Ухвала
від 26.11.2018 по справі 280/4922/18
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ БЕЗ РУХУ

26 листопада 2018 року Справа № 280/4922/18 м.Запоріжжя

Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Садовий Ігор Вікторович, перевіривши матеріали адміністративного позову

за позовною заявою: Приватного акціонерного товариства "Бердянське племоб'єднання" (71154, Запорізька область, Бердянський район, с.Азовське, вул.Гагаріна, буд.2-А, код ЄДРПОУ 24904284)

до відповідачів: 1. Державної фіскальної служби України (04053, м.Київ, Львівська площа, буд.8, код ЄДРПОУ 39292197)

2. Головного управління ДФС у Запорізькій області (69001, м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд.166, код ЄДРПОУ 39396146)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Товариство з обмеженою відповідальністю "АЗОВ ТРЕЙД БЕРДЯНСЬК" (71100, Запорізька область, м.Бердянськ, вул.Комунарів, буд.75-А, офіс 1, код ЄДРПОУ 39597159)

про: скасування рішення та зобов'язання вчинити певні дії, -

та на виконання вимог ст.ст. 160, 161 Кодексу адміністративного судочинства України,

ВСТАНОВИВ:

20.11.2018 до Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Приватного акціонерного товариства "Бердянське племоб'єднання" (далі - позивач, ПрАТ "Бердянське племоб'єднання") до Державної фіскальної служби України (далі - відповідач-1, ДФС України), Головного управління ДФС у Запорізькій області (далі - відповідач-2, ГУ ДФС у Запорізькій області), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю "АЗОВ ТРЕЙД БЕРДЯНСЬК" (далі - третя особа, ТОВ "АЗОВ ТРЕЙД БЕРДЯНСЬК"), в якій позивач просить суд:

- скасувати Рішення комісії Державної фіскальної служби України від 02.08.2018 №868547/24904284;

- зобов'язати Державну фіскальну службу України зареєструвати податкову накладну ПрАТ "Бердянське племоб'єднання" від 10.07.2018 №9 в Єдиному реєстрі податкових накладних з 10.07.2018.

Відповідно до ст.171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя після одержання позовної заяви, зокрема, з'ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим ст.160,161 КАС України.

Позовна заява подана без додержання вимог, встановлених ст. 160,161 КАС України, з огляду на наступне.

1. Частиною 2 ст.160 КАС України передбачено, що позовна заява подається в письмовій формі позивачем або особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Позовна заява підписана директором ПрАТ "Бердянське племоб'єднання" А.М. Бабич, однак, в позові відсутні докази на підтвердження повноважень останнього на вимогу ч.2 ст.160 КАС України (наказ про призначення, статутні документи тощо).

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 171 КАС України суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, зокрема, чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність.

До позовної заяви не додано документів, що посвідчують правовий статус позивача як юридичної особи (свідоцтво про державну реєстрацію, витяг з ЄДРПОУ).

Наданий позивачем витяг з офіційного сайту Міністерства юстиції України (www.usr.minjust.gov.ua/ua/freesearsh) не засвідчений належним чином і з нього не зрозуміло на яку дату сформовано цей витяг.

2. За приписами п.4 ч.5 ст. 160 КАС України в позовній заяві зазначаються зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів.

Позивачем у позові зазначено двох відповідачів, тоді як позовні вимоги заявлено лише до одного відповідача - Державної фіскальної служби України.

Крім того, позивачем в позовній заяві зазначена третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю "АЗОВ ТРЕЙД БЕРДЯНСЬК".

Відповідно до ч.2 ст.49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі (ч.4 ст.49 КАС України).

Однак, позивачем не обґрунтовано необхідність залучення третьої особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "АЗОВ ТРЕЙД БЕРДЯНСЬК" на стороні позивача ( з матеріалів позовної заяви не зрозуміло на які права та обов'язки, передбачені нормами права, Товариства з обмеженою відповідальністю "АЗОВ ТРЕЙД БЕРДЯНСЬК" може вплинути судове рішення у цій справі).

3. За змістом п.5 ч.5 ст.160 КАС України в позовній заяві зазначаються виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

За правилами ч.4 ст.161 КАС України, позивач зобов'язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Так, у позовній заяві позивачем зазначено, що 01.08.2018 ним направлено на адресу ДФС України Повідомлення №1 від 01.08.2018 про подачу документів щодо підтвердження реальності здійснення операцій, зазначених у Податковій накладній, проте будь-яких доказів в обґрунтування вказаного до позовної заяви не надано.

Отже, позивачем не додержані вимоги ч. 4 ст. 161 КАС України.

4. Згідно з ч.1 ст.161 КАС України до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.

Однак, в порушення вказаного припису, позивачем для направлення відповідачам тп третій особі надано лише копії позовних заяв, без доданих до них документів.

Відповідно до ст.169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160,161 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що адміністративний позов слід залишити без руху.

Згідно ч.3 ст.169 КАС України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до адміністративного суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 171 цього Кодексу.

Керуючись ст.ст. 160, 161, 169, 171, 243, 248 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Приватного акціонерного товариства "Бердянське племоб'єднання" до Державної фіскальної служби України, Головного управління ДФС у Запорізькій області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю "АЗОВ ТРЕЙД БЕРДЯНСЬК" про скасування рішення та зобов'язання вчинити певні дії, - залишити без руху.

Позивачу усунути недоліки позовної заяви, а саме надати:

- оформлену належним чином уточнену позовну заяву із зазначенням позовних вимог до відповідача-2;

- обґрунтоване клопотання про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача;

- документи на підтвердження повноважень особи, що підписала позовну заяву для суду та для відправки відповідачам та третій особі (у 3-х екземплярах);

- документи, що посвідчують правовий статус позивача як юридичної особи для суду та для відправки відповідачам та третій особі (у 3-х екземплярах);

- належним чином засвідчені копії документів, на які йде посилання у позові (Повідомлення №1 від 01.08.2018 про подачу документів щодо підтвердження реальності здійснення операцій, зазначених у Податковій накладній №9 від 10.07.2018, т.ін) для суду та для відправки відповідачам та третій особі (у 3-х екземплярах);

- належним чином засвідчені копії документів, доданих до позовної заяви для відправки відповідачам та третій особі (у 3-х екземплярах).

Зазначені документи надіслати до суду супровідним листом з посиланням на номер справи.

Встановити строк для усунення недоліків позовної заяви терміном 5 календарних днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз'яснити позивачу, що у разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява буде вважатись неподаною і буде повернута заявникові.

Копію ухвали направити позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її прийняття.

Суддя І.В. Садовий

Дата ухвалення рішення26.11.2018
Оприлюднено27.11.2018
Номер документу78084156
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —280/4922/18

Ухвала від 02.05.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 01.04.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 11.02.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

Рішення від 11.02.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

Ухвала від 10.12.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

Ухвала від 26.11.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні