Ухвала
від 21.12.2018 по справі 912/3341/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В'ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

21 грудня 2018 року справа № 912/3341/18

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Кабакової В.Г., розглянувши заяву Фермерського господарства "Юрчак" від 19.12.2018 про забезпечення позову у справі № 912/3341/18

за позовом Фермерського господарства "Юрчак", вул. Шевченка, буд. 29, м. Новомирогород, Новомиргородський район, Кіровоградська область, 26000

до відповідача ОСОБА_1 управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, вул. Академіка Корольова, 26, м. Кропивницький, 25030

про визнання укладеною додаткову угоду

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Фермерського господарства "Юрчак" до ОСОБА_1 управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про визнання укладеною додаткову угоду про поновлення на 7 років терміну дії договору оренди землі, укладеного між Новомирогородською районною державною адміністрацією Новомиргородського району Кіровоградської області та Фермерським господарством "Юрчак", зареєстрованого у Новомиргородському відділі КРФ ДП "ЦДЗК", про що в Державному реєстрі земель вчинено запис від 13.05.2008 за № 04.08.377.0009, щодо оренди земельної ділянки загальною площею 3,50 га, кадастровий номер 3523886500:02:000:9024, що розташована на території Пурпурівської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає про заперечення відповідача в поновленні договору після погодження сторонами його змінених умов, в порушення вимог частин 1-5 Закону України "Про оренду землі".

Ухвалою від 20.12.2018 господарський суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі № 912/3341/18 за правилами загального позовного провадження. Призначив підготовче засідання.

Разом з позовною заявою позивачем подано заяву від 19.12.2018 про забезпечення позову шляхом заборони:

- ОСОБА_1 управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області (ідентифікаційний код юридичної особи 367979739, 25030, місто Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26), вчиняти будь-які дії та приймати рішення щодо розпорядження (в тому числі, але не виключено: про включення до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для продажу права на них на земельних торгах, про здійснення поділу земельної ділянки, про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою, про передачу у власність, про передачу в оренду чи постійне користування, про продаж прав на земельних торгах, про зміну її конфігурації, про зміну цільового призначення, про зміну складу угідь, про зміну кадастрового номера), земельною ділянкою загальною площею 3,50 га, кадастровий номер 3523886500:02:000:9024, яка розташована на території Пурпурівської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області;

- державним кадастровим реєстраторам відділу Держгеокадастру у Новомиргородському районі ОСОБА_1 управління Держгеокадастру у Кіровоградській області вчиняти будь-які дії, спрямовані на розпорядження, зміну цільового призначення та складу угідь, зміну конфігурації та меж, зміну кадастрових номерів, поділ чи об'єднання земельної ділянки загальною площею 3,50 га, кадастровий номер 3523886500:02:000:9024, яка розташована на території Пурпурівської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області;

- державним реєстраторам речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень вчиняти будь-які дії, спрямовані на реєстрацію права власності та інших речових прав щодо земельної ділянки загальною площею 3,50 га, кадастровий номер 3523886500:02:000:9024, яка розташована на території Пурпурівської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області, у тому числі реєстрації припинення права оренди зазначеної земельної ділянки у Фермерського господарства "Юрчак" та реєстрації права власності чи іншого речового права щодо зазначеної земельної ділянки за іншими особами.

До заяви додано квитанцію № 0.0.1216196034.1 від 18.12.2018, що підтверджує сплату судового збору у встановлених порядку та розмірі.

Заявником у заяві про забезпечення позову зазначено про відсутність пропозицій щодо зустрічного забезпечення.

Судова практика вирішення спорів даної категорії свідчить про те, що ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області незалежно від наявності спорів щодо поновлення договорів оренди землі вживає заходів щодо: включення земельних ділянок до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для продажу права на них на земельних торгах, здійснення поділу земельних ділянок, тощо.

У випадку поділу земельної ділянки за кадастровим номером 3523886500:02:000:9024 будуть утворені нові земельні ділянки з іншими кадастровими номерами, що у свою чергу унеможливить здійснення державної реєстрації речового права оренди щодо земельної ділянки 3523886500:02:000:9024 (у випадку задоволення позову) з підстав припинення її існування у Державному земельному кадастрі.

Невжиття заходів забезпечення позову може істотно ускладнити і навіть унеможливити ефективний захист та поновлення порушених прав позивача, за захистом яких він звернувся до господарського суду, оскільки позивач (у випадку поділу орендованої земельної ділянки, щодо якої виник спір) не зможе поновити порушене право оренди, яке виникає лише після державної реєстрації такого права.

При розгляді заяви Фермерського господарства "Юрчак" про забезпечення позову господарський суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 136 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Частиною 1 ст. 137 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позов забезпечується, зокрема, забороною відповідачу вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві, або виконувати щодо нього інші зобов'язання.

При цьому, при вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу. Заходи до забезпечення позову повинні бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Співмірність передбачає співвідношення господарським судом негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, та майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії.

Відповідно до ч. 1 ст. 140 Господарського процесуального кодексу України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

Відповідно до частини 4 ст. 122 Земельного кодексу України центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.

Господарський суд враховує, що Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, як розпорядник земельної ділянки, в силу приписів статі 122 Земельного кодексу України на даний час при наявності спору щодо укладення додаткової угоди та поновлення договору оренди землі має всі можливості здійснювати дії, спрямовані на скасування державної реєстрації земельної ділянки та подальшого відчуження частин вказаної ділянки третім особам, і вказаний факт може утруднити виконання рішення суду у разі задоволення позову.

Крім того, вказані дії можуть призвести до виникнення майбутніх спорів щодо визнання наказів ОСОБА_1 управління Держтеокадастру у Кіровоградській області недійсними, як це вбачається з уже наявних в провадженні господарського суду справ (912/629/17, 912/630/17 та 912/2528/17).

У даному випадку у разі поділу земельної ділянки, яка є предметом договору оренди землі - відбудеться зміна її межі та площі, припиниться її існування в дійсних межах, відтак, посилання позивача на ч. ч. 1-5 ст. 33 ЗУ "Про оренду землі" буде мати вигляд безпідставного.

Згідно ст. 9 Закону України "Про Державний земельний кадастр", внесення відомостей до Державного земельного кадастру і надання таких відомостей здійснюється державними кадастровими реєстраторами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Пунктом 107 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 1051 передбачено, що державна реєстрація земельної ділянки здійснюється під час її формування за результатами складення документації із землеустрою після її погодження у встановленому порядку та до прийняття рішення про її затвердження органом державної влади або органом місцевого самоврядування.

Пунктом 114 даного Порядку встановлено, що державна реєстрація земельної ділянки скасовується Державним кадастровим реєстратором, який здійснює таку реєстрацію, у разі, зокрема, поділу чи об'єднання земельних ділянок.

Пунктом 136 Порядку передбачено, що відомості до Державного земельного кадастру про земельну ділянку в разі її поділу чи об'єднання з іншою земельною ділянкою вносяться шляхом здійснення Державним кадастровим реєстратором, зокрема, дій щодо скасування державної реєстрації земельної ділянки шляхом закриття Поземельної книги відповідно до пункту 60 цього Порядку із скасуванням кадастрового номера земельної ділянки за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру та здійснений державної реєстрації земельної ділянки, яка утворилася в результаті поділу чи об'єднання, згідно з пунктами 107-111 і 113 цього Порядку.

У разі поділу чи об'єднання земельній ділянці присвоюється новий кадастровий номер (п. 29 Порядку).

Таким чином, у разі скасування державної реєстрації земельної ділянки за кадастровим номером 3523886500:02:000:9024 (як об'єкта права), заявник буде позбавлений можливості зареєструвати право оренди на цю ділянку на підставі рішення суду, що унеможливить його виконання.

Крім того, згідно із усталеною практикою ЄСПЛ Конвенція про захист прав людини та основоположних свобод (далі - Конвенція) призначена для гарантування не теоретичних або примарних прав, а прав практичних та ефективних (рішення від 09.10.1979 у справі Ейрі (пункт 24), рішення від 30.05.2013 у справі ОСОБА_2 проти України (пункт 32)).

Судовим рішенням Європейського Суду з прав людини від 26.03.2013 у справі Рисовський проти України, Європейський Суд зауважив, що державні органи, які не впроваджують або недотримуються своїх власних процедур, не повинні мати можливість отримувати вигоду від своїх протиправних дій або уникати виконання своїх обов'язків (рішення у справі "Лелас проти Хорватії", п.74). Ризик будь-якої помилки державного органу повинен покладатися па саму державу, а помилки не можуть виправлятися за рахунок осіб, яких вони стосуються (рішення у справі "Пінкова та Пінк проти Чеської Республіки", п.58, а також рішення у справі "Ґаші проти Хорватії", заява № 32457/05, п. 40, від 13.12.2007, та у справі "Трґо проти Хорватії", заява №35298/04, п.67, від 11.06.2009).

Оскільки, Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області систематично здійснює заходи щодо поділу та передачі земельних ділянок на земельні торги, такі дії у подальшому, у випадку прийняття рішення на користь заявника, можуть утруднити реєстрацію права оренди на цю земельну ділянку за заявником на підставі прийнятого рішення, оскільки таке право знову потребуватиме захисту шляхом подання позову до осіб, яким ймовірно буде передано право на частини поділеної земельної ділянки.

З огляду на викладене, господарський суд дійшов висновку, що невжиття заходів до забезпечення позову шляхом заборони ОСОБА_1 управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області, державним кадастровим реєстраторами відділу у Компаніївському районі ОСОБА_1 управління Держгеокадастру у Кіровоградській області та державним реєстраторам речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень вчиняти певні дії по розпорядженню земельною ділянкою, у випадку прийняття рішення на користь заявника не забезпечить реального захисту прав останнього на оренду земельної ділянки, що є головною метою судочинства. Отже, вжиття заходів забезпечення позову сприятиме запобіганню порушення прав заявника та забезпечить можливість реального судового захисту.

Таким чином, господарський суд вважає, що наявні достатні підстави для задоволення заяви Фермерського господарства "Юрчак" про забезпечення позову.

Керуючись статтями 74, 136, 137, 140, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Заяву Фермерського господарства "Юрчак" (вул. Шевченка, буд. 29, м. Новомирогород, Новомиргородський район, Кіровоградська область, 26000 ідентифікаційний код 33963006) від 19.12.2018 про забезпечення позову задовольнити.

Заборонити ОСОБА_1 управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області (ідентифікаційний код юридичної особи 367979739, 25030, місто Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26), вчиняти будь-які дії та приймати рішення щодо розпорядження (в тому числі, але не виключено: про включення до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для продажу права на них на земельних торгах, про здійснення поділу земельної ділянки, про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою, про передачу у власність, про передачу в оренду чи постійне користування, про продаж прав на земельних торгах, про зміну її конфігурації, про зміну цільового призначення, про зміну складу угідь, про зміну кадастрового номера), земельною ділянкою загальною площею 3,50 га, кадастровий номер 3523886500:02:000:9024, яка розташована на території Пурпурівської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області.

Заборонити державним кадастровим реєстраторам відділу Держгеокадастру у Новомиргородському районі ОСОБА_1 управління Держгеокадастру у Кіровоградській області вчиняти будь-які дії, спрямовані на розпорядження, зміну цільового призначення та складу угідь, зміну конфігурації та меж, зміну кадастрових номерів, поділ чи об'єднання земельної ділянки загальною площею 3,50 га, кадастровий номер 3523886500:02:000:9024, яка розташована на території Пурпурівської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області.

Заборонити державним реєстраторам речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень вчиняти будь-які дії, спрямовані на реєстрацію права власності та інших речових прав щодо земельної ділянки загальною площею 3,50 га, кадастровий номер 3523886500:02:000:9024, яка розташована на території Пурпурівської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області, у тому числі реєстрації припинення права оренди зазначеної земельної ділянки у Фермерського господарства "Юрчак" та реєстрації права власності чи іншого речового права щодо зазначеної земельної ділянки за іншими особами.

Стягувачем є Фермерське господарство "Юрчак" (вул. Шевченка, буд. 29, м. Новомирогород, Новомиргородський район, Кіровоградська область, 26000 ідентифікаційний код 33963006).

Боржником є Головне управління Держгеокдастру в Кіровоградській області (25030, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26, ідентифікаційний код 39767636).

Дана ухвала є виконавчим документом, набирає законної сили в порядку ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та підлягає виконанню в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

Ухвалу може бути оскаржено протягом десяти днів з дня її підписання до Центрального апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Ухвала про забезпечення позову може бути пред'явлена до примусового виконання протягом строку, визначеного ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження".

Повідомити про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про веб-адресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Оригінали ухвали надіслати Фермерському господарству "Юрчак" (вул. Шевченка, буд. 29, м. Новомирогород, Новомиргородський район, Кіровоградська область, 26000).

Примірники ухвали надіслати ОСОБА_1 управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області (25030, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26) та відділу у Новомиргородському районі ОСОБА_1 управління Держгеокадастру у Кіровоградській області (вул. Соборності, 105/40, м. Новомиргород, Кіровоградська обл., 26000).

Суддя В.Г. Кабакова

Дата ухвалення рішення21.12.2018
Оприлюднено22.12.2018
Номер документу78749226
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання укладеною додаткову угоду

Судовий реєстр по справі —912/3341/18

Ухвала від 04.03.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 10.05.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 18.04.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Рішення від 14.03.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 26.02.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 07.02.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 21.01.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 28.12.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 21.12.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 21.12.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні