Ухвала
від 29.11.2018 по справі 709/917/18
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/917/18

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

29 листопада 2018 року смт. Чорнобай

Слідчий суддя Чорнобаївського районного суду Черкаської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання - ОСОБА_2 , старшого слідчого СВ Чорнобаївського ВП Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області - ОСОБА_3 , розглянувши клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, -

в с т а н о в и в:

Прокурор Чорнобаївського відділу Золотоніської місцевої прокуратури ОСОБА_4 звернулася до Чорнобаївського районного суду Черкаської області з клопотаннямм про доступ до речей і документів, відповідно до змісту якого просила надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які стосуються капітального ремонту вул. Центральна у смт. Чорнобай Черкаської області, та перебувають у володінні (розпорядженні) ФОП ОСОБА_5 .

В обґрунтування вказаного клопотання зазначалося, що упровадженні СВ Чорнобаївського ВП Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області перебувають матеріали досудового розслідування № 42018251150000035 від 19 березня 2018 року, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2

ст. 364 КК України.

Під часпроведення досудовогорозслідування встановлено,що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , будучи наділеними організаційно-розпорядчими функціями, уклали договір підряду 4 листопада 2016 року з ПП " ОСОБА_6 ", відповідно до якого ремонтні роботи мали б бути виконані до 31 грудня 2017 року. Проте в подальшому, умисно, протиправно, зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 протягом 2016-2017 років уклали з ПП " ОСОБА_6 " ряд додаткових угод, якими неодноразово продовжено договір підряду за відсутності документально підтверджуючих документів наявності об`єктивних причин на таке продовження, внаслідок чого вказані обставини унеможливили стягнення відповідних коштів з ПП " ОСОБА_6 " за невчасне виконання зобов`язань, оскільки станом на 19 березня 2018 року ремонтні роботи вул. Центральна в смт. Чорнобай Черкаської області так і не виконано, в результаті чого спричинили тяжкі наслідки інтересам громади смт. Чорнобай Черкаської області.

Водночас досудовим розслідування встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 та ПП " ОСОБА_6 " укладено договір підряду № 141 від 4 жовтня

2016 року, відповідно до якого підприємство зобов`язувалося виконати відповідні роботи по ремонту дорожнього покриття по вул. Центральній у смт. Чорнобай Черкаської області до

31 грудня 2017 року. До даного договору підряду укладено ще 7 додаткових угод, внаслідок чого строк дії даного договору продовжено до 31 серпня 2018 року. В кожному випадку до кожної додаткової угоди та договору наявні графіки виконання робіт.

ПП " ОСОБА_6 " 4 жовтня 2016 року уклало договір субпідряду з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " до договору підряду № 141 від 4 жовтня 2016 року.

На виконання вказаного договору ІНФОРМАЦІЯ_1 перераховано на рахунок ПП " ОСОБА_6 " кошти в сумі 3414197,00 гривень.

В свою чергу ПП " ОСОБА_6 " виконано роботи частково, про що складено відповідні акти прийому-передачі виконаних робіт.

Крім того, встановлено, що вказані роботи виконано неякісно, внаслідок чого ІНФОРМАЦІЯ_1 30 травня 2018 року надіслано претензію щодо неякісного виконання умов договору № 141 від 4 жовтня 2016 року "Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Центральна смт. Чорнобай Черкаської області", в якій вказано, що дорожнє покриття вказаної дороги має недоліки, а саме часткове руйнування щебеново-мастичного матеріалу, що в свою чергу є грубим порушенням умов підписаного договору.

Разом з тим, створеною комісією ІНФОРМАЦІЯ_1 складено відповідний акт обстеження даного дорожнього покриття, в якому засвідчено факт його руйнування.

На даний час недоліки не усунуто, не зважаючи на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 умови договору дотримано в частині сплати коштів за виконані роботи.

Також, між вказаними сторонами укладено договір підряду на виконання додаткових робіт № 164 від 26 червня 2017 року, відповідно до якого підприємство зобов`язувалося виконати відповідні роботи по ремонту іншої частини дорожнього покриття по вул. Центральній в

смт. Чорнобай Черкаської області до 31 грудня 2018 року. До даного договору підряду укладено ще 4 додаткових угоди, внаслідок чого строк дії даного договору скорочено до 31 серпня

2018 року, проте жодних робіт по даному договору не розпочато станом на 18 липня 2018 року. В кожному випадку до кожної додаткової угоди та договору наявні графіки виконання робіт.

ПП " ОСОБА_6 " 26 червня 2017 року уклало договір субпідряду з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " до договору підряду № 164 від 26 червня 2017 року.

В обох випадках укладення договорів підряду розроблялася проектно-кошторисна документація на виконання даних робіт.

На виконання вказаних договорів ІНФОРМАЦІЯ_1 упродовж 2017 року виділено та перераховано підряднику бюджетні кошти в сумі

3414197,00 гривень, які за даними досудового розслідування можливо використано з порушеннями чинного законодавства шляхом внесення недостовірних відомостей до актів виконаних робіт, неправильності складення проектно-кошторисної документації та можливого виконання будівельних робіт ПП " ОСОБА_6 " в порушення будівельних норм та у розріз з локальним кошторисом, про що свідчать дані, отримані за результатами огляду вищевказаного об`єкту.

З метою нагляду за виконанням вказаних робіт ІНФОРМАЦІЯ_1 укладено договір від 30 травня 2016 року № 19 з ФОП ОСОБА_7 про надання послуг з технічного нагляду, предметом якого є технічний нагляд за об`єктом "Капітальний ремонт дорожнього покриття вул. Центральна смт. Чорнобай Черкаської області".

За виконані роботи, а саме нагляд за правильністю виконаних робіт ІНФОРМАЦІЯ_1 ФОП ОСОБА_7 сплачено кошти в сумі

52118,93 гривень.

23 липня 2018 року ухвалою ІНФОРМАЦІЯ_4 клопотання прокурора ОСОБА_4 задоволено та призначено будівельно-технічну експертизу. Проте, судовим експертом повернуто матеріали кримінального провадження слідчому ІНФОРМАЦІЯ_5 , у зв`язку з невиконанням вимог експерта, який вказав на необхідність в отриманні наступних речей та документів, а саме: проектної документації (всі стадії проектування) по об`єкту дослідження; локальних кошторисів на об`єкт дослідження; експертних звітів щодо розгляду проектної та кошторисної частини проектно-кошторисної документації на об`єкт дослідження; завдання на проектування на об`єкт дослідження; дефектних актів на об`єкт дослідження; договірних цін на об`єкт дослідження; актів приймання виконаних будівельних робіт форми № КБ-2В; довідок про вартість виконаних будівельних робіт форми № КБ-3; актів на закриття прихованих робіт на всі види робіт, що відносяться до переліку прихованих робіт по об`єкту дослідження; загального журналу робіт по об`єкту дослідження; журналу авторського нагляду по об`єкту дослідження; журналу технічного нагляду по об`єкту дослідження; технічного журналу з капітального та поточного ремонту дорожнього покриття на об`єкт дослідження; технологічної карти на об`єкт дослідження.

В зв`язку з необхідністю виконання клопотання експерта, а також наданні оцінки у вигляді висновку експерта обставинам кримінального правопорушення, важливості вказаних документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні, прокурор звернулася з вказаним клопотанням до слідчого судді.

До клопотання додано копію витягу з ЄРДР № 42018251150000035 від 19 березня

2018 року, копію договору про надання послуг з технічного нагляду від 30 вересня 2016 року

№ 19, копію клопотання експерта від 17 вересня 2018 року.

У зв`язку з тим, що існує можливість втрати або знищення речових доказів у кримінальному провадженні, клопотання розглядається без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться, а тому ФОП ОСОБА_5 у судове засідання не викликався.

У судовому засіданні старший слідчий ОСОБА_3 підтримав клопотання та просив задовольнити з підстав, викладених у ньому.

Заслухавши слідчого, вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження (ч. 1 ст. 131 КПК України).

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України одним із заходів забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Главою 15 КПК України передбачено спеціальний порядок отримання доступу до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст.159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно з ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст. 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Статтею 163КПК України визначено, якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться. Суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи і самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З огляду на викладене слідчий суддя дійшов висновку про наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема для проведення експертизи, а тому вказане клопотання підлягає до задоволення.

На підставі викладеного вище, керуючись ст.ст. 131, 132, 159, 161, 163, 164, 369-372 КПК України, слідчий суддя -

у х в а л и в:

Клопотання прокурора Чорнобаївського відділу Золотоніської місцевої прокуратури

ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні (розпорядженні) фізичної особи-підприємця ОСОБА_5 , що знаходиться за адресою:

АДРЕСА_1 , - слідчому СВ Чорнобаївського ВП Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_8 , прокурору Чорнобаївського відділу Золотоніської місцевої прокуратури ОСОБА_4 та іншим особам за її вказівкою (дорученням) в порядку п. 4 ч. 2 ст. 36 КПК України, з можливістю їх вилучення, а саме документів, які стосуються капітального ремонту вул. Центральна у смт. Чорнобай Черкаська область:

- проектної документації (всі стадії проектування) по об`єкту дослідження;

- локальних кошторисів;

- експертних звітів щодо розгляду проектної та кошторисної частини проектно - кошторисної документації;

- завдання на проектування на даний об`єкт;

- дефектних актів;

- договірних цін;

- актів приймання виконаних будівельних робіт форми № КБ-2В;

- довідки про вартість виконаних будівельних робіт форми № КБ-3;

- актів на закриття прихованих робіт на всі види робіт, що відносяться до переліку прихованих робіт;

- загального журналу робіт;

- журналу авторського нагляду;

- журналу технічного нагляду;

- технічного журналу з капітального та поточного ремонту дорожнього покриття;

- технологічноїа карти.

Строк дії ухвали становить 30 (тридцять) днів з дня її винесення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів суд має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили негайно та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.11.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу78240337
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —709/917/18

Ухвала від 15.07.2019

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 15.07.2019

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 19.04.2019

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 19.04.2019

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 19.04.2019

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 21.02.2019

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 29.11.2018

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 19.11.2018

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 23.07.2018

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 23.07.2018

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні