Ухвала
від 03.12.2018 по справі 2/85
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2/85

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

03.12.2018 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі: судді Фанди О.М., секретаря судового засідання Поліводи С.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Хрещатик" (вх. № 17604/18 від 19.11.2018 року) на рішення Коломийського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області у справі

за позовом: Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Хрещатик", вул. Хрещатик, 8-А, м.Київ, 01001, адреса для листування: вул. Прорізна, 8, м. Київ, 01601, в особі Івано-Франківської філії публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Хрещатик", вул. Грушевського, 15, м. Івано-Франківськ, 76015,

до відповідача: Приватного підприємства "Лемн-Інтернаціонал", вул.Українська,10б, с. Нижній Вербіж, Коломийський район, Івано-Франківська область, 78218; поштова адреса: вул. Гостинець, 49, с. Ценява, Коломийський район, Івано-Франківська область, 78255,

про звернення стягнення на предмет іпотеки в рахунок погашення заборгованості за кредитним договором № 01/107-ЮО-08 від 12.06.2008р. в сумі 1541421,53 грн. шляхом продажу предмета іпотеки з укладанням договору купівлі-продажу будь-яким способом з іншою особою-покупцем, з отриманням витягу з Державного реєстру прав власності, а також наданням позивачу всіх повноважень, необхідних для здійснення такого продажу

за участю:

Від позивача (скаржника): ОСОБА_1 - представник, (довіреність № 262 від 06.06.2018 року)

Від Коломийського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області: ОСОБА_2 - головний державний виконавець Коломийського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області , (довіреність б/н від 02.01.2018 року)

Від відповідача представники не з'явилися.

ВСТАНОВИВ:

19.11.2018 до Господарського суду Івано-Франківської області надійшла скарга Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Хрещатик" (вх. № 17604/18) на рішення Коломийського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області, в якій скаржник просить: визнати протиправною та скасувати постанову державного виконавця Коломийського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області ОСОБА_2 від 30.10.2018 року ВП № 54592034 про повернення виконавчого документа стягувачу.

Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 20.11.2018 року розгляд скарги на дії ДВС в судовому засіданні призначено на 28.11.2018 року.

Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 27.11.2018 року розгляд скарги на дії ДВС в судовому засіданні призначено на 03.12.2018 року.

Відповідач в судове засідання 03.12.2018 року не з'явився і в суду відсутні відомості про причини його неявки.

Представник позивача (скаржника) вимоги скарги підтримав у повному обсязі та зазанчив про безпідставність повернення державним виконавцем виконавчого листа стягувачу на підставі пункту 2 частини першої статті 37 Закону України Про виконавче провадження .

Представник Коломийського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області вважав, що підстав для скасування постанови про повернення виконавчого документа стягувачу та визнання її протиправною не має, оскільки в ході проведення виконавчих дій державним виконавцем були дотримані усі норми Закону України "Про виконавче провадження", а саме проиягом року не розшукано транспортний засіб.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників скаржника та органу ДВС, всебічно та повно з'ясувавши обставини на яких ґрунтуються вимоги скарги та заперечення, враховуючи вимоги чинного законодавства, суд виходить з наступного.

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 15.03.2011 року у справі № 2/85, позов задоволено. Стягнуто з Приватного підприємства "Лемн-Інтернаціонал", вул.Українська,10 б, с.Нижній Вербіж, Коломийський район, Івано-Франківська область, 78218 (код 31889345) на користь Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Хрещатик", вул. Хрещатик, 8а, м. Київ,01001 (код 19364259) заборгованість по тілу кредиту, відсотках за користування кредитом, комісії по кредиту та пені на загальну суму 1541421 (один мільйон п"ятсот сорок одну тисячу чотириста двадцять одну) грн. 53 коп. шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки нежитлових будівель, одноповерхових, а саме: лісопильного цеху цегляного (літера А), загальною площею 1454,3 кв.м.; корівника з молочним блоком (літери Б, Д), загальною площею 1747,6 кв.м.; корівника (літера В), загальною площею 1446,4 кв.м.; кормоцеха (літера Е), загальною площею 161,3 кв.м.; санпропускника (літера Ж), загальною площею 54,8 кв.м.; адмінкорпуса (літера Г), загальною площею 266,5 кв.м., що належать іпотекодавцю на праві власності на підставі свідоцтва про право власності, виданого 21.08.2004 виконавчим комітетом Нижньовербізької сільської ради та зареєстрованого в Коломийському Міжрайонному бюро технічної інвентаризації 21.08.2004 за № 336 в книзі №19нф. та земельної ділянки, яка належить Іпотекодавцю на підставі державного акту серії ІФ №009426, виданого 29.12.2004 Нижньовербізькою сільською радою та зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за №020430500008 за Іпотечним договором, який посвідчений 18.06.08 приватним нотаріусом Коломийського районного нотаріального округу ОСОБА_3 та зареєстрованим в реєстрі за №1909, шляхом продажу предмета іпотеки з укладанням договору купівлі-продажу будь-яким способом з іншою особою-покупцем, з отриманням витягу з Державного реєстру прав власності, а також наданням позивачу всіх повноважень, необхідних для здійснення такого продажу, 15414 (п"ятнадцять тисяч чотириста чотирнадцять) грн. 22 коп. державного мита та 236 (двісті тридцять шість) гривень 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

В силу ст.129 Конституції України, ст.326 Господарського процесуального кодексу України, рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

Згідно ст.1 Закону України "Про виконавче провадження", виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Частиною 1 ст. 5 Закону України "Про виконавче провадження" встановлено, що примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених цим Законом випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів".

У відповідності до ч.1 ст.18 Закону України "Про виконавче провадження", виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено, що постановою Коломийського ВДВС було відкрито ВП № 54592034 з примусового виконання рішення у даній справі.

Згідно з частиною третьою статті 18 Закону України "Про виконавче провадження" виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право, зокрема, отримувати від банківських та інших фінансових установ інформацію про наявність рахунків та/або стан рахунків боржника, рух коштів та операції за рахунками боржника.

Відповідно до частини восьмої статті 48 Закону України "Про виконавче провадження" виконавець проводить перевірку майнового стану боржника у 10-денний строк з дня відкриття виконавчого провадження. У подальшому така перевірка проводиться виконавцем не рідше ніж один раз на два тижні - щодо виявлення рахунків боржника, не рідше ніж один раз на три місяці - щодо виявлення нерухомого та рухомого майна боржника та його майнових прав, отримання інформації про доходи боржника.

Однак, в матеріалах справи відсутні докази щодо здійснення державним виконавцем заходів з метою виявлення майна боржника з зазначеною періодичністю.

Крім того, що пунктом сьомими частини першої статті 37 Закону України Про виконавче провадження передбачено, що виконавчий документ повертається стягувачу, якщо боржник - фізична особа (крім випадків, коли виконанню підлягають виконавчі документи про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров'я, у зв'язку із втратою годувальника, а також виконавчі документи про відібрання дитини) чи транспортні засоби боржника, розшук яких здійснювався поліцією, не виявлені протягом року з дня оголошення розшуку.

Проте, суду не подано доказів в підтвердження здійснення розшуку транспортного засобу поліцією.

Нездійснення державним виконавцем дій щодо виявлення майна боржника та посилання представника ДВС на невиявлення транспортного засобу протягом року з дня оголошення розшуку, не узгоджується з обов'язком державного виконавця в повному обсязі вчиняти виконавчі дії, обумовленого ч.1 ст.18 Закону України "Про виконавче провадження" та не узгоджується з поверненням виконавчого документу стягувачу, на підставі п.7 ч.1 ст. 37 Закону України "Про виконавче провадження".

За таких обставин, у суду наявні правові підстави для визнання постанови про повернення виконавчого документа стягувачу від 30.10.18 у виконавчому провадженні № 54592034 - неправомірною.

За наведеного, керуючись ст.129 Конституції України, ст.ст. 1,5, 18, 48 Закону України "Про виконавче провадження", ст. 234, 326, 339-345 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

задовольнити скаргу (вх. № 17604/18 від 19.11.2018 року) Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Хрещатик" на постанову державного виконавця Коломийського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області ОСОБА_2 від 30.10.2018 року ВП № 54592034 про повернення виконавчого документа стягувачу.

Визнати неправомірною постанову про повернення виконавчого документа стягувачу від 30.10.18 по виконавчому провадженні № 545992034, яка винесена державним виконавцем Коломийського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області ОСОБА_2 та зобов'язати державного виконавця Коломийського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області ОСОБА_2В усунути допущені порушення щодо примусового виконання рішення Господарського суду Івано-Франківської області по справі № 2/85 в межах виконавчого провадження ВП № 545992034 шляхом поновлення виконавчих дій за наказом № 919 від 23.05.2011 у справі № 2/85.

Ухвала набрала законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Західного апеляційного господарського суду протягом 10 днів з дня її прийняття.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі «Судова влада України» , за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі: http://court.gov.ua/fair/sud5010/

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/

Веб-адреса Господарського суду Івано-Франківської області: http://if.arbitr.gov.ua/sud5010/

e-mail суду: inbox@if.arbitr.gov.ua . Інформація за тел.: (0342) 55-94-88

Звернути увагу, що учасники справи можуть отримувати процесуальні документи в електронному вигляді. Для цього необхідно зареєструватись в системі, розміщеній на офіційному веб-порталі "Судова влада України" (https://e-court.mail.gov.ua/?_task=login&_action=plugin.registration_rules) та подати до суду заявку для отримання процесуальних документів в електронному вигляді.

Суддя Фанда О.М.

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення03.12.2018
Оприлюднено04.12.2018
Номер документу78278546
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/85

Ухвала від 03.12.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 27.11.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 20.11.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 26.07.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 14.07.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Постанова від 29.06.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Картере В.І.

Ухвала від 10.06.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Картере В.І.

Ухвала від 16.02.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 21.05.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

Судовий наказ від 03.12.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Колубаєва В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні