Рішення
від 12.01.2010 по справі 16/249-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" січня 2010 р. Справа № 16/249-09

вх. № 10753/6-16

Суддя господарського суд у

при секретарі судового зас ідання

за участю представників ст орін:

позивача - ОСОБА_1, довір еність від 23.04.2007 р.;

3-ї особи - Гайдаренко Л.О. , довіреність №08-11/2875/2-09 від 30.12.2009 р.;

відповідача - не з'явився;

розглянувши справу за поз овом Фізичної особи - підпр иємця ОСОБА_3, с. Павленки

3-я особа, яка не заявляє само стійних вимог на предмет спо ру на стороні позивача - Харкі вська міська рада, м. Харків

до Фізичної особи - підп риємця ОСОБА_4, м. Харків

про визнання права

ВСТАНОВИВ:

Позивач просить суд в изнати за фізичною особою - пі дприємцем ОСОБА_3 право вл асності на нерухоме майно - ре конструйоване нежитлове при міщення (складські, виробнич і, офісні приміщення) літ. И-2, за гальною площею - 796,2 кв. м., яке ро зташоване за адресою: АДРЕС А_1 та визнати реконструйов ане нежитлове приміщення (ск ладські, виробничі, офісні пр иміщення) літ. И-2, загальною пл ощею - 796,2 кв. м., яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 таким , що достатнє для роботи та зді йснення підприємницької дія льності фізичною особою - під приємцем ОСОБА_3.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на те, що нею було здійснено реко нструкцію нежитлових приміщ ень літ И-1 за адресою: АДРЕСА _1, реконструкція вищезазна чених нежитлових приміщень закінчена, позивачу потрібен правовстановлюючий докумен т, який би засвідчував право в ласності на вищевказаний об' єкт нерухомості, однак відпо відач вважає, що має право на ч астку у реконструйованому ма йні, оскільки витрачав власн і кошти та час на реконструкц ію приміщення, у зв'язку з чим чинить перешкоди у реєстрац ії права власності на вищеза значений об'єкт нерухомості.

Представник позивача у суд овому засіданні підтримує по зовні вимоги в повному обсяз і. Надав пояснення по справі.

Представник 3 - ї особи у судо вому засіданні щодо заявлени х позовних вимог покладаєтьс я на розсуд суду.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про дату, час та місце судо вого розгляду був повідомлен ий належним чином, надав до ка нцелярії господарського суд у відзив в якому вирішення пи тання щодо позовних вимог по кладає на розсуд суду.

Вивчивши матеріали справи , повно та всебічно дослідивш и обставини справи та докази на їх підтвердження, судом вс тановлено наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, 14.10.2005р. фізична особа - пі дприємець ОСОБА_3 набула у власність нежитлові будів лі літери "Д-1", "Е-1", "И-1", "Ж-1", №10 загал ьною площею 342,6 кв.м. та нежитло ві приміщення №1-37 в літ. "А-1" зага льною площею 955,9 кв.м. по АДРЕС А_1 (договір купівлі-продажу , посвідчений приватним нота ріусом Харківського міськог о округу Погрібною Т.П., за реєстрований у реєстрі за № 413 7).

27.10.2005р. комунальним підприєм ством "Харківське міське бюр о технічної інвентаризації" зареєструвало за позивачем п раво власності на нежитлові будівлі літери "Д-1", "Е-1", "И-1", "Ж-1", № 10 загальною площею 342,6 кв.м. та не житлові приміщення №1-37 в літ. "А -1" загальною площею 955,9 кв.м. по АДРЕСА_1 за реєстраційним н омером 2570356 (номер запису 2896 в кни зі 1).

У жовтні 2009 р. позивач господ арським способом самовільно здійснила реконструкцію неж итлових приміщень літ "И-1" за а дресою: АДРЕСА_1 з метою їх використання під складські, виробничі, а також офісні при міщення. На теперішній час ре конструкція нежитлових прим іщень літ "И-1" закінчена.

27.11.2009р. на замовлення позивач а, комунальним підприємством "Харківське міське бюро техн ічної інвентаризації" було в иготовлено технічний паспор т на нежитлову будівлю літ. "И- 1" за адресою: АДРЕСА_1.

Як вбачається з висновку пр о технічний стан несучих та о городжуючих конструкцій буд івлі, розташованої за адресо ю: АДРЕСА_1 (виготовленого ПСП "Укрсхідреконструкція", д ержавна ліцензія АБ №207087 від 28.12 .2005р., строк дії ліцензії по 28.12.2010р .) на основі аналізу технічної документації, проведених на турних обстежень будівельни х конструкцій будівлі, розта шованої за адресою: АДРЕСА_ 1, зроблено наступні виснов ки:

- фундаменти будівлі перебу вають у задовільному стані (к атегорія 2);

- несущі стіни будівлі переб увають у задовільному стані (категорія 2);

- цегляні стовби будівлі пер ебувають у задовільному стан і (категорія 2);

- збірні залізобетоні регел і перекриття перебувають у з адовільному стані (категорія 2);

- збірні залізобетоні плити перекриття перебувають у за довільному стані (категорія 2);

- стропильні ферми покриття перебувають у задовільному стані (категорія 2);

- покрівля будівлі перебува є у задовільному стані (катег орія 2).

У ході виконання робіт по об стеженню будівельних констр укцій будівлі, розташованого за адресою: АДРЕСА_1, вста новлено, що будівництво буді влі виконано згідно діючих б удівельних норм та правил. Бу дівельні конструкції будівл і мають достатню несущу здат ність. Просторова жорсткість будівлі забезпечена. Допуск ається експлуатація підвалу будівлі в якості складських приміщень, приміщення першо го та другого поверху в якост і офісних та виробничих прим іщень.

Відповідно до ч. 1 ст.376 Цивіль ного кодексу України житлови й будинок, будівля, споруда, ін ше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, як що вони збудовані або будуют ься на земельній ділянці, що н е була відведена для цієї мет и, або без належного дозволу ч и належно затвердженого прое кту, або з істотними порушенн ями будівельних норм і прави л.

Спір щодо визнання права вл асності на самочинне будівни цтво стосується прав і обов' язків особи, яка здійснила та ке будівництво, власника (кор истувача) земельної ділянки, на якій здійснено таке будів ництво, а також осіб, права яки х порушує самочинне будівниц тво.

Згідно з положеннями ст. 181 Ц ивільного кодексу України до нерухомих речей належать об 'єкти, розташовані на земельн ій ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінен ня та зміни їх призначення. Вр аховуючи ці положення законо давства дані нежитлові примі щення відносяться до об'єкті в нерухомого майна, тобто до о б'єктів, право власності на як і підлягає обов'язковій держ авній реєстрації.

Відповідно до статті 41 Конс титуції України кожен має пр аво володіти, користуватися та розпоряджатися своєю влас ністю. Право приватної власн ості набувається в порядку в изначеному законом. Право вл асності є непорушним.

Згідно з положеннями ст. 321 Ци вільного кодексу України пра во власності є непорушним. Ні хто не може бути протиправно позбавлений цього права чи о бмежений у його здійсненні. В ідповідно до ч.2 ст. 328 ЦК Україн и право власності вважається набутим правомірно, якщо інш е прямо не випливає із закону або незаконність набуття пр ава власності не встановлена судом.

Згідно з положеннями ч.2 ст. 16 Цивільного кодексу України одним із способів захисту ци вільного права є його визнан ня. Згідно з положеннями ст. 392 Ц ивільного кодексу України вл асник майна може пред'явити п озов про визнання його права власності, якщо це право оспо рюється або не визнається ін шою особою, а також у разі втра ти ним документа, який засвід чує його право власності. Від повідно до ст. 11 Цивільного ко дексу України кожна особа мо же звернутися до суду за захи стом свого права.

На момент подання позиваче м позовної заяви позивач вка зував, що відповідач не визна є права власності позивача н а спірну нежитлову будівлю т а здійснює перешкоди щодо ек сплуатації та користування позивачем спірною нежитлово ю будівлею, що порушує право в ласності позивача, гарантова не ст. 41 Конституції України т а ст.ст. 317, 319 Цивільного кодексу України, зокрема можливість вільно розпоряджатися та ко ристуватися своєю власністю .

Відповідно до Закону Украї ни "Про державну реєстрацію р ечових прав на нерухоме майн о та їх обмежень" та Тимчасово го положення про порядок дер жавної реєстрації прав власн ості на нерухоме майно, затве рдженого наказом Міністерст ва юстиції України від 07.02.2002 р. № 7/5 (зі змінами та доповненнями ), рішення суду про визнання пр ава власності на об'єкти неру хомого майна є правовстановл ювальним документом. Реєстра ція об'єктів нерухомості про водиться комунальними підпр иємствами бюро технічної інв ентаризації в порядку, визна ченому законодавством.

Позивачу для реєстрації пр ава власності на нежитлове в будоване приміщення нежитло вих приміщень літ "И-1" за адрес ою: АДРЕСА_1 потрібен прав овстановлюючий документ, яки й би засвідчував право власн ості на вищевказаний об'єкт н ерухомості. Так, відповідно д о пункту 10 Додатку 1 "Тимчасово го положення про порядок реє страції прав власності на не рухоме майно", затвердженого наказом Міністерства юстиці ї від 07.02.2002 р. № 7/5 (у редакції наказ у від 28.01.2003 р. № 6/5) одним з таких до кументів є рішення суду про в изнання права власності на н ерухоме майно.

Підставою для проведення д ержавної реєстрації прав вла сності на нерухоме майно від повідно до п. 10 додатку № 1 до "Ти мчасового положення про поря док реєстрації прав власност і на нерухоме майно" затвердж еного наказом Мін'юсту № 7/5 від 07.02.2002 р. є рішення судів про визн ання права власності на об'єк ти нерухомого майна.

Зважаючи на викладене, суд вважає, що позов в частині виз нання права власності фізичн ої особи - підприємця ОСОБА _3 на нежитлову будівлю літ "И-1", загальною площею 796,2 кв.м. ро зташовану за адресою: АДРЕС А_1 є таким, що підлягає задо воленню. Суд відмовляє у задо воленні позовних вимог щодо визнання реконструйованої н ежитлової будівлі літ. И-2, роз ташованої за адресою: АДРЕС А_1 такою, що є достатньою для роботи та здійснення підпри ємницької діяльності фізичн ою особою - підприємцем ОСО БА_3, оскільки позивач не на дав доказів оспорювання та н евизнання цих обставин.

На підставі викладеного та керуючись статтею 41 Конститу ції України, статтями 11, 16, 181, 321, 328, 3 76, 392 Цивільного кодексу Україн и, статтями 1, 4, 12, 43, 47-49, 82-85 Господарс ького процесуального кодекс у України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити ча стково.

Визнати право власності фі зичної особи - підприємця О СОБА_3, ідентифікаційний но мер НОМЕР_1 (61075, АДРЕСА_2) на нежитлову будівлю літ "И-1" , загальною площею 796,2 кв.м. розт ашовану за адресою: АДРЕСА_ 1.

В іншій частині позовних ви мог - відмовити.

Суддя

Повний текст рішення складено та підписано 12.01.2010р.

Дата ухвалення рішення12.01.2010
Оприлюднено28.07.2010
Номер документу7812221
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/249-09

Рішення від 12.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Здоровко Л.М.

Судовий наказ від 17.11.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Рішення від 03.11.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Моїсеєнко В.М.

Ухвала від 07.10.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Т.В.

Ухвала від 07.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні