Ухвала
від 13.12.2018 по справі 142/1181/18
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 142/1181/18

Провадження № 2/142/561/18

13 грудня 2018 року смт. Піщанка

Суддя Піщанського районного суду Вінницької області Гринишина А.А., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1, яка проживає в с. Красилів Хмельницької області, представник позивача ОСОБА_2, до Селянського фермерського господарства "ВИД", яке розташоване в с. Кукули Піщанського району Вінницької області, вул. Центральна, 56, про визнання договору оренди землі недійсним, скасування державної реєстрації та повернення земельної ділянки в натурі, та додані до неї матеріали, -

ВСТАНОВИВ:

10 грудня2018 року на адресу Піщанського районного суду Вінницької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Селянського фермерського господарства "ВИД" про визнання договору оренди землі недійсним, скасування державної реєстрації та повернення земельної ділянки в натурі. У вказаній позовній заяві позивач просить суд визнати недійсним договір оренди землі площею 2,1846 га, кадастровий номер НОМЕР_1 розташована на території Кукулівської сільської ради, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва укладеним між ОСОБА_1 та Селянським фермерським господарством ВИД , зареєстрований в державному реєстрі речових прав 08.09.2015 року реєстраційною службою Чечельницького районного управління юстиції Вінницької області, номер запису 11168935, скасувати державну реєстрацію вказаного договору оренди здійснену реєстраційною службою Чечельницького управління юстиції Вінницької області від 08.09.2015 року, номер запису 11168935. Зобов'язати Селянське фермерське господарство ВИД повернути земельну ділянку площею 2,1846 га, кадастровий номер НОМЕР_1, яка розташована на території Кукулівської сільської ради шляхом передачі земельної ділянки її в натурі.

Позовні вимоги мотивовані тим, що 23 лютого 2005 року між орендодавцем ОСОБА_1. та орендарем СВГ "Вид" було укладено договір оренди землі вказаної земельної ділянки строком на 10 років. Термін дії договору закінчився у 2015 році. Позивач вказує, що 30.12.2010 року був складений новий договір який вона не укладала і не підписувала, що свідчить про відсутність її волі на укладення договору та тягне за собою відповідно до вимог ст. 203 ЦПК України визнання такого договору недійсним.

Згідно з ч. 1 ст. 187 ЦПК України, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п'яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 185 цього Кодексу.

За положеннями ч. 1 ст. 11 ЦПК України, суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов'язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Беручи до уваги, що спір підвідомчий суду, дана справа підсудна Піщанському районному суду Вінницької області, враховуючи, що позовна заява та додані до неї документи оформлені з дотриманням вимог ст. 175, ст. 177 ЦПК України, не вбачаю підстав, які б перешкоджали прийняттю позовної заяви до розгляду та відкриттю провадження у справі.

Враховуючи положення ст. 274, ст. 276, ст.276 ЦПК України, беручи до уваги відсутність клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, вважаю за доцільне вказану справу розглянути в порядку загального позовного провадження.

На виконання вимог, викладених в ч. 1 ст. 196 ЦПК України, де зазначено, що для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання, в даній справі слід призначити підготовче судове засідання, про дату і час якого повідомити учасників справи.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 196 ЦПК України, дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Крім іншого, відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 187 ЦПК України, в ухвалі про прийняття позовної заяви та відкриття провадження судом зазначаються, результати вирішення заяв і клопотань позивача, що надійшли разом із позовною заявою, якщо їх вирішення не потребує виклику сторін.

В позовні заяві позивачем зазначено про необхідність витребування доказів, а саме, позивач просить суд витребувати у Піщанського відділення поліції Бершадського відділу поліції ГУНП України оригінали договори оренди землі від 23.02.2005 року та від 30.12.2010 року укладений між орендодавцем ОСОБА_1 та орендарем СФГ Вид в особі голови Довганюка Івана Григоровича, земельної ділянки розміром 2,1846 га сільськогосподарського призначення кадастровий номер НОМЕР_1 та доданих до нього документів. У відповідача оригінали договорів оренди землі від 23.02.2005 року та від 30.12.2010 року укладених між орендодавцем ОСОБА_1 та орендарем СФГ Вид в особі голови Довганюка Івана Григоровича, земельної ділянки розміром 2,1846 га сільськогосподарського призначення кадастровий номер НОМЕР_1 та доданих до нього документів. У Піщанського відділу Держгеокадастру у Вінницькій області інформацію Державного земельного кадастру про право власності та речові права на вказану земельну ділянку.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу, тобто позивачем воно має бути подано разом з позовною заявою.

За таких обставин, клопотання позивача про витребування доказів підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 11, ч. 8 ст. 43, ст. ст. 44, 49, 53, 71, 83, 84, 85, 86, 91, 93, 95, 183, 185, 187, 189, 190-193, 196, 199, 257, ч. 2 ст. 261, ст. ст. 272, 353-355 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Селянського фермерського господарства "ВИД" про визнання договору оренди землі недійсним, скасування державної реєстрації та повернення земельної ділянки в натурі.

Розгляд справи провести в порядку загального позовного провадження.

Почати підготовче провадження з дня постановлення цієї ухвали.

Проведення підготовчого засідання призначити на 04 січня 2019 року на 11 годину 00 хвилин в залі №3 Піщанського районного суду Вінницької області (смт. Піщанка Вінницької області, вул. Вишнева, 5).

Учасникам справи надіслати копії ухвали про відкриття провадження у справі (в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення) протягом двох днів з дня її складення у відповідності до ч. 5 ст. 272 ЦПК України.

Відповідачу разом з копією ухвали про відкриття провадження у справі одночасно надіслати копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Встановити відповідачу строк для надіслання (надання) до суду відзиву на позовну заяву і всіх доказів, які можливо доставити до суду, що підтверджують заперечення проти позову, протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення копії цієї ухвали.

Зобов'язати відповідача одночасно із надісланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) копії такого відзиву та доданих до нього документів позивачу.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У строк для подання відзиву відповідач має право подати зустрічний позов.

Учасники справи мають право надати відповідь на пояснення третіх осіб, свої письмові пояснення щодо відповіді на відзив-до закінчення підготовчого провадження.

Позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

Витребувати у Піщанського відділення поліції Бершадського відділу поліції ГУНП України оригінали договори оренди землі від 23.02.2005 року та від 30.12.2010 року укладений між орендодавцем ОСОБА_1 та орендарем СФГ Вид в особі голови Довганюка Івана Григоровича, земельної ділянки розміром 2,1846 га сільськогосподарського призначення кадастровий номер НОМЕР_1 та доданих до нього документів.

Витребувати у відповідача оригінали договорів оренди землі від 23.02.2005 року та від 30.12.2010 року укладених між орендодавцем ОСОБА_1 та орендарем СФГ Вид в особі голови Довганюка Івана Григоровича, земельної ділянки розміром 2,1846 га сільськогосподарського призначення кадастровий номер НОМЕР_1 та доданих до нього документів.

Витребувати у Піщанського відділу Держгеокадастру у Вінницькій області інформацію Державного земельного кадастру про право власності та речові права на вказану земельну ділянку.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається на веб-сторінці Піщанського районного суду на веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: https://court.gov.ua/fair/sud0219

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду виключно у випадку відкриття провадження у справі з недотриманням правил підсудності. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду до Апеляційного суду Вінницької області через Піщанський районний суд.

Суддя:

Дата ухвалення рішення13.12.2018
Оприлюднено18.12.2018
Номер документу78596173
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору оренди землі недійсним, скасування державної реєстрації та повернення земельної ділянки в натурі, та додані до неї матеріали

Судовий реєстр по справі —142/1181/18

Ухвала від 28.04.2021

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 01.04.2019

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 27.02.2019

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 13.12.2018

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні