Ухвала
від 26.11.2018 по справі 620/3813/18
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

26 листопада 2018 року м. Чернігів Справа № 620/3813/18

Суддя Чернігівського окружного адміністративного суду Падій В.В., перевіривши позовну заяву ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, 15300, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1) до Корюківського районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області (вул. Зарічна, 10, м. Корюківка, Чернігівська область, 15300, код ЄДРПОУ - 34679048) про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії,

У С Т А Н О В И Л А:

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Корюківського районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії.

Відповідно до пунктів 3, 6 частини 1 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, чи: відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

У свою чергу пунктом 1 частини 2 статті 287 КАС України визначено, що у справах з приводу рішень, дій або бездіяльності органу державної виконавчої служби, приватного виконавця позовну заяву може бути подано до суду у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи інтересів.

При цьому суд вважає за необхідне зазначити, що інститут строків у адміністративному процесі сприяє досягненню юридичної визначеності у публічно-правових відносинах, а також стимулює учасників адміністративного процесу добросовісно ставитися до виконання своїх обов'язків. Ці строки обмежують час, протягом якого такі правовідносини можуть вважатися спірними; після їх завершення, якщо ніхто не звернувся до суду за вирішенням спору, відносини стають стабільними.

За приписами частини 1 статті 123 КАС України у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому, протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Відповідно до частини 6 статті 161 КАС України у разі пропуску строку звернення до адміністративного суду позивач зобов'язаний додати до позову заяву про поновлення цього строку та докази поважності причин його пропуску.

У свою чергу, як вбачається з адміністративного позову, ОСОБА_1 просить суд визнати дії протиправними та зобов'язати вчинити певні дії щодо постанови про стягнення виконавчого збору від 03.10.2018.

Тобто вищевказані позовні вимоги заявлені позивачем з пропущенням десятиденного строку звернення до суду з адміністративним позовом, встановленого пунктом 1 частини 2 статті 287 КАС України, оскільки позивач просить суд визнати дії протиправними та зобов'язати вчинити певні дії щодо постанови про стягнення виконавчого збору від 03.10.2018, а до суду з адміністративним позовом останній звернувся лише 22.11.2018.

Наведене вище у сукупності свідчить про недотримання позивачем вимог КАС України, а саме пропуск останнім десятиденного строку звернення до суду з адміністративним позовом, встановленого пунктом 1 частини 2 статті 287 КАС України, що, у свою чергу, є недоліком позовної заяви та створює перешкоди для вирішення питання про наявність підстав для відкриття провадження у справі.

При цьому, позивачем у адміністративному позові заявлено клопотання про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду з даною позовною заявою.

Разом з тим, доказів на підтвердження поважності причин такого пропуску суду не надано.

Також позивачем у адміністративному позові заявлено клопотання про відстрочення сплати судового збору до вирішення справи по суті або звільнення від його сплати у зв'язку зі скрутним матеріальним становищем, на підтвердження чого додає відомості з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків за період з 1 кварталу 2018 року по 2 квартал 2018 року.

Разом з тим, позивач звернувся до суду з даним адміністративним позовом у 4 кварталі 2018 року (22.11.2018), при цьому не надав доказів на підтвердження факту відсутності у нього доходів за 3 квартал 2018 року.

У свою чергу, згідно з частинами 1, 2 статті 169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовна заява ОСОБА_1 має бути залишена без руху та позивачу встановлено десятиденний строк, з моменту отримання копії ухвали суду, для усунення вказаного недоліку, шляхом подання до суду доказів на підтвердження поважності причин пропуску строку звернення до суду та скрутного матеріального становища, а саме: доказів на підтвердження перебування позивача на стаціонарному та амбулаторному лікуваннях за період з 15.10.2018 по 21.11.2018, а також довідку з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених позивачу доходів та утриманих податків за 3 квартал 2018 року; довідку з Корюківського районного центру зайнятості про перебування/не перебування на обліку та отримання/не отримання соціальних виплат; довідку з органу Пенсійного фонду України про отримання/не отримання пенсії.

Керуючись статтями 122, 133, 160, 161, 169, 241, 248, 287 КАС України, суддя

У Х В А Л И Л А:

Позовну заяву ОСОБА_1 - залишити без руху.

Встановити позивачу десятиденний строк, з дня отримання зазначеної ухвали суду, для усунення недоліку поданої позовної заяви.

Роз'яснити позивачу, що у разі не усунення зазначеного недоліку, у встановлений судом строк, відповідно пункту 9 частини 4 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України, позовна заява буде йому повернута.

Копію ухвали про залишення позовної заяви без руху надіслати позивачу.

Відповідно до частини 2 статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання, набирає законної сили з моменту її підписання суддею і згідно зі статтею 294 Кодексу адміністративного судочинства України оскарженню не підлягає.

Суддя В.В. Падій

Дата ухвалення рішення26.11.2018
Оприлюднено27.11.2018
Номер документу78089776
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —620/3813/18

Рішення від 20.12.2018

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 11.12.2018

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 26.11.2018

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні