Рішення
від 18.12.2018 по справі 569/16562/18
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/16562/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2018 року Рівненський міський суд

в особі судді - Ковальова І.М.

при секретарі - Соломон О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Рівне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до КЗ Рівненський обласний академічний український музико-драматичний театр Рівненської обласної ради про визнання права на реєстрацію,-

в с т а н о в и в :

В Рівненський міський суд з позовом до Рівненського регіонального центру з надання адміністративних послуг про визнання права на реєстрацію звернулась ОСОБА_1

Ухвалою Рівненського міського суду від 06 листопада 2018 року позовну заяву ОСОБА_1 в частині позовних вимог про зобов'язання зареєструвати за місцем проживання залишено без розгляду.

Ухвалою Рівненського міського суду від 06 листопада 2018 року замінено неналежного відповідача ОСОБА_2 регіональний центр з надання адміністративних послуг на належного відповідача КЗ Рівненський обласний академічний український музико-драматичний театр Рівненської обласної ради по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 про визнання права на реєстрацію.

В судовому засіданні представник позивача заявлені позовні вимоги про визнання права на реєстрацію повністю підтримав, просить суд їх задоволити з підстав, викладених у позовній заяві та визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 право на реєстрацію місця проживання за адресою ІНФОРМАЦІЯ_2 кімната №19.

В судове засідання представник відповідача не з'явився. Про день та час розгляду справи повідомлявся завчасно та належним чином судовою повсткою. Причин своєї неявки суду не повідомив, заяв чи клопотань про перенесення розгляду справи до суду не подавав.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи та подані письмові докази по справі, суд прийшов до висновку, що заявлені позовні вимоги підлягають до задоволення виходячи з наступного.

Судом встановлено, що позивач по справі ОСОБА_1 з 20 квітня 1988 року фактично проживає у гуртожитку за адресою м.Рівне вул.Сагайдачного, 2а кім.19.

Дана обставина підтверджується дослідженою в судовому засіданні довідкою від 04 грудня 2017 року №174/01-05 виданою за підписом директора комунального закладу Рівненський обласний академічний Український музично-драматичний театр Рівненської обласної ради з якої вбачається, що довідка видана ОСОБА_1 в тім, що вона дійсно проживає у відомчому гуртожитку Рівненського обласного академічного українського музично-драматичного театру з 20 квітня 1988 року за адресою м.Рівне, вул.Сагайдачного, 2-А/кім.19. ОСОБА_1 проживає одна за даною адресою.

З дослідженої в судовому засіданні довідки про реєстрацію місця проживання/ перебування особи №5610/14 від 12 червня 2015 року вбачається, що за відомостями Рівненського МВ УДМС України в Рівненській області місце проживання ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстровано з 20 квітня 1988 року в м.Рівне, вул.Г.Сагайдачного, 2а за паспортом серії СР №502712 Рівненським МВ УМВС України в Рівненській області.

Як пояснив представник позивача, ордер на дану кімнату було видано позивачу 11 червня 2013 року, однак його оригінал згодом був зданий для підписання директором Драматичного театру і назад не повертався.

Рішенням Рівненської обласної ради №374 від 22 липня 2011 року надано згоду на приватизацію кімнат у гуртожитку, що є спільною власністю територіальних громад області за адресою: м.Рівне, вул.Сагайдачного, 2А.

Враховуючи те, що майна, яке перебувало б у приватній власності позивача у неї немає, а також те, що позивач проживає у вказаній кімнаті гуртожитку вже понад 30 років, здійснює оплату за житлово-комунальні послуги, в тому числі плату за користування житлом та фактично його утримує, має право на приватизацію вказаного житла.

З метою проведення приватизації позивач звернулась до керівництва Драматичного театру з заявою про надання дозволу на приватизацію кімнати №19 у вищезазначеному гуртожитку. Директор Драматичного театру в усній формі повідомив, пославшись на те, що оскільки театр не надавав їй дозволу на вселення у спірну квартиру, тому і підстав для надання дозволу немає.

Рішенням Рівненського міського суду від 20 вересня 2017 року по цивільній справі №569/9300/17 за позовом ОСОБА_1 до комунального закладу Рівненський обласний академічний український музично-драматичний театр Рівненської обласної ради про визнання права на приватизацію кімнати в гуртожитку та зобов'язання вчинити дії щодо приватизації задоволено повністю. Визнано за ОСОБА_1 право на приватизацію кімнати №19 загальною площею 7,0 кв.м. у гуртожитку по вулиці Сагайдачного, 2А в місті Рівне; зобов'язано комунальний заклад Рівненський обласний академічний український музично-драматичний театр Рівненської обласної ради надати ОСОБА_1 дозвіл на приватизацію кімнати №19 в гуртожитку по вул.Сагайдачного, 2А в м.Рівне.

Даним рішенням встановлено, що позивач зареєстрована в кімнаті №19 по вулиці Сагайдачного, 2А в м.Рівне майже 30 років - з 20 квітня 1988 року, де і проживає на законних підставах по теперішній час; сплачує за житлово-комунальні послуги; право власності на інші об'єкти нерухомого майна за нею не зареєстроване; передбачене частиною п'ятою статті 5 Закон України Про приватизацію державного житлового воду право приватизації займаного не житла безоплатно в межах номінальної вартості житлового чеку або частково з доплатою один раз позивачем не використане. Кімната №19 по вулиці Сагайдачного, 2А в м.Рівне не належить до переліку об'єктів державного житлового фонду, які не підлягають приватизації, відповідно до частини другої статті 2 Закону України Про приватизацію державного житлового фонду .

В подальшому, 21 травня 2018 року позивач звернулась до Рівненського центру надання адміністративних послуг із заявою про реєстрацію місця проживання за вищевказаною кімнатою, оскільки у паспорті позивача у відмітці про реєстрацію місця проживання не вказано кімната №19, а лише зазначено адресу гуртожитку. Одночасно, позивач звернулась до КП Рівненське міське БТІ з заявою про оформлення передачі у приватну власність кімнати №19 у гуртожитку, до якої додала усі необхідні документи, у тому числі рішення суду.

Листом від 01 червня 2018 року №246 КП Рівненське МБТІ позивача було повідомлено, що вона повинна надати оригінал паспорту в якому повинна бути відмітка про реєстрацію у конкретному приміщенні (кімнаті), яке вона бажає приватизувати, а оскільки у її паспорті стоїть відмітка про реєстрацію в гуртожитку за адресою м.Рівне, вул.Сагайдачного, 2А без зазначення кімнати, скористатись правом на приватизацію вона не може.

Листом від 12 червня 2018 року №В119/01-19 Управління РЦНАП вбачається, що відповідно до ст.6 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місць проживання в Україні , п.18 Постанови КМУ Про затвердження правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру від 02 березня 2016 року №207 для реєстрації місця проживання особа або її представник подає: заяву встановленої форми; документ, до якого вносяться відомості про місце проживання; квитанцію про сплату адміністративного збору (у разі реєстрації місця проживання одночасно із зняттям з попереднього місця проживання адміністративний збір стягується лише за одну послугу); документи, що підтверджують: право на проживання в житлі, - ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші документи; заяву про зняття з реєстрації місця проживання особи встановленої форми (у разі здійснення реєстрації місця проживання одночасно із зняттям з реєстрації попереднього місця проживання). У разі подання заяви представником особи, крім зазначених документів, додатково подаються: документ, що посвідчує особу представника; документ, що підтверджує повноваження особи як представника. Враховуючи вищевикладене та копії наданих документів, повідомлено, що для здійснення реєстрації місця проживання за адресою ІНФОРМАЦІЯ_3 кім.19 заявнику необхідно надати один з вищевказаних документів, що підтверджують право на проживання в даному житлі.

Враховуючи, що у позивача відсутні документи, що підтверджують право на проживання у зазначеній кімнаті, вона вимушена звернутись до суду.

Відповідно до п.10 ч.1 ст.3 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні реєстрація - внесення інформації до реєстру територіальної громади, документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування особи, із зазначенням адреси житла/місця перебування із подальшим внесенням відповідної інформації до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Відповідно до ч.1 ст.6 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов'язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання. Батьки або інші законні представники зобов'язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження. Реєстрація місця проживання особи здійснюється в день подання особою документів. Реєстрація місця проживання за заявою особи може бути здійснена органом реєстрації з одночасним зняттям з попереднього місця проживання.

Відповідно до ст.29 ЦК України місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

Як було встановлено в судовому засіданні позивач фактично проживає у кімнаті №19 вищезазначеного гуртожитку протягом останніх 30 років, вчасно сплачує комунальні платежі, вищезазначеним рішенням Рівненського міського суду від 20 вересня 2017 року по цивільній справі №569/9300/17 визнано правомірність вселення позивача у кімнату, проживання у ній, а також надано право на її приватизацію, відтак суд вважає, що позивач має достатньо правових підстав для реєстрації свого місця проживання у вказаній кімнаті гуртожитку.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи вищевикладені обставини у їх сукупності суд вважає, що в судовому засіданні представник позивача довів належними та допустимими доказами заявлені позовні вимоги, а тому вони підлягають до задоволення.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки при подачі позову до суду позивачем було сплачено судовий збір в розмірі 704,80 грн. згідно квитанції, рішення прийнято на користь позивача, тому дані судові витрати слід стягнути з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10,12,81,141,263,264,265,268,273,354 ЦПК України, ст.29 ЦК України, суд,-

в и р і ш и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Комунальний заклад Рівненський обласний академічний український музико-драматичний театр Рівненської обласної ради про визнання права на реєстрацію - задоволити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 право на реєстрацію місця проживання за адресою ІНФОРМАЦІЯ_2 кімната №19.

Стягнути з Комунального закладу Рівненський обласний академічний український музико-драматичний театр Рівненської обласної ради, м.Рівне, Театральна площа, 1, КОД ЄДРПОУ 02225697 на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживаючої ІНФОРМАЦІЯ_4, іпн.1968904985 понесені судові витрати по справі, а саме сплачений судовий збір в розмірі 704,80 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживає ІНФОРМАЦІЯ_4, іпн.1968904985.

Відповідач: Комунальний заклад Рівненський обласний академічний український музико-драматичний театр Рівненської обласної ради, м.Рівне, Театральна площа, 1, КОД ЄДРПОУ 02225697.

Суддя :

Дата ухвалення рішення18.12.2018
Оприлюднено21.12.2018
Номер документу78673725
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на реєстрацію

Судовий реєстр по справі —569/16562/18

Рішення від 18.12.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Ухвала від 06.11.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Ухвала від 06.11.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Ухвала від 07.09.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні