Ухвала
від 29.11.2018 по справі 363/4917/18
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"29" листопада 2018 р. Справа № 363/4917/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2018 року м. Вишгород

Слідчий суддяВишгородського районногосуду Київськоїобласті ОСОБА_1 ,секретаря ОСОБА_2 ,за участюзаступника начальникаСВ ВишгородськогоВП ГУНПв Київськійобласті ОСОБА_3 ,розглянувши увідкритому судовомузасіданні узалі судум.Вишгород клопотання про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні за № 42017111200000753 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

Перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання, вислухавши пояснення та дослідивши докази по даних матеріалах, -

ВСТАНОВИВ:

Клопотання про надання дозволу на обшук у кримінальному провадженні № 42017111200000753внесеного доЄдиного реєструдосудових розслідувань16.11.2017року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України не відповідає вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України.

Відповідно до наданого клопотання встановлено, що до Вишгородського відділу Києво Святошинської місцевої прокуратури Київської області надійшло повідомлення від Вишгородського міжрайонного відділу Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київської області по факту порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою з боку окремих суб`єктів господарської діяльності на території Вишгородського району Київської області.

16.11.2017 року вказані відомості внесені до Єдиного реєструдосудових розслідувань16.11.2017року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України. Відповідно до ст. 216 КПК України проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні доручено СВ Вишгородського ВП ГУ НП в Київській області.

За результатом досудового розслідування встановлено на території Вишгородського району Київської області окремі факти здійснення підприємницької діяльності нафто газопереробної промисловості, працівники яких в порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою здійснюють господарську діяльність, що створює загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків.

Згідно наказу Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2015 року № 15 «Про затвердження Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Переліку робіт з підвищеною небезпекою» та згідно постанови Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 року № 1107 «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки», виконання робіт з надзвичайно займистими та вибухонебезпечними речовинами відноситься до робіт з підвищеною небезпекою.

На запит до Вишгородської міської ради № 2-28/1449 від 24.05.2018 року стосовно надання інформації щодо наявних копій договорів оренди земельних ділянок під об`єктами сервісу АЗК на території м. Вишгород отримано вичерпний перелік з двох земельних ділянок, наданих в оренду під об`єкти сервісу АЗК (лист № 2-28/1687 від 30.10.2018 року).

Разом з тим, 20.11.2018 року в ході огляду місця події встановлено наявність працюючого автомобільного заправочного комплексу Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛЮКСПРОМГАЗ» (код ЄДРПОУ: 39755730) за адресою: Київська область, м. Вишгород, вул. Набережна, а саме на перехресті вул. Набережної та вулиці Шкільної з південної сторони земельної ділянки з кадастровим номером 3221810100:01:261:0001, не зазначеного у вказаному переліку.

Вбачаються ознаки того, що на вказаному автомобільному заправ очному комплексі здійснюється торгівля газовим паливом без належної дозвільної документації. На території АЗС розміщена модульна міні АЗК, що може становити загрозу життю та здоров`ю людей. Також на території знаходиться мала архітектурна форма, обладнана для обслуговування діяльності АЗК.

Засоби попередження виникнення пожежі, індивідуального захисту персоналу, пожежного щита, документації з охорони праці на території АЗК відсутні.

Виявлені ознаки порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що може становити загрозу життю та здоров`ю людей. Крім того, вбачаються ознаки здійснення незаконної підприємницької діяльності.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання, та просив суд його задовольнити.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання слідчим суддею зазначається наступне.

Згідно ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у звязку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Згідно з ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

До клопотання про надання дозволу на проведення обшуку заступником начальника СВ Вишгородського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 не надано відомостей, які підтверджують власність автомобільного заправочного комплексу Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛЮКСПРОМГАЗ» (код ЄДРПОУ: 39755730) за адресою: Київська область, м. Вишгород, вул. Набережна, а саме на перехресті вул. Набережної та вулиці Шкільної з південної сторони земельної ділянки з кадастровим номером 3221810100:01:261:0001, зокрема відомості про особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться.

Також не надано до клопотання про надання дозволу на проведення обшуку копії відповідних договорів оренди земельної ділянки з кадастровим номером 3221810100:01:261:0001, на якій розташований автомобільний заправочний комплекс Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛЮКСПРОМГАЗ» (код ЄДРПОУ: 39755730) за адресою: Київська область, м. Вишгород, вул. Набережна.

У матеріалах клопотання відсутні докази вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України відсутні обґрунтовані покази свідків, які б були підтверджені належними доказами. Крім того, в клопотанні про проведення обшуку відсутні достатні дані про те, що речі знаходяться за вказаною адресою, в якій слідчий просить провести обшук, а також конкретно не вказано переліку речей, документів, що планується відшукати, виявити чи вилучити під час проведення слідчої дії чи застосування заходу забезпечення кримінального провадження.

Відтак, враховуючи зміст клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що воно не відповідає вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України, а саме, слідчим не зазначені індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням, крім того, в клопотанні не надано відомостей про особу, якій належить житло та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться.

Обшук - це крайній захід забезпечення кримінального провадження і заступник начальника СВ Вишгородського ВП ГУНП в Київській області у судовому засіданні не довів обставин, передбачених ст. 234 КПК України, не надав суду матеріали кримінального провадження в підтвердження свого клопотання, не підтвердив належними доказами, тому слідчий суддя дійшов висновку, що в задоволенні клопотання слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

В задоволенніклопотання про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні за № 42017111200000753 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали проголошено 03.12.2018 року 12-30 год.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.11.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу78261891
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні за № 42017111200000753 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

Судовий реєстр по справі —363/4917/18

Ухвала від 08.07.2019

Кримінальне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

Ухвала від 08.07.2019

Кримінальне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

Ухвала від 20.06.2019

Кримінальне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

Ухвала від 29.11.2018

Кримінальне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

Ухвала від 29.11.2018

Кримінальне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

Ухвала від 29.11.2018

Кримінальне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

Ухвала від 29.11.2018

Кримінальне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні