Рішення
від 22.11.2018 по справі 229/2629/18
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/229/180/2018

ЄУН 229/2629/18

РІШЕННЯ

іменем України

22 листопада 2018 року м. Дружківка

Дружківський міський суд Донецької області у складі:

головуючої судді Лопатко Н.В.,

присяжних ОСОБА_1,

ОСОБА_2,

за участю секретаря судового засідання Гумірової І.О.,

заявника ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_3, заінтересовані особи: Очеретинська селищна рада, Служба у справах дітей Ясинуватської райдержадміністрації про визнання фізичної особи недієздатною,

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_3 звернулась до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною. В обґрунтування заявлених вимог посилається на те, що ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 є її сином. З 06.07.2017 року сину встановлено першу А групу інвалідності (захворювання з дитинства). В зв'язку з захворюванням він не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, тому потребує постійного догляду та контролю. ОСОБА_3 з моменту народження опікується своїм сином, створила для нього необхідні побутові умови, забезпечує за ним догляд та лікування, захищає його права та діє в його інтересах. Заявник просить суд визнати ОСОБА_4 недієздатним та призначити її його опікуном.

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 25 липня 2018 року було призначено по даній цивільній справі судово-психіатричну експертизу. На час проведення експертизи провадження у справі було зупинено.

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 09 жовтня 2018 року провадження у справі було поновлено.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_3 підтвердила обставини, викладені в заяві та просила її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Очеретинської селищної ради в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду повідомлявся належним чином та своєчасно, проте надав заяву про розгляд справи без його участі. Підтримав подання про призначення ОСОБА_3 опікуном над її сином ОСОБА_4 та просив задовольнити заяву.

Заслухавши думку заявника, дослідивши матеріали справи, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи, встановивши факти та відповідні їм правовідносини, суд дійшов висновку до таких висновків, зважаючи на таке.

Згідно зі ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Статтею 55 ЦК України передбачено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки.

Відповідно до статті 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Судом установлено, ОСОБА_3 є матір'ю ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується свідоцтвом про народження серія 1-НО № 294110, актовий запис № 12, проведений виконкомом Очеретинської селищної ради Ясинуватського району Донецької області.

Як вбачається з довідки від 02 серпня 2017 року серії АВ № 0882835, виданої Міжрайонною медико-соціальною експертною комісією м. Покровська, 06 липня 2017 року ОСОБА_4 безстроково призначено першу «А» групу інвалідності. Висновок про умови та характер праці: потребує постійного стороннього догляду.

З довідки про склад сім'ї № 464 від 18.06.2018 року підписаної директором КПЖВГ вбачається, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 зареєстровані за адресою: селище Очеретине, вул. Заводська, 8/90, що підтверджується копіями паспортів ОСОБА_3 та ОСОБА_4

Довідкою від 03.10.2017 року виданою лікувально-діагностичним відділенням Мирноградської Центральної міської лікарні підтверджено, що ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 з 03.10.2017 року перебуває на «Д» обліку у лікаря невропатолога.

З характеристики від 22 березня 2018 року, підписаної Секретарем Очеретинської селищної ради Ясинуватського району Донецької області вбачається, що ОСОБА_3 здійснює догляд за сином ОСОБА_4, який є інвалідом першої групи, з сусідами має доброзичливі стосунки, заяв на поведінку ОСОБА_3 до виконавчого комітету не надходило.

З подання № 1 від 22 березня 2018 року, підписаного головою комісії з питань захисту повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права та виконувати обов'язки Очеретинської селищної ради вбачається, що ОСОБА_3 рекомендовано призначити опікуном ОСОБА_4.

З висновку судово-психіатричної експертизи №96 від 31.07.2018 року вбачається, що ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, страждає на тяжку розумову відсталість внаслідок перенесеного в ранньому віці гнійного менингоенцефаліту, з тетрапарезом. Ступінь виразності інтелектуального недорозвитку позбавляє випробуваного здатності усвідомлювати свої дії та керувати ними. Для захисту цивільних прав та інтересів за своїм психічним станом здоров'я потребує опіки. Потребує постійної допомоги та стороннього догляду.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за можливе визнати ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3 недієздатним, встановити над ним опіку та призначити опікуном його мати ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4.

Керуючись ст.ст. 259, 263 - 265, 295-300, п. 15.5 перехідних положень ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

заяву ОСОБА_3 (зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_5, РНОКПП НОМЕР_1) заінтересована особа - Очеретинська селищна рада (місцезнаходження: Донецька обл., Ясинуватський район, смт. Очеретине, вул. Первомайська, 12, ЄДРПОУ 04341850), Служба у справах дітей Ясинуватської райдержадміністрації (місцезнаходження: Донецька обл., Ясинуватський р-н, смт. Очеретине, вул. Набережна, 12) про визнання фізичної особи недієздатною - задовольнити.

Визнати ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, який народився у селищі Очеретине Ясинуватського району Донецької області, недієздатним.

Встановити над недієздатним ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, опіку.

Призначити ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, яка народилася у селі Урєповка Новоукраїнського району Кіровоградської області, опікуном над недієздатним ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене учасниками справи в апеляційному порядку до Донецького апеляційного суду через Дружківський міський суд Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 27 листопада 2018 року.

Суддя: Н. В. Лопатко

Присяжні: ОСОБА_1

ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення22.11.2018
Оприлюднено28.11.2018
Номер документу78121820
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —229/2629/18

Рішення від 22.11.2018

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Лопатко Н. В.

Рішення від 22.11.2018

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Лопатко Н. В.

Ухвала від 09.10.2018

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Лопатко Н. В.

Ухвала від 25.07.2018

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Лопатко Н. В.

Ухвала від 22.06.2018

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Лопатко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні