Ухвала
від 20.12.2018 по справі 912/3337/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В'ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91          E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

20 грудня 2018 року                                                            справа № 912/3337/18

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Вавренюк Л.С., розглянувши заяву Фермерського господарства "Юрчак" про забезпечення позову у справі №912/3337/18

за позовом: Фермерського господарства "Юрчак", 26000, Кіровоградська обл., Новомиргородський район, м. Новомиргород, вул. Шевченка, буд. 29

до відповідача: Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, 25006, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26

про визнання укладеною додаткової угоди

встановив: до Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Фермерського господарства "Юрчак" до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про визнання укладеною між Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області та Фермерським господарством "Юрчак" додаткову угоду про поновлення на 7 років терміну дії договору оренди землі, укладеного між Новомиргородською районною державною адміністрацією Новомиргородського району Кіровоградської області та Фермерським господарством "Юрчак", зареєстрованого у Новомиргородському відділі КРФ ДП "ЦДЗК", про що в Державному реєстрі земель вчинено запис від 13.05.2008 за № 04.08.377.00010, щодо оренди земельної ділянки загальною площею 5,74 га, кадастровий номер 3523886500:02:000:9023, що розташована на території Пурпурівської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області.

Ухвалою господарського суду від 20.12.2018 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі № 912/3337/18; постановлено розглядати справу за правилами загального позовного провадження; призначено підготовче засідання; встановлено строки для подання сторонами заяв по суті справи.

Разом з позовною заявою 19.12.2018 позивачем подано до суду заяву про забезпечення позову, відповідно до якої Фермерське господарство "Юрчак" просить суд:

- заборонити Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області (ідентифікаційний код юридичної особи 39767636, 25030, місто Кропивницький, вулиця Академіка Корольова, 26), вчиняти будь-які дії та приймати рішення щодо розпорядження (в тому числі, але не виключно: про включення до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для продажу права на них на земельних торгах, про здійснення поділу земельної ділянки, про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою, про передачу у власність, про передачу в оренду чи постійне користування, про продаж прав на земельних торгах, про зміну її конфігурації, про зміну цільового призначення, про зміну угідь, про зміну кадастрового номера), земельною ділянкою загальною площею 5,74 га, кадастровий номер 3523886500:02:000:9023, яка розташована на території Пурпурівської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області;

- заборонити державним кадастровим реєстраторам відділу Держгеокадастру у Новомиргородському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області вчиняти будь-які дії, спрямовані на розпорядження, зміну цільового призначення та складу угідь, зміну конфігурації та меж, зміну кадастрових номерів, поділ чи об'єднання земельної ділянки загальною площею 5,74 га, кадастровий номер 3523886500:02:000:9023, яка розташована на території Пурпурівської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області;

- заборонити державним реєстраторам речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень вчиняти будь-які дії, спрямовані на реєстрацію права власності та інших речових прав щодо земельної ділянки загальною площею 5,74 га, кадастровий номер 3523886500:02:000:9023, яка розташована на території Пурпурівської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області, у тому числі реєстрації припинення права оренди зазначеної земельної ділянки у Фермерського господарства "Юрчак" та реєстрації права власності чи іншого речового права щодо зазначеної земельної ділянки за іншими особами.

В обґрунтування поданої заяви позивач зазначає, що переписка між позивачем та відповідачем щодо поновлення Договору свідчить про ухилення відповідача від кладення додаткової угоди. Недобросовісні дії відповідача можуть істотно ускладнити і навіть унеможливити ефективний захист та поновлення порушених прав позивача, за захистом яких він звернувся до господарського суду.

Також позивач зазначає, що судова практика вирішення спорів даної категорії свідчить про те, що Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області незалежно від наявності спорів щодо поновлення договорів оренди землі вживає заходів щодо: включення земельних ділянок до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для продажу права на них на земельних торгах, здійснення поділу земельних ділянок, тощо.

У поданій заяві позивач зазначає, що позов є немайновим, тому пропозиції щодо зустрічного забезпечення відсутні, оскільки відсутні можливі збитки відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову.

Розглянувши заяву позивача про забезпечення позову, господарський суд вважає за необхідне зазначити таке.

Відповідно до ст. 136 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених ст. 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Частиною 1 ст. 137 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позов забезпечується, зокрема, забороною відповідачу вчиняти певні дії, забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору, іншими заходами, необхідними для забезпечення ефективного захисту або поновлення порушених чи оспорюваних прав та інтересів, якщо такий захист або поновлення не забезпечуються заходами, зазначеними у пунктах 1 - 9 цієї частини.

При вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу. Заходи до забезпечення позову повинні бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Співмірність передбачає співвідношення господарським судом негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, та майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії.

На підставі викладених вимог процесуального закону та доводів позивача, господарський суд вважає за можливе задовольнити подану позивачем заяву.

Так, судом враховується, що Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області як розпорядник спірної земельної ділянки, в силу приписів ст. 122 Земельного кодексу України, не позбавлений права та можливості, незважаючи на наявність судового спору, приймати рішення та здійснювати дії, спрямовані на зміну цільового призначення та складу угідь, зміну конфігурації та меж, зміну кадастрового номеру, поділ чи об'єднання, передання у власність чи надання у користування щодо спірної земельної ділянки.

Також судом враховано, що згідно ст. 9 Закону України "Про Державний земельний кадастр", внесення відомостей до Державного земельного кадастру і надання таких відомостей здійснюються державними кадастровими реєстраторами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Пунктом 114 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 1051, встановлено, що державна реєстрація земельної ділянки скасовується Державним кадастровим реєстратором, який здійснює таку реєстрацію, у разі, зокрема, поділу чи об'єднання земельних ділянок.

Згідно п. 19 Постанови Кабінету міністрів України від 25.12.2015 № 1127 "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", державний реєстратор за результатом прийнятого рішення щодо державної реєстрації прав відкриває та/або закриває розділи в Державному реєстрі прав, вносить до відкритого розділу або спеціального розділу Державного реєстру прав відповідні відомості про речові права та їх обтяження, про об'єкти та суб'єктів цих прав.

На підставі викладеного слід дійти висновку, що у випадку припинення існування спірної земельної ділянки як об'єкта цивільних прав або у випадку передачі земельної ділянки у власність чи користування третім особам, позивач буде змушений захищати своє порушене право шляхом подання інших позовів до судів різних юрисдикцій, а тому невжиття заходів до забезпечення позову, заявлених позивачем у клопотанні, не забезпечить реального захисту прав останнього на оренду земельної ділянки, що є головною метою судочинства.

Таким чином, вжиття заходів забезпечення позову сприятиме запобіганню порушення прав позивача та забезпечить можливість реального судового захисту.

Отже, заява Фермерського господарства "Юрчак" про забезпечення позову у даній справі підлягає задоволенню судом.

Керуючись ст.ст. 136-140, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Заяву Фермерського господарства "Юрчак" про забезпечення позову у справі №912/3337/18 задовольнити.

Заборонити Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області (ідентифікаційний код юридичної особи 39767636, 25030, місто Кропивницький, вулиця Академіка Корольова, 26), вчиняти будь-які дії та приймати рішення щодо розпорядження (в тому числі, але не виключно: про включення до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для продажу права на них на земельних торгах, про здійснення поділу земельної ділянки, про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою, про передачу у власність, про передачу в оренду чи постійне користування, про продаж прав на земельних торгах, про зміну її конфігурації, про зміну цільового призначення, про зміну угідь, про зміну кадастрового номера), земельною ділянкою загальною площею 5,74 га, кадастровий номер 3523886500:02:000:9023, яка розташована на території Пурпурівської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області;

Заборонити державним кадастровим реєстраторам відділу Держгеокадастру у Новомиргородському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області вчиняти будь-які дії, спрямовані на розпорядження, зміну цільового призначення та складу угідь, зміну конфігурації та меж, зміну кадастрових номерів, поділ чи об'єднання земельної ділянки загальною площею 5,74 га, кадастровий номер 3523886500:02:000:9023, яка розташована на території Пурпурівської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області;

Заборонити державним реєстраторам речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень вчиняти будь-які дії, спрямовані на реєстрацію права власності та інших речових прав щодо земельної ділянки загальною площею 5,74 га, кадастровий номер 3523886500:02:000:9023, яка розташована на території Пурпурівської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області, у тому числі реєстрації припинення права оренди зазначеної земельної ділянки у Фермерського господарства "Юрчак" та реєстрації права власності чи іншого речового права щодо зазначеної земельної ділянки за іншими особами.

У випадку відкриття виконавчого провадження з примусового виконання даної ухвали:

стягувачем є Фермерське господарство "Юрчак" (26000, Кіровоградська обл., Новомиргородський район, м. Новомиргород, вул. Шевченка, буд. 29, ідентифікаційний код 33963006)

боржником є Головне управління Держгеокадастру в Кіровоградській області (25030, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26, ід. код 39767636).

У відповідності до ч. 1 ст. 144 Господарського процесуального кодексу України ухвала про забезпечення позову є виконавчим документом, підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Ухвала про забезпечення позову може бути пред'явлена до примусового виконання протягом строку, визначеного ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження".

Ухвалу може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду в порядку та строки, визначені Господарським процесуальним кодексом України.

Оригінал ухвали направити Фермерському господарству "Юрчак", 26000, Кіровоградська обл., Новомиргородський район, м. Новомиргород, вул. Шевченка, буд. 29.

Копії ухвали направити

Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області за адресою: 25030, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26;

Новомиргородській районній державній адміністрації за адресою: 26000, Кіровоградська область, м. Новомиргород, вул. Соборності, 112;

Пурпурівській сільській раді Новомиргородського району Кіровоградської області за адресою: 26040, Кіровоградська область, Новомиргородський район, с. Пурпурівка, вул. Радянська, 1.

Суддя                                                                       Л.С. Вавренюк          

Дата ухвалення рішення20.12.2018
Оприлюднено22.12.2018
Номер документу78747816
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання укладеною додаткової угоди

Судовий реєстр по справі —912/3337/18

Рішення від 20.03.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 06.03.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 08.02.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 16.01.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 20.12.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 20.12.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні