Рішення
від 20.12.2018 по справі 373/2078/18
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/2078/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 грудня 2018 року м. Переяслав-Хмельницький

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючої - судді Залеської А.О.,

за участі секретаря судових засідань ОСОБА_1,

розглянувши у судовому засіданні в м.Переяслав-Хмельницькому справу за позовом ОСОБА_2 до Дем'янецької сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача ОСОБА_3 звернувся в інтересах ОСОБА_2 до суду з позовом та просить визнати за позивачем в порядку спадкування за законом після смерті 01 липня 2005 року матері ОСОБА_4 право власності на земельну ділянку загальною площею 0,509 га, яка складається з: земельної ділянки площею 0,283 га для ведення особистого підсобного господарства та земельної ділянки площею 0,226 га для обслуговування житлового будинку та господарських споруд, що розташована по вул. Шевченка, 8 в с. Дем'янці Переяслав-Хмельницького району Київської області та належала померлій ОСОБА_4 на підставі державного акту Серії І-КВ № 022573 на право приватної власності на землю, виданий 12.07.1999 Дем'янецькою сільською радою та зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 195.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що по причині невнесення спадкової земельної ділянки до державного земельного кадастру нотаріус відмовив позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Ухвалою від 09.11.2018 відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання.

Ухвалою від 04.12.2018 закінчено підготовче провадження та справу призначено до судового розгляду.

В судове засідання 20.12.2018 позивач ОСОБА_5 та його представник ОСОБА_3 не з'явилися, останній направив заяву про розгляд справи у відсутність позивача та у його відсутність, позов підтримує в повному обсязі та просить його задовольнити.

Представник відповідача, Дем'янецької сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, в судове засідання 20.12.2018 не з'явився, направив заяву про розгляд справи у відсутності представника відповідача, позов визнає, наслідки визнання позову роз'яснені та зрозумілі.

З урахуванням положень ч.4 ст. 206 ЦПК України, суд прийняв визнання позову відповідачем та вирішив розглянути справу без участі сторін на підставі наявних у суду матеріалів відповідно до ч.3 ст. 211 ЦПК України.

Судом встановлено наступне.

01 липня 2005 року померла мати позивача ОСОБА_4. Після її смерті відкрилася спадщина на все належне їй майно, в тому числі на земельну ділянку загальною площею 0,509 га, яка складається з: земельної ділянки площею 0,283 га для ведення особистого підсобного господарства та земельної ділянки площею 0,226 га для обслуговування житлового будинку та господарських споруд, що розташована по вул. Шевченка, 8 в с. Дем'янці Переяслав-Хмельницького району Київської області.

Позивач є спадкоємцем першої черги за законом, як син померлої, та прийняв спадщину належним чином відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщина, про що свідчать витребувані судом матеріали спадкової справи. Інших спадкоємців немає.

13.02.2018 року приватний нотаріус Переяслав-Хмельницького районного нотаріального округу ОСОБА_6 своєю постановою відмовив позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом через відсутність витягу з Державного земельного кадастру на земельну ділянку.

08 жовтня 2018 року нотаріус міської державної нотаріальної контори своєю постановою відмовив позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом через відсутність витягу з Державного земельного кадастру на земельну ділянку.

Право власності спадкодавця ОСОБА_4 на земельну ділянку 0,509 га, яка складається з: земельної ділянки площею 0,283 га для ведення особистого підсобного господарства та земельної ділянки площею 0,226 га для обслуговування житлового будинку та господарських споруд, що розташована по вул. Шевченка, 8 в с. Дем'янці Переяслав-Хмельницького району Київської області, підтверджується копією державного акту Серії І-КВ № 022573 на право приватної власності на землю, виданого 12.07.1999 Дем'янецькою сільською радою та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 195.

Право позивача на спадкування підтверджується копією свідоцтва про смерть ОСОБА_4 ОСОБА_7 І-ОК № 014669, виданого 01.07.2005 виконавчим комітетом Дем'янецької сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області; копією свідоцтва про народження ОСОБА_4 ОСОБА_8 ЯК № 042015 від 20.08.1953; довідкою Дем'янецької сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області № 74 від 09.02.2018 про факт реєстрації та проживання спадкодавця ОСОБА_4 та склад її сім'ї; копією ОСОБА_5 про реєстрацію спадкової справи в Спадковому реєстрі № 50898065 від 13.02.2018; копією паспорта; матеріалами спадкової справи № 4 за 2018 рік відносно померлої ОСОБА_4

Подані позивачем докази визнаються судом достовірними, належними та допустимими, які в своїй сукупності разом з витребуваними судом матеріали спадкової справи є достатніми для встановлення обставин, що мають значення для справи.

До правовідносин, що виникли між сторонами суд застосовує положення глав 84, 86, 87 Цивільного кодексу України, якими врегульовані питання спадкування, а також загальні та спеціальні норми законодавства про право власності.

Відповідно до роз'яснень, викладених в п. 2 Постанови ПВС України № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику в справах про спадкування , особа може звернутися до суду з вимогою про визнання права на спадщину за правилами позовного провадження у разі відмови нотаріуса в оформлення права на спадщину.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно зі ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права і обов'язки, що належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.1 ст. 1225 ЦК України та п.10 Постанови ПВС України № 7 від 30.05.2008, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

За правилами ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до вимог ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно зі ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

В розумінні положень ч.4 ст.3 Закону України Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень № 1952-ІV від 01 липня 2004 року, права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними за умови, якщо державна реєстрація прав та їх обтяжень була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення.

За правилами ч.3 ст.3 цього Закону речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов: реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення та на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов'язкової реєстрації.

Відповідно до пунктів 9, 10 Розділу VII Прикінцевих і перехідних положень Закону України Про Державний земельний кадастр» №3613-VI від 07 липня 2011 року до 1 січня 2013 року державна реєстрація земельних ділянок, які передаються у власність із земель державної чи комунальної власності, здійснюється з видачою державних актів на право власності на земельні ділянки. Реєстрація державних актів на право власності здійснюється у книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі. Документи, якими було посвідчено право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, видані до набрання чинності цим Законом, є дійсними .

В досліджуваній ситуації виникнення права власності на земельну ділянку у ОСОБА_4 не залежало від державної реєстрації цього права в Державному земельному кадастрі, оскільки її права, як власника зазначеного нерухомого майна виникли на підставі законодавства, що діяло раніше та посвідчувались Державним актом на право приватної власності на землю Серії І-КВ № 022573 від 12 липня 1999 року, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності за № 195.

З врахуванням вищезазначеного, суд вважає, що невнесення спадкодавцем ОСОБА_4 до державного земельного кадастру земельної ділянки, набутої у 1999 році, не позбавляє її спадкоємців прав на таке майно та оформлення його за собою у відповідності до вимог діючого законодавства.

Встановивши, що спадкове майно, яке є предметом даного позову, на момент смерті належало спадкодавцю на праві власності; позивач прийняв спадщину за законом після смерті своєї матері; інших спадкоємців-претендентів на спадщину немає; визнання позову відповідачем - органом територіальної громади не суперечить закону та не порушує прав, свобод чи інтересів інших осіб, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. 13, ч.1 ст. 81, ч.2 ст. 82, ч.4 ст. 206, ч.3 ст. 211, ст.ст. 263-265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_2 до Дем'янецької сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 в порядку спадкування за законом після померлої 01 липня 2005 року ОСОБА_4 право власності на земельну ділянку загальною площею 0,509 га, яка складається з: земельної ділянки площею 0,283 га для ведення особистого підсобного господарства та земельної ділянки площею 0,226 га для обслуговування житлового будинку та господарських споруд, що розташована по вул. Шевченка, 8 в с. Дем'янці Переяслав-Хмельницького району Київської області, та належала ОСОБА_4 на підставі державного акту на право приватної власності на землю Серії І-КВ № 022573 від 12.07.1999.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його ухвалення.

Судове рішення не проголошувалося в силу ч.4 ст. 268 ЦПК України.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 Розділу ХIIІ Перехідні положення Цивільного процесуального кодексу України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

позивач - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрований ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1;

відповідач - Дем'янецька сільська рада Переяслав-Хмельницького району Київської області, місцезнаходження: вул. Леніна, 52б, с. Дем'янці, Переяслав-Хмельницький район, Київська область 08431, код ЄДРПОУ 04361462.

Суддя А.О. Залеська

Дата ухвалення рішення20.12.2018
Оприлюднено23.12.2018
Номер документу78797839
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —373/2078/18

Рішення від 20.12.2018

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

Ухвала від 04.12.2018

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

Ухвала від 09.11.2018

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні