Ухвала
від 12.11.2018 по справі 910/12779/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua УХВАЛА

12.11.2018Справа № 910/12779/18

Господарський суд міста Києва у складі судді Трофименко Т.Ю., розглянувши у підготовчому засіданні справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Унірем-Агро (01004, м. Київ, вул. Дарвіна, б. 3, кв. 6/1);

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю Унірем-Ойл (01004, м. Київ, вул. Дарвіна, б. 3, кв. 6/1)

2. Виконавчого комітету Божедарівської селищної ради (52323, Дніпропетровська обл., Криничанський район, селище міського типу Божедарівка, вул. Чкалова, буд. 17-А )

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_1 (01025, АДРЕСА_1)

про повернення вкладу із статутного капіталу, визнання недійсним свідоцтва про право власності, скасування державної реєстрації права власності

Представники учасників справи: згідно з протоколом судового засідання

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю Унірем-Агро до Товариства з обмеженою відповідальністю Унірем-Ойл , Виконавчого комітету Щорсівської селищної ради Криничанського району Дніпропетровської області, про повернення вкладу із статутного капіталу, у якій викладено вимоги про повернення вкладу із статутного капіталу, визнання недійсним свідоцтва про право власності, скасування державної реєстрації права власності.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що він є одним із засновників (учасників) Товариства з обмеженою відповідальністю Унірем-Ойл . Як вказує позивач, відповідач-1 неправомірно набув право власності на майно, належне позивачу, а саме, комплекс по переробці та зберіганню зернових культур потужністю 20 000 тон на рік, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська обл., Криничанський район, смт Щорськ, вул. Виконкомівська, б. 29-а, в якості оплати частки позивача у статутному капіталі відповідача-1. Оскільки позивача було позбавлено права власності на майно, позивач просить суд зобов'язати відповідача-1 повернути внесок, здійснений до його статного капіталу, комплексом по переробці та зберіганню зернових культур потужністю 20 000 тон на рік. Окрім того, позивач просить скасувати свідоцтво про право власності від 22.04.2008 серії ЯЯЯ № 920968, видане Виконкомом Щорсівської селищної ради Товариству з обмеженою відповідальністю Унірем-Ойл , та скасувати державну реєстрацію за Товариством з обмеженою відповідальністю Унірем-Ойл права власності на вклад до статутного капіталу.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 01.10.2018 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Унірем-Агро залишено без руху, надано позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви.

11.10.2018 через загальний відділ діловодства суду (канцелярію) від позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви, в якій, з-поміж іншого, уточнено найменування відповідача-2 та замість Виконавчого комітету Щорсівської селищної ради Криничанського району Дніпропетровської області вказано Виконавчий комітет Божедарівської селищної ради у зв'язку з перейменуванням населеного пункту.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 18.10.2018 позовну заяву прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, залучено до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_1, призначено підготовче засідання на 12.11.2018, витребувано у Виконавчого комітету Божедарівської селищної ради документи, що стали підставою для видачі свідоцтва про право власності від 22.04.2008 серії ЯЯЯ № 920968.

12.11.2018 через загальний відділ діловодства суду (канцелярію) від відповідача-2 надійшли документи на виконання ухвали суду від 18.10.2018.

В підготовче засідання 12.11.2018 з'явився представник позивача. Представники відповідачів та третьої особи в засідання суду не з'явилися, про причини неявки суд не повідомили.

Представник позивача в усному порядку заявив клопотання про залучення Комунального підприємства "Криничанське бюро технічної інвентаризації" до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, а також витребування від Комунального підприємства "Криничанське бюро технічної інвентаризації" заяви про проведення державної реєстрації комплексу по переробці та зберіганню зернових культур потужністю 20 000 тон на рік за ТОВ "Унірем-Ойл", кадастровий план земельної ділянки на якій розташований комплекс по переробці та зберіганню зернових культур потужністю 20 000 тон на рік та всі правовстановлюючі документи на вищевказане майно.

Заслухавши пояснення представника позивача по суті заявлених клопотань, Суд зазначає таке.

Відповідно до ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

З огляду на предмет та підстави позовних вимог, Суд дійшов висновку про необхідність залучення Комунального підприємства "Криничанське бюро технічної інвентаризації" до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, у зв'язку з чим клопотання позивача підлягає задоволенню.

Згідно з ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Як встановлено у ч. 1 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Враховуючи предмет та підстави позовних вимог, з метою забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті, Суд дійшов висновку, що клопотання позивача про витребування доказів підлягає задоволенню в частині витребування у Комунального підприємства "Криничанське бюро технічної інвентаризації" заяви про проведення державної реєстрації комплексу по переробці та зберіганню зернових культур потужністю 20 000 тон на рік за ТОВ "Унірем-Ойл" та всі документи, на підставі яких проведено державну реєстрацію даного об'єкту.

Частиною 2 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав: неявка в судове засідання учасника справи, щодо якого немає відомостей про направлення йому ухвали з повідомленням про дату, час і місце судового засідання; перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними; виникнення технічних проблем, що унеможливлюють участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, крім випадків, коли відповідно до цього Кодексу судове засідання може відбутися без участі такої особи; необхідність витребування нових доказів , у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження.

За приписами ч. 2 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи , заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Отже, враховуючи залучення до участі у справі третьої особи та необхідність витребування доказів, Суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання у даній справі.

Відповідно до ч. 7 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України, у разі відкладення підготовчого засідання або оголошення перерви підготовче засідання продовжується зі стадії, на якій засідання було відкладене або у ньому була оголошена перерва.

Враховуючи вищевикладене, керуючись статтями 50, 120, 182, 183, 202, 227, 233-235, Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Комунальне підприємство "Криничанське бюро технічної інвентаризації" (52300, Дніпропетровська обл., Криничанський район, селище міського типу Кринички, вул. ВИКОНКОМІВСЬКА, будинок 5).

2. Відкласти підготовче засідання у справі № 910/12779/18 на 12.12.18 о 10:30 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 8.

3. Запропонувати учасникам справи направити в судове засідання своїх представників, повноваження яких оформити у відповідності з вимогами ст. 60 Господарського процесуального кодексу України.

4. Встановити третій особі строк до десяти днів з дня вручення цієї ухвали для надання суду письмові пояснення щодо позову та відзиву відповідно до вимог статей 168, 179 ГПК України з доказами їх направлення учасникам справи.

5. Витребувати у Комунального підприємства "Криничанське бюро технічної інвентаризації" заяву про проведення державної реєстрації комплексу по переробці та зберіганню зернових культур потужністю 20 000 тон на рік за Товариством з обмеженою відповідальністю "Унірем-Ойл" (ідентифікаційний код 34827428) та всі документи, на підставі яких проведено державну реєстрацію даного об'єкту.

6. Встановити Комунального підприємства "Криничанське бюро технічної інвентаризації" строк для подання доказів - не пізніше 07.12.2018.

7. Попередити Комунальне підприємство "Криничанське бюро технічної інвентаризації", що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин до нього можуть бути застосовані заходи процесуального примусу, передбачені ст. 135 Господарського процесуального кодексу України.

8. Повідомити сторін, що додаткові письмові докази, висновки експертів, клопотання, заяви, пояснення, мають бути подані до суду у підготовчому провадженні з дотриманням вимог до форми та змісту заяв з процесуальних питань, встановлених статтею 170 Господарського процесуального кодексу України.

9. Повідомити учасників справи, що згідно з ч. 8 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Ухвала набирає чинності 12.11.2018 та оскарженню не підлягає.

Суддя Т.Ю. Трофименко

Дата ухвалення рішення12.11.2018
Оприлюднено13.11.2018
Номер документу77787163
СудочинствоГосподарське
Сутьправо власності, скасування державної реєстрації права власності

Судовий реєстр по справі —910/12779/18

Ухвала від 01.04.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 28.03.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 27.02.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 27.02.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 13.02.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 13.02.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 13.02.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 13.02.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 28.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 16.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні