Рішення
від 26.01.2010 по справі 61/336-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" січня 2010 р. Справа № 61/336-09

вх. № 9928/4-61

Суддя господарського суд у

при секретарі судового зас ідання

за участю представників ст орін:

позивача - Задоров Д.В., з а довіреністю №25 від 11.01.2010р.;

відповідача - не з"явився;

розглянувши справу за поз овом Товариства з обмежен ою відповідальністю "Елемент Лізинг", м.Київ

до Фізичної особи - підп риємця ОСОБА_2, м. Харків

про стягнення 49063,37 грн.

ВСТАНОВИВ:

Позивач - ТОВ "Елемент Лізинг", звернувся до господа рського суду Харківської обл асті з позовною заявою до ФОП ОСОБА_2 про розірвання д оговору фінансового лізингу транспортних засобів за № ЄЛ /Хрк-0145/ДЛ від 31.01.2008р. та про зобов" язання відповідача повернут и предмети лізингу за догово ром №0145: причіп бартовий тенто ваний SAMRO ORIGINAL, шасі НОМЕР_3, де ржавний номер НОМЕР_1, вар тістю 42332,69 грн., а також просить стягнути з відповідача на ко ристь позивача 49063,37 грн., з яких заборгованість за лізингови ми платежами - 42273,05грн., платіж з а незавершений лізинговий пе ріод - 3368,02грн., 3422,3 - пені. Також поз ивач судові витрати просить покласти на відповідача.

Представник позивача в суд овому 26.01.2010р. позовні вимоги під тримав в повному обсязі, нада в клопотання про долучення д о матеріалів справи додатков их документів, які долучають ся судом до матеріалів справ и.

Відповідач в судове засіда ння , призначене на 26.01.2010р., не з"я вився, свого повноважного пр едставника не направив, доку ментів , витребуваних ухвало ю суду від 12.01.2010р., та відзиву на позовну заяву, не надав. Про ч ас та місце судового засідан ня був повідомлений належним чином про що свідчить повідо млення про вручення поштовог о відправлення , яке долучено до матеріалів справи (арк.спр .24.)

Присутній в судовому засід анні представник позивача вв ажає за можливе розглянути с праву по суті в даному судово му засіданні без участі відп овідача.

Беручи до уваги, що відповід но до статті 33 Господарського процесуального кодексу Укра їни обов' язок доказування і подання доказів покладено н а сторони, а також те, що ухвал ою суду від 12.01.2010 року сторони б уло повідомлено , що у разі нея вки їх представників у судов е засідання та ненадання вит ребуваних судом документів, суд має право розглянути спр аву за наявними в ній матеріа лами, суд згідно зі статтею 75 Г осподарського процесуально го кодексу України розглядає справу за наявними матеріал ами без участі відповідача.

Розглянувши матеріали спр ави, проаналізувавши доводи позовної заяви, заслухавши п ояснення представника позив ача, повно та всебічно дослід ивши обставини справи та док ази на їх підтвердження, суд встановив наступне.

31 січня 2008 року між Товариств ом з обмеженою відповідальні стю “Елемент Лізинг ”(далі - по зивач) та ФОП ОСОБА_2 (далі - відповідач) було укладено до говір фінансового лізингу тр анспортних засобів № ЭЛ/Хрк-0 145/ДЛ (далі - договір), відповідн о до умов якого, позивач (лізін годавець) придбає у власніст ь предмет лізингу і надає йог о лізингоотримувачеві (відпо відачу) за плату у тимчасове в олодіння та користування на умовах договору і Правил (дод аток № 1); найменування предмет а лізингу і його технічні хар актеристики вказані у специф ікації (додаток № 2). Ціна догов ору формується і вказується в національній валюті Україн и-гривні; загальна сума догов ору складає 118677,67 грн. (п. 5.2.); всі пл атежі за договором здійснюют ься в національній валюті Ук раїни-гривні з відповідним п ерерахуванням сум в гривнях згідно до еквівалента (долар а США) по курсу НБУ на дату зді йснення платежу(п. 5.6 договору ); строк лізингу - сорок вісім місяців, починаючи з дати Акт а прийому-передачі предмету лізингу в лізинг (п. 5.7).

Факт передачі предмета ліз ингу підтверджується актом п риймання-передачі підписани й сторонами 27.02.2008р., згідно з яки м позивач передав, а відповід ач отримав причіп бартовий т ентований SAMRO ORIGINAL, шасі НОМЕР_3 , 2001 року виготовлення.

З матеріалів справи в бачається, що сторонами підп исано загальні умови фінансо вого лізингу , яким сторони по годили істотні умови Догово ру, а саме, умови передачі пред мета лізингу, його реєстраці ю, строки і порядок розрахунк ів лізингових платежів тощо.

Відповідачем було от римано предмет лізингу, заув ажень до якості предмету ліз ингу не було. Таким чином, вказ ані документи свідчать про т е, що відповідач отримав това р належної якості.

Як вказує позивач у позовні й заяві, відповідач не викона в свої зобов' язання щодо св оєчасного внесення лізингов их платежів, що стало підстав ою для звернення позивача до господарського суду Харківс ької області з відповідним п озовом.

На момент прийняття рішенн я по справі в матеріалах спра ви відсутні будь-які докази п огашення відповідачем забор гованості в добровільному по рядку.

За загальним положенням ци вільного законодавства, зобо в'язання виникають з підстав , зазначених у статті 11 Цивіль ного кодексу України. За прип исами частини 2 цієї статті пі дставами виникнення цивільн их прав та обов' язку, зокрем а, є договори та інші правочин и, інші юридичні факти. Підста вою виникнення цивільних пра в та обов' язків є дії осіб, що передбачені актами цивільно го законодавства, а також дії , що не передбачені цими актам и, але за аналогією породжуют ь цивільні права та обов' яз ки.

У відповідності із ст. 173 Госп одарського кодексу України т а ст. 509 Цивільного кодексу Укр аїни, господарським визнаєть ся зобов' язання, що виникає між суб' єктом господарюван ня та іншим учасником (учасни ками) відносин у сфері господ арювання з підстав, передбач ених цим кодексом, в силу яког о один суб' єкт (зобов' язан а сторона, у тому числі боржни к) зобов' язаний вчинити пев ну дію господарського чи упр авлінсько-господарського ха рактеру на користь іншого су б' єкта (виконати роботу, пер едати майно, сплатити гроші, н адати інформацію тощо), або ут римуватися від певних дій, а і нший суб' єкт (управлена сто рона, у тому числі кредитор) ма є право вимагати від зобов' язаної сторони виконати її о бов' язку.

Господарські зобов' язання можуть виникати, зокр ема, з господарського догово ру та інших угод, передбачени х законом, а також з угод, не пе редбачених законом, але таки х, які йому не суперечать (ст. 174 Господарського кодексу Укра їни).

Відповідно до ст. 626 Цивільно го кодексу України, договір є підставою виникнення цивіль них прав та обов'язків.

Майнові зобов'язання, які ви никають між учасниками госпо дарських відносин, регулюють ся Цивільним кодексом Україн и з урахуванням особливостей , передбачених Господарським кодексом України (ч.1 ст. 175 Госп одарського кодексу України) .

Відповідно до ч. 7 ст. 179 Господ арського кодексу України, го сподарські договори укладаю ться за правилами, встановле ними Цивільним кодексом з ур ахуванням особливостей, пере дбачених цим кодексом.

Згідно ст. 629 Цивільного коде ксу України, договір є обов' язковим для виконання сторон ами.

Згідно статті 525 Цивільного кодексу України, односторон ня відмова від зобов'язання а бо одностороння зміна його у мов не допускається, якщо інш е не встановлено договором а бо законом.

Частиною 1 статті 16 Цивільно го кодексу України, частиною 2 статті 20 Господарського код ексу України, одним із способ ів захисту права є примусове виконання обов' язку в нату рі (присудження до виконання обов' язку в натурі)

Відповідно до ст. 598 Цив ільного кодексу України, зоб ов'язання припиняється частк ово або у повному обсязі на пі дставах, встановлених догово ром або законом та припиненн я зобов' язання на вимогу од нієї із сторін допускається лише у випадках, встановлени х законом або договором, а згі дно статті 599 Цивільного кодек су України, зобов' язання пр ипиняється виконанням, прове деним належним чином.

Згідно з ч.1 ст. 612 Цивільного к одексу України, боржник вваж ається таким, що прострочив, я кщо він не приступив до викон ання зобов'язання або не вико нав його у строк, встановлени й договором або законом.

Відповідно до ч.1 ст. 193 Господ арського кодексу України, до виконання господарських дог оворів застосовуються відпо відні положення Цивільного к одексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 статті 903 Ци вільного Кодексу України, як що договором передбачено над ання послуг за плату, замовни к зобов'язаний оплатити нада ну йому послугу в розмірі, у ст роки та в порядку, що встановл ені договором.

У відповідності до ст. 806 Цив ільного кодексу України, за д оговором лізингу одна сторон а (лізингодавець) передає або зобов'язується передати дру гій стороні (лізингоодержува чеві) у користування майно, що належить лізингодавцю на пр аві власності і було набуте н им без попередньої домовлено сті із лізингоодержувачем (п рямий лізинг), або майно, спеці ально придбане лізингодавце м у продавця (постачальника) в ідповідно до встановлених лі зингоодержувачем специфіка цій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановл ену плату (лізингові платежі ).

Відповідно до ч. 2 статті 806 Ци вільного кодексу України та Договору до договору лізингу застосовуються загальні пол оження про найм (оренду) з урах уванням особливостей, встано влених цим параграфом та зак оном. До відносин, пов'язаних з лізингом, застосовуються за гальні положення про купівлю -продаж та положення про дого вір поставки, якщо інше не вст ановлено законом.

У відповідності до статті 1 Закону України "Про фінансов ий лізинг" фінансовий лізинг (далі - лізинг) - це вид цивільно -правових відносин, що виника ють із договору фінансового лізингу.

За договором фінансового л ізингу (далі - договір лізингу ) лізингодавець зобов'язуєть ся набути у власність річ у пр одавця (постачальника) відпо відно до встановлених лізинг оодержувачем специфікацій т а умов і передати її у користу вання лізингоодержувачу на в изначений строк не менше одн ого року за встановлену плат у (лізингові платежі).

Статтею 2 зазначеного Закон у передбачено, відносини, які виникають у зв'язку з договор ом фінансового лізингу, регу люються положеннями Цивільн ого кодексу України про лізи нг, найм (оренду), купівлю-прод аж, поставку з урахуванням ос обливостей, що встановлюютьс я цим Законом.

Відносини, що виникають у ра зі набуття права господарськ ого відання на предмет догов ору лізингу, регулюються за п равилами, встановленими для регулювання відносин, що вин икають у разі набуття права в ласності на предмет договор у лізингу, крім права розпоря дження предметом лізингу.

Статтею 692 Цивільного кодек су України передбачено, що по купець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття.

Як встановлено статтею 286 Го сподарського кодексу Україн и, та статтею 762 Цивільного Код ексу Украйни, зобов'язання Лі зингоодержувача полягає у св оєчасному внесенні лізингов их платежів за користування транспортним засобом, що вип ливає з договірних зобов'яза нь, який Лізингоодержувач сп лачує Лизінгодавцю незалежн о від наслідків своєї господ арської діяльності.

Разом з тим, за приписом ч. З с татті 285 Господарського кодек су України та умовами Догово ру Відповідач повинен сплачу вати Позивачу лізингові плат ежі за весь період користува ння транспортним засобом.

Обов'язок своєчасно і в повн ому обсязі лізингоотримувач ем сплачувати періодичні ліз ингові платежі за користуван ня об'єктом лізингу встановл ені частиною 1 статті 806 Цивіль ного кодексу України, частин ою 1 статті 292 Господарського к одексу України та статтею 16 За кону України "Про фінансовий лізинг".

У відповідності до п.3.1.6 зага льних правил фінансового ліз ингу транспортних засобів (д одаток № 1 до договору), відпов ідач зобов' язався вчасно, в ідповідно до графіка лізинго вих платежів оплачувати лізи нгові платежі.

З матеріалів справи вбачає ться , що починаючи з 29.09.2008р. відп овідачем лізингові платежі в повному обсязі не сплачувал ись.

Станом на момент розгляду с прави, відповідач в порушенн я домовленості сторін заборг ованості за лізинговими плат ежами в сумі 42273,05грн., не сплатив та не надав суду жодних доказ ів, які б спростовували суму з аявленого боргу.

Отже, враховуючи вище викладене, відповідач визнає ться судом таким, що простроч ив виконання зобов' язання з оплати лізингових платежів за отриманий у лізинг предме т лізингу, за договором фінан сового лізингу транспортних засобів ЭЛ/Хрк-0145/ДЛ, який був у кладений між сторонами 31.01.2008р..

Відповідно статей 55 Ко нституції України, статей 15, 16 Ц ивільного кодексу України ко жна особа має право звернути сь до суду за захистом свого ц ивільного права у разі його п орушення, невизнання або осп орювання.

Згідно ст.43 ГПК України госп одарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім перекона нням, що ґрунтується на всебі чному, повному і об' єктивно му розгляді в судовому проце сі всіх обставин справи в їх с укупності, керуючись законом .

Відповідно до вимог ст. 32 ГПК України: доказами у справі є б удь-які фактичні дані, на підс таві яких господарський суд у визначеному законом поряд ку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яки х ґрунтуються вимоги і запер ечення сторін, а також інші об ставини, які мають значення д ля правильного вирішення гос подарського спору.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни, кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог та заперечень.

Враховуючи, що відповідно д о ст. 526 Цивільного кодексу Укр аїни, ст. ст. 193, 198 Господарського кодексу України, суб'єкти гос подарювання та інші учасники господарських відносин пови нні виконувати господарські зобов' язання належним чин ом і у встановлений строк від повідно до умов і порядку укл аденого між сторонами догово ру та згідно з вимогами закон у, інших правових актів, а за в ідсутності таких умов та вим ог - відповідно до звичаїв діл ового обороту або інших вимо г, що звичайно ставляться, при ймаючи до уваги викладені об ставини, та враховуючи те, що в ідповідач не надав суду жодн ого документу, який би підтве рджував сплату заборгованос ті по договору фінансового л ізингу транспортного засобу ЭЛ/Хрк-0145/ДЛ від 31.01.2008р. документі в, що спростовували викладен е у позові, суд визнає вимогу п озивача щодо стягнення з від повідача 42273,05 грн. заборговано сті з лізингових платежів на лежно обґрунтованою, доведен ою матеріалами справи та так ою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.530 Цивіль ного кодексу України, якщо у з обов'язанні встановлений стр ок (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у це й строк (термін).

Відповідно до ч. 1 статті 548 Ци вільного кодексу України, ви конання зобов' язання (основ ного зобов' язання) забезпеч ується, якщо це встановлено з аконом або договором.

Згідно зі ст.ст. 610, 611 Цивільно го кодексу України, порушенн ям зобов' язання є його неви конання або виконання з пору шенням умов, визначених зміс том зобов' язання (неналежне виконання), а у разі порушення зобов' язання, настають пра вові наслідки, встановлені д оговором або законом, зокрем а сплата неустойки.

Відповідно до ст. 546 Цивільно го кодексу України виконання зобов' язання може забезпеч уватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притрим анням, завдатком. Договором а бо законом можуть бути встан овлені інші види забезпеченн я виконання зобов' язання.

У відповідності до п. 5.1 зага льних правил фінансового ліз ингу транспортних засобів (д одаток № 1 до договору) сторона ми встановлено відповідальн ість за несвоєчасне виконанн я грошових зобов' язань у ви гляді пені в розмірі 0,1% від сум и, що підлягає оплаті за кожн ий день прострочення.

За прострочення внесення л ізингових платежів позивач н арахував відповідачу пеню в розмірі 3422, 30 грн.

У відповідності до ст. 3 Зако ну України “Про відповідальн ість за несвоєчасне виконанн я грошових зобов' язань розм ір пені, передбачений статте ю 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого плат ежу та не може перевищувати п одвійної облікової ставки На ціонального банку України, щ о діяла у період, за який сплач ується пеня.

В частині 2 статті 343 Господар ського кодексу України прямо зазначається, що пеня за прос трочку платежу встановлюєть ся за згодою сторін господар ських договорів, але її розмі р не може перевищувати подві йної облікової ставки Націон ального банку України.

Наведені законодавчі прип иси та установлені фактичні дані, зокрема й щодо вини в нев иконанні взятих на себе зобо в' язань по сплаті грошових коштів у строк, встановлений договором, дають підстави дл я висновку про стягнення пен і у сумі 3422,30 грн.

Ст. 525 Цивільного кодексу Укр аїни встановлює, що одностор оння відмова від зобов'язанн я або одностороння зміна йог о умов не допускається, якщо і нше не встановлено договором або законом.

Цивільне законодавство ба зується на принципі обов' яз кового виконання сторонами з обов' язань за договором. За загальним правилом, закріпл еним у частині першій статті 651 Цивільного кодексу України , зміна або розірвання догово ру допускається лише за згод ою сторін, якщо інше не встано влено законом або договором.

Відповідно до ч. 2 статті 651 Ци вільного кодексу України, до говір може бути змінено або р озірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у раз і істотного порушення догово ру другою стороною та в інших випадках, встановлених дого вором або законом. Істотним є таке порушення стороною дог овору, коли внаслідок завдан ої цим шкоди друга сторона зн ачною мірою позбавляється то го, на що вона розраховувала п ри укладанні договору.

З правового аналізу вказан ої норми вбачається, що підст авою зміни або розірвання до говору за рішенням суду на ви могу однієї із сторін догово ру є істотне порушення догов ору другою стороною. Оцінка п орушення договору як істотно го здійснюється судом з урах уванням того, що істотність п орушення визначається виклю чно за об' єктивними обстави нами, що склалися у сторони, як а вимагає розірвання договор у.

Частиною 1 статті 188 Господар ського кодексу України та ст . 525 Цивільного кодексу Україн и передбачено, що зміна та роз ірвання господарських догов орів в односторонньому поряд ку не допускається, якщо інше не передбачено законом або д оговором.

Згідно частини 1 статті 7 Зак ону України "Про фінансовий л ізинг", лізингоодержувач ма є право відмовитися від до говору лізингу в односторонн ьому порядку, письмово пові домивши про це лізингодавця , у разі якщо прострочення пе редачі предмета лізингу стан овить більше 30 днів, за умови , що договором лізингу не пе редбачено іншого строку.

У відповідності до п. 8.2 загал ьних правил фінансового лізи нгу транспортних засобів (до даток № 1 до договору), позивач має право розірвати договір або відмовитись від виконан ня договору в однобічному по рядку, без відшкодування від повідачу яких-небудь збитків , викликаних цим розірванням , у випадку настання істотних умов (порушень) у тому числі я кщо заборгованість відповід ача по оплаті лізингових пла тежів перевищить 30 календарн их днів.

Як вбачається з матеріалів справи та не спростовано від повідачем, відповідач з 29.09.2008р., тобто більше 30 календарних дн ів не сплачує лізингові плат ежі. Враховуючи вказані обст авини, суд дійшов висновку пр о те, що позовна вимога позива ча про розірвання договору ф інансового лізингу транспор тних засобів за № ЭЛ/Хрк-0145/ДЛ в ід 31.01.2008р. , правомірна та обґрун тована, така що підтверджена матеріалами справи та не спр остована відповідачем, тому підлягає задоволенню.

Пунктом 10.7 загальних правил передбачено, що при достроко вому розірванні договору ліз ингу через будь-які обставин и незавершений лізинговий пе ріод оплачується відповідач ем у повному обсязі.

Таким чином, вимога позивач а щодо стягнення 3368,02 грн. лізин гового платежу за період роз торгнення договору є такою, щ о підлягає задоволенню.

Згідно частини 1 п. 7 статті 11 Закону України "Про фінансов ий лізинг" , у разі закінченн я строку лізингу, а також у разі дострокового розірва ння договору лізингу та в і нших випадках дострокового повернення предмета лізинг у - повернути предмет лізинг у у стані, в якому його було прийнято у володіння, з урах уванням нормального зносу, або у стані, обумовленом у договором.

За таких обставин, суд вважа є, що вимога про зобов' язанн я відповідача повернути йому предмети лізингу: за договор ом № 0145 - причіп бартовий тент ований SAMRO ORIGINAL, шасі НОМЕР_3, д ержавний номер НОМЕР_1, ва ртістю 42332,69грн., є обґрунтовано ю.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги позивача є обгрунтованими, д оведеними і підлягаючими зад оволенню в повному обсязі.

У відповідності до статей 44 , 49 Господарського процесуаль ного кодексу України витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу покладаються на ві дповідача.

Керуючись статтями 6, 8, 19, 124, 129 Ко нституції України, статтями 11, 15,16, 509, 525, 526, 530, 546, 548, 549, 599, 610, 611, 612, 625, 626, 692, 762, 806, 903 Ци вільного кодексу України, ст аттями 173, 174, 175,179, 193, 198, 224, 232, 258, 285, 286, 292, 343 Гос подарського кодексу України , ст..1, 2,11,16 Закону України "Про фі нансовий лізинг" статтями 1, 4, 12 , 33, 44, 49, 75, 82-85 Господарського проце суального кодексу України, с уд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Розірвати договір фінансо вого лізингу транспортного з асобу ЭЛ/Хрк-0145/ДЛ від 31.01.2008 року у кладений між Товариством з о бмеженою відповідальністю „Елемент Лізинг”, код ЄДРПОУ 34832663 та Фізичною особою - підпри ємцем ОСОБА_2, ідентифіка ційний код НОМЕР_2.

Зобов' язати Фізичну особ у - підприємця ОСОБА_2 ( 61170, АДРЕСА_1,ідентифікаційний код НОМЕР_2) повернути Тов ариству з обмеженою відповід альністю „Елемент Лізинг”,(03 038, м. Київ, вул. Грінченко, 4, оф. 130; ф актична адреса: 03058, м. Київ, вул. Леваневського, буд. 6, оф. 85, код Є ДРПОУ 34832663, р/р 26004010425701 в ЗАТ "Альфа-б анк" у м. Києві, МФО 300346) повернут и предмет лізингу: за договор ом фінансового лізингу транс портного засобу ЭЛ/Хрк-0145/ДЛ ві д 31.01.2008 року - причіп бартовий тентований SAMRO ORIGINAL, шасі НОМЕР _3, державний номер НОМЕР_1 , вартістю 42332,69грн.

Стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 ( 61170, А ДРЕСА_1, ідентифікаційний к од НОМЕР_2) на користь Това риства з обмеженою відповіда льністю „Елемент Лізинг” (0303 8, м. Київ, вул. Грінченко, 4, оф. 130; ф актична адреса: 03058, м. Київ, вул. Леваневського, буд. 6, оф. 85, код Є ДРПОУ 34832663, р/р 26004010425701 в ЗАТ "Альфа-б анк" у м. Києві, МФО 300346) заборгов аність у сумі 49063,37грн., з яких за боргованість по лізинговим п латежам - 42273,05 грн., платіж за нез авершений лізинговий період - 3368,02грн., пеня - 3422,30 грн.; а також держмито 913,96 грн. та 236,00грн. витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

Видати накази після набран ня судовим рішення законної сили.

Суддя

Повний текст рішення підп исано 28.01.2010 року.

Справа № 61/336-09

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення26.01.2010
Оприлюднено29.07.2010
Номер документу7812622
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —61/336-09

Ухвала від 12.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Рішення від 26.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні