Рішення
від 06.11.2018 по справі 916/1401/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" листопада 2018 р.м. Одеса Справа № 916/1401/18

Господарський суд Одеської області

У складі судді Желєзної С.П.

Секретаря судових засідань ОСОБА_1

За участю представників сторін:

Від позивача: ОСОБА_2 за довіреністю №10311-К-О від 21.12.2017р.;

Від відповідача: не з'явився.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом публічного акціонерного товариства комерційний банк „Приватбанк» до товариства з обмеженою відповідальністю „Коректкомерс експорт» в особі ліквідаційної комісії про зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство комерційний банк „Приватбанк» (далі по тексту - ПАТ КБ „Приватбанк» ) звернулось до господарського суду із позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю „Коректкомерс експорт» в особі ліквідаційної комісії (далі по тексту - ТОВ „Коректкомерс експорт» ) про зобов'язання відповідача визнати та включити до проміжного ліквідаційного балансу відповідача кредиторські вимоги позивача у загальному розмірі 62 278,57 грн., який складається із заборгованості за кредитом у розмірі 9932,23 грн., заборгованості за процентами у розмірі 21463,29 грн., заборгованості за комісією за користування кредитним лімітом у розмірі 4203,13 грн., заборгованості за пенею у розмірі 26329,92 грн. та комісії за розрахункове-касове обслуговування у розмірі 350,00 грн. Позовні вимоги обґрунтовані фактом ухилення відповідача від включення вимог банку до ліквідаційного балансу ТОВ „Коректкомерс експорт» .

Дослідивши матеріали справи, заслухавши доводи та пояснення представника позивача, суд встановив наступне.

04.12.2013р. ТОВ „Коректкомерс експорт» було подано до ПАТ КБ „Приватбанк» заяву про відкриття рахунку та заяву про приєднання до Умов та правил надання банківських послуг, які, з урахуванням Умов та правил надання банківських послуг та тарифів банку, складають договір банківського обслуговування.

Згідно з п. 3.2.1.1.1 Умов та правил надання банківських послуг кредитний ліміт на поточний рахунок надається на поповнення обігових коштів та здійснення поточних платежів клієнта, в межах кредитного ліміту. Про розмір ліміту банк повідомляє клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку банка та клієнта. Відповідно до п. 3.2.1.1.3 вказаних Умов кредит надається в обмін на зобов'язання клієнта щодо його повернення, сплати процентів та винагороди.

Пунктом 3.2.1.1.8 Умов та правил надання банківських послуг визначено, що проведення платежів клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміту, проводиться банком протягом одного року з моменту підписання угоди про приєднання клієнта до „Умов і правил надання банківських послуг» (або у формі „Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки» або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк / інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовій або електронній інформацією, або в будь-якій іншій формі - „Угода» ).

Відповідно до розділу 3.2.1.4 Умов та правил надання банківських послуг, яким затверджений порядок розрахунків, за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку клієнта при закритті банківського дня клієнт виплачує проценти, виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від строку користування кредитом (диференційована процентна ставка).

Розрахунок відсотків за користування кредитом проводиться щодня, починаючи з моменту утворення на поточному рахунку дебетового сальдо при закритті банківського дня, за кількість днів користування кредитними коштами, виходячи з 360 днів у році. Розрахунок відсотків проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом, на суму залишку заборгованості за кредитом. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування відсотків не включається. Нарахування відсотків здійснюється в дату сплати (п. 3.2.1.4.9 Умов).

Крім того, згідно п. 3.2.1.4.4. Умов та правил надання банківських послуг Клієнт сплачує Банку винагороду за використання ліміту відповідно до п.п. 3.2.1.1.6, 3.2.1.2.3.2, 1-го числа кожного місяця в розмірі 0,9% від суми максимального сальдо кредиту, що існувало на кінець банківського дня за попередній місяць, в порядку, передбаченому Умовами та правилами надання банківських послуг. Банк може за своїм розсудом не стягувати зазначену комісію в разі, якщо максимальне сальдо кредиту, що існувало на кінець банківського дня за попередній календарний місяць, не перевищувало 100 грн.

ПАТ КБ „Приватбанк» стверджує, що ним були належним чином виконані прийняті на себе зобов'язання за договором кредиту, факт укладення якого підтверджується поданням відповідачем заяви про приєднання до умов та правил надання банківських послуг від 04.12.2013р. та прийняття її до виконання позивачем, шляхом надання ПАТ КБ „Приватбанк» кредитних лімітів, про що свідчить виписка по рахунку відповідача.

Неналежне виконання відповідачем зобов'язань, прийнятих на себе за умовами кредитного договору від 04.12.2013р., укладеного шляхом приєднання ТОВ „Коректкомерс експорт» до Умов та правила надання банківських послуг, стало підставою для звернення ПАТ КБ „Приватбанк» із позовними вимогами до позичальника.

Рішенням господарського суду Одеської області від 13.05.2015р. по справі №916/1443/15-г позов ПАТ КБ „Приватбанк» до ТОВ „Коректкомерс експорт» про стягнення 15 985,37 грн. було задоволено повністю, присуджено до стягнення на користь позивача заборгованість за кредитом у розмірі 9 932,23 грн.; проценти за користування кредитом у розмірі 3 556,58 грн., пеню у розмірі 1 690,25 грн., комісію за користування кредитом у розмірі 806,31 грн. та судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 1 827,00 грн.

З відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що ТОВ „Коректкомерс експорт» з 20.03.2018р. перебуває в процесі припинення за рішенням засновників товариства. При цьому, засновниками визначено строк до 26.05.2018р. для заявлення кредиторами своїх вимог.

03.05.2018р. ПАТ КБ „Приватбанк» звернувся до ліквідаційної комісії відповідача із заявою №20180427РВ0000000677, відповідно до якої банк, посилаючись на укладений 04.12.2013р. договір банківського обслуговування та приписи чинного законодавства, просив ліквідаційну комісію ТОВ „Коректкомерс експорт» визнати та включити до проміжного ліквідаційного балансу відповідача вимоги ПАТ КБ „Приватбанк» у загальному розмірі 62 278,57 грн. Про прийняте рішення позивач просив ліквідаційну комісію ТОВ „Коректкомерс експорт» повідомити ПАТ КБ „Приватбанк» письмово. Заява із кредиторським вимогами до ліквідаційної комісії ТОВ „Коректкомерс експорт» була відправлена позивачем рекомендованим листом з описом вкладення.

З матеріалів справи, а саме листа ПАТ „Укрпошта» від 16.10.2018р. вбачається, що поштове відправлення ПАТ КБ „Приватбанк» за №4902714592929 надійшло 12.05.2018р. до відділення поштового зв'язку с. Багате на адресу ТОВ „Коректкомерс експорт» , проте 14.06.2018р. було повернуто за зворотною адресою за закінченням терміну зберігання.

Звертаючись 10.07.2018р. до господарського суду із позовними вимогами до ТОВ „Коректкомерс експорт» про зобов'язання відповідача в особі ліквідаційної комісії визнати та включити до проміжного ліквідаційного балансу відповідача кредиторські вимоги позивача у загальному розмірі 62 278,57 грн., позивачем було наголошено, що неотримання відповідачем заяви із кредиторськими вимогами у відділенні поштового зв'язку свідчить про ухилення останнього від визнання грошових вимог банку, у зв'язку з чим, ПАТ КБ „Приватбанк» з метою захисту порушеного права звернувся до господарського суду із даними позовними вимогами.

Вирішуючи питання про обґрунтованість заявлених в межах даної справи позовних вимог, суд виходить з наступного.

В силу положень ст.ст. 15, 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

У відповідності до ч. 2 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 цього Кодексу, у тому числі і з договорів. Згідно Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами. Зобов'язання, в свою чергу, згідно вимог ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України , має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу. Одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Відповідно до ч.1 ст. 179 Господарського кодексу України майново-господарські зобов'язання, які виникають між суб'єктами господарювання або між суб'єктами господарювання і негосподарюючими суб'єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов'язаннями.

Статтею 193 ГК України встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).

Згідно з ч. 1 ст. 1054 Цивільного кодексу України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Статтею 530 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Господарським судом під час розгляду даної справи було встановлено, що неналежне виконання з боку ТОВ „Коректкомерс експорт» зобов'язань за договором банківського обслуговування від 04.12.2013р. стало підставою для звернення ПАТ КБ „Приватбанк» до господарського суду із позовними вимогами, за результатами розгляду яких судом 13.05.2015р. було постановлено рішення по справі №916/1443/15-г про задоволення вимог банку. Варто зауважити, що доказів як належного виконання з боку ТОВ „Коректкомерс експорт» зобов'язань як за договором банківського обслуговування від 04.12.2013р., так і рішення господарського суду Одеської області від 13.05.2015р. по справі №9161443/15-г матеріали справи не містять. При цьому, як було встановлено господарським судом під час розгляду даної справи, ТОВ „Коректкомерс експорт» перебуває в процесі припинення з 20.03.2018р. за рішенням засновників останнього.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст.110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Відповідно до ч. ч. 3-5 ст. 105 Цивільного кодексу України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється. Виконання функцій комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) може бути покладено на орган управління юридичної особи. До комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється. Строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Приписами ч. 8 ст. 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

В силу приписів ст. 112 Цивільного кодексу України у разі ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги її кредиторів задовольняються у черговості, вказаній у цій статті. У разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право протягом місяця з дати, коли він дізнався або мав дізнатися про таку відмову звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії. За рішенням суду вимоги кредитора можуть бути задоволені за рахунок майна, що залишилося після ліквідації юридичної особи. Вимоги кредиторів, які не визнані ліквідаційною комісією, якщо кредитор у місячний строк після одержання повідомлення про повну або часткову відмову у визнанні його вимог не звертався до суду з позовом, вимоги, у задоволенні яких за рішенням суду кредиторові відмовлено, а також вимоги, які не задоволені через відсутність майна юридичної особи, що ліквідується, вважаються погашеними.

Верховним Судом у постанові від 24.05.2018р. по справі №911/810/17 наголошено, що юридичний аналіз частин 3, 5 статті 112 ЦК України дозволяє зробити висновок, що у разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право протягом місяця з дати, коли він дізнався або мав дізнатися про таку відмову звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії. За рішенням суду вимоги кредитора можуть бути задоволені за рахунок майна, що залишилося після ліквідації юридичної особи. Вимоги кредиторів, які не визнані ліквідаційною комісією, якщо кредитор у місячний строк після одержання повідомлення про повну або часткову відмову у визнанні його вимог не звертався до суду з позовом, вимоги, у задоволенні яких за рішенням суду кредиторові відмовлено, а також вимоги, які не задоволені через відсутність майна юридичної особи, що ліквідується, вважаються погашеними.

З матеріалів справи вбачається, що ПАТ КБ „Приватбанк» у визначений ліквідаційною комісію ТОВ „Коректкомерс експорт» строк для заявлення кредиторських вимог було подано заяву №20180427РВ0000000677 від 03.05.2018р., яка не була розглянула відповідачем, у зв'язку з ухиленням від отримання поштової кореспонденції, яка надійшла на адресу відповідача від банку. При цьому, ПАТ КБ „Приватбанк» у місячний строк з дня отримання відомостей про невручення відповідачу заяви із кредиторськими вимогами звернувся до господарського суду із даними позовними вимогами, що дозволяє суду дійти висновку про дотримання останнім вимог ч. 3 ст. 112 Цивільного кодексу України.

Підсумовуючи вищевикладене, господарський суд дійшов висновку про наявність правових підстав для визнання кредиторських вимог ПАТ КБ „Приватбанк» до ТОВ „Коректкомерс експорт» у загальному розмірі 62 278,57 грн., який складається із заборгованості за кредитом у розмірі 9932,23 грн.; заборгованості за процентами у розмірі 21463,29 грн., нарахованих протягом періоду з 27.05.2014р. по 27.04.2018р.; заборгованості за комісією за користування кредитним лімітом у розмірі 4203,13 грн., нарахованої протягом періоду з 01.06.2014р. по 27.04.2018р.; заборгованості за пенею у розмірі 26329,92 грн., нарахованою протягом періоду з 04.06.2014р. по 27.04.2018р.; комісії за розрахункове-касове обслуговування у розмірі 350,00 грн., нарахування яких здійснювалось позивачем у відповідності до Умов та правила надання банківських послуг та тарифів банку. При вирішення спору по суті господарський суд враховує відсутність в матеріалах справи доказів на підтвердження включення вимог банку до ліквідаційного балансу ТОВ „Коректкомерс експорт» .

З огляду на викладене, господарський суд дійшов висновку про наявність правових підстав для зобов'язання ТОВ „Коректкомерс експорт» в особі ліквідаційної комісії визнати та включити до проміжного ліквідаційного балансу кредиторські вимоги позивача у загальному розмірі 62 278,57 грн.

Згідно вимог ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов'язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

Разом з тим, ст. 86 ГПК України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до ч. 2 ст. 617 ЦК України особа, не звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання у разі відсутності у боржника необхідних коштів. Крім того, згідно ч. 1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Підсумовуючи вищезазначене, суд доходить висновку щодо необхідності задоволення заявлених позовних вимог шляхом зобов'язання товариства з обмеженою відповідальністю „Коректкомерс експорт» в особі ліквідаційної комісії визнати та включити до проміжного ліквідаційного балансу товариства з обмеженою відповідальністю „Коректкомерс експорт» кредиторські вимоги публічного акціонерного товариства комерційного банку „Приватбанк» у загальному розмірі 62 278,57 грн., який складається із заборгованості за кредитом у розмірі 9932, 23 грн. заборгованості за процентами у розмірі 21463,29 грн., заборгованості за комісією за користування кредитним лімітом у розмірі 4203,13 грн., заборгованості за пенею у розмірі 26329,92 грн. та комісії за розрахункове-касове обслуговування у розмірі 350,00 грн. відповідно до ст. ст. 11, 15, 16, 105, 110, 111, 112, 509, 525, 526, 530, 617, 1054 Цивільного кодексу України, ст. ст. 179, 193 Господарського кодексу України.

Судові витрати зі сплати судового збору за подання позовної заяви покладаються на відповідача відповідно до приписів ст. 129 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 86, 129, 236 - 238, 240 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю „Коректкомерс експорт» /68671, Одеська область, Ізмаїльський район, с. Багате вул. Леніна, буд.5, ідентифікаційний код 37743207/ в особі ліквідаційної комісії визнати та включити до проміжного ліквідаційного балансу товариства з обмеженою відповідальністю „Коректкомерс експорт» /68671, Одеська область, Ізмаїльський район, с. Багате вул. Леніна, буд.5, ідентифікаційний код 37743207/ кредиторські вимоги публічного акціонерного товариства комерційного банку „Приватбанк» /01001, м. Київ, вул.Грушевського,1-Д, ідентифікаційний код 14360570/ у загальному розмірі 62 278,57 грн. /шістдесят дві тисячі двісті сімдесят вісім грн. 57 коп./, який складається із заборгованості за кредитом у розмірі 9 932, 23 грн. /дев'ять тисяч дев'ятсот тридцять дві грн. 23 коп./, заборгованості за процентами у розмірі 21463,29 грн. /двадцять одна тисяча чотириста шістдесят три грн. 29 коп./, заборгованості за комісією за користування кредитним лімітом у розмірі 4203,13 грн. /чотири тисячі двісті три грн. 13 коп./, заборгованості за пенею у розмірі 26329,92 грн. /двадцять шість тисяч триста двадцять дев'ять грн. 92 коп./ та комісії за розрахункове-касове обслуговування у розмірі 350,00 грн. /триста п'ятдесят грн. 00 коп./.

3. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю „Коректкомерс експорт» /68671, Одеська область, Ізмаїльський район, с. Багате вул. Леніна, буд.5, ідентифікаційний код 37743207/ на користь публічного акціонерного товариства комерційного банку „Приватбанк» /01001, м. Київ, вул.Грушевського,1-Д, ідентифікаційний код 14360570/ судовий збір у розмірі 1762,00 грн. /одна тисяча сімсот шістдесят дві грн. 00 коп./.

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 241 ГПК України.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст. ст. 254, 256 ГПК України учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 15 листопада 2018 р.

Суддя С.П. Желєзна

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення06.11.2018
Оприлюднено15.11.2018
Номер документу77850216
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1401/18

Рішення від 06.11.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 17.10.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 01.10.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 13.09.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 09.08.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 16.07.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні