Ухвала
від 21.12.2018 по справі 745/1040/18
СОСНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 745/1040/18

Провадження № 1-кс/745/307/2018

У Х В А Л А

21.12.2018 року cлідчий суддя Сосницького районного суду Чернігівської області ОСОБА_1 , із секретарем ОСОБА_2 , слідчим СВ Сосницького ВП МВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі судових засідань в смт. Сосниця Чернігівської області клопотання слідчого СВ Сосницького ВП МВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 про дозвіл на проведення огляду у кримінальному провадженні №42018271170000119,

В С Т А Н О В И В:

21.12.2018 року в провадження слідчого судді надійшло клопотання слідчого СВ Сосницького ВП МВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Сосницького відділу Менської місцевої прокуратури Чернігівської області ОСОБА_4 про проведення огляду на земельній ділянці, що розташована за адресою: автошлях Сосниця - Короп - Пролетарське 3+330 км, на якій розміщений автомобільний заправний пункт, а також в службових приміщеннях будівель, які використовуються для зберігання свого майна та службової документації, що використовуються Товариством з обмеженою відповідальністю «ОРІОН» (ЄДРПОУ - 24834968, юридична адреса - 16200, Чернігівська обл., Коропський район, селище міського типу Короп, вул. Лісова, будинок 7), з метою відшукання і вилучення машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, хімічних речовин, які використовуються для зберігання, переміщення та реалізації зрідженого газу.

Клопотання мотивоване тим, що слідчим відділенням Сосницького ВП Менського ВП ГУНП в Чернігівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадження № 42018271170000119 від 19.11.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

У ході досудового розслідування 19.12.2018 проведено огляд місця події, а саме земельної ділянки, на якій розміщена автомобільна заправна станція «ОРІОН», що знаходиться за адресою: Чернігівська область, Сосницький район смт. Сосниця, автошлях Сосниця-Короп-Пролетарське 3+330 км, та яка використовується Товариством з обмеженою відповідальністю «ОРІОН» (ЄДРПОУ - 24834968, юридична адреса - 16200, Чернігівська обл., Коропський район, селище міського типу Короп, вул. Лісова, будинок 7), засновником якого є ОСОБА_5 , згідно договору оренди індивідуально-визначеного майна №05-15/2 від 14.11.2015.

До проведення даної слідчої залучений головний спеціаліст Сосницького РС УДСНС в Чернігівській області ОСОБА_6 , яким в ході проведення огляду виявлені такі порушення на АЗС «ОРІОН», розташованого за адресою: Чернігівська область, Сосницький район смт. Сосниця, автошлях Сосниця- Короп-Пролетарське 3+330 км., передбачені п. 2 ч. 1 ст. 70 Кодексу цивільного захисту України, які полягають у недотриманні вимог пожежної безпеки, що передбачені стандартами, нормами і правилами, під час будівництва приміщень, будівель та споруд виробничого призначення. На вказаному автозаправному пункті відсутнє зовнішнє протипожежне водопостачання; навколишня територія не очищена від опалого листя та сухої рослинності; на видимих місцях відсутні плакати, що містять обов`язки водія під час заправлення автотранспорту; з`єднання відгалужень проводів над вихідними дверима операторської виконано не за допомогою опресування, зварювання, паяння або затискачів; відсутня розрахункова кількість плівкоутворюючого піноутворювача для ліквідації можливих пожеж протипожежною технікою; відсутня автоматизована система раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення у разі їх виявлення; не укладений договір на аварійно-рятувальне обслуговування на договірній основі;

Відповідно до ч. 1 ст. 57 Кодексу цивільного захисту України, виробничі, жилі, інші будівлі та споруди, обладнання, транспортні засоби, що вводяться в дію чи експлуатацію після завершення будівництва, реконструкції або технічного переоснащення, а також технологічні процеси та продукція повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів з пожежної безпеки.

Вищевказані порушення згідно ст. 70 Кодексу цивільного захисту України є підставою для зупинення роботи підприємств, об`єктів, окремих виробництв, цехів, дільниць, експлуатації машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів.

Також працівниками автомобільного автозаправного пункту не було надано перелік документів:

1.номенклатура та обсяги матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

2.щодо створення матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

3.щодо створення та накопичення матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

4.план локалізації та ліквідації наслідків аварій на АЗС;

5.наказ з питань забезпечення техногенної безпеки на АЗС;

6.щодо підтвердження проходження навчання за програмою пожежно-технічного мінімуму операторів (посвідчення);

7.наказ про відповідального за цивільний захист на АЗС;

8.акти перевірки і оглядів пристроїв блискавкозахисту;

9.акти заміру опору ізоляції та перевірки спрацювання приладів захисту електричних мереж та електроустановок від короткого замикання;

10.журнал проведення інструктажу з питань пожежної безпеки з операторами;

11.журнал проведення інструктажу з техногенної безпеки з операторами;

12.договір аварійного страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути задіяна пожежами та аваріями на АЗС;

13.договір технічного обслуговування наявної системи протипожежного захисту (система пожежної сигналізації);

14.договір щодо виведення тривожних сповіщень від приймально- контрольних приладів наявної системи протипожежного захисту (система пожежної сигналізації) на пульт пожежного спостерігання;

В ході обшуку було виявлені та вилучені:

1.Блок пункт з паливно-роздавальною колонкою типу «NOVA 1 КЕД 50- 025-1-А-1-01, заводський номер 1568, 2013 року випуску.

2.Блок пункт з паливно-роздавальною колонкою типу «NOVA 1 КЕД 50- 025-1-А-1-01, заводський номер 1566, 2013 року випуску.

3.Блок пункт з паливно-роздавальною колонкою типу «NOVA 1 КЕД 50- 025-1-А-1-01, заводський номер 1565, 2013 року випуску.

4.Блок пункт з паливно-роздавальною колонкою типу «NOVA 1 КЕД 50- 025-1-А-1-01, заводський номер 1567, 2013 року випуску .

5.Вагончик (службове приміщення оператора);

6.залишок пального А - 95 об`ємом 2 532, 00 л;

7.залишок пального А - 92є об`ємом 2 532,00 л;

8.залишок пального А-92 об`ємом 2 507, 11 л;

9.залишок дизельного пального об`ємом 2 507, 11 л;

10.z-звіт від 19.12.2018.

Вищевказане майно визнано речовими доказами у кримінальному провадженні. Вони мають значення речових доказів у кримінальному провадженні, так як несуть на собі сліди злочину, а тому для збереження речових доказів необхідно накласти арешт на вилучене майно.

На думку слідчого, є підстави вважати, що на автомобільному заправному пункті, розташованому за адресою: за адресою: автошлях Сосниця - Короп - Пролетарське 3+330 км., здійснюється господарська діяльність, пов`язана з придбанням, зберіганням та реалізацією бензину та дизельного палива з порушенням правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою. І є достатні підстави вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення, виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказом під час судового розгляду. Оскільки є достатні підстави вважати, що ТОВ «Оріон» здійснює господарську діяльність, пов`язану з придбанням, зберіганням та реалізацією бензину та дизельного палива з порушенням правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, виникла необхідність у проведенні огляду, так як проведення вказаної слідчої дії зумовлено необхідністю збирання доказів та перевірки вже отриманих.

Зазначені машини, механізми, устаткування, транспортних засобів, хімічних речовин, які використовуються для зберігання, переміщення та реалізації бензину та дизельного палива в контексті статті 98 КПК України, можуть бути, використані як доказ факту та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а тому можуть бути визначені речовими доказами, тобто як самі по собі, так і в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставину кримінальному провадженні, а також встановлення осіб, які вчинили даний злочин.

Таким чином, зважаючи на необхідність отримання допустимих доказів та невідкладної слідчої дії з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення даного кримінального правопорушення, існує потреба в отриманні дозволу суду на проведення огляду в порядку ч. 3 ст. 233, ст. 237 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, заслухавши доводи слідчого, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Згідно із ч. 1, ч. 2 ст. 273 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

19.12.2018 року слідчим СВ Сосницького ВП МВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 проведено огляд місця події, а саме земельної ділянки, на якій розміщена автомобільна заправна станція «ОРІОН», що знаходиться за адресою: Чернігівська область, Сосницький район смт. Сосниця, автошлях Сосниця-Короп-Пролетарське 3+330 км, та яка використовується Товариством з обмеженою відповідальністю «ОРІОН» (ЄДРПОУ - 24834968, юридична адреса - 16200, Чернігівська обл., Коропський район, селище міського типу Короп, вул. Лісова, будинок 7), засновником якого є ОСОБА_5 , згідно договору оренди індивідуально-визначеного майна №05-15/2 від 14.11.2015

В клопотанні не зазначено, яка з підстав, визначених ч. 3 ст. 233 КПК України, стала передумовою для необхідності проникнення слідчим до володіння особи (АЗС ТОВ «Оріон»): необхідність врятувати життя людини, майно чи безпосереднє переслідування осіб, які підозрюються у вчиненні злочину.

Окрім того, ч. 3 ст. 233 КПК України чітко передбачено, що в разі вторгнення слідчим, прокурором до житла чи іншого володіння особи у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Натомість слідчий звернувся з клопотання про дозвіл на проведення огляду. Хоча і метою огляду в клопотанні зазначено: відшукання і вилучення машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, хімічних речовин, які використовуються для зберігання, переміщення та реалізації зрідженого газу, що є ознакою обшуку і вказує на неконкретність клопотання.

Враховуючи викладене, клопотання про огляд є необґрунтованим та безпідставним, а тому в його задоволенні слід відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 233, 234, 237 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В:

Відмовити у задоволенні клопотання слідчого СВ Сосницького ВП МВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 про дозвіл на огляд у кримінальному провадженні №42018271170000119.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78811889
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —745/1040/18

Ухвала від 11.06.2019

Кримінальне

Сосницький районний суд Чернігівської області

Стельмах А. П.

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Сосницький районний суд Чернігівської області

Стельмах А. П.

Ухвала від 14.01.2019

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Короїд Ю. М.

Ухвала від 14.01.2019

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Короїд Ю. М.

Ухвала від 04.01.2019

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Короїд Ю. М.

Ухвала від 26.12.2018

Кримінальне

Сосницький районний суд Чернігівської області

Стельмах А. П.

Ухвала від 26.12.2018

Кримінальне

Сосницький районний суд Чернігівської області

Стельмах А. П.

Ухвала від 22.12.2018

Кримінальне

Сосницький районний суд Чернігівської області

Стельмах А. П.

Ухвала від 21.12.2018

Кримінальне

Сосницький районний суд Чернігівської області

Стельмах А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні