Ухвала
від 11.12.2018 по справі 308/8895/18
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

308/8895/18

У Х В А Л А

11.12.2018 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду ОСОБА_1 , за участі секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого у кримінальному провадженні №32018070000000034 слідчогоз особливоважливих справслідчого управлінняфінансових розслідуваньГУ ДФСу Закарпатськійобласті лейтенантаподаткової міліції ОСОБА_3 пронадання тимчасовогодоступу до інформації операторамобільного зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), -

В СТ АН ОВ ИВ :

Слідчий зособливо важливихсправ слідчогоуправління фінансовихрозслідувань ГУДФС уЗакарпатській області ОСОБА_3 звернувся до суду з даним клопотанням, яке обґрунтовує наступним.

27.06.2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесенні відомості, що можуть свідчити про умисне ухилення від сплати податків в значних розмірах та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018070000000034.

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення визначена за ч.1 ст.212 КК України.

Досудовим слідством встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », зокрема директор - ОСОБА_4 , впродовж 2016-2017 рр. здійснювали документальне оформлення фінансово-господарських операцій з придбання сільськогосподарської продукції від підприємств з ознаками фіктивності, що може свідчити про умисне ухилення від сплати податку на додану вартість у значних розмірах на суму понад 1 млн. грн.

Так встановлено, що посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », з метою ухилення від сплати податків, документально проводили фінансово-господарські операції з придбання сільськогосподарської продукції від СГД транзитно-конвертаційної спрямованості, по ланцюгу постачання ТМЦ у яких відбувається заміна номенклатури товару та походження сої і кукурудзи не встановлено, зокрема: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , м. Київ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , м. Кропивницький), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , м. Тернопіль), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , м. Кропивницький), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , м. Рівне), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , м. Вінниця), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (попередня назва « ІНФОРМАЦІЯ_11 ») (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 , м. Кропивницький), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 , місто Кропивницький), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 , м. Івано-Франківськ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 , м. Кропивницький), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 , м. Кропивницький), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 , м. Кропивницький).

Вказані підприємства транзитно-конвертаційної спрямованості за адресами реєстрації не знаходяться, фігурують у кримінальних провадженнях як суб`єкти з ознаками «фіктивності», які залучаться до формування штучного податкового кредиту з метою сприяння умисному ухиленню від сплати податків реально діючим суб`єктам господарювання.

Крім цього, працівниками ГУ ДФС в областях за місцем реєстрації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » складено податкові інформації про непідтвердження проведених господарських операцій вказаними товариствами. Дані СГД здійснюють реалізацію товарних позицій відмінної від придбаної, використовуючи підміну товарних позицій в податкових накладних та проведення мнимих безтоварних операцій з метою формування схемного податкового кредиту суб`єктам господарювання реального сектору економіки, та сприянні в несплаті податків до бюджету України. В даних СГД відсутні основні фонди (виробничо-складські приміщення, автотранспортні засоби) та трудові ресурси.

Поряд з вищезазначеним, отримано копію протоколу допиту від 17.01.2018 року в якості свідка по кримінальному провадженню №42017000000004275 гр. ОСОБА_5 , що являється засновником та директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », який повідомив що вказане товариство ним зареєстровано за грошову винагороду без мети здійснення фінансово-господарської діяльності.

02.08.2018 року отримано листа №01/08 від 01.08.2018 року від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », яким надано документи, на підставі яких здійснювались фінансово-господарські операції товариства. Після опрацювання товарно-транспортних накладних, що надані вищевказаним листом, встановлено транспортні засоби, перевізників та водіїв, які здійснювали перевезення сільськогосподарської продукції (кукурудза, соя) для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

24.10.2018 року допитано як свідка водія ОСОБА_6 , який здійснював перевезення сільськогосподарської продукції для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 ». В ході допиту встановлено, що гр. Костандаке не здійснював перевезення в такій кількості для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що поставки із Чернігівської області до Тернопільської області кожного дня фізично неможливо. Також, встановлено, що товарно-транспортні накладні, що надані ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які були йому надані для ознайомлення, йому не відомі, підпис не його і при перевезенні ним сільськогосподарської продукції використовувались товарно-транспортні накладні іншого формату.

25.10.2018 року допитано як свідка водія ОСОБА_7 , який здійснював перевезення сільськогосподарської продукції для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 ». В ході допиту встановлено, що гр. ОСОБА_7 протягом 2017 року здійснив тільки одне перевезення, проте, відповідно до товарно-транспортних накладних, що були надані ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » здійснив більше 20 разів. Додатково, в ході допиту встановлено, що 27.02.2017 року постановою судді Теребовлянського районного суду Тернопільської області гр. ОСОБА_7 позбавлено права керування транспортним засобом строком на 1 рік, але відповідно до вищезгаданих товарно-транспортних накладних він ще здійснював перевезення кукурудзу та сою для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Також, свідок зазначив, що у вказаних йому накладних стоїть не його підпис.

Клопотання слідчого мотивоване тим, що в ході досудового розслідування підлягають встановленню всі обставини вчиненого кримінального правопорушення, з метою підтвердження факту здійснення перевезення даним водієм, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей та документів, що перебувають у володінні оператора мобільної мережі ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

Також, згідно вищевказаних протоколів допиту свідків встановлено, що у період із 01.04.2016 року по 31.11.2017 року водій ОСОБА_7 користувався наступним номером телефону: НОМЕР_15 , а водій ОСОБА_6 : НОМЕР_16 .

Слідчий в судове засідання не зявився, однак подав до суду рапорт про розгляд уклопотання без її участі.

Представник ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в судове засіданні не з`явився, хоча про час і місце розгляду клопотання був повідомлений своєчасно і належним чином, однак його неявка відповідно до вимог ч.4 ст.163 КПК України не є перешкодою для розгляду клопотання.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчим суддею встановлено наступне.

Органом досудового розслідування - СВ з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Закарпатській області - проводиться досудове розслідування кримінального провадження, №32018070000000034 від 27.06.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, в рамках якого досліджуються обставини здійснення документального оформлення фінансово-господарських операцій з придбання сільськогосподарської продукції від підприємств з ознаками фіктивності службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », зокрема директором - ОСОБА_4 , впродовж 2016-2017 рр. , що може свідчити про умисне ухилення від сплати податку на додану вартість у значних розмірах на суму понад 1 млн. грн.

З прохальноїчастини клопотаннявбачається,що слідчимставиться вимогащодо наданнядозволу натимчасовий доступдо інформаціїоператора мобільногозв`язкуПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » для можливості встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення та осіб, що можуть бути причетними до злочину, зокрема з метою підтвердження факту здійснення перевезення водієм ОСОБА_7 , що користувався наступним номером телефону: НОМЕР_15 , та водієм ОСОБА_6 : що користувався наступним номером телефону НОМЕР_16 .

Згідно наявних у лопотанні протоколів допиту свідків органом досудового слідства встановлено, що у період із 01.04.2016 року по 31.11.2017 року водій ОСОБА_7 користувався наступним номером телефону: НОМЕР_15 , а водій ОСОБА_6 : НОМЕР_16 .

Положеннями ч. 5 статті 163 КПК України унормовано, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відтак,дослідивши матеріаликримінального провадження,беручи доуваги те, щов матеріалахкримінального провадженнявбачається наявністьдостатніх підставвважати,що вказанаслідчим інформація можемати суттєве значеннядля встановленняважливих обставину кримінальномупровадженні,є необхідністьотримати тимчасовийдоступ доінформації,яка знаходитьсяв операторамобільного зв`язкуПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » і встановлення осіб, причетних до вчинення даного кримінального правопорушення можливе лише шляхом перевірки інформації про з`єднання кінцевих обладнань споживачів телекомунікаційних послуг, враховуючи, що дана інформація може в подальшому слугувати речовим доказом по справі, приходжу до висновку про обґрунтованість внесеного клопотання.

Керуючись ст.ст. 40, 131, 132,159-164, КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати стороні кримінального провадження старшому слідчому групи слідчих у кримінальному провадженні №32018070000000034 слідчому з особливо важливих справ СУ ФР ГУ ДФС у Закарпатській області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи по кримінальному провадженню №32018070000000034, (або іншій уповноваженій особі за дорученням, постановою, у порядку ст. 40 КПК України або у відповідності до ч.6 ст. 218 КПК України) дозвіл наотримання тимчасовогодоступу доречей ідокументів зможливістю їхвилучення удрукованому таелектронному вигляді,що знаходятьсяу ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_1 ,юридична адреса: АДРЕСА_1 )та містятьінформацію про:

- абонента, що користується (чи користувався) абонентським номером НОМЕР_15 , НОМЕР_16 , у період з 01.04.2016 року по 01.11.2017 року, в тому числі із зазначенням прізвища, ім`я, по-батькові, адресу, паспортні дані (у разі наявності такої інформації), вказати ІМЕІ телефону, яким користувались;

- з`єднання абонента, що користується або користувався абонентським номером НОМЕР_15 , НОМЕР_16 , у період з 01.04.2016 року по 01.11.2017 року та інформацію про номери з`єднаних абонентів, дати, час, тривалість з`єднань, адреси веж, через які проводився зв`язок із прив`язкою до базових станцій.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення11.12.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу78455056
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —308/8895/18

Ухвала від 09.06.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 07.12.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 11.12.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 10.12.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 26.09.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 12.04.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 11.12.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 10.08.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 10.08.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні