Рішення
від 10.12.2018 по справі 425/1238/18
РУБІЖАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.12.2018 року Провадження №2/425/308/18

Справа №425/1238/18

місто Рубіжне Луганської області

Рубіжанський міський суд Луганської області у складі:

головуючого судді - Романовського Є.О.,

за участю секретаря - Чикунової Ю.С.,

учасників справи:

прокурора - Зубрицької Н.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Рубіжному Луганської області цивільну справу за позовом заступника керівника Сєвєродонецької місцевої прокуратури Луганської області в інтересах держави в особі: Управління охорони здоров'я Рубіжанської міської ради, Комунальної установи Рубіжанська центральна міська лікарня управління охорони здоров'я Рубіжанської міської ради до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення на стаціонарне лікування потерпілого,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з вказаним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що вироком Рубіжанського міського суду Луганської області від 23.08.2017 року по справі

№ 425/567/17 затверджено угоду про примирення між обвинуваченою ОСОБА_1 та потерпілим ОСОБА_2, внаслідок чого ОСОБА_1 визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 124 КК України. Внаслідок вчинення зазначеного кримінального правопорушення, відповідач завдала потерпілому тяжкі тілесні ушкодження, через які потерпілий знаходився на лікуванні у хірургічному відділенні Комунальної установи Рубіжанська центральна міська лікарня з

05.02.2017 року по 15.02.2017 року, внаслідок чого лікарня понесла витрати на стаціонарне лікування потерпілого у розмірі 2 048, 00 грн.

У зв'язку з тим, що Управління охорони здоров'я Рубіжанської міської ради Луганської області є головним розпорядником коштів місцевого бюджету для фінансування витрат на утримання підпорядкованих йому комунальних закладів охорони здоров'я, втому числі і Комунальної установи Рубіжанська центральна міська лікарня , заступник керівника Сєвєродонецької місцевої прокуратури Луганської області, з метою захисту інтересів держави, просив суд стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі Управління охорони здоров'я Рубіжанської міської ради Луганської області та Комунальної установи Рубіжанська центральна міська лікарня витрати на стаціонарне лікування особи, потерпілої від злочину, в розмірі 2 048,00 грн. та судові витрати.

Прокурор у судовому засіданні заявлені вимоги підтримала у повному обсязі, наполягала на їх задоволенні, проти ухвалення заочного рішення не заперечувала.

Представник Комунальної установи Рубіжанська центральна міська лікарня управління охорони здоров'я Рубіжанської міської ради до судового засідання не з'явився, надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Представник Управління охорони здоров'я Рубіжанської міської ради до судового засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, причини неявки суду не повідомив.

В судове засіданні відповідач не з'явилася, причини неявки суду не повідомила, про місце та час розгляду справи повідомлялася судом належним чином. Заяви про розгляд справи за її відсутності від відповідача не надходило. Інших відомостей про місце перебування чи місце роботи відповідача у суду немає.

Суд, заслухавши думку прокурора, оцінивши докази, які містяться в матеріалах справи, вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню за наступних підстав.

10.12.2018 року згідно ч. 1 ст. 281 ЦПК України постановлено ухвалу про заочний розгляд справи.

Відповідно до вимог ст. 121 Конституції України на прокуратуру України покладається функція представництва інтересів громадянина або держави в судах у випадках, визначених законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону України Про прокуратуру визначено, що прокурори в Україні мають єдиний статус незалежно від місця прокуратури в системі прокуратури України чи адміністративної посади, яку прокурор обіймає у прокуратурі.

Згідно вимог ч. 4 ст. 56 ЦПК України у визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення за ново виявленими або виключними обставинами.

Відповідно до ч. 1 та 2 ст. 23 Закону України Про прокуратуру представництво прокурором інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадянина або держави, у випадках та порядку, встановлених законом. Прокурор, який звертається до суду з метою представництва інтересів громадянина або держави в суді (незалежно від форми, в якій здійснюється представництво), повинен обґрунтувати наявність підстав для здійснення такого представництва, передбачених ч. 2 або ч. 3 ст. 25 Закону України Про прокуратуру .

Відповідно до ч. ч. 3, 7 ст. 128 КПК України цивільний позов в інтересах держави пред'являється прокурором. Особа, яка не пред'явила цивільного позову в кримінальному провадженні, а також особа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред'явити його в порядку цивільного судочинства.

Судом встановлено, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 (Кірова), 20, кв. 43, що підтверджується копією паспорту та відомостями загального відділу Рубіжанської міської ради Луганської області від 22.05.2018 року № 344 (а.с.21-22, 35)

Вироком Рубіжанського міського суду Луганської області від 23.08.2017 року, який набрав законної сили 27.09.2017 року, по справі № 425/567/17, кримінальне провадження № 1-кп/425/169/17, затверджено угоду про примирення між обвинуваченою ОСОБА_1 та потерпілим ОСОБА_2, внаслідок чого ОСОБА_1 визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 124 КК України (а.с. 23-26).

Ухвалою Апеляційного суду Луганської області від 27.09.2017 року апеляційну скаргу на вирок Рубіжанського міського суду Луганської області від 23.08.2017 року щодо ОСОБА_1 повернуто прокурору Рубіжанського відділу Сєвєродонецької місцевої прокуратури ОСОБА_3В.(а.с.28).

Потерпілий ОСОБА_2 перебував на лікуванні в Комунальній установі Рубіжанська центральна міська лікарня в період з 05.02.2017 року по 15.02.2017 року, внаслідок чого витрати на його лікування склали 2048,00 грн., що підтверджується довідками, виданими Комунальною установою Рубіжанська центральна міська лікарня від 20.04.2018 року № 0120-198 (а.с. 9-10).

Пунктом 1.3 Положення про комунальну установу Рубіжанська центральна міська лікарня , затвердженого рішенням Рубіжанської міської ради від 30.11.2016 року за

№ 18/2 встановлено, що міська лікарня є міським закладом охорони здоров'я Рубіжанської територіальної громади, підзвітна і підпорядкована управлінню охорони здоров'я міської ради (а.с. 11, 14)

Пунктом 1.5 Положення про Управління охорони здоров'я Рубіжанської міської ради, затвердженого рішенням Рубіжанської міської ради від 28.03.2013 року за № 31/38 встановлено, що управління охорони здоров'я є головним розпорядником коштів місцевого бюджету для фінансування витрат на утримання підпорядкованих йому комунальних закладів охорони здоров'я, а саме Комунальної установи Рубіжанська центральна міська лікарня (а.с. 15-20).

Заступник керівника Сєвєродонецької місцевої прокуратури Луганської області повідомив позивачів про намір звернутися до Рубіжанського міського суду Луганської області в їх інтересах із зазначеним позовом листами від 03.05.2018 року № 03/09/1931 вих. 18 та від 03.05.2018 року № 03/09/1932 вих. 18 (а.с. 29-32).

Відповідно до ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Пунктом 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат

№ 11 від 07.07.1995 року передбачено, що судам слід мати на увазі, що питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання , затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року. Як передбачено цим Порядком, сума коштів, що підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров'я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, з урахуванням кількості ліжко - днів, проведених в стаціонарі, та щоденної вартості його лікування. До справи має бути приєднана довідка - розрахунок бухгалтерії цього закладу із записом про вартість одного ліжко-дня та загальну суму фактичних витрат на лікування потерпілого. Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі і зараховуються до відповідного державного бюджету залежно від джерел фінансування закладу охорони здоров'я або на рахунок юридичної особи, якій належить останній.

Згідно з п. 3 вищезазначеного Порядку, визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров'я або прокурора. У разі, коли при ухвалені вироку сума коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого, ще не була визначена і рішення про їх відшкодування не було прийнято, стягнення провадиться в порядку цивільного судочинства за позовом вказаних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов'язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого..

У зв'язку з тим, що Рубіжанська центральна міська лікарня є комунальним закладом охорони здоров'я, підзвітна і підпорядкована Управлінню охорони здоров'я Рубіжанської міської ради, фінансується із місцевого бюджету, на даний час не вжито заходів щодо відшкодування витрат, понесених на стаціонарне лікування потерпілого від злочину відповідача, внаслідок чого порушуються інтереси держави у сфері дотримання прав і свобод людини і громадянина та в галузі охорони здоров'я і забезпечення пов'язаних з ними державних гарантій, суд вважає, що позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

На підставі ч. 6 ст. 141 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню судовий збір в дохід держави пропорційно до задоволеної частини вимог, внаслідок того, що позивача звільнено від сплати судового збору,

Керуючись 12-13, 76-81 , 141, 263-265, 280-282, 289 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги заступника керівника Сєвєродонецької місцевої прокуратури Луганської області в інтересах держави в особі: Управління охорони здоров'я Рубіжанської міської ради, Комунальної установи Рубіжанська центральна міська лікарня управління охорони здоров'я Рубіжанської міської ради до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення на стаціонарне лікування потерпілого - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_3, зареєстрованої за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4, ідентифікаційний код: НОМЕР_1 ) на користь держави в особі Комунальної установи Рубіжанська центральна міська лікарня управління охорони здоров'я Рубіжанської міської ради, Управління охорони здоров'я Рубіжанської міської ради (юридична адреса: Луганська область, м. Рубіжне, вул. Студентська, 19, ідентифікаційний номер: 01983683, р/р 31550202150449 в ГУДКСУ в Луганській області, МФО 804013, код 26349674) у рахунок відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення на стаціонарне лікування потерпілого у розмірі 2 048 (дві тисячі сорок вісім) гривень

00 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_3, зареєстрованої за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4, ідентифікаційний код: НОМЕР_1 ) на користь держави судовий збір у розмірі

1 762 (тисячу сімсот шістдесят дві) гривні 00 копійок , на такі реквізити: отримувач коштів ГУК у м. Києві /м. Київ/ 22030106, код ЄДРПОУ 37993783, банк отримувача Головне управління Державної казначейської служби України у м. Києві, код банку отримувача 899998, рахунок отримувача 31211256026001, код класифікації доходів бюджету 22030106 .

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом тридцяти днів з дня його проголошення, позивач не подав апеляційної скарги, а відповідач не подав письмової заяви про перегляд заочного рішення. У випадку подання позивачем апеляційної скарги, заочне рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. У випадку подання відповідачем заяви про перегляд заочного рішення, якщо його не скасовано, воно набирає законної сили у випадку подання відповідачем апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Заява про перегляд заочного рішення може бути подана до Рубіжанського міського суду Луганської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Заочне рішення може бути оскаржено позивачем шляхом подання апеляційної скарги до Луганського апеляційного суду через Рубіжанський міський суд Луганської області протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду . У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в загальному порядку, встановленому цим Кодексом.

Повний текст рішення суду складено 13 грудня 2018 року.

Суддя Є.О. Романовський

Дата ухвалення рішення10.12.2018
Оприлюднено14.12.2018
Номер документу78539207
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення на стаціонарне лікування потерпілого

Судовий реєстр по справі —425/1238/18

Рішення від 10.12.2018

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Романовський Є. О.

Рішення від 10.12.2018

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Романовський Є. О.

Ухвала від 10.12.2018

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Романовський Є. О.

Ухвала від 31.07.2018

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Романовський Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні