Рішення
від 12.12.2018 по справі 675/2590/18
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/2590/18

Провадження № 2/675/651/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"12" грудня 2018 р. м.Ізяслав

Ізяславський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючого - судді Пашкевича Р. В.,

за участю: секретаря судового засідання - Гедзенюк В. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження в м. Ізяслав цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ізяславської районної державної адміністрації, Сошненської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідачів Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, вказуючи, що ОСОБА_3належало право на земельну частку (пай), яка перебувала у колективній власності КСП Горинь м. Ізяслав в розмірі 3,87 умовних кадастрових гектарах. Однак, ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_3 померла. Після її смерті в управління спадковим майном вступив ОСОБА_5, який спадщину прийняв, але не оформив своїх спадкових прав. ІНФОРМАЦІЯ_3 року ОСОБА_5 помер. Після його смерті відкрилась спадщина на майно, в тому числі і на вказану земельну частку (пай), спадкоємцем якого за заповітом є ОСОБА_1 Однак реалізувати своє право на спадкове майно не може, оскільки спадкодавець за життя не виготовив правовстановлюючі документи на вказану земельну часту (пай). Тому, просить суд визнати за ним право на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з'явився, подав на адресу суду заяву про розгляд справи в його відсутності, позов підтримав в повному обсязі та просить його задовольнити.

Голова Ізяславської районної державної адміністрації Хмельницької області в клопотанні на ім'я суду просить справу розглянути у відсутності їхнього представника та проти задоволення позову не заперечує.

Голова Сошненської сільської ради Ізяславського району на адресу суду подав заяву про розгляд справи у відсутності їхнього представника та проти задоволення позову не заперечує.

Від Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області надійшли письмові пояснення по справі, в яких представник просить слухати справу без його участі.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення по слідуючих підставах.

Судом об'єктивно встановлено, що відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) Серії НОМЕР_2 від 16.12.1996, ОСОБА_4 належало право на земельну частку (пай) на підставі розпорядження Ізяславської райдержадміністрації № 252 від 04.11.1996 року в розмірі 3,87 в умовних кадастрових гектарах, яка перебуває у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства Горинь .

ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_3 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_3 від 19.05.2007 видане Сошненською сільською радою Ізяславського районну Хмельницької області.

Після її смерті, в управлінням спадковим майно вступив ОСОБА_5, який прийняв спадщину та оформив свої спадкові права, що стверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом, яке зареєстровано в реєстрі за №270, спадкова справа №355/2007 року. Спадщина, на яку видано це свідоцтво складається із права на земельну частку (пай), у землі, яка перебуває у КСП Горинь м. Ізяслав, у розмірі 3,87 в умовних кадастрових гектарах.

ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 року (свідоцтво про смерть НОМЕР_4 від 02.07.2015 року видане виконавчим комітетом Ліщанської сільської ради Ізяславського районну Хмельницької області).

Згідно заповіту складеного у с. Сошне Ізяславського району Хмельницької області 08.10.2007 року ОСОБА_5 заповів усе своє майно ОСОБА_1.

Як вбачається з інформації відділу в Ізяславському районі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області від 12.12.2018, реформоване КСП Горинь розташоване на території Сошненської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області, а тому земельні частки (паї) реформованого КСП Горинь розташовані на території Сошненської сільської ради Ізяславського району.

Відповідно до п. 2 Указу Президента України "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Згідно з ч. 2 ст. 158 Земельного кодексу України виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян.

Відповідно до п. а ч. 3 ст. 152 ЗК України захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання прав.

Згідно повідомлення Ізяславської державної нотаріальної контори від 22.11.2018 року № 2087/101-16, після смерті ОСОБА_5, який помер 30.06.2015 року, спадкоємцем за заповітом являється ОСОБА_1, інших заяв не надходило, свідоцтво про право на спадщину на належне спадкодавцю майно не видавалось, заведено спадкову справу за № 311/2018.

Зважаючи на викладені обставини, враховуючи, що сертифікат на право на земельну частку (пай) був виданий для ОСОБА_6, спадщину після якої прийняв ОСОБА_5, отримав свідоцтво про право на спадщину за законом, але не дооформив цей земельний пай в Держгеокадастрі. Після його смерті, спадкоємцем за заповітом є ОСОБА_1, який вступив в управління та розпорядження його майном. Однак, отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну частку (пай) не має змоги, у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

За таких обставин позов підлягає до задоволення.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 1216-1223, 1235, 1268 ЦК України, та ст.ст. 152, 158 ЗК України, суд

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, в порядку спадкування за заповітом, право на земельну частку (пай), яка перебувала у колективній власності КСП Горинь м. Ізяслав, Хмельницької області у розмірі 3,87 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі, що належало ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року, спадщину після якої прийняв ОСОБА_5, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 року.

Рішення може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається через Ізяславський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач 1: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, місце проживання АДРЕСА_1,паспорт НОМЕР_1 виданий Ізяславським РВУМВС України в Хмельницькій області 01.03.2001 року.

Відповідач 1: Сошненська сільська рада Ізяславського району Хмельницької області, місце знаходження с. Сошне, вул. Центральна, 33, Ізяславського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04406791.

Відповідач 2: Ізяславська районна державна адміністрація Хмельницької області, місце знаходження м. Ізяслав, вул. Незалежності, 2 Хмельницької області, код ЄДРПОУ 21315334.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідачів: Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області,місце знаходження м. Хмельницький, вул. Інститутська, 4/1 код ЄДРПОУ 39767479.

Повний текст судового рішення складено 12 грудня 2018 року.

Суддя: Р. В. Пашкевич

Дата ухвалення рішення12.12.2018
Оприлюднено18.12.2018
Номер документу78588415
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —675/2590/18

Рішення від 12.12.2018

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Ухвала від 27.11.2018

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Ухвала від 05.11.2018

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Ухвала від 12.10.2018

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні