Ухвала
від 16.11.2018 по справі 202/7256/18
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/7256/18

Провадження № 1-кс/202/8229/2018

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 листопада 2018 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшло зазначене клопотання про надання дозволу на проведення обшуку.

З клопотання убачається, що в провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018040000001351 від 26.10.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України.

Прокурор зазначає,що до прокуратури Дніпропетровської області з УЗЕ в Дніпропетровській області надійшло інформування про те, що посадові особи ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат" (ЄДРПОУ 00191307) та його структурних підрозділів: шахта «Родіна», шахта «ім. Леніна», шахта «Октябрьська» та шахта «Гвардійська», які зловживаючи службовим становищем, надають своїм підлеглим протиправні вказівки щодо незаконного видобутку корисних копалин (залізної руди), незважаючи на відсутність дозвільних документів (Спеціальних дозволів на користування надрами та Актів про надання гірничого відводу).

Встановлено, що 12.10.2018 року у ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат» закінчився строк дії спеціальних дозволів на користування надрами, виданих Державною службою геології та надр України на наступних родовищах: поле шахти - «ім. Леніна» (Руди заліза багаті та руда кварцит-магнетитова), спеціальний дозвіл № 2556; поле шахти - «Октябрьська» (Руди заліза багаті), спеціальний дозвіл № 2557; поле шахти - «Гвардійська» (Руди заліза багаті та руда кварцит-магнетитова), спеціальний дозвіл № 2558; поле шахти - «Родіна» (Руди заліза багаті та кварцити залізисті), спеціальний дозвіл № 2559.

Крім того, на даних шахтах також відсутні діючі акти про надання гірничого відводу, які відповідно з вимогами п. 4 Постанови Кабінету міністрів України №59 від 27.01.1995, надаються Державною службою з питань праці лише за наявності спеціального дозволу на користування ділянкою надр, а також затвердженого в установленому порядку проекту розробки родовища корисних копалин.

Таким чином, в період з 12.10.2018 року по теперішній час на шахті «Родіна», шахті «ім. Леніна», шахті «Октябрьська» та шахті «Гвардійська», в порушення ст. 19 Кодексу України «Про надра» та ст. 24 Гірничого закону України, здійснюється незаконний видобуток корисних копалин (залізної руди).

За оперативними даними на шахтах ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат», щоденно видобувається близько 10 тис. тон товарної руди із вмістом заліза близько 60 %.

Згідно із методикою визначення розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного користування надрами, затвердженою Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 28.08.2011 № 303, встановлено орієнтовну суму, яку ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат» має сплатити до Державного бюджету України за кожен день незаконного видобутку залізної руди, а саме: сума збитків = PxNxD, де Р - базова ставка збитків у частках мінімальної заробітної плати (1,07 для залізної руди багатої); N - величина мінімальної заробітної плати (3723 грн. з 01.01.2018 року); D - обсяг самовільно видобутих надр (тон). Сума збитків = 1,07 х 3723 х 10 000 = 39 836 100 грн. щоденно.

В ході досудового розслідування за результатами виконання оперативним підрозділом відділом Управління захисту економіки в Дніпропетровській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України доручення процесуального керівника у кримінальному провадженні встановлено, що керівництвом ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат», всупереч діючому законодавству, прийнято рішення про продовження видобутку залізної руди і її реалізації.

Таким чином, в діях посадових осіб ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат» вбачаються ознаки злочину, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України.

Аналізом отриманої під час виконання оперативним підрозділом доручення інформації та долучених до матеріалів кримінального провадження документів встановлено, що майно ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат» та його структурних підрозділів: шахти «Родіна», шахти «ім. Леніна», шахти «Октябрьська» та шахти «Гвардійська», а також речі і документи, які мають значення для кримінального провадження та можуть бути доказами у суді, зокрема документи, які відображають реальну фінансово-господарську діяльність підприємства з видобутку корисних копалин, не обліковані у бухгалтерській звітності підприємства готівкові грошові кошти та матеріальні цінності (товарна залізна руда), комп`ютери, інші речі і документи, можуть знаходитись за місцем розташування центрального офісу ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат" (ЄДРПОУ 00191307) за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, буд. 1-А.

Встановлено, що місцем знаходження первинної документації, речей та електронних носіїв інформації ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат", які можуть мати доказове значення у цьому кримінальному провадженні, є Центральний офіс ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат" (ЄДРПОУ 00191307), знаходиться за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, буд. 1-А.

Єдиним можливим та необхідним у даному випадку шляхом для законного отримання доступу до необхідної інформації, забезпечення її схоронності та можливості подальшого використання як доказу у кримінальному провадженні є проведення обшуку за місцем знаходження центрального офісу ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат" (ЄДРПОУ 00191307), розташованого за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, буд. 1-А.

Необхідність у проведенні обшуку викликана тим, що гарантії недоторканості приватної власності знаходяться під посиленим захистом закону, і досягти цілей, що можуть бути досягнуті під час проведення обшуку, шляхом проведення інших слідчих дій неможливо.

Для повноти та всебічності розслідування кримінального провадження, а також з метою використання при проведенні податкової документальної перевірки, судової економічної, почеркознавчої експертизи та інших судових експертиз необхідно вилучити саме оригінали первинних бухгалтерських документів підприємства ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат" (ЄДРПОУ 00191307) та його структурних підрозділів: шахти «Родіна», шахти «ім. Леніна», шахти «Октябрьська» та шахти «Гвардійська».

Також є підстави вважати, що при отриманні первинних фінансово-господарських документів вищевказаних СГД іншим шляхом, посадові особи зазначених підприємств та особи, які мають відношення до незаконної діяльності зазначених підприємств можуть сховати, пошкодити або знищити вказані первинні фінансово-господарські документи, що призведе до необ`єктивності та неповноти кримінального розслідування.

Встановлено, що центральний офіс ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат», код ЄДРПОУ 00191307, розташований за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, буд. 1-А.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 144077516 основні, підсобні і допоміжні будівлі та споруди, що пов`язані з користуванням надрами, будівля адміністративного управління, кадастровий номер земельної ділянки 1211000000:04:560:0004, за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, буд. 1-А, належать на праві комунальної власності Територіальній громаді м. Кривого Рогу в особі Криворізької Міської Ради, код ЄДРПОУ 33874388, та нежитлові приміщення адміністративної будівлі літ. А.-4, розташованої за адресою: Дніпропетровська область,м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, будинок 1-А, належать на праві приватної власності ВАТ «Криворізький залізорудний комбінат», код ЄДРПОУ 00191307.

Тому прокурор просив надати дозвіл на проведення обшуку в основних, підсобних і допоміжних будівлях та спорудах, що пов`язані з користуванням надрами, в будівлі адміністративного управління, кадастровий номер земельної ділянки 1211000000:04:560:0004, за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, будинок 1-А, що належать на праві комунальної власності Територіальній громаді м. Кривого Рогу в особі Криворізької міської ради, код ЄДРПОУ 33874388, та в нежитловому приміщенні адміністративної будівлі літ. А.-4, розташованому за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, будинок 1-А, що належить на праві приватної власності ВАТ «Криворізький залізорудний комбінат», код ЄДРПОУ 00191307, за місцем фактичного розташування центрального офісу ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат" (ЄДРПОУ 00191307) з метою виявлення та вилучення речей та документів, що мають значення для досудового розслідування, а саме документів щодо добування та відвантаження продукції (товарної залізної руди) за період з 12.10.2018 року по час проведення обшуку; документів щодо придбання, зберігання, використання вибухових речовин, ТТН з їх переміщення, сертифікатів та актів списання за період з 12.10.2016 року по час проведення обшуку; комп`ютерів, інших електронних носіїв, «чорнових» та облікових записів наступних службових осіб ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат": генерального директора ОСОБА_4 , головного маркшейдера ОСОБА_5 , директора по виробництву ОСОБА_6 , директора шахти «Родіна» ОСОБА_7 , директора шахти «Октябрьська» ОСОБА_8 , директора шахти «Терновська» ОСОБА_9 , директора шахти «Гвардійська» ОСОБА_10 , документів, якими відображено маркшейдерські заміри залишків видобутої товарної руди за період з 12.10.2016 року по час проведення обшуку; інших документів, які відображають офіційну та реальну фінансово-господарську діяльність підприємства з видобутку корисних копалин, а саме договорів, накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, довіреностей, платіжних доручень, грошових чеків, наказів про призначення службових осіб, документів складського обліку товарів, чорнових записів, комп`ютерної техніки та флеш накопичувачів, в яких містяться відомості щодо діяльності вказаних підприємств (системні блоки, ноутбуки, техніка для копіювання та друку), магнітних, електронних, оптичних та цифрових носіїв інформації, засобів мобільного зв`язку (мобільних телефонів сім-карт та інших пристроїв зв`язку), на яких міститься інформація, яка має значення для кримінального провадження, а також інших предметів, документів, які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженню, пластикових банківських карток та ключів від банківських скриньок, за допомогою яких проводиться легалізація грошових коштів, та інших предметів і документів, які стосуються фінансово-господарської діяльності перелічених суб`єктів господарювання, документів, що підтверджують відмивання грошових коштів, отриманих незаконним способом, та перерахування зазначених грошових коштів на банківські рахунки, не облікованих у бухгалтерській звітності підприємства готівкових грошових коштів та матеріальних цінностей (товарна залізна руда), дозвільних, реєстраційних документів, документів податкової звітності, актів перевірок, інших документів і предметів, які мають значення у кримінальному провадженні та можуть бути доказами у суді.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Вислухавши прокурора, дослідивши клопотання із доданими до нього матеріалами, матеріали кримінального провадження, приходжу до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Встановлено, що у провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018040000001351 від 26.10.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до вимог пунктів 4, 5, 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, за правилами якої слідчий суддя розглядає клопотання про проведення обшуку, клопотання про проведення обшуку повинно містити крім інших відомості про: підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Відповідно до вимог п. 6 ч. 2 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук (огляд) житла чи іншого володіння особи повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук (огляд).

Задовольняючи частково клопотання, слідчий суддя виходить з того, що матеріалами, доданими до нього, було підтверджено, що було вчинено зазначене у клопотанні кримінальне правопорушення, а також, що за адресою знаходження основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд, розташованих за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, будинок 1-А, та в нежитловому приміщенні адміністративної будівлі літ. А.-4, розташованому за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, будинок 1-А, за місцем фактичного розташування центрального офісу ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат", можуть знаходитися зазначені в клопотанні речі та документи, що мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами у кримінальному провадженні, а саме: документи щодо добування та відвантаження продукції (товарної залізної руди) за період з 12.10.2018 року по час проведення обшуку; документи щодо придбання, зберігання, використання вибухових речовин, ТТН з їх переміщення, сертифікатів та актів списання за період з 12.10.2016 року по час проведення обшуку; комп`ютери, інші електронні носії, «чорнові» та облікові записи наступних службових осіб ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат": генерального директора ОСОБА_4 , головного маркшейдера ОСОБА_5 , директора по виробництву ОСОБА_6 , директора шахти «Родіна» ОСОБА_7 , директора шахти «Октябрьська» ОСОБА_8 , директора шахти «Терновська» ОСОБА_9 , директора шахти «Гвардійська» ОСОБА_10 , документи, якими відображено маркшейдерські заміри залишків видобутої товарної руди за період з 12.10.2016 року по час проведення обшуку; інші документи, які відображають офіційну та реальну фінансово-господарську діяльність підприємства з видобутку корисних копалин, а саме договори, накладні, податкові накладні, товарно-транспортні накладні, довіреності, платіжні доручення, грошові чеки, накази про призначення службових осіб, документи складського обліку товарів, чорнові записи, комп`ютерна техніка та флеш накопичувачі, в яких містяться відомості щодо діяльності вказаних підприємств (системні блоки, ноутбуки, техніка для копіювання та друку), магнітні, електронні, оптичні та цифрові носії інформації, засоби мобільного зв`язку (мобільні телефони, сім-карти та інші пристрої зв`язку), на яких міститься інформація, яка має значення для кримінального провадження.

В той же час, слідчий суддя вважає недоведеним посилання слідчого на необхідність відшукання та вилучення іншого переліченого в клопотанні майна, оскільки слідчим не доведено значення зазначених речей і документів для досудового розслідування, не обґрунтовано можливості їх використання в якості доказу кримінально-протиправної діяльності, у зв`язку з чим в цій частині клопотання задоволенню не підлягає.

Відповідно до вимог частини 5 статті 237 КПК України при проведенні обшуку дозволяється вилучення лише речей і предметів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу.

Керуючись ст. ст. 233-235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити частково.

Надати прокурорам, які входять до складу групи прокурорів, слідчим, які входять до складу групи слідчих у кримінальному провадженні № 42018040000001351 від 26.10.2018 року, та працівникам оперативних підрозділів Управління захисту економіки в Дніпропетровській області за дорученням прокурора в порядку ч. 2 п. 5 ст. 36 КПК України, дозвіл на проведення обшуку в основних, підсобних і допоміжних будівлях та спорудах, що пов`язані з користуванням надрами, в будівлі адміністративного управління, кадастровий номер земельної ділянки 1211000000:04:560:0004, за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, будинок 1-А, що належать на праві комунальної власності Територіальній громаді м. Кривого Рогу в особі Криворізької міської ради, код ЄДРПОУ 33874388, та в нежитловому приміщенні адміністративна будівля літ. А.-4, за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, будинок 1-А, що належить на праві приватної власності ВАТ «Криворізький залізорудний комбінат», код ЄДРПОУ 00191307 за місцем фактичного розташування Центрального офісу ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат" (ЄДРПОУ 00191307) з метою виявлення та вилучення речей та документів, що мають значення для досудового розслідування, а саме документів щодо добування та відвантаження продукції (товарної залізної руди) за період з 12.10.2018 року по час проведення обшуку; документів щодо придбання, зберігання, використання вибухових речовин, ТТН з їх переміщення, сертифікатів та актів списання за період з 12.10.2016 року по час проведення обшуку; комп`ютерів, інших електронних носіїв, «чорнових» та облікових записів наступних службових осіб ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат": генерального директора ОСОБА_4 , головного маркшейдера ОСОБА_5 , директора по виробництву ОСОБА_6 , директора шахти «Родіна» ОСОБА_7 , директора шахти «Октябрьська» ОСОБА_8 , директора шахти «Терновська» ОСОБА_9 , директора шахти «Гвардійська» ОСОБА_10 , документів, якими відображено маркшейдерські заміри залишків видобутої товарної руди за період з 12.10.2016 року по час проведення обшуку; інших документів, які відображають офіційну та реальну фінансово-господарську діяльність підприємства з видобутку корисних копалин, а саме договорів, накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, довіреностей, платіжних доручень, грошових чеків, наказів про призначення службових осіб, документів складського обліку товарів, чорнових записів, комп`ютерної техніки та флеш накопичувачів, в яких містяться відомості щодо діяльності вказаних підприємств (системні блоки, ноутбуки, техніка для копіювання та друку), магнітних, електронних, оптичних та цифрових носіїв інформації, засобів мобільного зв`язку (мобільних телефонів сім-карт та інших пристроїв зв`язку), на яких міститься інформація, яка має значення для кримінального провадження.

У задоволенні іншої частини вимог клопотання відмовити.

Строк дії ухвали до 15 грудня 2018 року включно.

Ухвала надає право на проникнення до основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд, розташованих за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, будинок 1-А, та до нежитлового приміщення адміністративної будівлі літ. А.-4, розташованої за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, будинок 1-А, за місцем фактичного розташування центрального офісу ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат", лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення16.11.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77920059
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —202/7256/18

Ухвала від 24.09.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 24.09.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 01.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 01.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 16.11.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 16.11.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні