Ухвала
від 28.11.2018 по справі 500/2353/18
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

Справа № 500/2353/18

28 листопада 2018 рокум.Тернопіль Тернопільський окружний адміністративний суд у складі головуючої Дерех Н.В., розглянувши в порядку письмового провадження в місті Тернополі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи клопотання ОСОБА_1 про заміну первісного відповідача належним відповідачем в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Козівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

05 листопада 2018 року до Тернопільського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Козівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області про визнання бездіяльності Козівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області щодо ненадання інформації на запит на інформацію ОСОБА_1 від 21.10.2018 р. протиправною та зобов'язання відповідача надати позивачу відповідь на запит на інформацію від 21.10.2018 р., а саме копію довідки про заборгованість із сплати аліментів у виконавчому провадженні ВП№34851498 згідно з виконавчим листом Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області №1915/12215/2012 від 29.08.2012 р.

Ухвалою судді Тернопільського окружного адміністративного суду від 09.11.2018 р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи. Цією ж ухвалою замінено первісного відповідача Козівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області на належного - Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області.

26.11.2018 р. до Тернопільського окружного адміністративного суду від позивача надійшло клопотання про заміну відповідача Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області на належного відповідача Козівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

Обґрунтовуючи подане клопотання, позивач зазначив про те, що саме Козівським районним відділом державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області порушено права позивача щодо доступу до публічної інформації, скільки на виконанні саме в цьому органі перебуває виконавче провадження ВП№34851498. Крім того, позивач зазначає, що не згідний із заміною первісного відповідача Козівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області на належного Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області, що суперечить положенням статті 48 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Визначаючись щодо клопотання позивача про заміну первісного відповідача на належного відповідача, суд враховує наступне.

Нормами частини першої статті другої КАС України встановлено, що завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб'єктів владних повноважень.

Сторонами в адміністративному процесі є позивач та відповідач. Відповідачем в адміністративній справі є суб'єкт владних повноважень, якщо інше не встановлено цим кодексом (частина перша, третя статті 46 КАС України).

Згідно з визначенням, наведеним у пункті 9 частини першої статті 4 КАС України, відповідач - суб'єкт владних повноважень, а у випадках, визначених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача.

В розумінні вищенаведених положень КАС України, відповідачем в адміністративному судочинстві виступає суб'єкт владних повноважень, який своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю порушив права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб.

Відповідно до пункту 7 частини першої статті 4 КАС України, суб'єкт владних повноважень - орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг.

Як передбачено частинами третьою, четвертою статті 48 КАС України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача.

Як слідує з позовної заяви, позивач ОСОБА_1 вважає, що відповідачем Козівським районним відділом державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області як суб'єктом владних повноважень порушено його право на доступ до публічної інформації.

Разом з тим суд зазначає, згідно з статтею 1 Закону України Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів №1403-VIIIвід 02.06.2016 р. примусове виконання судових рішень і рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) покладається на органи державної виконавчої служби та у визначених Законом України Про виконавче провадження випадках - на приватних виконавців.

Статтею 6 цього Закону встановлено, що систему органів примусового виконання рішень становлять: 1) Міністерство юстиції України; 2) органи державної виконавчої служби, утворені Міністерством юстиції України в установленому законодавством порядку.

Наказом Міністерства юстиції України № 1183/5 від 20.04.2016р. затверджено Типове положення про відділ державної виконавчої служби головних територіальних управлінь юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі.

Відповідно до пункту 1 цього Положення Відділ державної виконавчої служби головних територіальних управлінь юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі (далі - Відділ) є органом державної виконавчої служби, який входить до системи органів Міністерства юстиції України, є структурним підрозділом та підпорядковується головним територіальним управлінням юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі (далі - головне територіальне управління юстиції) через відповідні управління державної виконавчої служби Головних територіальних управлінь юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі (далі - Управління).

Отже, відділ державної виконавчої служби є структурним підрозділом органу державної виконавчої служби.

Враховуючи викладене суд приходить до переконання, що в даній категорії справ відповідачами можуть бути лише органи державної виконавчої служби. Структурні підрозділи органів державної виконавчої служби не визначені законодавством як самостійні органи державної виконавчої служби, що виключає можливість їхньої участі як відповідачів у таких справах.

Разом з тим, беручи до уваги позицію позивача щодо незгоди на заміну первісного відповідача Козівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області належним відповідачем - Головним територіальним управлінням юстиції у Тернопільській області, враховуючи положення статті 48 КАС України, суд вважає, що клопотання позивача щодо заміни відповідача у справі Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області на Козівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області слід задовольнити частково, залучити Козівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області як другого відповідача у даній справі.

Керуючись статтями 48, 241, 248 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_1 про заміну відповідача у справі з Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області на Козівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області - задовольнити частково.

Залучити Козівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції як другого відповідача у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області про визнання протиправною бездіяльності та зобов'язання вчинити певні дії.

Надати відповідачу Козівському районному відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції строк до 07 грудня 2018 р. для подання відзиву на позовну заяву.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Головуюча суддя Дерех Н.В.

Копія вірна

Суддя Дерех Н.В.

Дата ухвалення рішення28.11.2018
Оприлюднено29.11.2018
Номер документу78155012
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —500/2353/18

Ухвала від 22.01.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

Рішення від 22.01.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

Ухвала від 15.01.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

Ухвала від 07.12.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

Ухвала від 28.11.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

Ухвала від 09.11.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

Рішення від 11.09.2018

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Пащенко Т. П.

Ухвала від 11.09.2018

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Пащенко Т. П.

Ухвала від 10.05.2018

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Пащенко Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні