Ухвала
від 17.12.2018 по справі 759/20302/18
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/5863/18

ун. № 759/20302/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2018 року слідчий суддя Святошинського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 розглянувши клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 8 юриста 1 класу ОСОБА_3 про накладення арешту, у кримінальному провадженні №12017100080007178 відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 15.08.2017 року, за ознакою кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 357 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

17 грудня 2018 року на розгляд слідчого судді передано клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 8 юриста 1 класу ОСОБА_3 в якому прокурор просить накласти арешт на майно, а саме, на нежитлову будівлю, площею 198,3 кв.м., яка знаходиться за адресою, АДРЕСА_1 ,шляхом накладення заборони на її відчуження, використання та розпорядження. Заборонити Міністерству юстиції України, Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України, управлінню державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у м. Києві, нотаріусам України, іншим суб`єктам державної реєстрації прав, державним реєстраторам здійснювати проведення державної реєстрації будь-яких прав та/або обтяжень, заборонити вносити будь-які записи до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, зміни до таких записів та/або скасування таких записів щодо нерухомого майна : нежитлова будівля площею 198,3 кв.м., яка знаходиться за адресою, Кіровоградська обл., Олександрійський район, смт. Приютівка, вул. Жовтнева, 1-А, зокрема заборонити здійснювати проведення державної реєстрації будь-яких прав та/або їх обтяжень, заборонити вносити будь-які записи до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, зміни до таких записів та/або скасування таких записів, відновлення таких записів, скасування записів про попереднє скасування записів щодо нерухомого майна: нежитлова будівля площею 198,3 кв.м., яка знаходиться за адресою, Кіровоградська обл., Олександрійський район, смт. Приютівка, вул. Жовтнева, 1-А.

Вказане клопотання обґрунтовано тим, що протягом 2017 року, директор ТОВ «НВП «СЕДЕМ» код ЄДРПОУ 35454225 ОСОБА_4 , перебуваючи за адресою: м. Київ, вул. Ф. Пушиної, 13, шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчинив розтрату майна товариства, яке перебувало в його віданні, на суму 1 101 703,93 грн., що спричинило товариству збитки у великих розмірах.

Так, відповідно до статуту ТОВ «НВП «СЕДЕМ» код ЄДРПОУ 35454225 затвердженого протоколом №1/2017 від 15.03.17 з`ясовано, що товариство здійснює свою діяльність за адресою: м. Київ, вул. Ф. Пушиної, 13, учасниками товариства є ОСОБА_4 з часткою у статутному капіталі в розмірі 50% та ОСОБА_5 з часткою у статутному капіталі в розмірі 50%.

Згідно п.п. «Х» п. 7.4. розділу 7 Статут ТОВ «НВП «СЕДЕМ» до виключної компетенції загальних зборів учасників належить надання попередньої згоди директору товариства на списання основних фондів (засобів) товариства на суму, що сукупно перевищує 30 000 грн. Пунктом 7.7. розділу 7 статуту товариства встановлено, що загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники і представники учасників, які володіють у сукупності більш як 60% голосів.

Також, відповідно до оборотно-сальдової відомості по рахунку 10 за І квартал 2017 року встановлено, що на балансі ТОВ «НВП «СЕДЕМ» перебувало наступне майно: гомогенізатор-змішувач у кількості 2 од. вартістю 498333,33 грн. кожний; система обезжелезовання вартістю 20385,50 грн.; система пом`якшення вартістю 22613,52 грн.; система зворотного осмоса вартістю 62038,25 грн., всього на загальну суму 1 101 703,93 грн.

Разом із тим, будучи допитана в якості потерпілої ОСОБА_5 показала, що вона є учасником ТОВ «НВП «СЕДЕМ» з часткою у статутному капіталі товариства у розмірі 50% (50% голосів), у 2017 році їй стало відомо про списання директором товариства ОСОБА_4 вказаних вище основних засобів в порушення вимог статуту товариства без отримання на те згоди загальних зборів учасників, участі у загальних зборах учасників з таким порядком денним, вона не приймала.

Крім того, досудовим розслідуванням даного кримінального провадження встановлено, що протягом 2017 року, директор ТОВ «КУА «Комплексний фінансовий сервіс» ОСОБА_6 , перебуваючи за адресою: м. Київ, вул. Ф. Пушиної, 13, шляхом зловживання своїм службовим становищем, без отримання згоди учасників, привласнив печатку, фінансові та бухгалтерські документи ТОВ «СЛАФ РЕАГЕНТ» код ЄДРПОУ 33303061.

Відповідно до статуту ТОВ «СЛАФ РЕАГЕНТ» код ЄДРПОУ 33303061 затвердженого протоколом №25 від 16.12.11 з`ясовано, що товариство здійснює свою діяльність за адресою: м. Київ, вул. Ф. Пушиної, 13, учасниками товариства є ОСОБА_5 з часткою у статутному капіталі в розмірі 40,10%, ОСОБА_7 з часткою у статутному капіталі в розмірі 40,10% та ТОВ «Компанія з управління активами «Комплексний фінансовий сервіс» з часткою у статутному капіталі в розмірі 19,80%. Пунктом 5.9. розділу 5 статуту товариства передбачено, що збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники, що володіють в сукупності більш як 60% голосів.

Будучи допитана в якості потерпілої ОСОБА_5 показала, що вона є учасником ТОВ «СЛАФ РЕАГЕНТ» з часткою у статутному капіталі товариства у розмірі 40,10% (40,10% голосів), у 2017 році їй стало відомо про протиправну передачу директором товариства ОСОБА_8 в розпорядження директора ТОВ «КУА «Комплексний фінансовий сервіс» ОСОБА_6 печатки, фінансових та бухгалтерських документів ТОВ «СЛАФ РЕАГЕНТ», а останній вчиняє дії спрямовані на незаконну зміну учасників та перешкоджає функціонуванню товариства.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно нежитлова будівля площею 198,3 кв.м., яка знаходиться за адресою, Кіровогорадська обл., Олександрійський район, смт. Приютівка, вул. Жовтнева, 1-А, на праві власності зареєстрована за ТОВ «СЛАФ РЕАГЕНТ» код ЄДРПОУ 33303061.

Враховуючи вищевказані обставини кримінального провадження, підставами у зв`язку з якими потрібно здійснити накладення арешту на нерухоме майно ТОВ «СЛАФ РЕАГЕНТ» код ЄДРПОУ 33303061, досудове розслідування вважає, є збереження цього майна, яке належить на праві власності потерпілому, тому незастосування цього заходу зумовить труднощі та неможливість виконання вироку в частині забезпечення можливої конфіскації майна або цивільного позову, чи перешкоджатиме встановленню істини по провадженню внаслідок того, що таке майно може бути незаконно відчужене іншими особам, які не мають відношення до діяльності ТОВ «СЛАФ РЕАГЕНТ» код ЄДРПОУ 33303061, та перепродано третім особам, як законим набувачам чи настання інших тяжких наслідків.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Вислухавши думку слідчого, дослідивши клопотання і додатки до нього, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Так, згідно з ч. 1 ст.131КПК України - заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Статтею 170КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 2 ст.170КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Згідно ч. 10 ст.170КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно ч. 2 ст. 173 КПК України,при вирішенніпитання проарешт майнаслідчий суддя,суд повиненвраховувати:1)правову підставудля арештумайна;2)можливість використаннямайна якдоказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та спів розмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Так, у зв`язку з вищевикладеним слідчий суддя вважає наявними підстави для накладення арешту на нерухоме майно ТОВ «СЛАФ РЕАГЕНТ» код ЄДРПОУ 33303061, іншим особам, у володінні яких перебуває вказане майно, використовувати майно, розпоряджатись будь-яким чином таким майном та використовувати його, з метою збереження об`єкту кримінального правопорушення, швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден не винуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура, з метою забезпечення можливого заявленого цивільного позову в рамках кримінального провадження та до набрання судовим рішенням законної сили, виконання вироку в частині можливої конфіскації майна, та накладення майнових стягнень.

Таким чином, суд приходить до висновку про задоволення клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 8 юриста 1 класу ОСОБА_3 про накладення арешту, у кримінальному провадженні №12017100080007178 відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 15.08.2017 року, за ознакою кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 357 КК України -задовольнити.

Накласти арешт на майно, а саме, на нежитлову будівлю, площею 198,3 кв.м., яка знаходиться за адресою, АДРЕСА_1 ,шляхом накладення заборони на її відчуження, використання та розпорядження. Заборонити Міністерству юстиції України, Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України, управлінню державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у м. Києві, нотаріусам України, іншим суб`єктам державної реєстрації прав, державним реєстраторам здійснювати проведення державної реєстрації будь-яких прав та/або обтяжень, заборонити вносити будь-які записи до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, зміни до таких записів та/або скасування таких записів щодо нерухомого майна : нежитлова будівля площею 198,3 кв.м., яка знаходиться за адресою, АДРЕСА_1 , зокрема заборонити здійснювати проведення державної реєстрації будь-яких прав та/або їх обтяжень, заборонити вносити будь-які записи до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, зміни до таких записів та/або скасування таких записів, відновлення таких записів, скасування записів про попереднє скасування записів щодо нерухомого майна: нежитлова будівля площею 198,3 кв.м., яка знаходиться за адресою, Кіровоградська обл., Олександрійський район, смт. Приютівка, вул. Жовтнева, 1-А.

Ухвала слідчогосудді можебути оскарженадо Київськогоапеляційного судупротягом п`яти днів.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78631580
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 15.08.2017 року, за ознакою кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 357 КК України

Судовий реєстр по справі —759/20302/18

Ухвала від 21.03.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Ященко Микола Анатолійович

Ухвала від 17.12.2018

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

Ухвала від 17.12.2018

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні