Рішення
від 04.12.2018 по справі 607/16272/18
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04.12.2018 Справа №607/16272/18

04 грудня 2018 року м.Тернопіль

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

- головуючої судді Черніцької І.М.

- при секретарі судового засідання Бойко І.І.

- сторони в судове засідання не з'явились

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Тернополі цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа - Територіальна громада с. Плугів в особі Підлипецької сільської ради Золочівського району Львівської області про встановлення фактів, що мають юридичне значення,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, а саме просив встановити факт родинних відносин, зокрема, що ОСОБА_2 є його матір'ю та встановити факт належності ОСОБА_2, яка померла 08 квітня 2015 року, свідоцтва на право особистої власності на житловий будинок по вул. Крива, 1, с. Плугів Золочівського району Львівської області, виданого Золочівським міжрайонним бюро технічної інвентаризації 18 вересня 1990 року на ім'я Преймибіда Галини Андріївни та записаним у реєстрову книгу за №10.

В обґрунтування заяви заявник вказає, що він є сином ОСОБА_2. Однак, у свідоцтві про його народження, її ім'я вказано Галина . 08 квітня 2015 року матір померла та у свідоцтві про смерть зазначено Переймибіда Олена Андріївна . Вказані розбіжності у документах, викликають сумнів щодо їх родинних відносин та позбавляють його можливості оформити спадщину після смерті матері.

Крім цього, його матері ОСОБА_2 на праві особистої власності належав житловий будинок по вул. Крива, 1, с. Плугів Золочівського району Львівської області. Він у встановленому законом порядку прийняв спадщину, однак оформити спадкові права на спірний будинок не має можливості, оскільки у свідоцтві на право особистої власності на жилий будинок ім'я його матері зазначено Галина , а у свідоцтві про смерть Олена .

Посилаючись на наведене та те, що встановлення даних фактів необхідно йому для оформлення спадкових прав, просив задовольнити заяву.

В судове засіданні заявник ОСОБА_1 не з'явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи був повідомленим належним чином. Попередньо подав заяву про розгляд справи без його участі, заяву підтримав та просив її задовольнити.

ОСОБА_1 був присутній у попередньому судовому засіданні, заяву підтримав та просив задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Територіальної громади с. Плугів в особі Підлипецької сільської ради Золочівського району Львівської області в судове засідання не з'явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи був повідомленим належним чином. Попередньо подав заяву про розгляд справи без його участі.

Судом встановлено, що 10 лютого 1950 року ОСОБА_3 уклав шлюб із ОСОБА_4, якій після одруження присвоєно прізвище - Переймибіда , що підтверджується свідоцтвом про одруження серії ІІ-АБ №165107 від 31 березня 1978 року, виданим Плугівською сільською радою Золочівського району Львівської області, про що зроблено актовий запис за №2.

21 листопада 1957 року народився ОСОБА_1, батьками якого зазначено - Переймибіда Микола Петрович та Переймибіда Галина Андріївна , що підтверджується свідоцтвом про народження серії ГД №899303 від 27 грудня 1957 року.

09 квітня 2015 року померла ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії І-СГ №390506 від 09 квітня 2015 року, виданим виконавчим комітетом Підлипецької сільської ради Золочівського району Львівської області, про що зроблено актовий запис за №23.

Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно, у тому числі на житловий будинок по вул. Крива, 1, с. Плугів Золочівського району Тернопільської області.

Рішенням Золочівського районного суду Львівської області від 30 серпня 2018 року, яке вступило в законну силу, ОСОБА_1 визначено додатковий строк для прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_2, терміном три місяці.

ОСОБА_1, будучи спадкоємцем за законом у встановленому законом порядку прийняв спадщину шляхом подання до нотконтори 08 жовтня 2018 року заяви про прийняття спадщини, що підтверджується копією матеріалів спадкової справи №174/2018, заведеної приватним нотаріусом Золочівського районного нотаріального округу Львівської області від 08 жовтня 2018 року.

Інші спадкоємці до нотконтори не зверталися.

З свідоцтва на право особистої власності на жилий будинок, виданого Золочівським міжрайонним бюро технічної інвентаризації 18 вересня 1990 року, записаним у реєстрову книгу за №10 встановлено, що будинок за №1 по вул. Крива в с. Плугів Золочівського району Львівської області зареєстрований на праві особистої власності за ОСОБА_5.

Вказані розбіжності у документах, зокрема щодо зазначення ім'я матері Галина у свідоцтві про народження та Олена у свідоцтві про смерть, викликають сумнів щодо родинних відносин заявника із ОСОБА_2 та подальшого оформлення спадкових прав.

Той факт, що ОСОБА_2, яка померла 08 квітня 2015 року є матір'ю ОСОБА_1 підтвердили допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_6, який є сином заявника та ОСОБА_7, яка є дружиною заявника та даний факт їм достовірно відомий.

Встановлено, що ім'я матері заявника зазначене у свідоцтві на право особистої власності на жилий будинок не збігається з ім'ям зазначеним у свідоцтві про її смерть.

Факт належності даного свідоцтва спадкодавцю ОСОБА_2 підтверджується листом Підлипецької сільської ради Золочівського району Львівської області за №910 від 09 серпня 2018 року.

Підлипецька сільська рада Золочівського району Львівської області зазначали, що ОСОБА_2 дійсно є матір'ю ОСОБА_1, а свідоцтво на право особистої власності на житловий будинок дійсно належить спадкодавцю. У вказаних документах ім'ям спадкодавця помилково зазначено Галина замість Олена .

Той факт, що ОСОБА_2 є матір'ю ОСОБА_1 також підтверджується рішення Золочівського районного суду Львівської області від 30 серпня 2018 року.

Вказані розбіжності у написанні імені матері заявника у вказаному свідоцтві та свідоцтві про смерть, позбавляють останнього можливості реалізувати свої спадкові права шляхом оформлення права власності на вказаний житловий будинок.

Суд, розглянувши справу, дослідивши та оцінивши в сукупності наявні по справі докази, вважає, що вимоги підлягають до задоволення, виходячи із наступного.

Відповідно до вимог ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Згідно з вимогами ч. ч. 1, 2 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту , зокрема факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім'ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті .

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Таким чином, суд вважає, що в судовому засіданні встановлено та підтверджено наявними у справі доказами, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка померла 08 квітня 2015 року є матір'ю ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Відтак, з метою не порушення спадкових прав заявника, реалізація яких залежить, виключно від доведення факту родинних відносин, суд приходить до переконання про можливість встановлення даного факту судом.

При цьому, в суду не виникає сумніву у достовірності факту родинних відносин, а необхідність їх встановлення зумовлена реалізацією заявником права на оформлення спадкових прав.

Крім цього, судом встановлено та підтверджено наявними у справі доказами, що свідоцтво на право особистої власності на жилий будинок від 18 вересня 1990 року, записане в реєстрову книгу за №10, у дійсності належить ОСОБА_2 .

Підлипецька сільська рада Золочівського району Львівської області, яка є заінтересованою особою, на території якої розташований спірний житловий будинок, подала письмову заяву про визнання заяви заявника в повному обсязі.

Таким чином, суд вважає, що зазначене ім'я спадкодавця у свідоцтві на право особистої власності на жилий будинок було написано помилково, з незалежних від неї обставин .

Відтак, в суду не виникає сумнівів у достовірності факту належності ОСОБА_8 вказаного свідоцтва, а необхідність його встановлення зумовлена необхідністю реалізації заявником ОСОБА_1 його передбаченого законом права щодо оформлення своїх спадкових прав .

Враховуючи вищенаведені вимоги закону та встановленні обставини справи, суд вважає, що в судовому засіданні доведено факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка померла 08 квітня 2015 року є матір'ю ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 та факт належності ОСОБА_2, яка померла 08 квітня 2015 року, свідоцтва на право особистої власності на житловий будинок по вул. Крива, 1, с. Плугів Золочівського району Львівської області, виданого Золочівським міжрайонним бюро технічної інвентаризації 18 вересня 1990 року на ім'я Преймибіда Галини Андріївни та записаним у реєстрову книгу за №10.

Керуючись ст. ст. 89, 265, 273, 293, 315, 354, 355 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1, заінтересована особа - Територіальна громада с.Плугів в особі Підлипецької сільської ради Золочівського району Львівської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документа задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_2, яка померла 08 квітня 2015 року в с.Плугів, свідоцтва на право особистої власності на житловий будинок в с.Плугів по вул.Крива,1 Золочівського району Львівської області, виданого Золочівським міжрайонним бюро технічної інвентаризації 18 вересня 1990 року на ім'я Переймибіди Галини Андріївни та записаним у реєстру книгу за № 10.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення має право на поновлення строку на апеляційне скарження в порядку вимог ч. 2 ст. 354 ЦПК України.

Заявник: ОСОБА_1, вул. Злуки, 15/35 м.Тернопіль, реєстраційний номер облікової картки платника податків- НОМЕР_1.

Заінтересована особа: Підлипецька сільська рада Золочівського району Львівської області , с. Підлипці Золочівського району Львівської області, код ЄДРПОУ 04374200.

Повне рішення суду складено 14 грудня 2018 року.

Головуючий суддяОСОБА_9

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення04.12.2018
Оприлюднено16.12.2018
Номер документу78572046
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —607/16272/18

Рішення від 28.12.2018

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

Рішення від 04.12.2018

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

Рішення від 04.12.2018

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

Ухвала від 23.08.2018

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні