Ухвала
від 19.11.2018 по справі 709/917/18
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/917/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 листопада 2018 року смт. Чорнобай

Слідчий суддя Чорнобаївського районного суду Черкаської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання - ОСОБА_2 , розглянувши клопотання про призначення експертизи, -

в с т а н о в и в:

Прокурор Чорнобаївського відділу Золотоніської місцевої прокуратури ОСОБА_3 звернулася до Чорнобаївського районного суду Черкаської області з клопотанням про призначення експертизи.

В обґрунтуваннявказаного клопотаннязазначалося,що упровадженні СВ Чорнобаївського ВП Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області перебувають матеріали досудового розслідування № 42018251150000035 від 19 березня 2018 року, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2

ст. 364 КК України.

Під час проведення досудового розслідування встановлено, що посадові особи Чорнобаївської селищної ради Черкаської області будучи наділеними організаційно-розпорядчими функціями уклали договір підряду 4 листопада 2016 року з ПП "Черкаси-Інтерстрой", відповідно до якого ремонтні роботи мали б бути виконані до 31 грудня 2017 року. Проте в подальшому, умисно, протиправно, зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби посадові особи Чорнобаївської селищної ради Черкаської області протягом 2016-2017 років уклали з ПП "Черкаси-Інтерстрой" ряд додаткових угод, якими неодноразово продовжено договір підряду за відсутності документально підтверджуючих документів наявності об`єктивних причин на таке продовження, внаслідок чого вказані обставини унеможливили стягнення відповідних коштів з ПП "Черкаси-Інтерстрой" за невчасне виконання зобов`язань, оскільки станом на

19 березня 2018 року ремонтні роботи вул. Центральна в смт. Чорнобай Черкаської області так і не виконано, в результаті чого спричинили тяжкі наслідки інтересам громади смт. Чорнобай Черкаської області.

Водночас досудовим розслідування встановлено, що Чорнобаївською селищною радою Черкаської області та ПП "Черкаси-Інтерстрой" укладено договір підряду № 141 від 4 жовтня

2016 року, відповідно до якого підприємство зобов`язувалося виконати відповідні роботи по ремонту дорожнього покриття по вул. Центральній у смт. Чорнобай Черкаської області до

31 грудня 2017 року. До даного договору підряду укладено ще 7 додаткових угод, внаслідок чого строк дії даного договору продовжено до 31 серпня 2018 року. В кожному випадку до кожної додаткової угоди та договору наявні графіки виконання робіт.

ПП "Черкаси-Інтерстрой" 4 жовтня 2016 року уклало договір субпідряду з ТОВ "Дорожньо-будівельне управління" до договору підряду № 141 від 4 жовтня 2016 року.

На виконання вказаного договору Чорнобаївською селищною радою Черкаської області перечислено на рахунок ПП "Черкаси-Інтерстрой" кошти в сумі 3414197,00 гривень.

В свою чергу ПП "Черкаси-Інтерстрой" виконано роботи частково, про що складено відповідні акти прийому-передачі виконаних робіт.

Крім того, встановлено, що вказані роботи виконано неякісно, внаслідок чого Чорнобаївською селищною радою Черкаської області 30 травня 2018 року надіслано претензію щодо неякісного виконання умов договору № 141 від 4 жовтня 2016 року "Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Центральна смт. Чорнобай Черкаської області", в якій вказано, що дорожнє покриття вказаної дороги має недоліки, а саме часткове руйнування щебеново-мастичного матеріалу, що в свою чергу є грубим порушенням умов підписаного договору.

Разом з тим, створеною комісією Чорнобаївської селищної ради Черкаської області складено відповідний акт обстеження даного дорожнього покриття, в якому засвідчено факт руйнування дорожнього покриття.

На даний час недоліки не усунуто, не зважаючи на те, що Чорнобаївською селищною радою Черкаської області умови договору дотримано в частині сплати коштів за виконані роботи.

Також, між вказаними сторонами укладено договір підряду на виконання додаткових робіт № 164 від 26 червня 2017 року, відповідно до якого підприємство зобов`язувалося виконати відповідні роботи по ремонту іншої частини дорожнього покриття по вул. Центральній в

смт. Чорнобай Черкаської області до 31 грудня 2018 року. До даного договору підряду укладено ще 4 додаткових угоди, внаслідок чого строк дії даного договору скорочено до 31 серпня

2018 року, проте жодних робіт по даному договору не розпочато станом на 18 липня 2018 року. В кожному випадку до кожної додаткової угоди та договору наявні графіки виконання робіт.

ПП "Черкаси-Інтерстрой" 26 червня 2017 року уклало договір субпідряду з ТОВ "Черкаси-Доргострой" до договору підряду № 164 від 26 червня 2017 року.

Так,відповідно доп.п.10.1,10.3.договору підряду№ 141від4жовтня 2016року тадоговору підрядуна додатковіроботи №164від 26червня 2017рокупорушення зобов`язаньстороною задоговором єпідставою длязастосуванняГК України,інших законів,та уразі порушеннязобов`язань задоговором можутьнастати правовінаслідки увиді сплатинеустойки та відшкодування збитків.

Відповідно до ч. 2 ст. 231 ГК України у разі якщо порушено господарське зобов`язання, в якому хоча б одна сторона є суб`єктом господарювання, що належить до державного сектора економіки, або порушення пов`язане з виконанням державного контракту, або виконання зобов`язання фінансується за рахунок Державного бюджету України чи за рахунок державного кредиту, штрафні санкції застосовуються, якщо інше не передбачено законом чи договором, у таких розмірах: за порушення умов зобов`язання щодо якості (комплектності) товарів (робіт, послуг) стягується штраф у розмірі двадцяти відсотків вартості неякісних (некомплектних) товарів (робіт, послуг); за порушення строків виконання зобов`язання стягується пеня у розмірі 0,1 відсотка вартості товарів (робіт, послуг), з яких допущено прострочення виконання за кожний день прострочення, а за прострочення понад тридцять днів додатково стягується штраф у розмірі семи відсотків вказаної вартості.

В обох випадках укладення договорів підряду розроблялася проектно-кошторисна документація на виконання даних робіт.

На виконання вказаних договорів Чорнобаївською селищною радою Черкаської області упродовж 2017 року виділено та перераховано підряднику бюджетні кошти в сумі

3414197,00 гривень, які за даними досудового розслідування можливо використано з порушеннями чинного законодавства шляхом внесення недостовірних відомостей до актів виконаних робіт, неправильності складення проектно-кошторисної документації та можливого виконання будівельних робіт ПП "Черкаси-Інтерстрой" в порушення будівельних норм та у розріз з локальним кошторисом, про що свідчать дані, отримані за результатами огляду вищевказаного об`єкту.

З метою нагляду за виконанням вказаних робіт Чорнобаївською селищною радою Черкаської області укладено договір від 30 травня 2016 року № 19 з ФОП ОСОБА_4 про надання послуг з технічного нагляду, предметом якого є технічний нагляд за об`єктом "Капітальний ремонт дорожнього покриття вул. Центральна смт. Чорнобай Черкаської області".

За виконані роботи, а саме нагляд за правильністю виконаних робіт Чорнобаївською селищною радою Черкаської області ФОП ОСОБА_4 сплачено кошти в сумі

52118,93 гривень.

23 липня 2018 року ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області клопотання прокурора ОСОБА_3 задоволено та призначено будівельно-технічну експертизу. Проте, судовим експертом повернуто матеріали кримінального провадження слідчому СВ Чорнобаївського ВП Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області, у зв`язку з невиконанням вимог експерта.

На підставі викладеного та з метою встановлення об`ємів і вартості фактично виконаних будівельних робіт, правильності проектно-кошторисної документації, а також дотримання Чорнобаївською селищною радою Черкаської області, ФОП ОСОБА_4 та ПП "Черкаси-Інтерстрой" вимог законодавства при використанні бюджетних коштів та якості виконаних робіт підрядником, нагляду над даним виконанням, в ході досудового розслідування виникла необхідність у повторному зверненні до суду з клопотанням про призначення будівельно-технічної експертизи об`єкту "Капітальний ремонт вул. Центральна смт. Чорнобай Черкаської області".

До клопотання додано копію витягу з ЄРДР № 42018251150000035 від 19 березня

2018 року, копію повідомлення покурора Чорнобаївського відділу Золотоніської місцевої прокуратури ОСОБА_3 від 19 березня 2018 року, копію ухвали Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 23 липня 2018 року, копію клопотання експерта від 17 вересня 2018 року.

У судове засідання прокурор ОСОБА_3 не з`явилася.

Керуючись ч. 3 ст. 244 КПК України, відповідно до якої особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою, слідчий суддя ухвалив розглядати клопотання за відсутності слідчого.

Фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалося відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя встановив таке.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 23 липня 2018 року (слідчий суддя ОСОБА_5 ) задоволено клопотання прокурора Чорнобаївськоговідділу Золотоніськоїмісцевої прокуратури ОСОБА_3 та призначено будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручено експертам ДНДЕКЦ.

Згідно з повідомленням про неможливість проведення судової експертизи від 2 листопада 2018 року № 19/13-3/153-СЕ/18 вказана ухвала суду виконана не була, оскільки в експерта відсутні в повному обсязі вихідні дані, необхідні для проведення експертизи.

Згідно з ч. 1 ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження

(ст. 243 КПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 244 КПК України у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді. Частиною 6 цієї статті Кодексу передбачено, що слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

За таких обставин слідчий суддя дійшов висновку, що для встановлення істини у справі необхідні спеціальні знання, а відтак клопотання є обґрунтованим та таким, що підлягає до задоволення.

На підставі викладеного вище, керуючись ст.ст. 242-244, 369-372 КПК України, слідчий суддя -

у х в а л и в:

Клопотання прокурора Чорнобаївського відділу Золотоніської місцевої прокуратури

ОСОБА_3 про призначення експертизи - задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні № 42018251150000035 будівельно-технічну експертизу.

Проведення експертизидоручитиекспертам державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру (вул. Велика Кільцева, 4, м. Київ, 03170).

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1. Чи відповідає проектно-кошторисна документація на будівельні роботи, які проводило ПП "Черкаси-Інтерстрой" (код ЄДРПОУ 38646241) по об`єкту "Капітальний ремонт дороги по

вул. Центральна Чорнобаївського району Черкаської області" вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва (ДБН, СНиП тощо), чинних на території України? Якщо не відповідає, то в чому полягають невідповідності?

2. Чи відповідають виконані будівельні роботи, які проводило ПП "Черкаси-Інтерстрой" (код ЄДРПОУ 38646241) по об`єкту "Капітальний ремонт дороги по вул. Центральна Чорнобаївського району Черкаської області" проектно-технічній документації та вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва (ДБН, СНиП, стандартам, технічним умовам тощо)? Якщо не відповідають, то в чому полягають невідповідності?

3. Чи відповідають фактичні обсяги та вартість фактично виконаних будівельних робіт, які проводило ПП "Черкаси Інтерстрой" (код ЄДРПОУ 38646241) по об`єкту "Капітальний ремонт дороги по вул. Центральна Чорнобаївського району Черкаської області" обсягам та вартості, визначеними проектно-кошторисною та первинною звітною документацією з будівництва?

4. Чи відповідає первинна звітна документація (форми КБ-2в, КБ-3 тощо) щодо будівельних робіт, які проводило ПП "Черкаси-Інтерстрой" (код ЄДРПОУ 38646241) по об`єкту "Капітальний ремонт дороги по вул. Центральна Чорнобаївського району Черкаської області", за порядком складання і наведеними розрахунками вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва? Якщо не відповідає, то в чому полягають невідповідності?

5. Чи відповідають об`єми фактично виконаних будівельних робіт, які проводило

ПП "Черкаси-Інтерстрой" (код ЄДРПОУ 38646241) по об`єкту "Капітальний ремонт дороги по

вул. Центральна Чорнобаївського району Черкаської області" об`ємам робіт зазначених в актах приймання виконаних будівельних робіт (форми КБ-2в, КБ-3 тощо)?

6. Яка вартість фактично виконаних будівельних робіт, які проводило ПП "Черкаси- Інтерстрой" (код ЄДРПОУ 38646241) по об`єкту "Капітальний ремонт дороги по вул. Центральна Чорнобаївського району Черкаської області"?

7. Яка вартість не виконаних будівельних робіт, які проводило ПП "Черкаси- Інтерстрой" (код ЄДРПОУ 38646241) по об`єкту "Капітальний ремонт дороги по вул. Центральна Чорнобаївського району Черкаської області"?

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Подальше листування з приводу вирішення будь-яких організаційних питань щодо проведення експертизи вести з прокурором Чорнобаївського відділу Золотоніської місцевої прокуратури ОСОБА_3 .

Висновок експерта надати прокурору Чорнобаївського відділу Золотоніської місцевої прокуратури ОСОБА_3 .

Ухвала набирає законної сили негайно та оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.11.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77947549
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення експертизи

Судовий реєстр по справі —709/917/18

Ухвала від 15.07.2019

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 15.07.2019

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 19.04.2019

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 19.04.2019

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 19.04.2019

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 21.02.2019

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 29.11.2018

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 19.11.2018

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 23.07.2018

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 23.07.2018

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні