Рішення
від 17.12.2018 по справі 520/6680/16-ц
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


Справа № 520/6680/16-ц

Провадження № 2/520/3238/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.12.2018 року

Київський районний суд м. Одеси в складі:

судді Пучкової І.М.

за участю секретаря судового засідання Бродецької Т.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Органу самоорганізації населення комітет мікрорайону Чубаївка в. м. Одесі, третя особа - ОСОБА_2 про стягнення боргу,-

ВСТАНОВИВ:

07.06.2016 року до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Чубаївського СОН, в якій позивач просить суд стягнути з відповідача 1890000 грн. боргу за договором позики від 23.01.2008 року, посилаючись на те, що 23.01.2008 року між ним та головою Чубаївського СОН ОСОБА_2 укладено договір позики, відповідно до якої він передав відповідачу грошові кошти у сумі 3000000 грн., для завершення робіт з водовідведення житлових будинків ж/м Чубаївка , що підтверджується розпискою. Однак, по даний час відповідач частину коштів не повернув.

Представник відповідача проти позовних вимог заперечив повністю, зазначає, що, отримуючи кошти та підписуючи розписку, ОСОБА_2 діяла як фізична особа, а не як представник СОН, а тому повинна нести сама відповідальність за такою розпискою. Надходження коштів за такою розпискою не відображено у бухгалтерських відомостях СОН. Відтак, вважає, що належним відповідачем за пред'явленим позовом є саме колишній голова СОН ОСОБА_2, а не СОН.

Третя особа ОСОБА_2 надала пояснення, відповідно до яких просила суд відмовити у задоволені позовної заяви, оскільки гроші отримувала, як голова Чубаївського СОН, для завершення робіт з водовідведення житлових будинків ж/м Чубаївка .

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали цивільної справи та надані докази, суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що 23.01.2008 року ОСОБА_2, як голова Чубаївського СОН, в присутності ОСОБА_3, ОСОБА_4, підписала розписку відповідно до якої зазначено, що вона отримала від ОСОБА_1 грошові кошти в сумі 3000000 грн. для завершення робіт з водовідведення житлових будинків ж/м Чубаївка .

Також судом встановлено, що також не заперечується сторонами у справі, що ОСОБА_2 була головою Чубаївського СОН до грудня 2015 року.

При вирішенні спору, суд відзначає, що спір між сторонами існує, зокрема, щодо визначення сторони боржника у зобов'язанні за борговим документом від 23.01.2008 р.

Вирішуючи дане питання, суд виходив із наступного.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 510 ЦК України, сторонами у зобов'язанні є боржник і кредитор.

Чинне цивільне законодавство України не містить будь-якого обмеження щодо можливості укладення договору позики між фізичною та юридичною особою.

Відповідно до ч. 1 ст. 96 ЦК України, юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов'язаннями. Згідно ч. 1 ст. 97 цього Кодексу управління товариством здійснюють його органи.

Відповідно до протоколу загальних зборів Чубаївського СОН № 1 від 03.01.2008 року, загальні збори вирішили взяти в борг грошові кошти для закінчення робіт з прокладання каналізації по вул. Толбухіна та Авдєєва-Чорноморського, в м. Одесі.

Відповідно до п. 2.5 "Положення органа самоорганізації населення комітету микрорайона Чубаївка в м. Одесі, затвердженого загальними зборами мешканців мікрорайону Чубаївка в м. Одесі, від 02.08.2004 року, загальні збори можуть прийняти до свого розгляду інші питання, які зачіпають інтереси мешканців цієї території.

Відповідно до п. 2.16 Положення , керівник комітету представляє інтереси комітету у відносинах з громадянами, об'єднаннями громадян, а також підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та підписує рішення та документи від свого імені.

Із представленої суду розписки вбачається, що ОСОБА_2 підписала її, як голова Чубаївського СОН, на цій розписці міститься відтиск печатки цієї юридичної особи, а зі змісту самої розписки видно, що позичальником отримуються кошти для потреб СОН.

У суду відсутні будь-які підстави для висновку, що кошти за борговим зобов'язанням перед ОСОБА_5 повиннна повертати саме ОСОБА_2, як фізична особа. Доказів такого суду не надано. Водночас, суд уважає доведеним той факт, що боржником за зобов'язанням, яке визначено у розписці від 23.01.2008 року, є саме Чубаївський СОН.

Тому, суд бере до уваги, як обґрунтовані, твердження позивача, що саме СОН повинно відповідати за повернення боргу і відхиляє покликання відповідача щодо неналежного відповідача по справі з огляду на наведене вище.

Щодо доводів відповідача в частині відсутності таких коштів на рахунку СОН, то суд такі доводи також відхиляє, як необґрунтовані, так як захист права позивача не може залежати від правильності ведення фінансового та бухгалтерського обліку у відповідача. Для позивача, як позикодавця, достатнім є доведення перед судом факту отримання коштів у позику певним суб'єктом правовідносин, подальше розпорядження такими коштами позичальником не впливає на можливість їх повернення. Так, позивач ОСОБА_1 в рамках договору позики передав кошти уповноваженій особі голові СОН, яка мала право на укладення такого договору, і отримав розписку на підтвердження передання позики, що є достатнім для судового захисту порушеного права.

Вирішуючи питання про неналежність виконання зобов'язання, суд керується положеннями ст. 610 ЦК України, згідно з якою, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст. 1046 ЦК України, за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Згідно з ч. 2 ст. 1047 ЦК України, на підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей.

Суду надано розписку, яка підтверджує факт передачі позики директору товариства, а також підтверджує наявність визначеного зобов'язання щодо повернення такої позики до 23.01.2008 р. Як стверджує позивач, кошти в повному обсязі на цей час не повернуті. Іншого відповідач суду не довів, як і не заперечив факт неповернення коштів за таким зобов'язанням.

Відповідно до ч. 1 ст. 1049 ЦК України, позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Тому, враховуючи, що відповідачем були повернуть кошти лише в частині, стягненню підлягає несплачена заборгованість у розмірі 1890000 грн.

Також, за правилами ст. 141 ЦПК України, з відповідача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 7165,60 грн.

Керуючись ст. ст. 263, 264, 265 Цивільного процесуального кодексу України,

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Органу самоорганізації населення комітет мікрорайону Чубаївка в. м. Одесі, третя особа ОСОБА_2, про стягнення боргу задовольнити повністю.

Стягнути з Органу самоорганізації населення комітет мікрорайону Чубаївка в. м. Одесі, ідентифікаційний номер 33139487, місцезнаходження: м. Одеса, вул. Жовтневої революції, 43, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, який зареєстрований за адресою АДРЕСА_1, суму боргу за договором позики від 23.01.2008 року 1890000 (один мільйон вісімсот дев'яносто тисяч) грн. 00 коп.

Стягнути з Органу самоорганізації населення комітет мікрорайону Чубаївка в. м. Одесі, місцезнаходження: м. Одеса, вул. Жовтневої революції, 43, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, який зареєстрований за адресою АДРЕСА_1, судовий збір у розмірі 7165 (сім тисяч сто шістдесят п'ять) грн. 60 коп.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Одеської області шляхом подання до Київського районного суду м. Одеси апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Пучкова І. М.

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення17.12.2018
Оприлюднено18.12.2018
Номер документу78601105
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —520/6680/16-ц

Постанова від 24.06.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 17.06.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 17.04.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 20.03.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Постанова від 06.02.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Гірняк Л. А.

Ухвала від 23.04.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Гірняк Л. А.

Ухвала від 11.03.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Гірняк Л. А.

Рішення від 17.12.2018

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Пучкова І. М.

Рішення від 17.12.2018

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Пучкова І. М.

Ухвала від 10.12.2018

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Пучкова І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні