. Обсяг відповідальності поручителя складає 2000,00 грн.

Згідно протоколу загальних зборів учасників ТОВ Кредекс Фінанс № 01/08-2018 від 01.08.2018 ТОВ Кредекс Фінанс перейменовано на ТОВ Вердикт Капітал та змінено юридичну адресу товариства.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 ЦК України зобов'язання - це правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Таке визначення розкриває сутність зобов'язання як правового зв'язку між двома суб'єктами (сторонами), відповідно до якого на одну сторону покладено обов'язок вчинити певну дію (певні дії) чи утриматись від її (їх) здійснення; іншій стороні зобов'язання надано право, що кореспондує обов'язку першої. Обов'язками боржника та правами кредитора вичерпується зміст зобов'язання (ст.. 510 ЦК України).

Згідно з нормою ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

У разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: зміна умов зобов'язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди (ст. 611 ЦК України).

Порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання) (ст.. 610 ЦК України).

Одним із видів порушення зобов'язання є прострочення - невиконання зобов'язання в обумовлений сторонами строк.

При цьому в законодавстві визначаються різні поняття як строк дії договору , так і строк (термін) виконання зобов'язання (ст.ст. 530, 631 ЦК України).

Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події ( ч. 1 ст. 530 ЦК України).

Згідно зі ст. 599 ЦК України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

У абз. 1, 2 п. 17 постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30 березня 2012 року № 5 Про практику розгляду судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають із кредитних правовідносин судам роз'яснено, що зобов'язання припиняється з підстав, передбачених договором або законом (ч. 1 ст. 598 ЦК України). Такі підстави, зокрема, зазначені у ст.ст. 599-601, 604-609 ЦК України.

Відповідно до положень ст. 533 ЦК України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником.

У разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки (ст. 554 ЦК України).

Відповідно до ст. 19 Закону України Про заставу за рахунок заставленого майна заставодержатель має право задовольнити свої вимоги в повному обсязі, що визначається на момент фактичного задоволення, включаючи проценти, відшкодування збитків, завданих прострочкою виконання (а у випадках, передбачених законом чи договором, - неустойку), необхідні витрати на утримання заставленого майна, а також витрати на здійснення забезпеченої заставою вимоги, якщо інше не передбачено договором застави.

Статтею 20 Закону України Про заставу передбачено, що заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави в разі, якщо в момент настання терміну виконання зобов'язання, забезпеченого заставою, воно не буде виконано, якщо

інше не передбачено законом чи договором.

Звернення стягнення на заставлене майно здійснюється за рішенням суду або третейського суду, на підставі виконавчого напису нотаріуса, якщо інше не передбачене законом або договором застави. Звернення стягнення на заставлене майно державного підприємства (підприємства, не менше п'ятдесяти відсотків акцій (часток, паїв) якого є у державній власності) здійснюється за рішенням суду.

Реалізація заставленого майна, на яке звернено стягнення, провадиться державним виконавцем, приватним виконавцем на підставі виконавчого листа суду або наказу господарського суду, або виконавчого напису нотаріусів у встановленому порядку, якщо інше не передбачено цим Законом чи договором.

За таких обставин, заявлені ТОВ Вердикт Капітал позовні вимоги обґрунтовані.

При цьому суд погоджується із позицією відповідача ОСОБА_2 про те, що позивачем пропущений строк для звернення до суду за захистом своїх прав.

Так, статтею 256 ЦК України визначено, що позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Згідно зі ст. 257 ЦК України загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки, а відповідно до вимог ч. 5 ст. 261 ЦК України за зобов'язанням з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається зі спливом строку виконання.

Статтею 258 ЦК України визначено, що для окремих видів вимог законом може встановлюватися спеціальна позовна давність, скорочена або більш тривала порівняно із загальною позовною давністю. До вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені) застосовується позовна давність в один рік.

Однак, стаття 259 ЦК України передбачає, що позовна давність, встановлена законом, може бути збільшена за домовленістю сторін.

Згідно ч. 5 ст. 261 ЦК України перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила. За зобов'язаннями з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається зі спливом строку виконання.

За змістом ч. 4 та 5 ст. 267 ЦК України сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

Відповідно до довідки розрахунку заборгованості ОСОБА_2 за кредитним договором, наданої представником ПАТ УкрСиббанк в ході розгляду справи вбачається, що останньою датою фактичного погашення заборгованості за наданим кредитом є 15.10.2009; проценти ОСОБА_2 останнього разу були сплачені 06.08.2010.

Датою звернення до суду із вимогами про стягнення заборгованості ТОВ Кредекс Фінанс , правонаступником якого є ТОВ Вердикт Капітал , є 19 січня 2017 року, тобто після спливу строку загальної позовної давності, при цьому суду не надано належних та допустимих доказів того, що між сторонами у справі наявна домовленість, оформлена у встановленому законом порядку, про збільшення позовної давності.

Статтею 12 ЦПК України встановлено, що учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов'язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов'язком суду (ст. 13 ЦПК України).

Відповідно до положень ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються письмовими, речовими і електронними доказами, висновками експертів та показаннями свідків.

Обов'язок доказування і подання доказів покладається на сторін (ст. 81 ЦПК України).

За таких обставин суду вважає, що ТОВ Вердикт Капітал пропущений строк, у межах якого він міг звернутися до суду з вимогами до ОСОБА_2 про погашення заборгованості за кредитним договором шляхом звернення стягнення на предмет застави. З таких самих підстав не підлягають задоволенню і вимоги до поручителя ОСОБА_3

Відповідно до положень ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.12, 13, 141, 255, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал до ОСОБА_2, ОСОБА_3, третя особа - Публічне акціонерне товариство УкрСиббанк , про стягнення заборгованості, звернення стягнення на предмет застави - залишити без задоволення.

Рішення може бути оскаржено шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня його проголошення апеляційної скарги безпосередньо до Харківського апеляційного суду.

Відповідно до п. 15.5 розділу ХІІІ Перехідні положення Цивільного процесуального кодексу України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал , код ЄДРПОУ 36799749, м. Київ, вул. Кудрівський узвіз,5-Б.

Відповідач - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_3, АДРЕСА_1.

Відповідач - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, АДРЕСА_2

Третя особа - Публічне акціонерне товариство УкрСиббанк , код ЄДРПОУ 09807750, м. Київ, вул. Андріївська,2/12.

Повне судове рішення складено 12 листопада 2018 року.

Суддя: Д. Є. Боговський

СудКомінтернівський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення08.11.2018
Оприлюднено13.11.2018
Номер документу77777081
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —467/64/17

Рішення від 08.11.2018

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Боговський Д. Є.

Рішення від 08.11.2018

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Боговський Д. Є.

Ухвала від 21.06.2017

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Боговський Д. Є.

Ухвала від 05.04.2017

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Богдан М. В.

Ухвала від 01.03.2017

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 31.01.2017

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 23.01.2017

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні