Рішення
від 21.11.2018 по справі 664/1676/18
ЦЮРУПИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

21.11.2018

Справа № 664/1676/18

Провадження № 2/664/1129/18

ЗАОЧНЕ РIШЕННЯ

IМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2018 року Цюрупинський районний суд

Херсонської областi

в складі: судді Яценка О.М.,

за участі секретаря судового засідання Брустман О.М.,

позивача ОСОБА_1,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Олешки Херсонської області цивільну справу в порядку загального позовного провадження за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням за адресою: Херсонська область, м. Олешки, вул.. Першотравнева, буд. 130.

В судовому засіданні позивач заявлений позов підтримав, суду пояснив, що він є власником житлового будинку № 130, розташованого по вул. Першотравневій в м. Олешки Херсонської області. Відповідач є його онукою, в будинку не проживає з дати реєстрації місця проживання - з 27.04.2017 року, стосунки з нею не підтримує. У зв'язку із тим, що реєстрація відповідача впливає на визначення розміру нарахованої субсидії та комунальних платежів, тому просить суд задовольнити позов та визнати відповідача такою, що втратила право користування належним йому на праві власності житловим будинком.

Відповідач у судове засідання не з'явилася, про час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином шляхом, про причини неявки суд не повідомила.

У зв'язку з неявкою відповідача та не повідомленням про поважні причини такої неявки в судове засідання, в порядку ст. 280 ЦПК України, зі згоди позивача суд вважає можливим провести розгляд справи у відсутності відповідача та ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, що відповідає положенням ст. 223 ЦПК України.

Свідок ОСОБА_3 суду показав, що він є знайомим позивача ОСОБА_1, якого знає досить давно, часто приїздить до нього в гості. В будинку ОСОБА_1 ніхто, крім позивача, не проживає.

Свідок ОСОБА_4 суду показала, що вона є сусідкою позивача, відповідач ОСОБА_2 є онукою ОСОБА_1, проте в будинку вона жодного дня не проживала, ОСОБА_1 в будинку проживає один.

Заслухавши пояснення позивача, допитавши свідків, дослідивши письмові матеріали справи, та оцінивши отримані докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими і підлягають задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є власником житлового будинку № 130, розташованого по вул. Першотравневій в м. Олешки Херсонської області, що підтверджується свідоцтвом про право власності від 15.09.1999 року, зареєстрований за № 210 (а.с. 7). У зазначеному житловому будинку зареєстрована відповідач ОСОБА_2 , що підтверджується витягом з будинкової книги за зазначеною адресою (а.с. 8-9). Відповідно до пояснень позивача, які підтверджено показаннями свідків, відповідач не проживає в житловому будинку з квітня 2017 року, договір житлового найму між сторонами не укладався.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. При цьому згідно до ст. 391 ЦК України, власник має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування і розпоряджання своїм майном. За ч. 1 ст. 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно ст.7 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні , передбачає, зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі заяви особи або її законного представника, судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

Відповідно до ст.317, ч.1 ст.319, ч.1 ст.321 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Право власності є непорушним. Ніхто не може протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ч.1 ст. 71 ЖК України при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім'ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців

Відповідно до положень ст. 72 ЖК України визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки провадиться в судовому порядку.

Відповідно до ст. 129 Конституції України, ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Таким чином, у ході розгляду справи знайшли своє підтвердження обставини, викладені позивачем у позовній заяві, зокрема факт реєстрації відповідача, яка фактично не проживає в будинку за місцем реєстрації, що створює для позивача перешкоди у користуванні та розпорядженні належним йому житловим приміщенням. Тому за таких обставин, суд вважає, що з метою захисту інтересів власника будинку відповідача ОСОБА_2 належить визнати такою, що втратила право користування житловим приміщенням, чим усунути для власника перешкоди у користуванні будинку.

Тому заявлені вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.129 Конституції України, ст.ст.71,72 ЖК України, ст.ст.16,317,319,321 ЦК України, ст.. 7 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання Україні , ст.ст. 4, 12, 13, 223, 229, 259, 263-265, 280-282 ЦПК України,

у х в а л и в:

Позовнi вимоги ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, такою, що втратила право користування житловим приміщенням, що розташоване за адресою: Херсонська область, м. Олешки, вул.. Першотравнева, буд. 130.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

На рішення позивачем протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Херсонського апеляційного суду через Цюрупинський районний суд Херсонської області.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: ОСОБА_1, РНОКПП: НОМЕР_1, проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2.

Відповідач: ОСОБА_2, зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2.

Суддя підпис ОСОБА_5

Згідно з оригіналом.

Суддя Яценко О.М.

СудЦюрупинський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення21.11.2018
Оприлюднено27.11.2018
Номер документу78109868
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —664/1676/18

Рішення від 21.11.2018

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Яценко О. М.

Ухвала від 30.10.2018

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Яценко О. М.

Ухвала від 27.07.2018

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Яценко О. М.

Ухвала від 27.06.2018

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Яценко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні