Ухвала
від 13.12.2018 по справі 201/12003/18
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/12003/18

Провадження № 1-кс/201/6902/2018

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 грудня 2018 року Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

у складі: головуючого слідчого судді ОСОБА_1 з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши за участю представника скаржника, прокурора та слідчого у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Дніпрі скаргу ТОВ «Вітафарм» на бездіяльність старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , -

ВСТАНОВИВ:

ТОВ «Вітафарм» звернулося до суду із скаргою, в якій просило визнати протиправною бездіяльність старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , що полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна: системного блоку сіро-чорного кольору на верхній частині якого мається наклейка розміром 2х3 см з написом «№1616424740 ОСОБА_4 НОМЕР_1 » у кількості одна штука; зобов`язати старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 повернути ТОВ «Вітафарм» вилучене в ході обшуку 25 жовтня 2018 року за адресою: АДРЕСА_1 , майно: системний блок сіро-чорного кольору на верхній частині якого мається наклейка розміром 2х3 см з написом «№1616424740 ОСОБА_4 НОМЕР_1 » у кількості одна штука.

У судовому представник скаржника адвокат ОСОБА_5 скаргу підтримала, наполягала на її задоволенні з підстав у скарзі викладених, надала суду довідку ТОВ «Вітафарм» про те, що спірний комп`ютер знаходиться на балансі вказаного товариства.

Прокурор відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_6 і слідчий з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 у судовому засіданні заперечували проти задоволення скарги, просили відмовити у її задоволенні, посилаючись на те, що вилучене майно визнане речовим доказом у відповідному кримінальному провадженні, досудове розсування якого триває на даний час. Слідчий, крім того пояснив, що ухвалою суду було надано прямий дозвіл саме на вилучення системних блоків комп`ютеру в якому міститься інформація необхідна для встановлення об`єктивної істини у даному кримінальному провадженні. Пояснив також, що вся інформація, яка міститься на жорсткому диску даного комп`ютера була скопійована і передана директору ТОВ «Вітафарм», про що надав суду копію відповідної розписки. Вказана дія була зроблена для того, щоб не створювати перешкод в законній діяльності цього товариства, оскільки така інформація може бути потрібною для діяльності товариства. Слідчим з залученням відповідних фахівців було проведено огляд вказаного системного блоку, під час якого було встановлено наявність інформації необхідної для встановлення об`єктивної істини у даній справі, на підтвердження чого слідчим було надано суду відповідний протокол огляду з викопіюванням даних, які свідчать про наявність інформації, яка є предметом дослідження у даному кримінальному провадженні. По даному кримінальному провадженню слідчим планується призначення та проведення експертизи, для виявлення наявності, або відсутності даних необхідних слідству для встановлення об`єктивної істини у справі.

Суд, вислухавши представника скаржника, прокурора і слідчого, дослідивши надані докази, приходить до наступного.

Судом встановлено, що ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м.Дніпропетровська від 03 жовтня 2018 року задоволено клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку і надано йому та слідчим слідчої групи та оперативним співробітникам ГУ ДФС у Дніпропетровській області, визначених ОСОБА_3 відповідним дорученням щодо проведення слідчих (розшукових) дій в порядку ст.ст. 40, 41 Кримінального процесуального кодексу України дозвіл на проведення обшуку приміщеннях (офісні, складські та інші) за адресою: м. Дніпро, проспект Олександра Поля, 97, які знаходяться у приватній власності та належать ТОВ «Вітамін» (код 20306706), ТОВ Фірма «Ной Л.Т.Д.» (код 20304400), ПНВП «Фарматех» та ОСОБА_7 (іпн. НОМЕР_2 ), з метою виявлення і вилучення документів і предметів, що свідчать про фінансово-господарську діяльність ОСОБА_8 (і.п.н. НОМЕР_3 ), ОСОБА_9 (і.п.н. НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_10 (і.п.н. НОМЕР_5 ), ФОП ОСОБА_11 (і.п.н. НОМЕР_6 ), ФОП ОСОБА_12 (іпн. НОМЕР_7 ), ФОП ОСОБА_13 (іпн. НОМЕР_8 ), ФОП ОСОБА_14 (іпн. НОМЕР_9 ), ФОП ОСОБА_15 (іпн. НОМЕР_10 ), ФОП ОСОБА_16 (іпн. НОМЕР_11 ), ФОП ОСОБА_17 (іпн. НОМЕР_12 ), ФОП ОСОБА_18 (іпн. НОМЕР_13 ), ТОВ «Віта-фарм» (код 30268339), ТОВ «РК Аптечний склад» (код 36442304), ТОВ «Фарматех» (код 30195617) в період 2015 2018 років, а саме: первинні фінансово-господарські документи щодо придбання та реалізації лікарських засобів, документи бухгалтерського й податкового обліків, їх реєстри, платіжні документи, документи складського обліку, інші документи; чорнові записи, блокноти та записні книжки; системні блоки, ноутбуки та іншу комп`ютерну техніку, сервери, електронні, паперові й магнітні носії інформації, змінні носії інформації (флеш-накопичувачі, зовнішні жорсткі диски та інше), на яких могли готуватись та зберігатись первинні бухгалтерські документи, які свідчать про злочинну діяльність; банківські платіжні картки, інші предмети й цінності (грошові кошти), здобуті злочинним шляхом; бухгалтерські документи по нарахуванню та виплаті «тіньової» заробітної плати працівникам, документи які містять дані про фактичний розмір заробітної плати; лікарські засоби, торгівля якими заборонена Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, або мають ознаки підробки, а також предмети й документи, що свідчать про здійснення протиправних дій, що мають значення для кримінального провадження.

На підставі цієї ухвали 25 жовтня 2018 року старшим слідчим з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 в межах досудового розслідування у кримінальному провадженні № 32018040000000071 від 07 серпня 2018 року в приміщенні ТОВ «Вітафарм» за адресою: м. Дніпро, пр. О. Поля, 97 був проведений обшук, в ході якого був вилучений, в тому числі, системний блок сіро-чорного кольору на верхній частині якого мається наклейка розміром 2х3 см з написом «№1616424740 ОСОБА_4 НОМЕР_1 » у кількості одна штука.

Судом встановлено, що постановою старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 від 26 жовтня 2018 системний блок сіро-чорного кольору на верхній частині якого мається наклейка розміром 2х3 см з написом «№1616424740 ОСОБА_4 НОМЕР_1 » у кількості одна штука визнаний речовим доказом року у кримінальному провадженні № 32018040000000071 від 07 серпня 2018 року.

Встановлено, що для проведення огляду цього комп`ютера постановою слідчого від 29.11.2018 року було залучено спеціаліста і для проведення огляду запрошувалися і представники ТОВ «Вітафарм», представником скаржника було отримано таке повідомлення, про що свідчить її підпис у ньому.

Згідно наданого слідчим протоколу огляду, огляд спірного системного блоку проводився з 29.10.2018 року по 15.11.2018 року, що було пов`язано з великою кількістю інформації, яка підлягала огляду. Під час огляду було встановлено інформацію, яка підлягає дослідженню у тому числі шляхом призначення та проведення необхідної експертизи, що підтверджується копією вказаного протоколу з відповідними додатками, наданими слідчим під час судового засідання.

Частиною 7 статті 236 КПК України передбачено, що при обшуку слідчий, прокурор має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення обшуканого житла чи іншого володіння особи чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати документи, тимчасово вилучати речі, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

В даній справі суд приходить до висновку про те, що спірний системний блок не є тимчасово вилученим майном, оскільки він входить до переліку майна щодо якого прямо надано дозвіл на його відшукання в ухвалі суду про дозвіл на проведення обшуку.

Доводи скаржника в цій частині суд оцінює критично, оскільки вони зводяться до переоцінки ним доказів та фактичних обставин в даному кримінальному провадженні і не спростовують правомірності утримання майна слідчим, яке було ним здобуто в ході обшуку, оскільки дозвіл на вилучення системних блоків було прямо надано судом у відповідній ухвалі про проведення обшуку і в ході досудового розслідування підтверджено наявність даних, які свідчать про існування в даному комп`ютері інформації, яке має значення для встановлення об`єктивної істини у цьому кримінальному провадженні і може підтвердити, або спростувати наявність складу злочину, який розслідується.

Оцінивши доводи представника скаржника в частині належності спірного комп`ютера ТОВ «Віта-фарм», суд приходить до висновку про їх обгрунтованість, оскільки представником надано відповідну довідку та цей системний блок було вилучено в ході обшуку саме у вказаному товаристві.

Частиною 5 статті 237 КПК України визначено, що при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із зверненням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Також ч.1 ст.237 КПК України вказано, що при огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Вирішуючи по суті вимоги скарги, оцінивши доводи учасників провадження, дослідивши надані докази у їх сукупності та взаємозв`язку суд приходить до висновку про необхідність відмови у задоволенні вимог скарги ТОВ «Вітафарм», оскільки ухвалою слідчого судді від 03 жовтня 2018 року надано дозвіл на вилучення саме системних блоків, ноутбуків та іншої комп`ютерної техніки…, на яких могли готуватись та зберігатись первинні бухгалтерські документи, які свідчать про злочинну діяльність. З огляду на те, що вилучений системний блок був визнаний речовим доказом у кримінальному провадженні, він належить до предметів, на яких зберігається інформація, яка свідчить про злочинну діяльність, він не є тимчасово вилученим майном в розумінні ч. 1 ст. 237 КПК України і не може бути повернутий товариству на даній стадії розслідування кримінального провадження №32018040000000071 від 07 серпня 2018 року. При цьому суд, також враховує і необхідність проведення у даному кримінальному провадженні відповідної експертизи, на чому наголошував слідчий у судовому засіданні і повернення системного блоку в цей час, фактично унеможливить проведення такої експертизи.

Вирішуючи питання про пропорційність втручання держави в мирне володіння майном, суд приходить до висновку про те, що в даному випадку таке втручання є законним, необхідним та пропорційним. До такого висновку суд приходить у тому числі і з врахуванням такої фактичної обставини, що слідчим було надано ТОВ «Віта-фарм» копію всієї інформації, яка міститься в спірному комп`ютері, про що слідчим надано суду відповідну розписку, тобто слідчий вжив необхідних заходів з метою мінімізації наслідків втручання держави в мирне володіння майном вказаного товариства.

Таким чином, суд приходить до висновку про необхідність відмови в задоволенні скарги у повному обсязі.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 170-174, 236, 237, 333, 350, 376 КПК України, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні скарги ТОВ «Вітафарм» на бездіяльність старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 відмовити у повному обсязі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий: слідчий суддя

Дата ухвалення рішення13.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78558153
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —201/12003/18

Постанова від 04.03.2019

Адмінправопорушення

Дніпровський апеляційний суд

Іванченко О. Ю.

Ухвала від 02.01.2019

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Іванченко О. Ю.

Ухвала від 13.12.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Трещов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні