Рішення
від 11.12.2018 по справі 591/5372/18
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 591/5372/18

2/588/686/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11.12.2018 року м.Тростянець

Тростянецький районний суд Сумської області в складі: головуючого судді Линник О.С., з участю секретаря судових засідань ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, у приміщенні залу суду, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Білківської сільської ради Тростянецького району Сумської області провизнання права на завершення приватизації земельної ділянки у порядку спадкування за заповітом,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернулася до суду із вищезазначеним позовом, який мотивувала тим, що 06.06.2017 померла її бабуся ОСОБА_3, яка за життя склала заповіт на ім'я позивача.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, у т.ч. на приватизовану земельну ділянку за адресою: вул.Першотравнева, буд.6, с.Білка, Тростянецького району Сумської області, яка належала померлій на підставі рішення Білківської сільської ради за №6 від 25.01.1995, але державний акт за життя не отриманий.

19.02.2018 з приводу оформлення своїх спадкових прав, позивач звернулася до приватного нотаріуса ОСОБА_4, але у вчиненні нотаріальної дії їй було відмовлено у зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документа на земельну ділянку.

Посилаючись на те, що свої спадкові права вона частково оформила, але позбавлена можливості оформити свої спадкові права на усю спадщину у силу відсутності Державного акту на земельну ділянку, який за життя спадкодавиця не отримувала, позивач просить визнати за нею право на завершення приватизації та отримання на її ім'я правовстановлюючого документа на земельну ділянку, розташовану по вул.Перштравневій, 6 у с.Білка Тростянецького району Сумської області, яка була передана у приватну власність рішенням виконавчого комітету Білківської сільської ради Тростянецького району Сумської області за №6 від 25.01.1995, у порядку спадкування за заповітом після ОСОБА_3, яка померла 06.06.2017.

У судове засіданні позивач не з'явилася, подала заяву про розгляд справи без її участі, заявлений позов підтримує (а.с.31).

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, подав заяву про розгляд справи без його участі, з позовом згоден (а.с.28).

Ураховуючи заяви сторін, суд вважає за можливе розглянути справу в їх відсутністьта без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до ст.247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з таких мотивів.

Матеріалами справи установлено, що 06.06.2017 у с.Білка Тростянецького району Сумської області померла ОСОБА_3 (а.с.11), після смерті якої залишилася спадщина: жилий будинок із господарськими будівлями та спорудами, який розташований по вул.Першотравневій, буд.6 у с.Білка Тростянецького району Сумської області, на приватизованій земельній ділянці площею 0,32 га, з яких рілля 0,28 га, під двором 0,04 га (а.с.40).

Зазначена земельна ділянка була надана ОСОБА_3 у приватну власність на підставі рішення виконкому Білківської сільської ради Тростянецького району за №6 від 25.01.1993 (а.с.42), але державний акт за життя не отриманий.

За життя ОСОБА_3 була зареєстрована та проживала одна ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.40).

Факт родинних відносин між ОСОБА_2 та померлю ОСОБА_3,як онуки та бабусі, підтверджується копіями свідоцтв про народження та про шлюб позивача (а.с.9,10).

Відповідно до ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

За життя, 08.02.2013, ОСОБА_3 склала заповіт, яким усе своє майно заповіла онуці ОСОБА_2 (а.с.40).

Згідно ч.ч.1,5 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини

Спадкоємець ОСОБА_2, відповідно до вимог чинного законодавства, спадщину після смерті бабусі прийняла та частково оформила свої спадкові права, отримавши свідоцтво про право на спадщину за законом на жилий будинок із господарськими та побутовими будівлями і спорудами по вул.Першотравневій, 6 у с.Білка Тростянецького району Сумської області та зареєструвала своєї право власності (а.с.13-15, 36-37).

Натомість, оформити свої спадкові права на вищевказану земельну ділянку, позивач не має можливості у зв'язку із відсутністю державного акта на цю земельну ділянку, про що мається письмова відмова у вчиненні нотріальної дії приватного нотаріуса Тросятнецького районного нотаріального округу ОСОБА_4 від 19.02.2018 (а.с.12).

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ч.ч.1,2 ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення. До спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд переходить право власності або право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені.

Відповідно до ч.3 ст.116 ЗК України безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі: а) приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян; б) одержання земельних ділянок внаслідок приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій; в) одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом.

Відповідно до ЗУ Про державний земельний кадастр та ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень з 1 січня 2013 року державні акти на право власності на земельну ділянку не видаються. Натомість, згідно із ст.18 ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , правовстановлюючим документом, що посвідчує право власності на земельну ділянку, яка передана фізичним та юридичним особам шляхом безоплатної передачі із земель державної чи комунальної власності за рішеннями органів державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, є свідоцтво про право власності на нерухоме майно.

Таким чином, прийнявши спадщину після смерті бабусі позивач набула право на спадкування усіх прав та обов'язків, що належали померлій ОСОБА_3 включно із правом на завершення приватизації земельної ділянки, що є підставою для задоволення позову .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 12,13, 259,264,265,354 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_2 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_2, РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована та проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3, 40000) право на завершення приватизації та отримання на її ім'я правовстановлюючого документа на земельну ділянку , що знаходиться за адресою: вул.Першотравнева, буд.6,с.Білка, Тростянецького району, Сумської області, яка була передана у приватну власність ОСОБА_3, згідно рішення виконавчого комітету Білківської сільської ради Тростянецького району Сумської області за №6 від 25 січня 1995 року, у порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3, яка померла 06 червня 2017 року у с.Білка Тростянецького району Сумської області.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Сумської області через Тростянецький районний суд Сумської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя О.С.Линник

СудТростянецький районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення11.12.2018
Оприлюднено16.12.2018
Номер документу78571585
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —591/5372/18

Рішення від 11.12.2018

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Линник О. С.

Ухвала від 20.11.2018

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Линник О. С.

Ухвала від 10.10.2018

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Линник О. С.

Ухвала від 17.09.2018

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Кривцова Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні