Ухвала
від 18.12.2018 по справі 613/1360/17
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

18 грудня 2018 р. м. ХарківСправа № 613/1360/17 Харківський апеляційний адміністративний суд у складі:

судді-доповідача: Гуцала М.І.

суддів: Донець Л.О. , Мельнікової Л.В.

розглянувши клопотання Богодухівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Харківської області про відстрочення сплати судового збору за апеляційною скаргою Богодухівське об'єднане управління Пенсійного фонду України Харківської області на рішення Богодухівського районного суду Харківської області від 12.10.2018 по справі № 613/1360/17

за позовом ОСОБА_2

до Богодухівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Харківської області

про зобов'язання здійснити перерахунки заробітку для обчислення пенсії та розміру пенсії,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Богодухівського районного суду Харківської області від 12.10.2018 частково задоволено адміністративний позов ОСОБА_2 до Богодухівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Харківської області про зобов'язання здійснити перерахунки заробітку для обчислення пенсії та розміру пенсії.

Богодухівським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Харківської області подано апеляційну скаргу на вказане судове рішення.

Ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 28.11.2018 зазначена апеляційна скарга була залишена без руху у зв'язку з тим, що не було порушено питання про поновлення строку на апеляційне оскарження, а також не сплатою судового збору за подання апеляційної скарги та надано десятиденний строк для усунення недоліків.

01.12.2018 скаржником отримана зазначена копія ухвали, 11.12.2018 через засоби поштового зв'язку скаржником направлено до суду заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження та клопотання про відстрочення сплати судового збору за подання апеляційної скарги.

Ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 18.12.2018 задоволено заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження та поновлено строк.

Дослідивши клопотання про відстрочення сплати судового збору за подання апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку про його необґрунтованість, виходячи з наступного.

Відповідно до частини 1 статті 133 Кодексу адміністративного судочинства України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Зазначене узгоджується з вимогами частини 1 статті 8 Закону України "Про судовий збір", якими визначено чіткі умови, за яких можливо відстрочити чи розстрочити, зменшити розмір судового збору чи звільнити від його сплати.

З наведених положень вбачається, що можливість відстрочення сплати судового збору передбачена лише для фізичної особи, якщо розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу такого позивача за попередній календарний рік.

В той же час заявником апеляційної скарги є суб'єкт владних повноважень, фінансове становище якого не може слугувати підставою для звільнення від сплати судового збору.

Таким чином, фактично єдиною підставою для відстрочення, розстрочення, звільнення від сплати судового збору є незадовільний майновий стан скаржника. Доказів незадовільного майнового стану відповідача, що спричиняє неможливість сплати судового збору матеріали справи не містять.

Обмежене фінансування бюджетної установи не є підставою для відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від сплати.

Крім того, відповідно до рішення Європейського суду з прав людини від 19 червня 2001 року у справі "Креуз проти Польщі" "право на суд" не є абсолютним, воно може обмежуватися державою різноманітними засобами, в тому числі фінансовими.

Виходячи з наведеного, вказані заявником апеляційної скарги обставини не є підставою для відстрочення сплати судового збору.

Доказів щодо наявності підстав для відстрочення сплати судового збору або інших поважних причин, які б позбавляли можливості сплатити судовий збір заявником апеляційної скарги надано не було.

Згідно з частиною 2 статті 44 Кодексу адміністративного судочинства України, учасники справи зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов'язки.

Рівність усіх учасників справи перед законом і судом передбачає єдиний правовий режим, який забезпечує реалізацію їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов'язків.

Сплата судового збору за подання апеляційної скарги в силу положень пункту шостого частини 5 статті 44, пункту першого частини 5 статті 296 Кодексу адміністративного судочинства України є процесуальним обов'язком сторони, що звертається до суду з апеляційною скаргою.

Виходячи з наведеного, заявлене клопотання є необґрунтованим, тому не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 133, 296, ч. 2 ст. 321, 325 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання Богодухівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Харківської області про відстрочення сплати судового збору за подання апеляційної скарги по справі 613/1360/17 - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає касаційному оскарженню.

Суддя-доповідач (підпис)М.І. Гуцал Судді (підпис) (підпис) Л.О. Донець Л.В. Мельнікова

СудХарківський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.12.2018
Оприлюднено19.12.2018
Номер документу78626323
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —613/1360/17

Ухвала від 18.04.2019

Адміністративне

Богодухівський районний суд Харківської області

Харченко С. М.

Ухвала від 04.03.2019

Адміністративне

Богодухівський районний суд Харківської області

Харченко С. М.

Ухвала від 18.12.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Гуцал М.І.

Ухвала від 18.12.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Гуцал М.І.

Ухвала від 18.12.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Гуцал М.І.

Ухвала від 28.11.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Гуцал М.І.

Рішення від 22.10.2018

Адміністративне

Богодухівський районний суд Харківської області

Харченко С. М.

Рішення від 21.10.2018

Адміністративне

Богодухівський районний суд Харківської області

Харченко С. М.

Рішення від 12.10.2018

Адміністративне

Богодухівський районний суд Харківської області

Харченко С. М.

Ухвала від 08.08.2018

Адміністративне

Богодухівський районний суд Харківської області

Харченко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні