Ухвала
від 21.12.2018 по справі 592/14212/18
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/14212/18

Провадження № 1-кп/591/718/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 грудня 2018 року

Зарічний райсуд м. Суми в складі : головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні матеріали кримінального провадження за №32018200000000083 разом з клопотанням відносно :ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Суми, громадянина України, раніше не судимого, паспорт НОМЕР_1 , виданий 10.03.2006 Ковпаківським ВМС МВ УМВС України в Сумській області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не засудужувася, в скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ч.5 ст.27 ч.1 ст.205 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 скоїв кримінальне правопорушення при наступних обставин:

Так на початку березня 2017 року в офісному приміщенні за адресою: АДРЕСА_3 , особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження, запропонував ОСОБА_4 за грошову винагороду у розмірі 2500 грн., зареєструвати на ім`я останнього суб`єкти підприємницької діяльності - ТОВ «Трейдін Вектор» (код 40033272) і ТОВ «Гарні Забудови» (код 40033623) з метою прикриття незаконної діяльності щодо проведення удаваних (фіктивних) господарських операцій із реальними суб`єктами підприємницької діяльності, зняття готівкових коштів із банківських рахунків указаних товариств і ухилення від сплати податків підприємствами реального сектору економіки.

У свою чергу ОСОБА_4 , усвідомлюючи мету придбання суб`єктів підприємницької діяльності для прикриття незаконної діяльності, не маючи наміру здійснювати будь-яку діяльність підприємств, зокрема, пов`язану з виробництвом та реалізацією товарів, виконанням робіт або наданням послуг, погодився на вказану пропозицію. Тим самим, ОСОБА_4 погодився на вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України пособництво в фіктивному підприємництві, оскільки наданням засобів (своїх анкетних даних, документів (паспорту, коду тощо), виконанням своїх підписів у заявах та відповідних реєстраційних документах) мав сприяти вчиненню злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України, особами, матеріали стосовно яких виділені в окреме провадження.

Після цього, у невстановлений досудовим розслідуванням день та час, але не пізніше 09.03.2017, у приміщенні офісу за адресою: АДРЕСА_3 , ОСОБА_4 , діючи умисно, з метою придбання суб`єктів підприємницької діяльності для прикриття незаконної діяльності, виконуючи відведену йому особами, матеріали стосовно яких виділені в окреме провадження, роль пособника у фіктивному підприємництві, підписав наказ про призначення себе на посаду директора ТОВ «Трейдін Вектор», ТОВ «Гарні Забудови» та довіреність НМА 213215 від 09.03.2017 на ім`я ОСОБА_5 щодо надання їй права подавати та отримувати документи товариств, ставити свої підписи, давати усні та письмові пояснення, оплачувати необхідні платежі та збори.

На підставі виданої ОСОБА_4 довіреності ОСОБА_5 склала описи документів, що надаються юридичною особою для проведення з реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи», протоколи Загальних Зборів Учасників ТОВ «Гарні Забудови» і ТОВ «Трейдін Вектор», договори купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Гарні Забудови» і ТОВ «Трейдін Вектор», статути ТОВ «Гарні Забудови» і ТОВ «Трейдін Вектор». У зазначених документах було вказано про перереєстрацію юридичної особи ТОВ «Гарні Забудови» за адресою: 03150, м. Київ, Печерський район, вул. Предславинська, буд. 34, офіс 17, і ТОВ «Трейдін Вектор» за адресою: 04050, м. Київ, Шевченківський район, вул. Тургенєвська, буд. 67, а також те, що статутний капітал ТОВ «Гарні Забудови» і ТОВ «Трейдін Вектор» складає по 100 грн., а засновником і директором цих товариств є ОСОБА_4 .

У подальшому, у невстановлений досудовим розслідуванням день та час, але не пізніше 09.03.2017, ОСОБА_5 , працюючи юристом на ТОВ «Юридична компанія «Лексикон» (код 39656245) та виконуючи доручення керівництва вказаної юридичної фірми, здійснювала переоформлення корпоративних прав підприємств ТОВ «Гарні Забудови» і ТОВ «Трейдін Вектор» та на підставі виданої ОСОБА_4 довіреності НМА 213215 від 09.03.2017 для перереєстрації суб`єктів підприємницької діяльності (юридичної особи) підписала на кожній сторінці заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу (реєстраційна картка, затверджена наказом Міністерства юстиції України від 18.11.2016 №3268/5). Надалі, не будучи обізнаною про протиправні наміри ОСОБА_4 та осіб, матеріали стосовно яких виділені в окреме провадження , ОСОБА_5 подала державному реєстратору підписані реєстраційні картки на проведення державної перереєстрації юридичної особи, утвореної шляхом придбання нової юридичної особи, та оригінали рішень засновників про перереєстрацію юридичної особи ТОВ «Трейдін Вектор» і ТОВ «Гарні Забудови».

У свою чергу, державний реєстратор, будучи необізнаним про протиправні наміри ОСОБА_4 та осіб, матеріали стосовно яких виділені в окреме провадження, про їх справжню мету - придбання фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності ТОВ «Трейдін Вектор» і ТОВ «Гарні Забудови» для прикриття незаконної діяльності, 09.03.2018 внесла до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців записи про перереєстрацію суб`єктів підприємницької діяльності ТОВ «Гарні Забудови» і ТОВ «Трейдін Вектор» на ОСОБА_4 .

При цьому, ОСОБА_4 не мав реального наміру здійснювати фінансово-господарську діяльність на підприємстві, не мав і відповідної освіти, досвіду підприємницької та управлінської діяльності, а надав копії особистих документів та видав довіреність з метою перереєстрації вказаних товариств виключно за грошову винагороду і саме з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, чим сприяв вчиненню злочину іншими співучасниками.

У подальшому, особи, матеріали стосовно яких виділені в окреме провадження ,без реального здійснення господарської діяльності, виконували дії, направлені на прикриття незаконної діяльності, пов`язаної з ухиленням від сплати податків підприємствами реального сектору економіки, з порушенням законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємництва, а саме: ст. ст. 81, 87, 88, 89 Цивільного Кодексу України, ст. ст. 56, 57, 88, 89 Господарського кодексу України; статті 4 Закону України «Про господарські товариства» №1576-ХІІ. В результаті вказаних дій до Державного бюджету України не надходили кошти у вигляді податків.

При цьому, особи, матеріали стосовно яких виділені в окреме провадження, за пособництва ОСОБА_4 перереєструвавши ТОВ «Трейдін Вектор» і ТОВ «Гарні Забудови» з метою прикриття незаконної діяльності, не здійснюючи при цьому фактично господарської (підприємницької) діяльності, отримали можливість складати і складали фіктивні господарські угоди та інші фіктивні первинні документи, що не відповідають дійсності, для сприяння підприємствам реального сектору економіки в ухиленні від сплати податків. Перереєстрація особами, матеріали стосовно яких виділені в окреме провадження, ТОВ «Трейдін Вектор» і ТОВ «Гарні Забудови» на підставну особу - ОСОБА_4 була здійснена з метою уникнення контролю за своєю діяльністю зі сторони контролюючих органів, уникнення кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків.

Таким чином, ОСОБА_4 , підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, тобто у пособництві у фіктивному підприємництві - створенні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, що сприяло вчиненню злочину іншим співучасником.

Будучи допитаним під час судового розгляду підозрюваний ОСОБА_4 , свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, визнав повністю, та суду пояснив, що хотів лише отримати грошову винагороду за реєстрацію фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності та погодився лише тому, що перебував у скрутному фінансовому становищі. Даний злочин відбувся з його вини. Суду пояснив, що органами досудового розслідування в клопотанні про звільнення його від кримінальної відповідальності вірно виклали обставини вчинення ним даного кримінального правопорушення з якими він повністю погоджується. Просить застосувати до нього ст. 48 КК України та звільнити від кримінальної відповідальності, оскільки він вчинив злочин невеликої тяжкості, працює, позитивно характеризується, а також внаслідок зміни обстановки, оскільки він звільнився з посади, тяжких наслідків від вчиненого не настало він втратив суспільну небезпечність. У скоєному щиро розкаюється та зобов`язується подібного більше не скоювати.

Прокурор не заперечує проти звільнення від кримінальної відповідальності.

Суд дослідивши матеріали справи, заслухавши учасників процесу вважає, що вина ОСОБА_4 у судовому засіданні повністю знайшла своє підтвердження. Дії кваліфіковані за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, вірно.

ОСОБА_4 , вчинив злочин невеликої тяжкості, щиро кається, активно сприяв в розкритті кримінального правопорушення, матеріальних претензій до нього не має, тяжких наслідків від скоєного кримінального правопорушення не настало, підозрюваний працює, перестав бути суспільно-небезпечним, за таких обставин суд вважає, що є всі правові підстави застосувати відносно підозрюваного ст.48 КК України.

Цивільний позов по справі не заявлений. Речові докази відсутні.

Процесуальні витрати відсутні.

Керуючись ст.48 КК України, ст.ст.285,286 КПК України суд-

УХВАЛИВ:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 звільнити від кримінальної відповідальності передбаченої ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, в зв`язку з зміною обстановки, з закриттям кримінального провадження.

Ухвала суду може бути оскарженим до Сумського апеляційного суду, через Зарічний райсуд м. Суми протягом семи діб, з часу її оголошення.

Суддя

Дата ухвалення рішення21.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78767581
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —592/14212/18

Ухвала від 21.12.2018

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Шершак М. І.

Ухвала від 29.11.2018

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Шершак М. І.

Ухвала від 21.11.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Сумської області

Рунов В. Ю.

Ухвала від 15.11.2018

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Котенко О. А.

Ухвала від 13.11.2018

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Катрич О. М.

Ухвала від 03.10.2018

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Костенко В. Г.

Ухвала від 02.10.2018

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Котенко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні