Ухвала
від 10.12.2018 по справі 554/8196/18
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 10.12.2018 Справа № 554/8196/18

Єдиний унікальний номер 554/8196/15

Провадження №1-кс/554/12104/2017

У Х В А Л А

Іменем України

10 грудня 2018 року м.Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

адвокатів ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Полтави клопотання прокурора відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні, аналізу інформації та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області юриста 1 класу ОСОБА_3 за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №120181870000000496 від 03.10.2018 за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, про продовження строку відсторонення від посади: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Веприк, Гадяцького району, Полтавської області, громадянина України, виконуючого обов`язки директора Полтавського обласного комунального виробничо-комерційного підприємства «Полтавапаливо», проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

В С Т А Н О В И В:

05.12.2018 року прокурор звернувся до суду із зазначеним клопотанням, із матеріалів якого убачається, що слідчим управлінням ГУНП в Полтавській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження №12018170000000496 від 03.10.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 15.08.2016 Розпорядженням голови Полтавської обласної ради № 109-к призначений виконуючим обов`язки директора Полтавського обласного комунального виробничо-комерційного підприємства «Полтавапаливо» до вирішення сесією обласної ради питання про призначення директора.

Згідно Статуту Полтавського обласного комунального виробничо-комерційного підприємства «Полтавапаливо», підприємство для досягнення статутних цілей у своїй діяльності має право від свого імені укладати угоди, виконувати роботи та надавати послуги за цінами й тарифами, встановленими самостійно або на договірній основі. Згідно п. 1 розділу 3 Посадової інструкції директора підприємства «Полтавапаливо», останній має право без доручення діяти від імені підприємства.

Таким чином, ОСОБА_4 , будучи наділеним організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями на підприємстві в розумінні п. 1 примітки до ст. 364 КК України є службовою особою.

Так, ОСОБА_4 , як в.о. директора ПОКВКП «Полтавапаливо» під час особистих зустрічей, які відбувались за адресою: м. Полтава, пров.Всіхсвятський, 2-А, обговорив з ФОП деталі сплати офіційних платежів по договору про надання послуг, а також надання грошових коштів щомісячно у розмірі 15000тис.грн. особисто йому, ОСОБА_4 за укладання договору про надання послуг з використання приміщень та прилеглої території паливного складу ПОКВКП «Полтавапаливо» для зберігання продукції та подальше сприяння у здійсненні підприємницької діяльності.

09.10.2018 у приміщенні Полтавського обласного комунального виробничо-комерційного підприємства «Полтавапаливо» за адресою: м. Полтава, пров. Всіхсвятсткий, 2-А, ОСОБА_4 отримав від ФОП неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в розмірі 15 000 тис. грн., які у подальшому були вилучені працівниками поліції та при просвічуванні ультрафіолетовою лампою випромінювали характерне свічення жовто-зеленого кольору.

В діях ОСОБА_4 вбачається склад кримінального правопорушення, відповідальність за вчинення якого передбачена ч. 3 ст. 368 КК України.

09.10.2018 ОСОБА_4 затримано у порядку ст. 208 КПК України та 10.10.2018 повідомлено про підозру у вчиненні вищезазначеного кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, санкція статті за вчинення якого передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 5 до 10 років з конфіскацією майна.

Стосовно підозрюваного ОСОБА_4 11.10.2018 обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у нічний час доби, який діє до 09.12.2018 включно.

Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні інкримінованого ОСОБА_4 кримінального правопорушення повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами в їх сукупності, а саме:

Заявою заявника від 03.10.2018 про вимагання в нього неправомірної вигоди в розмірі 15 тис. грн. щомісячно;

Допитами свідка ОСОБА_7 від 03.10.2018 та 10.10.2018, в яких він повідомляє про обставини вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_4 ;

обшуком приміщення Полтавського обласного комунального виробничо-комерційного підприємства «Полтавапаливо» за адресою: м. Полтава, пров.Всіхсвятський, 2-а, під час якого виявлено та вилучено заздалегідь помічені та видані заявнику грошові купюри номіналом по 200 грн. на загальну суму 15 тис. грн.;

протоколом огляду, помітки та вручення грошових купюр від 09.10.2018;

Допитом свідка ОСОБА_8 від 09.10.2018;

Додатковим допитом ОСОБА_8 від 03.12.2018;

Допитами свідків ОСОБА_9 та ОСОБА_10 від 09.10.2018 року;

Висновком експерта № 200 від 14.11.2018, відповідно до якого на наданих на дослідження всіх грошових купюрах та на поверхні марлевого тампону, позначеного як змиви з правої долоні гр.. ОСОБА_4 , встановлена наявність нашарувань спеціальної хімічної речовини. На поверхні марлевого тампону, позначеного як змив з лівої долоні гр.. ОСОБА_4 , та на контрольному марлевому тампоні, наявності нашарувань спеціальної хімічної речовини не виявлено.

Спеціальна хімічна речовина, виявлена на всіх грошових купюрах, марлевому тампоні, позначеному як змив з правої долоні гр. ОСОБА_4 , та наданий зразок спеціальної хімічної речовини. Співпадають між собою за своїми фізико-хімічними властивостями та мають спільну родову належність.

Іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

Ухвалою слідчого судді Октябрського районного м. Полтави від 22.10.2018 підозрюваного ОСОБА_4 відсторонено від посади виконуючого обов`язки директора Полтавського обласного комунального виробничо-комерційного підприємства «Полтавапаливо» на строк до 08 грудня 2018 року.

Відповідно до ч. 2 ст. 154 КПК України відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено відповідно до вимог статті 158 КПК України.

Частиною 1 ст. 158 КПК України регламентовано, що прокурор, має право звернутися з клопотанням про продовження строку відсторонення від посади.

Частиною 1 пунктом 5 статі 3 КПК України визначено, що досудове розслідування - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

У статі132зазначено,що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду .

Клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Ураховуючи те, що ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, перебуваючи на посаді виконуючого обов`язки директора Полтавського обласного комунального виробничо-комерційного підприємства «Полтавапаливо» та маючи можливість виконання своїх посадових обов`язків (будучи наділеним організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями на підприємстві), маючи доступ до фінансово-господарської документації, може негативно впливати на хід досудового слідства та судового розгляду шляхом впливу на підлеглих співробітників, які є свідками у цьому кримінальному провадженні.

Окрім того, продовжуючи виконувати свої посадові обов`язки, ОСОБА_4 може вчинити інше кримінальне правопорушення у сфері службової діяльності.

Тому перебування підозрюваного ОСОБА_4 на посаді виконуючого обов`язки директора Полтавського обласного комунального виробничо-комерційного підприємства «Полтавапаливо» може зашкодити проведенню всебічного, повного та об`єктивного досудового розслідування.

В зв`язку з чим у слідства виникла необхідність у продовженні строку відсторонення підозрюваного ОСОБА_4 від посади виконуючого обов`язки директора Полтавського обласного комунального виробничо-комерційного підприємства «Полтавапаливо» застосоване на підставі ухвали слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави від 22.10.2018.

Водночас, згідно ч. 5 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею злочину у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

У зв`язку з вищевикладеним існує необхідність у продовженні строку відсторонення підозрюваного ОСОБА_4 від посади виконуючого обов`язки директора Полтавського обласного комунального виробничо-комерційного підприємства «Полтавапаливо» на два місяці.

Прокурор у судовому засіданні підтримав клопотання та просив його задовольнити з підстав, викладених у клопотанні.

Підозрюваний та його адвокати з клопотанням слідчого не погодились, просили в його задоволенні відмовити оскільки строки досудового розслідування закінчились.

Слідчий суддя, вислухавши думку сторін кримінального провадження та дослідивши надані докази, встановив, що слідчим управлінням ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12018170000000496 від 03 жовтня 2018 року за ознаками складу злочину, передбаченого ч.3ст. 368 КК України.

Відповідно до ч.ч. 1, 2ст. 154 КПК України, відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців.

09.10.2018 ОСОБА_4 затримано у порядку ст. 208 КПК України та 10.10.2018 повідомлено про підозру у вчиненні вищезазначеного кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України

Ухвалою слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави від 22.10.2018 підозрюваного ОСОБА_4 відсторонено від займаної ним посади на строк до 08.12.2018.

Статтею 155 КПК України визначено, що прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування або суду під час судового провадження із клопотанням про відсторонення особи від посади. Із клопотанням про відсторонення особи від посади до органів державної влади, зазначених участині третій статті 154цього Кодексу, має право звернутися прокурор, а про відсторонення від посади члена Національного агентства з питань запобігання корупції - Генеральний прокурор або його заступник.

Статтею 158 КПК України передбачено, що прокурор, а щодо члена Національного агентства з питань запобігання корупції Генеральний прокурор або його заступник, має право звернутися з клопотанням про продовження строку відсторонення від посади, яке розглядається в порядку, передбаченомустаттею 156цього Кодексу.

Так строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку;

2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості;

3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Досудове розслідування повинно бути закінчено:

1) протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;

2) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Враховуючи викладене вище слідчий суддя приходить до висновку, що кінцевий строк досудового розслідування, у вищевказаному кримінальному провадженні № 12018170000000496 від 03 жовтня 2018 року за ознаками складу злочину, передбаченого ч.3ст.368КК України повинен був закінчитися 10.12.2018 року, та в матеріалах справи відсутня ухвала слідчого судді про продовження строків досудового розслідування.

Крім цього 07.12.2018 року досудове розслідування завершене згідно повідомлення слідчого отже на думку органу досудового розслідування всі необхідні докази зібрано.

Відповідно до ч. 3ст. 26КПКслідчий суддяу кримінальному провадженнівправі вирішуватилише ті питання, якіКримінальним процесуальним кодексом віднесенідо йогоповноважень.

Згідно зст. 3КПКна слідчогосуддю покладенийобов`язокздійснення судового контролюнастадіїдосудовогорозслідування,післязавершення якоготапочатку судового провадження вирішенняпитань інших питань перебуваєпоза межами компетенції слідчогосудді.

На підставі викладеного, керуючись ст.154,156,157,309,372 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання прокурора відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні, аналізу інформації та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області юриста 1 класу ОСОБА_3 за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №120181870000000496 від 03.10.2018 за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, про продовження строку відсторонення від посади: ОСОБА_4 відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78422035
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку відсторонення від посади: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Веприк, Гадяцького району, Полтавської області, громадянина України, виконуючого обов`язки директора Полтавського обласного комунального виробничо-комерційного підприємства «Полтавапаливо», проживаючого за адресою: АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —554/8196/18

Ухвала від 30.01.2019

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Рябішин А. О.

Ухвала від 30.01.2019

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Рябішин А. О.

Ухвала від 10.10.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 11.10.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 10.12.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 15.11.2018

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Корсун О. М.

Ухвала від 06.11.2018

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Корсун О. М.

Ухвала від 17.10.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 30.10.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 26.10.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні