Ухвала
від 12.11.2018 по справі 922/2923/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі про банкрутство

(підготовче засідання)

"12" листопада 2018 р.Справа № 922/2923/18

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Яризька В.О.

при секретарі судового засідання Тютюник О.Ю.

розглянувши заяву ТОВ "Торговий Дім "Нафтогаз-Схід", м. Харків про визнання банкрутом ТОВ "Торговий дім "Капітал-Інвест" , код ЄДРПОУ 39437983 за участю :

представник боржника - ОСОБА_1, за дов.;

арбітражний керуючий - ОСОБА_2, за свідоцтвом;

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Нафтогаз-Схід" звернулось до господарського суду Харківської області з заявою про визнання банкрутом ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Капітал-Інвест". В обґрунтування поданої заяви ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Нафтогаз-Схід" зазначає, що боржник має заборгованість у сумі 1502200,00грн., яка підтверджена судовим рішенням, не забезпечена майном, при цьому така заборгованість не погашена більше ніж три місяці.

Ухвалою суду від 29.10.2018 прийнято заяву ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Нафтогаз-Схід" до розгляду, підготовче засідання призначено на 12.11.2018, зобов'язано арбітражного керуючого ОСОБА_4, якого визначено автоматизованою системою для призначення розпорядником майна, надати суду заяву на участь у даній справі.

Представник ініціюючого кредитора у призначене судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, про час, дату та місце розгляду справи повідомлений судом належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення.

Представник боржника в судовому засіданні проти порушення провадження у справі щодо його банкрутства не заперечує, визнає безспірні вимоги ініціюючого кредитора в повному розмірі і підтверджує, що вказані вимоги не задоволені більше ніж протягом 3 місяців з моменту відкриття виконавчого провадження у зв'язку із скрутним фінансовим становищем підприємства.

Автоматизованою системою визначено кандидатуру арбітражного керуючого ОСОБА_4 для призначення розпорядником майна в даній справі.

31.10.2018 через канцелярію суду надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_2 на участь у даній справі в якості розпорядника майна.

01.11.2018 на електронну адресу суду надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_4 про згоду на участь у даній справі в якості розпорядника майна. Проте, 09.11.2018 на адресу суду надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_4, в якій останній просить суд залишити без розгляду заяву про згоду на участь у справі. Також просить суд здійснити розгляд справи за його відсутності.

Крім того, 06.11.2018 через канцелярію суду надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_5 на участь у даній справі в якості розпорядника майна.

Також, 06.11.2018 на електронну адресу суду надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_6 на участь у даній справі в якості розпорядника майна.

Розглянувши заяву кредитора ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Нафтогаз-Схід", вислухавши учасників судового процесу, здійснивши оцінку поданих суду доказів, суд дійшов висновку про відкриття провадження у справі про банкрутство, виходячи з наступного.

Згідно ч. 2, 3 ст. 10 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" право на звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство мають боржник, кредитор.

Справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника. До складу цих вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом.

У підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, заслуховує пояснення сторін, а також вирішує інші питання, пов'язані з розглядом справи.

Згідно з ч.3 вказаної статті якщо справа порушується за заявою кредитора, господарський суд перевіряє обґрунтованість його вимог, їх безспірність, вжиття заходів щодо примусового стягнення за цими вимогами в порядку виконавчого провадження.

З матеріалів, які надані ініціюючим кредитором, вбачається, що рішенням господарського суду Харківської області від 19.03.2088 у справі № 922/71/18 задоволені позовні вимоги ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Нафтогаз-Схід" до ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Капітал-Інвест" про стягнення заборгованості, а саме стягнуто з ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Капітал-Інвест" на користь ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Нафтогаз-Схід" попередню оплату за договором № КІ-19-МО поставки нафтопродуктів від 04.11.2014 у розмірі 1480000,00грн. та 22200,00грн. судового збору.

На виконання рішення суду 17.04.2018 виданий відповідний наказ, який був пред'явлений до виконання. Постановою заступника начальника відділу Міськрайонного відділу держаної виконавчої служби по Харківському району та місту Люботину Головного територіального управління юстиції у Харківській області від 24.05.2018 відкрито виконавче провадження № 56465163 з примусового виконання наказу господарського суду Харківської області, виданого 17.04.2018 у справі № 922/71/18 про стягнення з ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Капітал-Інвест" на користь ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Нафтогаз-Схід" заборгованості за договором № КІ-19-МО поставки нафтопродуктів від 04.11.2014 у розмірі 1480000,00грн. та 22200,00грн. судового збору.

Постановою Міськрайонного відділу держаної виконавчої служби по Харківському району та місту Люботину Головного територіального управління юстиції у Харківській області від 08.10.2018 виконавчий документ повернуто стягувачу, у зв'язку з відсутністю у боржника майна, на яке може бути звернено стягнення, а здійснені державним виконавцем заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними.

Таким чином, основна сума заборгованості, яка стягнута рішенням суду, та не є забезпеченою, становить 1 502 200,00грн., при цьому, така сума не стягнута в примусовому порядку протягом періоду, що складає більше ніж три місяці.

Суд дійшов висновку, що матеріалами справи підтверджено наявність заборгованості ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Капітал-Інвест" перед ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Нафтогаз-Схід" в сумі 1 502 200,00грн., яка є безспірною, оскільки така сума становить більше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, є основним зобов'язанням боржника, підтверджена судовим рішенням, яке набрало законної сили, при цьому вжитими заходами не вдалось стягнути цю суму протягом більше, ніж три місяці після настання встановленого строку для сплати.

Зазначене свідчить про те, що кредитором при подачі до суду заяви про відкриття справи про банкрутство відносно боржника повністю дотримані приписи Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до ч. 6 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство та відзиву боржника господарський суд виносить ухвалу про: відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство; відмову у відкритті провадження (проваджень) у справі про банкрутство.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що наявні достатні правові підстави для відкриття провадження у справі про банкрутство відносно ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Капітал-Інвест", оскільки судом встановлено, що боржником не було задоволено безспірні вимоги кредитора на суму 1502200,00грн., що є більше, ніж триста мінімальних розмірів заробітної плати, які, незважаючи на вжиття заходів щодо примусового стягнення в порядку виконавчого провадження, не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку.

Відкриваючи провадження у справі про банкрутство, судом вводиться процедура розпорядження майном та призначається розпорядник майна, встановлюється розмір оплати його послуг та джерела її сплати.

Автоматизованою системою визначено кандидатуру арбітражного керуючого ОСОБА_4 для призначення розпорядником майна в даній справі.

01.11.2018 на електронну адресу суду надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_4 про згоду на участь у даній справі в якості розпорядника майна.

Проте, 09.11.2018 на адресу суду надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_4, в якій останній просить суд залишити без розгляду заяву про згоду на участь у справі. В обґрунтування заявленого клопотання арбітражний керуючий ОСОБА_4 посилається на велику завантаженість щодо участі у справах про банкрутство, далеку відстань його місцезнаходження від місця знаходження боржника, а також на те, що ним свого часу надавались представницькі юридичні послуги, що в сукупності може лише негативно вплинути на виконання обов'язків розпорядника майна у справі № 922/2923/18 про банкрутство ТОВ "ТД "Капітал-Інвест".

Розглянувши дане клопотання, враховуючи викладені арбітражним керуючим ОСОБА_4 обставини, суд дійшов висновку про задоволення клопотання, у зв'язку з чим залишає заяву арбітражного керуючого ОСОБА_4 про згоду на участь у даній справі в якості розпорядника майна без розгляду.

Крім того, 31.10.2018 через канцелярію суду надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_2 на участь у даній справі в якості розпорядника майна.

06.11.2018 через канцелярію суду надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_5 на участь у даній справі в якості розпорядника майна.

Також, 06.11.2018 на електронну адресу суду надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_6 на участь у даній справі в якості розпорядника майна.

Суд, дослідивши подані заяви арбітражних керуючих, дійшов висновку що кандидатури арбітражних керуючих ОСОБА_5, ОСОБА_2 та ОСОБА_6 повністю відповідають вимогам Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" для призначення розпорядником майна боржника, однак, враховуючи значну відстань місця знаходження арбітражних керуючих, а саме: ОСОБА_5 в м. Києві та ОСОБА_6 в м. Маріуполь, що значно ускладнить виконання ними своїх обов'язків в процедурі розпорядження майном боржника, а також те, що арбітражний керуючий ОСОБА_2 має більш вищій, а саме V рівень кваліфікації ніж ОСОБА_5 (ІІ рівень кваліфікації), суд вважає за необхідне, відповідно до положень ст.114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", призначити розпорядником майна арбітражного керуючого ОСОБА_2 (свідоцтво арбітражного керуючого № 469 від 15.03.2013р.).

В задоволенні заяв ОСОБА_5 та ОСОБА_6 про їх участь у справі про банкрутство ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Капітал-Інвест" в якості розпорядника майна суд відмовляє.

На підставі вищевикладеного, суд вважає за необхідним відкрити провадження у справі про банкрутство ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Капітал-Інвест" та призначити розпорядником майна арбітражного керуючого ОСОБА_2.

Керуючись ст. ст. 232-235 ГПК України, ст.ст. 1, 10, 11, 13, 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом",

УХВАЛИВ:

1. Відкрити провадження у справі про банкрутство ТОВ "Торговий дім "Капітал-Інвест", код ЄДРПОУ 39437983.

2. Визнати розмір безспірних вимог ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Нафтогаз-Схід" в розмірі 1 502 200,00грн.

3. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів, який передбачає зупинення виконання боржником грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), термін виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), застосованих до дня введення мораторію.

Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів: забороняється стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги, у тому числі на предмет застави, за якими стягнення здійснюється в судовому або в позасудовому порядку відповідно до законодавства, крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від продажу майна боржника), перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж, а також у разі звернення стягнення на заставлене майно та виконання рішень у немайнових спорах;

- забороняється виконання вимог, на які поширюється мораторій;

- не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання зобов'язань із задоволення всіх вимог, на які поширюється мораторій;

- зупиняється перебіг позовної давності на період дії мораторію;

- не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошового зобов'язання, три проценти річних від простроченої суми тощо.

4. Ввести процедуру розпорядження майном боржника.

5. Призначити розпорядником майна ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Капітал-Інвест", код ЄДРПОУ 39437983, арбітражного керуючого ОСОБА_2 (свідоцтво арбітражного керуючого № 469 від 15.03.2013р., адреса: вул. Мироносицька, 60, м. Харків) та встановити розмір оплати послуг арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Капітал-Інвест" в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним своїх повноважень, шляхом її авансування ініціюючим кредитором - ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Нафтогаз-Схід" .

6. Заяву ОСОБА_4 про участь у справі в якості розпорядника майна залишити без розгляду.

7. В задоволенні заяв ОСОБА_5 та ОСОБА_6 про участь у справі в якості розпорядника майна відмовити.

8. Оприлюднити на офіційному веб - сайті Вищого господарського суду України повідомлення про порушення справи про банкрутство боржника із зазначенням повного найменування боржника, його поштової адреси, банківських реквізитів, найменування та адреси господарського суду, номера справи, відомостей про розпорядника майна, граничного строку подання заяв конкурсних кредиторів з вимогами до боржника.

9. Встановити строк подання розпорядником майна до господарського суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів до 26.12.2018 року.

10. Встановити дату складання розпорядником майна реєстру вимог кредиторів та подання його на затвердження до господарського суду 26.12.2018 року.

11. Встановити строк проведення розпорядником майна інвентаризації майна боржника до 26.12.2018 року.

12. Попереднє засідання господарського суду призначити на 27.12.2018 о 10 год. 00хв. у приміщенні господарського суду Харківської області, зал 322, 3-й поверх.

13. Ухвалу надіслати кредитору, боржнику, розпоряднику майна, Харківському районному суду Харківської області, відділу з питань банкрутства, державному реєстратору, Міськрайонному відділу державної виконавчої служби по Харківському району та місту Люботину Головного територіального управління юстиції у Харківській області, арбітражному керуючому ОСОБА_4, арбітражному керуючому ОСОБА_5 та арбітражному керуючому ОСОБА_6

14. Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дати складення повного тексту ухвали.

Ухвала підписана 13.11.2018.

Суддя ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення12.11.2018
Оприлюднено15.11.2018
Номер документу77820859
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом ТОВ "Торговий дім "Капітал-Інвест" , код ЄДРПОУ 39437983

Судовий реєстр по справі —922/2923/18

Ухвала від 02.04.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 20.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 21.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 12.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 14.02.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Постанова від 17.01.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 27.12.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 12.11.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 29.10.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні