Рішення
від 17.12.2018 по справі 498/960/18
ВЕЛИКОМИХАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 498/960/18

Провадження по справі №2-о/498/37/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ У К Р А Ї Н И

17 грудня 2018 року смт. Велика Михайлівка Одеська область

Великомихайлівський районний суд Одеської області у складі:

головуючої судді Ткачук О.Л.,

за участю секретаря судового засідання Козачінської Л.Г.,

заявника ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Велика Михайлівка цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Цибулівська сільська рада Великомихайлівського району Одеської області про встановлення факту родинних відносин,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1, заінтересована особа: Цибулівська сільська рада Великомихайлівського району Одеської області звернувся до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин. Свої заявлені вимоги обґрунтовує тим, що 05.02.2018 року померла його мати ОСОБА_2, після смерті якої відкрилась спадщина. Він є спадкоємцем першої черги на майно своєї матері за законом. Однак, отримати спадщину не має можливості, оскільки у свідоцтві про його народження у графі мати вказано Прислупська Ганна Федорівна , а в усіх правовстановлюючих документах на спадкове майно та свідоцтво про смерть видані на Федішину Ганну Федорівну . Документи, що можуть підтвердити ступінь родинного зв'язку між ОСОБА_1 та померлою ОСОБА_2, а саме свідоцтво про народження ОСОБА_2 та свідоцтво про шлюб між батьком ОСОБА_3 та ОСОБА_2 згоріли під час пожежі у 1990 році, а поновити їх немає можливості, тому що мати ОСОБА_1 народилася та зареєструвала шлюб у селі ОСОБА_4-Устріцького району Республіка Польща. Єдиним правовим способом поновлення порушеного права, є звернення до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин. Тому, просить суд встановити факт родинних відносин, що ОСОБА_2, яка померла 05 лютого 2018 року є рідною матір'ю ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заявлені вимоги підтримав в повному обсязі, просив їх задовольнити, посилаючись на обставини, викладені в заяві.

Заінтересована особа: Цибулівська сільська рада Великомихайлівського району Одеської області в судове засідання явку свого представника не забезпечила, будучи належним чином повідомленою про дату, час та місце його проведення, письмових пояснень не надала.

Розглянувши подані документи та матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги заяви, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи окремого провадження, вислухавши пояснення заявника, допитавши свідків, суд вважає, що заява ОСОБА_1 є обґрунтованою і підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення (п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України).

Перелік фактів, які підлягають встановленню судом в окремому провадженні викладений в ч. 1 ст. 315 ЦПК України та не є вичерпним (ч. 2 ст. 315 ЦПК України).

Зокрема, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами (п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України).

Встановлення вказаного факту має для заявника юридичне значення, оскільки дозволяє реалізувати право на отримання спадку після смерті матері ОСОБА_2.

З наявного в матеріалах справи листа №755/02-14 від 26.04.2018 року, наданого заявнику державним нотаріусом ОСОБА_5 районної державної нотаріальної контори ГТУЮ в Одеській області, вбачається, що ОСОБА_1 роз'яснено, що свідоцтво про право на спадщину після смерті 05 лютого 2018 року ОСОБА_2, може бути видане тільки після подання документів, що підтверджують родинні відносини спадкоємця зі спадкодавцем. У зв'язку з відсутністю вказаних документів, ОСОБА_1 рекомендовано звернутися до суду.

Крім того, з наявного в матеріалах справи листа №501/59-86 від 29.08.2018 року, наданого заявнику ОСОБА_5 районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції в Одеській області, вбачається, що ОСОБА_1 роз'яснено, що у видачі повторного свідоцтва про шлюб відносно його батьків ОСОБА_3 та ОСОБА_6, який зареєстровано у 1945-1949 роках, відмовлено, у зв'язку з відсутністю в архіві відповідного відділу ДРАЦС, актового запису про шлюб.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла 05 лютого 2018 року в селі Малозименове Великомихайлівського району Одеської області, що підтверджується наявною в матеріалах справи копією свідоцтва про смерть серії І-ЖД №510654, виданого 09.02.2018 року ОСОБА_5 районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції в Одеській області на підставі актового запису про смерть №43 від 09.02.2018 року, складеного ОСОБА_5 районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції в Одеській області.

З наявної в матеріалах справи копії свідоцтва про народження заявника ОСОБА_1 серії ЯИ №471665, виданого П-Осипенківською с/р Цебриківського району Одеської області 27 грудня 1956 року, на підставі актового запису №09 від 17.04.1956 року та відповідної копії актового запису вбачається, що його родове прізвище Прислупський , ім'я Юрій , по батькові Іванович , в графі мати вказано - ОСОБА_6, в графі батько вказано - ОСОБА_3.

Відповідно до довідки №420 від 10.07.2018 року, виданою в.о.старости с.Цибулівка Великомихайлівського району Одеської області, ОСОБА_2, яка померла 05.02.2018 року, дійсно постійно проживала та була зареєстрована до дня своєї смерті за адресою: Одеська область Великомихайлівський район село Мале-Зиминове вулиця Річна, 4. За вищевказаною адресою, ОСОБА_2 на день її смерті (05.02.2018р.), був зареєстрований і постійно проживав її син ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Допитані судом свідки ОСОБА_7, ОСОБА_8, кожен окремо, показали, що заявник являється сином померлої ОСОБА_2.

Суд визнає підтвердження свідків достовірними і приймає їх в якості доказів, оскільки свідки ОСОБА_7, ОСОБА_8, кожен окремо, добре знали померлу ОСОБА_2 та сім'ю заявника.

З урахуванням наведеного, у суду немає підстав ставити під сумнів достовірність і правдивість фактів, повідомлених свідками. Дані про їхню заінтересованість в результаті розгляду справи - відсутні, їх показання об'єктивно підтверджуються і не суперечать іншим зібраним у справі доказам.

Відповідно до ст.81 ч.1, ч.6 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Доказами в розумінні ст.76 ЦПК України є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються, зокрема, на підставі показань свідків та письмових доказів.

Таким чином, зібрані по справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме: встановлення факту родинних відносин між ним та його матір'ю ОСОБА_2.

Керуючись статтями 12, 13, 81, 141, 263 - 265, 268, 315, 319 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1, заінтересована особа: Цибулівська сільська рада Великомихайлівського району Одеської області про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 та його матір'ю ОСОБА_2, померлою 05.02.2018 року в с.Малозименове Великомихайлівського району Одеської області (актовий запис про смерть №43, складений ОСОБА_5 районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції в Одеській області 09 лютого 2018 року).

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Одеської області. Відповідно до пп.15.5 п.1 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Великомихайлівський районний суд Одеської області. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП - НОМЕР_1), уродженець ІНФОРМАЦІЯ_3, мешканець с.Малозименове Великомихайлівський район Одеська область.

Заінтересована особа: Цибулівська сільська рада Великомихайлівського району Одеської області, код ЄДРПОУ - 04527106, провул.Перемоги, 2 с.Цибулівка Великомихайлівський район Одеська область.

Суддя О.Л.Ткачук

Дата ухвалення рішення17.12.2018
Оприлюднено22.12.2018
Номер документу78765607
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —498/960/18

Рішення від 17.12.2018

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Ухвала від 03.12.2018

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Ухвала від 30.11.2018

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Чернецька Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні