Рішення
від 07.12.2018 по справі 558/336/18
ДЕМИДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 558/336/18

номер провадження 2/558/96/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 грудня 2018 року Демидівський районний суд

Рівненської області

у складі:

одноособово головуючий суддя Олексюк А.О.,

секретар судових засідань Савкова Г.М.,

справа № 558/336/18, провадження по справі № 2/558/96/18,

сторони по справі: позивач - ОСОБА_2, відповідачі - Демидівська об"єднана територіальна громада Рівненської області, відділ у Демидівському районі Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області та Демидівська районна державна адміністрація,

з участю:

позивачки ОСОБА_2,

представника відповідача Демидівської селищної ради Рівненської області - Рябонець В.А.,

представника відповідача відділу у Демидівському районі Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області - Кондратюк К.І.,

представника Демидівської РДА - Токар О.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 (місце проживання: с.Дубляни, Демидівський району, Рівненської області, реєстраційний номер НОМЕР_1) до Демидівської об"єднаної територіальної громади Рівненської області (місце знаходження: смт.Демидівка, вул. Миру,21, Рівненської області, код ЄДРПОУ 04386321), до відділу у Демидівському районі Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області (місце знаходження смт.Демидівка, вул.П.Орлика,28, Рівненської області, код ЄДРПОУ 39768252) та до Демидівської районної державної адміністрації (місце знаходження: смт.Демидівка, вул. Луцька,3, Рівненська область, код ЄДРПОУ 22586294) , про визнання права на земельну частку (пай), -

В С Т А Н О В И В :

Позивачка ОСОБА_2 звернулася до Демидівського районного суду Рівненської області з позовною заявою до Демидівської об"єднаної територіальної громади Рівненської області, до відділу у Демидівському районі Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області та до Демидівської районної державної адміністрації про визнання права власності на земельну частку (пай) площею 3,98 в умовних кадастрових гектарах, що знаходиться на території Глибокодолинської сільської ради Демидівського району Рівненської області.

В обгрунтування позовних вимог позивачка вказала, що вона являється спадкоємцем майна після смерті своєї матері ОСОБА_7.

Все своє життя мати працювала в колгоспі ім.Свердлова, який у 1991 році було реорганізовано і перейменовано в КСГП "Колос". На пенсію вийшла у 1978 році по досягненню пенсійного віку. Отримувала пенсію, як колгоспник. Іншого місця роботи не мала, з членів колгоспу не виходила.

На момент розпаювання КСГП "Колос" с.Глибока Долина, матір фактично набула право на земельну частку (пай), оскільки на момент видачі акта на право колективної власності на землю НОМЕР_2 виданого КСГП "Колос" с.Глибока Долина, була включена до списку громадян - членів КСП під № 95. За життя ОСОБА_7 не отримала сертифікат на право на земельну частку(пай).

Позивачка зверталась до Демидівського відділу Держгеокадастру у Рівненській області щодо з"ясування порядку одержання земельної частки (паю) на ім"я матері ОСОБА_7. Відповідно їй було повідомлено, що ОСОБА_7 виписана із списків громадян-членів КСГП 06.04.1995 року. Рішення про виключення ОСОБА_7 з членів колгоспу не має. Тому позивачка рахує, що право на отримання земельної частки (паю) її мамою - ОСОБА_8 не було втрачено, а відповідно підстави для відмови у видачі сертифікату на право на земельну частку (пай) відсутні.

Разом з тим, батько позивачки ОСОБА_9 також був членом КСГП "Колос" с.Глибока Долина. Відповідно до додатку № 1 до протоколу комісії КСГП "Колос" с.Глибока Долина від 09.07.1996 року, теж пропонований до виключення зі списку громадян членів КСГП "Колос", так як виписаний 06.04.1995 року. Однак, за гр.ОСОБА_9 облікована земельна ділянка, згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) КСГП "Колос" Демидівського району. Дану земельну ділянку позивачка успадкувала згідно свідоцтва про право на спадщину № 1112 від 18.07. 2005 року.

Позивачка вважає, що її батьки були членами КСГП "Колос" с.Глибока Долина та мали право на земельні частки (паї) у КСГП "Колос". Перебуваючи в рівних умовах, за тих же обставин, батько, ОСОБА_9 отримав сертифікат на право на земельну частку (пай) КСГП "Колос", а матері ОСОБА_8 сертифікат на право на земельну частку (пай) у КСГП "Колос" не видано.

З вище викладених підстав, позивачка змушена звернутись до суду за захистом своїх законних прав та інтересів.

Під час розгляду справи в суді, позивачка позовні вимоги підтримала повністю з підстав, викладених у позовній заяві. Суду пояснила, що спадщину після смерті матері вона прийняла шляхом володіння, користування майном померлої. Спадкову справу після смерті мами нею заведено. У видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на право на земельну частку (пай), який перебуває на землях КСГП "Колос", що знаходиться на території Глибокодолинської сільської ради, Демидівського району, Рівненської області, як спадкоємиці після смерті матері, позивачці відмовлено, оскільки відсутні правовстановлюючі документи на дану земельну частку (пай). Просить позовні вимоги задовільнити.

Представник відповідача - Демидівської селищної ради Демидівського району Рівненської області - Демидівської ОТГ - Рябонець В.А. позов визнав повністю, не заперечує проти задоволення заявлених вимог.

Представник відповідача - відділу у Демидівському районі Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області - Кондратюк К.І. позовні вимоги визнала повністю, не заперечує проти їх задоволення.

Представник відповідача Демидівської РДА - Токар О.Ю. позов визнала повністю, не заперечує, щоб позов було задоволено.

Заслухавши пояснення позивачки та представників відповідачів, дослідивши матеріали справи в їх сукупності, суд приходить до наступних висновків.

Суд вирішив справу в межах заявлених позивачем позовних вимог та на підставі доказів, наданих учасниками справи.

В ході розгляду справи позивачкою було надано додаткові докази по справі, що стосуються прав позивачки на спадкове майно, яке відкрилось після смерті її матері ОСОБА_7

Представником відповідача начальником відділу у Демидівському районі Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області - Кондратюк К.І. було подано для огляду та дослідження оригінали документів, що стосуються розпаювання земель в КСГП "Колос" Демидівського району.

Інші сторони (їх представники) заяв та/чи клопотань не подавали.

Судом не вирішувалося питання про забезпечення доказів, не вживалися заходи забезпечення позову, зупинення і поновлення провадження тощо.

Під час розгляду справи судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до довідки Глибокодолинської сільської ради Демидівського району № 2-15/384 від 27.09.2017 року, ОСОБА_7 внесена у список громадян-членів колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу або товариства, згідно Державного акта на право постійного користування землею, за № 95 /а.с.9/.

Як вбачається з додатку № 1 до протоколу комісії КСГП "Колос" від 9 липня 1996 року с.Глибока Долина, ОСОБА_7 виписана зі списку громадян членів КСП "Колос" 06.04.1995 року /а.с.10, 13/.

Згідно архівної довідки архівного відділу Демидівської РДА № 173/04-01 від 12.04.2018 року вбачається, що в книгах засідань правління колгоспу та книгах загальних зборів членів колгоспу ім.Свердлова с.Глибока Долина (з 1992 року КСГП "Колос") за 1989-1991, 1996-1999 роки відсутнє рішення про виключення з членів колгоспу ОСОБА_7. Книги засідань правління колгоспу та книги загальних зборів членів колгоспу ім.Свердлова с.Глибока Долина (з 1992 року КСГП "Колос") за 1992-1995 роки в архівний відділ на зберігання не надходили. Дані документи втрачені в господарстві /а.с. 12/.

Як вбачається з книги обліку трудового стажу і заробітку колгоспника с.Глибока Долина, ОСОБА_7 працювала в колгоспі з липня 1949 року по 1981 рік і як колгоспник вийшла на пенсію /а.с.61-62/.

Відповідно до Державного акту на право колективної власності на землю серії РВІ 00020, додатку 1, вбачається, що ОСОБА_7 була включена до списку громадян-членів КСГП "Колос", що знаходиться на території Глибокодолинської сільської ради, Рівненської області /а.с.76-79/.

Як передбачено п.2 Указу Президента України "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" від 8 серпня 1995 року № 720/95, право на земельну частку(пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства….., відповідно до списку, до додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Так як ОСОБА_7 на момент розпаювання земель була пенсіонером КСГП "Колос", а також була включена до державного акта на право колективної власності на землю КСГП "Колос", рішення про її виключення зі списку членів КСГП "Колос" не приймалось, то вона має право на земельну частку (пай), як член колгоспу, що знаходиться на території Глибокодолинської сільської ради, Демидівського району.

Згідно повідомлення відділу у Демидівському районі Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області від 05.11.2018 року, земельна частка (пай) в КСГП "Колос" становить 3,98 в умовних кадастрових гектарах /а.с.48/.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 ОСОБА_7 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Дубляни, Демидівського району Рівненської області /а.с.64/.

При вирішенні даного спору суд застосовує до спірних правовідносин положення ст.ст. 524, 525, 534, 549 Цивільного кодексу Української РСР № 1540-VІ від 18 липня 1963 року (з наступними змінами), що діяв на час відкриття спадщини після смерті ОСОБА_7 та її прийняття позивачкою ОСОБА_2 .

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу Української РСР № 1540-VІ від 18 липня 1963 року (з наступними змінами, що діяв на час виникнення правовідносин) часом відкриття спадщини визнавався день смерті спадкодавця, а при оголошенні його померлим - день, зазначений в статті 21 цього Кодексу.

Частини 1 та 2 ст. 524 Цивільного кодексу Української РСР № 1540-VІ від 18 липня 1963 року (з наступними змінами) визначали, що спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом. Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом.

Ч. 1 ст. 529 Цивільного кодексу Української РСР № 1540-VІ від 18 липня 1963 року (з наступними змінами) передбачала, що при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа першої черги належать також дитина померлого, яка народилась після його смерті.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_4, позивачка є донькою ОСОБА_7 /а.с.59/. Відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу ОСОБА_2 зареєструвала свій шлюб з ОСОБА_14 і після державної реєстрації шлюбу змінила своє прізвище на ОСОБА_2 /а.с.60/.

Ч. 1 ст. 549 Цивільного кодексу Української РСР передбачала, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Дослідженими доказами по справі, встановлено, що позивачка ОСОБА_2 прийняла спадщину після смерті ОСОБА_7, шляхом володіння, користування майном померлої /а.с.8/.

Згідно постанови приватного нотаріуса Демидівського районного нотаріального округу Рівненської області Котюбіна І.Ф. № 84 від 07.12.2018 року, за заявою ОСОБА_2 заведено спадкову справу № 42/2018 щодо спадщини, яка відкрилась ІНФОРМАЦІЯ_3 внаслідок смерті матері ОСОБА_7. У видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно, а саме на право на земельну частку (пай), який перебуває в КСГП "Колос" відмовлено, у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів /а.с.87/.

Згідно інформаційних довідок зі спадкового реєстру № 54365070, вбачається, що у Спадковому реєстрі відсутня інформація щодо заповітів, спадкових договорів після смерті ОСОБА_7 /а.с. 89/.

Відповідно до витягу про реєстрацію в спадковому реєстрі № 54365283, після смерті ОСОБА_7 заведено спадкову справу /а.с. 88/.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Таким чином, дослідженими доказами по справі встановлено, що позивачка ОСОБА_2 у порядку та строки, передбачені ст.ст. 524, 549 Цивільного кодексу Української РСР, що діяв на час виникнення правовідносин, прийняла спадщину за законом після смерті ОСОБА_7 ОСОБА_7 мала право на земельну частку (пай) в КСГП "Колос" в розмірі 3,98 умовних кадастрових гектара, що знаходиться на території Глибокодолинської сільської ради Демидівського району Рівненської області, так як була включена до списку осіб громадян членів КСГП "Колос" на час видачі державного акта на право колективної власності на землю КСП " Колос" Однак, сертифікат не отримала, так як померла, що унеможливлює видачу нотаріусом свідоцтва про право на спадщину за законом.

Інших спадкоємців, які прийняли б спадщину після смерті ОСОБА_7 не встановлено.

Крім того, в ході розгляду справи відповідачами були визнанні позовні вимоги позивача.

Відповідно до ч. 1 ст. 82 Цивільного процесуального кодексу України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Судом встановлено, що за відсутності сертифіката на право на земельну частку (пай) розміром 3,98 умовних кадастровимх гектара, позивачка ОСОБА_2 позбавлена можливості отримати у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_7 на вказану земельну частку (пай), що і стало причиною її звернення до суду з позовною заявою.

У позовній заяві позивачка ОСОБА_2 посилалася на положення ст.ст. 1216, 1223, 1225, 1261 Цивільного кодексу України № 435-ІV від 16 січня 2003 року, що набрав чинності 1 січня 2004 року. Однак, вказані правові норми не підлягають застосуванню до спірних правовідносин, оскільки Цивільний кодекс України № 435-ІV від 16 січня 2003 року (набрав чинності з 1 січня 2004 року) застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності (п. 4 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року).

Враховуючи встановлені судом обставини справи, досліджені докази по справі та вказані правові норми, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог позивачки ОСОБА_2 та наявність законних підстав для їх задоволення.

Відповідно до ст.ст. 524, 525, 534, 549 Цивільного кодексу Української РСР № 1540-VІ від 18 липня 1963 року (з наступними змінами), та керуючись ст.ст. 12, 81, 89, 258, 259, 265, 268, 280 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Позов задовільнити повністю.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, (місце проживання - АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер - НОМЕР_1), право власності на земельну частку (пай) розміром 3,98 умовних кадастрових гектари, що знаходиться на території Глибокодолинської сільської ради Демидівського району Рівненської області, право на яку належало ОСОБА_7, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Рівненського апеляційного суду шляхом подання протягом тридцяти днів з дня його проголошення апеляційної скарги. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 12.12.2018 року.

СУДДЯ

Дата ухвалення рішення07.12.2018
Оприлюднено14.12.2018
Номер документу78528466
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —558/336/18

Рішення від 07.12.2018

Цивільне

Демидівський районний суд Рівненської області

Олексюк А.О.

Ухвала від 27.11.2018

Цивільне

Демидівський районний суд Рівненської області

Олексюк А.О.

Ухвала від 30.10.2018

Цивільне

Демидівський районний суд Рівненської області

Олексюк А.О.

Ухвала від 08.06.2018

Цивільне

Демидівський районний суд Рівненської області

Олексюк А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні