Ухвала
від 21.12.2018 по справі 440/4448/18
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без розгляду

21 грудня 2018 рокум. ПолтаваСправа № 440/4448/18

Полтавський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді - Чеснокової А.О., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження у письмовому провадженні справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Шишацького районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Полтавській області про скасування постанови про арешт майна боржника,

В С Т А Н О В И В:

13 грудня 2018 року позивач ОСОБА_1 звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Шишацького районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Полтавській області про скасування постанови про арешт майна боржника ВП № 57755481 від 22 листопада 2018 року.

Ухвалою суду від 14 грудня 2018 року позовну заяву прийнято справи до провадження, відкрито провадження у справі № 440/4448/18, справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з викликом учасників справи в судове засідання.

В судове засідання позивач та представник позивача не з'явилися, позивач надав суду клопотання про розгляд справи без його участі та представника.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, надав суду клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Згідно з частиною дев'ятою статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Відповідно до частини четвертої статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Зважаючи на відсутність перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених статтею 205 Кодексу адміністративного судочинства України, а також відсутність потреби заслухати свідка або експерта, суд 21 грудня 2018 року перейшов до розгляду справи у порядку письмового провадження.

Розглянувши подані документи і матеріали, судом виявлено обставини, що дають підстави вважати, що позовну заяву подано з пропуском строку звернення до адміністративного суду.

Частинами першою та пунктом 1 частини другої статті 287 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що учасники виконавчого провадження (крім державного виконавця, приватного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до адміністративного суду із позовною заявою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця порушено їхні права, свободи чи інтереси, а також якщо законом не встановлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності таких осіб. Позовну заяву може бути подано до суду у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи інтересів.

Зі змісту позовної заяви судом встановлено, що позивач оскаржує постанову державного виконавця Шишацького районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Полтавській області про арешт майна боржника ВП № 57755481 від 22 листопада 2018 року.

Відстеженням поштових відправлень ПАТ "Укрпошта" підтверджено, що копію спірної постанови ОСОБА_1 отримав 27 листопада 2018 року /а.с. 35, 62/. Більше того, з наявних у справі копій матеріалів виконавчого провадження № 57755481 встановлено, що із зазначеними матеріалами позивач ознайомився 29 листопада 2018 року та отримав їх копії /а.с. 43/.

Відтак, належними, допустимими, достовірними та достатніми доказами підтверджено той факт, що про порушення своїх прав спірною постановою позивач дізнався 27 листопада 2018 року. Саме з цієї дати розпочинає перебіг строк, в межах якого учасник виконавчого провадження має право звернутись до адміністративного суду з позовною заявою про оскарження рішень, дій або бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця, якщо вважає, що такими рішеннями, діями або бездіяльністю порушено його права, свободи чи інтереси.

Разом із тим, ОСОБА_1 звернувся до суду з цим позовом 11 грудня 2018 року, що підтверджується відомостями поштового штемпеля на конверті, у якому до суду надійшли матеріали позовної заяви /а.с. 26, 63/, тобто після спливу встановленого частиною другою статті 287 Кодексу адміністративного судочинства України строку звернення до суду.

За приписами частини третьої статті 123 Кодексу адміністративного судочинства України якщо факт пропуску позивачем строку звернення до адміністративного суду буде виявлено судом після відкриття провадження в адміністративній справі і позивач не заявить про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані ним у заяві, будуть визнані судом неповажними, суд залишає позовну заяву без розгляду.

Матеріали справи свідчать про те, що заява про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду позивачем не подавалась.

З урахуванням викладеного суд дійшов висновку, що позовна заява гр. ОСОБА_1 підлягає залишенню без розгляду.

На підставі викладеного, керуючись статями 123, 240, 248, 287 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, рнокпп НОМЕР_1) до Шишацького районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Полтавській області (вул. Корніліча, 10, смт. Шишаки, Шишацький район, Полтавська область, 38000, код ЄДРПОУ 34109542) про скасування постанови про арешт майна боржника залишити без розгляду.

Роз'яснити позивачу, що особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення підстав, з яких позов було залишено без розгляду, має право звернутися до адміністративного суду в загальному порядку.

Копію ухвали направити особам, які беруть участь у справі.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі її апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України № 2147-VIII від 03.10.2017.

Суддя А.О. Чеснокова

Дата ухвалення рішення21.12.2018
Оприлюднено22.12.2018
Номер документу78760017
СудочинствоАдміністративне
Сутьарешт майна боржника

Судовий реєстр по справі —440/4448/18

Ухвала від 11.03.2019

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.О. Чеснокова

Ухвала від 12.03.2019

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.О. Чеснокова

Ухвала від 21.12.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.О. Чеснокова

Ухвала від 14.12.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.О. Чеснокова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні