Ухвала
від 20.11.2018 по справі 334/8504/18
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 20.11.2018

Справа № 334/8504/18

Провадження № 1-кс/334/3483/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2018 року слідчий суддя Ленінського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 за участю прокурора ОСОБА_3 , представника власника ОСОБА_4 розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Запорізької місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_5 , про арешт майна в кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42018081050000128 від 09.10.2018 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 273 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До Ленінського районного суду м. Запоріжжя надійшло клопотання прокурора Запорізької місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_5 , про арешт майна в кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42018081050000128 від 09.10.2018 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 273 КК України.

Клопотання обґрунтовано тим, що невстановлені особи на території Дніпровського району м. Запоріжжя організовано незаконне функціонування автомобільних газозаправочних пунктів (АГЗП), які охоплюються поняттям «вибухонебезпечне підприємство» на яких незаконно проводиться роздрібна торгівля скрапленим газом, що створює реальну загрозу життю та здоров`ю людей та навколишньому середовищу.

За даним фактом Запорізькою місцевою прокуратурою №3 розпочате досудове розслідування, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018081050000128 від 09.10.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 273 КК України, та направлено для проведення досудового розслідування до СВ Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області.

В ході досудового розслідування 11.10.2018 слідчим за участі спеціаліста ДСНС України в Запорізькій області ОСОБА_6 , спеціаліста ГУ Держпраці в Запорізькій області ОСОБА_7 , спеціаліст Держенергонагляду в Запорізькій області ОСОБА_8 проведено огляд місця події в ході якого встановлено, що предметом огляду є ділянка місцевості, що розташована за адресою: м. Запоріжжя, вул. Братська, 47 на якій знаходиться автомобільний газозаправний пункт «Нафто ГазПром».

Зазначений газовий пункт знаходиться на відстані 10 метрів від проїзної частини автодороги, в`їзд вільний. З правої сторони в`їзду на АГЗС знаходиться газова колонка обладнана електроцифровим датчиком, на момент огляду газова колонка вимкнена.

За газовою колонкою на відстані 70 см. Знаходиться металевий резервуар циліндричної форми з датчиком та металевими трубами для подачі газу до колонки. Навпроти зазначеного резервуару на відстані одного метру знаходиться вантажний автомобіль «ЗІЛ» державний номер реєстрації НОМЕР_1 на якому знаходиться цистерна для заправки зрідженим газом.

На момент знаходження біля вказаної ємності, відчувається різкий специфічний запах газу. Крім того, об`єкт підключений до мережі електропостачання. Спеціалістом ДСНС України в Запорізькій області ОСОБА_6 зазначено, що вказаний об`єкт АГЗС не має обвалування, не містить засобів протипожежної безпеки.

Під час огляду спеціалістом ГУ Держпраці в Запорізькій області ОСОБА_7 , зазначив, що на вказаному об`єкті відсутня документація на виконання робіт підвищеної небезпеки на АЗС/ГЗС/.

В ході огляду спеціаліст Держенергонагляду в Запорізькій області ОСОБА_8 вказав, що при огляді власником ненадана проектно-технічна документація та документація організації технічної експлуатації об`єкта.

В подальшому об`єкт було опечатано паперовими бирками, з пояснювальними написами та підписами усіх учасників.

Окрім того, вказаний об`єкт на підставі акту обстеження спеціаліста ПАТ «Запоріжжяобленерго» відключений від мереж енергопостачання.

Опитаний ОСОБА_9 , пояснив, що в період часу а саме з 1998 року і по теперішній час він є генеральним директором ТОВ «Нафтогазпром». Юридична адреса його підприємства знаходиться за адресою: м Запоріжжя, вул. Краснова 13 (початковий адресу вул. Краснова буд.5, кв.78), там і розташоване складське приміщення. Фактична адреса підприємства розташована за адресою: м Запоріжжя, вул. Верхня 3. Основний вид діяльності підприємства полягає, роздрібна торгівля на газових автозаправних станціях скрапленого газу.

Окрім того, вказав, що з 2003 року і по теперішній час, згідно з листом узгодження на право розміщення об`єкту торгівлі по реалізації скрапленого газу, ним була розміщена газозаправна станція за наступною адресою: м. Запорожжя, ул. Братська 47, поблизу кладовища і гаражного кооперативу «Автомобіліст». Також унього є дозвіл № НОМЕР_2 , виданий Територіальним управлінням «Держнаглядолохоронпраці» в Запорізькій області, на початок робіт, а саме на реалізацію і роздрібну торгівлю паливом для автомобілів (пропан-бутан), технічне обслуговування та ремонт автомобілів на замовлення населення (встановлення газобалонного обладнання).

Крім того, є висновок на початок робіт, про транспортування і реалізації газу з автоцистерни, термін дії висновку «Постійно», дозвіл № НОМЕР_3 на оренду приміщень на території газової АЗС ТОВ «Нафтагазпром», за адресою: м Запоріжжя, вул. Братська 47.

На території зазначеної автогазозаправочної станції перебуває автоцистерна встановлена на вантажному автомобілі «ЗІЛ», ємність для зберігання газу, колонка з насосом, витратоміром, і металоконструкція. Також на території є металевий кіоск який використовується в якості операторської, де встановлений касовий апарат і модем. Оператором на зазначеній заправці за трудовим договором працює ОСОБА_10 .

Також вказав, що операторська як і сама газозаправна станція спочатку була підключена до електроенергії через Запорізьку нафтобазу, а після розриву відносин з останніми, близько двох років тому він підключився за усною домовленістю з головою гаражного кооперативу «Автомобіліст», і встановив лічильник в операторській, і відповідно до показань по витраті електроенергії оплачував за спожиту електроенергію голові зазначеного кооперативу. Заборгованості за період роботи у мене не було.

У зв`язку з нерентабельністю реалізації палива (пропан-бутан), він вирішив припинити свою діяльність, і реалізувавши останні запаси газу в ємностях, а саме в денний час 10.10.2018, закрив газову автозаправну станцію, і поставив її на реалізацію. З метою запобігання розкраданню та пошкодження майна, в денний час доби, зазначену ГЗС охороняв ОСОБА_10 , тобто в даний час він не здійснює реалізацію палива (газу).

Окрім того, надав копію договору суборенди № 18 від 09.12.2015 відповідно до якого ТОВ «Торговий Дім Запоріжнафтопродукт» надав в суборенду приміщення №3 площею 3,8 кв.м., замощення площею 20 кв. метрів, які розташовані за адресою: вул. Братська, 47, м. Запоріжжя, строк дії вказаного договору до 31.12.2016.

Також, надав копії наступних документів: висновок про початок робіт від 18.01.2006 ТОВ «Нафтогазпром» пересувної автогазозаправочної станції по вул. Братській, 47, м. Запоріжжя, свідоцтво про державну реєстрацію об`єкта (об`єктів) підвищеної небезпеки від 18.06.2005, лист узгоджень на право розміщення об`єкту торгівлі по реалізації скрапленого газу ТОВ «НАФТОГАЗПРОМ» за адресою: м. Запоріжжя, вул. Братська, 47, акт введення в експлуатацію автогазозаправочної станції за адресою: м. Запоріжжя, вул. Братська, 47, експертний висновок Управління з питань наглядово профілактичної діяльності Головного управління МНС України в Запорізькій області від 09.09.2008, дозвіл № 235.01.23-50.50.0 територіального управління Держнаглядохоронпраці по Запорізькій області на початок роботи ТОВ «НАФТОГАЗПРОМ».

Так, з гідно наданої інформації управління з питань земельних відносин Запорізької міської ради за кадастровим номером 2310100000:04:020:0006 значиться договір оренди землі ТОВ «ТФ Запоріжнафтопродукт» від 02.02.2012 № 231010004000352 (земельна ділянка за адресою: вул. Братська, 47, м. Запоріжжя, площею 0, 5153 га), договір оренди укладений строком до 02.02.2021. Відповідно до п. 32.7 вказаного договору орендар (ТОВ «ТФ Запоріжнафтопродукт») за письмовою згодою Орендодавця (Запорізька міська рада) передавати у суборенду орендовану земельну ділянку або її частину без зміни цільового призначення іншій особі шляхом прийняття відповідного рішення Запорізькою міською радою.

Окрім того, відповідно до інформації управління з питань земельних відносин Запорізької міської ради рішення про надання згоди щодо передачі земельної ділянки з кадастровим номером 2310100000:04:020:0006 за адресою: вул. Братська, 47, м. Запоріжжя в суборенду Запорізькою міською радою не приймалось, договір суборенди № 18 від 09.12.2015, який наданий ОСОБА_9 в управлінні відсутній.

Таким, чином надані ОСОБА_9 документи в органу досудового розслідування викликають сумнів та не відповідають дійсності.

На підставі викладеного, з метою недопущення подальшого незаконного відчуження, розпорядження та користування майно, з метою забезпечення кримінального провадження на період проведення досудового розслідування, на час проведення досудового розслідування, а також з метою попередження подальшого незаконного відчуження, розпорядження та користування майном, необхідно накласти арешт на оглянуті предмети, а саме: газову колонка обладнану електроцифровим датчиком та металевий резервуар циліндричної форми з датчиком та металевими трубами для подачі газу до колонки без інвентаризаційного номера; вантажний автомобіль «ЗІЛ» державний номер реєстрації НОМЕР_1 на якому знаходиться цистерна для заправки зрідженим газом, які знаходиться згідно інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку кадастровий номер 2310100000:04:020:0006 за адресою: вул. Братська, 47, м. Запоріжжя, яка перебуває в оренді ТОВ «ТФ ЗАПОРІЖНАФТОПРОДУКТ» код ЄДРПОУ юридичної особи 36163895.

В судове засідання прокурор просив накласти арешт на оглянуті предмети, а саме: газову колонка обладнану електроцифровим датчиком та металевий резервуар циліндричної форми з датчиком та металевими трубами для подачі газу до колонки без інвентаризаційного номера; вантажний автомобіль «ЗІЛ» державний номер реєстрації НОМЕР_1 на якому знаходиться цистерна для заправки зрідженим газом, які знаходиться згідно інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку кадастровий номер 2310100000:04:020:0006 за адресою: вул. Братська, 47, м. Запоріжжя, яка перебуває в оренді ТОВ «ТФ ЗАПОРІЖНАФТОПРОДУКТ» код ЄДРПОУ юридичної особи 36163895, шляхом заборони використання, розпорядження та відчуження майна.

Представник власника ОСОБА_4 заперечував проти клопотання та просив відмовити у накладені арешту.

Вислухавши думку прокурора, представника власника майна, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного.

Згідно з ч. 1 ст.171 КПК України, з клопотанням про арешт майна до слідчого судді, суду має право звернутися прокурор, слідчий за погодженням з прокурором, а з метою забезпечення цивільного позову - також цивільний позивач.

У відповідності до ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 3 ст.170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст.98 цього Кодексу.

Так, згідно положень ст.98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

09.10.2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості про скоєння кримінального правопорушення за ч.1 ст.273 КК України (кримінальне провадження №42018081050000128).

11.10.2018 слідчим за участі спеціаліста ДСНС України в Запорізькій області ОСОБА_6 , спеціаліста ГУ Держпраці в Запорізькій області ОСОБА_7 , спеціаліст Держенергонагляду в Запорізькій області ОСОБА_8 проведено огляд місця події в ході якого встановлено, що предметом огляду є ділянка місцевості, що розташована за адресою: м. Запоріжжя, вул. Братська, 47 на якій знаходиться автомобільний газозаправний пункт «Нафто ГазПром», що підтверджується протоколом огляду від 11.10.2018р.

Слідчим СВ Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_11 винесено постанову від 11.10.2018 року, відповідно до якої автозаправочну газову станцію з ємністю закріпленою на вантажний автомобіль «ЗИЛ» д.р.н. НОМЕР_1 , та газовою колонкою зі шлангами для заправки скрапленим газом транспортних засобів, яка підключена до мережі електропостачання - визнано речовими доказами.

Строк договору суборенди №18 від 09.12.2015 року який був заключний між ТОВ «ТД Запоріжнафтопродукт» та ТОВ «НафтоГазпром» закінчився 31.12.2016 року.

Відповідно до відповіді Управління з питань земельних відносин Запорізької міської ради 06.11.2018 №2202/02-03 на №4185-18 від 01.11.2018 рішень про надання згоди щодо передачі земельної ділянки з кадастровим номером 2310100000:04:020:0006 в суборенду Запорізькою міською радою не приймалось.

Зважаючи нате,що всудовому засіданні,прокурором доведенонеобхідність накладенняарешту намайно,враховуючи можливістьзабезпечення належногозберігання майна,яке єречовим доказому даномукримінальному провадженнюта зметою попередженняподальшого незаконноговідчуження,користування тарозпорядження майном з урахуванням вимог ч. 2 ст.173 КПК України, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, оскільки прокурором було обґрунтовано правову підставу для арешту майна, а тому потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, в зв`язку з чим необхідно накласти арешт на газову колонку обладнану електроцифровим датчиком та металевий резервуар циліндричної форми з датчиком та металевими трубами для подачі газу до колонки без інвентаризаційного номера; вантажний автомобіль «ЗІЛ» державний номер реєстрації НОМЕР_1 на якому знаходиться цистерна для заправки зрідженим газом, які знаходиться згідно інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку кадастровий номер 2310100000:04:020:0006 за адресою:вул. Братська, 47, м. Запоріжжя, яка перебуває в оренді ТОВ «ТФ ЗАПОРІЖНАФТОПРОДУКТ» код ЄДРПОУ юридичної особи 36163895, шляхом заборони використання, розпорядження та відчуження майна.

Керуючись ст.ст. 132, 170-173, 309, 395 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Запорізької місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_5 про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на оглянуті предмети, що є речовими доказами, а саме:

- газову колонку обладнану електроцифровим датчиком та металевий резервуар циліндричної форми з датчиком та металевими трубами для подачі газу до колонки без інвентаризаційного номера; вантажний автомобіль «ЗІЛ» державний номер реєстрації НОМЕР_1 на якому знаходиться цистерна для заправки зрідженим газом, які знаходиться згідно інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку кадастровий номер 2310100000:04:020:0006 за адресою: вул.Братська, 47, м. Запоріжжя, яка перебуває в оренді ТОВ «ТФ ЗАПОРІЖНАФТОПРОДУКТ» код ЄДРПОУ юридичної особи 36163895, шляхом заборони використання, розпорядження та відчуження майна.

Ухвала про арешт майна виконується негайно.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`яти днів з дня її винесення до Запорізького апеляційного суду. Якщо ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання копії судового рішення.

Оголошення повного тексту ухвали 23 листопада 2018 р. о 15 год. 40 хв.

Слідчийсуддя: ОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення20.11.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78155686
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —334/8504/18

Ухвала від 18.12.2018

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 18.12.2018

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 20.11.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

Ухвала від 20.11.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні