Вирок
від 03.12.2018 по справі 761/11946/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/11946/18

Провадження №1-кп/761/2035/2018

В И Р О К

іменем України

03 грудня 2018 року м.Київ

Шевченківський районний суд міста Києва у складі :

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні

кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за

№ 32018100100000058 від 15 березня 2018 року

за обвинуваченням ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, з середньою освітою, не одруженого,не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , судимого 23 червня 2016 року Дарницьким районним судом м. Києва за ч.2 ст.15, ч.1 ст.185 КК України до громадських робіт строком на 80 годин,знятий з обліку 23 вересня 2016 року у зв`язку з відбуттям покарання у виді громадських робіт ,

- у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України,

за участю :

прокурора ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_5

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_3 , на початку вересня 2017 року, в денний час доби, перебуваючи в м. Києві біля станції метро «Арсенальна», отримав від невстановленої досудовим особи пропозицію зареєструвати на своє ім`я підприємство ТОВ «Агрополіс» (код ЄДРПОУ 41582492) за грошову винагороду у розмірі 500 гривень .

Не маючи наміру здійснювати господарську діяльність підприємства, пов`язану з продажем овочів та фруктів, зазначену у статутних документах ТОВ «Агрополіс», а також не маючи засобів для ведення господарської діяльності, усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій як майбутнього засновника та власника вказаного підприємства, а також те, що вказане підприємство реєструється ним для здійснення незаконної діяльності невстановленими особами, ОСОБА_3 , погодився на таку пропозицію та надав відомості невстановленій особі, а саме: копію власного паспорту серії НОМЕР_1 , виданого Оболонським РВ ГУ ДМС України в м. Києві 25 липня 2014 року та реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , яка на підставі цих документів виготовила необхідні документи для реєстрації ТОВ «Агрополіс» на його ім`я.

В подальшому, попередньо отримавши інформацію телефоном, ОСОБА_3 08 вересня 2017 року в денний час доби прибув до станції метро «Театральна», за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 5, де на виході з метро, підписав документи для реєстрації ТОВ «Агрополіс».

Усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що надані йому на підпис документи містять завідомо неправдиві відомості та необхідні для реєстрації суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Агрополіс», яка в подальшому буде використовуватися для прикриття незаконної діяльності інших осіб, реалізуючи свій злочинний намір, ОСОБА_3 засвідчив їх своїм підписом, наділивши їх таким чином значенням документів, серед яких в тому числі: протокол №08/09 установчих зборів засновників ТОВ «Агрополіс» від 08.09.2017, наказ про призначення директора №1 від 08 вересня 2017 року, довіреність на представлення інтересів в органах державної влади від 08 вересня 2017 року, реєстраційну заяву платника податку на додану вартість ТОВ «Агрополіс».

В подальшому, ОСОБА_3 , з метою досягнення злочинної мети, яка полягала у придбанні ТОВ «Агрополіс» для подальшого його використання невстановленими особами з ціллю прикриття незаконної діяльності, разом з невстановленою особою прослідували до приватного нотаріусу Київського міського нотаріального округу ОСОБА_6 , який знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Бориса Грінченка, 4, де було завірено підписи ОСОБА_3 на реєстраційних та установчих документів ТОВ «Агрополіс», про що свідчить запис у реєстрі №53907.

В подальшому, невстановленою особою, підписані документи були подані до органів державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації, де було проведено реєстрацію юридичної особи ТОВ «Агрополіс» та ОСОБА_3 виступив засновником ТОВ «Агрополіс», що в свою чергу, надало можливість невстановленим особам використовувати ТОВ «Агрополіс» для прикриття незаконної діяльності надання податкової вигоди іншим суб`єктам господарської діяльності під виглядом здійснення реальних фінансово- господарських операцій з купівлі продажу товарно матеріальних цінностей.

Так, з жовтня 2017 по лютий 2018 року невстановлені особи відображали в податковій звітності ТОВ «Агрополіс» (код ЄДРПОУ 41582492) та подавали до органів ДФС України податкову звітність з розшифровкою податкового кредиту в розрізі контрагентів додатку №5 до декларації з ПДВ, де зазначали контрагентів з реквізитами: ТОВ «Будімперія» ( код ЄДРПОУ 34000679), ТОВ «Торговий дім Готті» (код ЄДРПОУ 41582492), ТОВ «Фаворит 2007» (код ЄДРПОУ 40367658), ТОВ «Макаріус» (код ЄДРПОУ 40860054), ТОВ «Анлім ЛТД» (код ЄДРПОУ 41611926), що підтверджує факт використання ТОВ «Агрополіс» (код ЄДРПОУ 41582492) для прикриття їх незаконної діяльності.Зокрема, використовуючи ТОВ «Агрополіс» (код ЄДРПОУ 41582492), невстановлені особи виписували та реєстрували податкові накладні, з метою подальшого відображення в податковій звітності удаваних операцій з купівлі-продажу товарно матеріальних цінностей. З жовтня 2017 по лютий 2018 року, податкові накладні з зазначенням товарів «труба сталева, піддони, автошини, овочі та фрукти» виписані ТОВ «Будімперія» ( код ЄДРПОУ 34000679), ТОВ «Торговий дім Готті» (код ЄДРПОУ 41582492), ТОВ «Фаворит 2007» (код ЄДРПОУ 40367658), ТОВ «Макаріус» (код ЄДРПОУ 40860054), ТОВ «Анлім ЛТД» (код ЄДРПОУ 41611926), що підтверджує факт використання ТОВ «Агрополіс» (код ЄДРПОУ 41582492), що свідчить про отримання підприємствами вигодо набувачами податкової вигоди під виглядом здійснення реальних фінансово господарських операцій з купівлі продажу товарно матеріальних цінностей (послуг).

Жодного відношення до фінансово господарської діяльності ТОВ «Агрополіс» (код ЄДРПОУ 41582492) ОСОБА_3 не мав, підприємство створив (зареєстрував) на своє ім`я на прохання невстановленої особи без мети здійснення господарської діяльності,реєстраційних документів ТОВ «Агрополіс» не складав, лише підписував та передав невстановленій особі. Жодних документів податкової та бухгалтерської звітності ТОВ «Агрополіс» ОСОБА_3 не складав та не підписував, до органів Державної фіскальної служби ОСОБА_3 податкову звітність не подавав, жодних службових осіб ТОВ «Агрополіс» ОСОБА_3 не призначав. Жодні дії з поточними рахунками ТОВ «Агрополіс» в банківських установах ПАТ «СБЕРБАНК», ОСОБА_3 не вчиняв. Ключами до систем дистанційного обслуговування рахунків «Клієнт-банк» він не володів. Печаткою ТОВ «Агрополіс» ОСОБА_3 ніколи не володів, її місцезнаходження йому не відомо.

Таким чином, ОСОБА_3 своїми діями, які виразились у пособництві у фіктивному підприємництві, тобто придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України.

Обвинувачений ОСОБА_3 в судовому засіданні винним себе у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, визнав повністю та пояснив, що у зв`язку з тяжким матеріальним становищем, яке у нього склалося, погодився на пропозицію раніше незнайомого йому чоловіка,з яким його познайомила дівчина на ім`я ОСОБА_7 , на реєстрацію на своє ім`я ТОВ «Агрополіс» за грошову винагороду у розмірі 500 гривень. 08 вересня 2017 року на виході з метро «Театральна», у м.Києві, він підписав надані йому вказаним чоловіком установчі документи ТОВ «Агрополіс», наказ про призначення його директором ТОВ, довіреність та інші надані йому документи,які були потрібні для реєстрації товариства. Після чого,в цей же день він разом з чоловіком,який надав йому документи,прийшли до приватного нотаріуса,офіс якого розташований по вул. Б.Грінченка,у м. Києві,який нотаріально посвідчив його підписи на реєстраційних та установчих документах ТОВ «Агрополіс». Вказані документи він передав чоловіку,який надав йому ці документи,а чоловік передав йому обіцяну грошову винагороду у сумі 500 гривень. Займатися фінансово-господарською діяльністю ТОВ «Агрополіс» він немав наміру,жодних документівбухгалтерського обліку,звітності неготував тане підписував,печатки товариствау ньогоне було,банківським рахункамине розпоряджався. Вказуєпро те,що усвідомлював,що підписаніним документимістять неправдивідані,однак виконуваввказівки незнайомогойому чоловікаі підписавїх зметою отриманняобіцяної грошовоївинагороди. В скоєному щиросердечно кається.

Відповідно до ч.3 ст. 349 КПК України в судовому засіданні, за згодою всіх учасників судового провадження, не досліджувались докази щодо фактичних обставин кримінального провадження, оскільки вони ніким не оспорюються. При цьому судом з`ясовано, чи правильно учасники судового розгляду розуміють зміст цих обставин, чи добровільною та істинною є їх позиція, а також їм роз`яснено, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати ці фактичні обставини в апеляційному порядку.

За таких обставин, суд вважає доведеним, що ОСОБА_3 вчинив пособництво у фіктивному підприємництві, тобто придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, а тому ці його дії кваліфікує за ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України.

При обранні міри покарання обвинуваченому ОСОБА_3 суд враховує ступінь тяжкості скоєного ним кримінального правопорушення, ставлення ОСОБА_3 до вчиненого, яке полягає у повному визнанні вини та щиросердному розкаянні, особу обвинуваченого, який раніше судимий, має постійне місце реєстрації та проживання, характеризується позитивно за місцем проживання, не перебуває на обліку у лікаря нарколога та психіатра.

В якості обставини, яка пом`якшує покарання обвинуваченому ОСОБА_3 суд враховує щире каяття ОСОБА_3 у скоєному кримінальному правопорушенні .

Обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_3 , судом не встановлено.

З урахуванням вищевикладеного, конкретних обставин скоєння злочину, особи обвинуваченого, суд вважає за можливе призначити обвинуваченому ОСОБА_3 покарання у вигляді штрафу, оскільки таке покарання буде необхідним і достатнім для його виправлення та попередження нових злочинів.

Щодо процесуальних витрат у розмірі 1144 гривні 00 коп. за проведення Київським науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України почеркознавчої експертизи № 8-4/659 від 23 березня 2018 року, то вони у відповідності до ст. 124 КПК України повинні бути стягнуті на користь держави з обвинуваченого ОСОБА_3 у повному обсязі.

Відповідно до ст.100 КПК України речові докази : протокол №08/09 установчих зборів засновників ТОВ «Агрополіс» від 08 вересня 2017 року,наказ №1 від 08 вересня 2017 року про призначення директора ТОВ «Агрополіс»,реєстраційну заяву платника податку на додану вартість ТОВ «Агрополіс», які зберігаються в матеріалах судового провадження ,слід зберігати в матеріалах судового провадження.

Керуючись ст.ст.369-371, 374 КПК України, суд

УХВАЛИВ :

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст. 205 КК України та призначити йому покарання у виді штрафу у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян,що становить 8500 (вісім тисяч п`ятсот ) гривень .

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави процесуальні витрати в розмірі 1144 гривні 00 коп. за проведення Київським науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України почеркознавчої експертизи

№ 8-4/659 від 23 березня 2018 року.

Речові докази : протокол №08/09 установчих зборів засновників ТОВ «Агрополіс» від 08 вересня 2017 року,наказ №1 від 08 вересня 2017 року про призначення директора ТОВ «Агрополіс»,реєстраційну заяву платника податку на додану вартість ТОВ «Агрополіс», які зберігаються в матеріалах судового провадження - зберігати в матеріалах судового провадження.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Вирок може бути оскаржений до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд міста Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому ОСОБА_3 , прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78342233
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/11946/18

Ухвала від 29.10.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Щебуняєва Л. Л.

Ухвала від 29.03.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Щебуняєва Л. Л.

Вирок від 03.12.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Щебуняєва Л. Л.

Ухвала від 22.11.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Щебуняєва Л. Л.

Ухвала від 07.06.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Циктіч В. М.

Ухвала від 07.06.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Циктіч В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні