Рішення
від 20.12.2018 по справі 329/1035/18
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 329/1035/18

Провадження № 2-о/329/49/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 грудня 2018 року смт Чернігівка

Чернігівський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді - Богослова А.В.,

за участі секретаря судового засідання - Силаєвої Т.М.,

заявника -ОСОБА_1,

заінтересованих осіб-виконавчого комітету Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області, Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Чернігівка цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_2 про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 (далі-заявник) звернувся до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Заявник свої вимоги мотивує тим, що 03.02.2018 померла його мати ОСОБА_3 Після смерті матері відкрилася спадщина, в яку входить житловий будинок №17 по вул.. Солов'їна с.Верхній Токмак Чернігівського району Запорізької області та земельна ділянка, розташована на території Верхньотокмацької сільської ради Чернігівського району Запорізької області. З червня 2012 року і до дня смерті заявник проживав разом з матір'ю, разом з нею вів господарство, сплачував комунальні послуги, здійснив її поховання. У жовтні 2018 року звернувся до нотаріуса з метою отримання свідоцтва про право на спадщину, однак постановою нотаріуса від 29.10.2018 йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв'язку із пропуском строку прийняття спадщини. В заяві заявник просить встановити факт проживання разом з матір'ю на момент її смерті.

В судовому засіданні заявник заяву підтримав з підстав, викладених в ній.

Представник заінтересованої особи - виконавчого комітету Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області в судове засідання не з'явився, надав клопотання про розгляд справи без його участі.

Представник заінтересованої особи - Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області в судове засідання не з'явився, заяв чи клопотань не надав.

В судовому засіданні були встановлені наступні фактичні обставини та зміст правовідносин.

Так, 03.02.2018 померла ОСОБА_3, що підтверджується свідоцтвом про смерть від 05.02.2018, виданим Чернігівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Запорізькій області. Померла була матір'ю заявника згідно свідоцтва про народження ОСОБА_2 від 22.03.1957, виданого Мар'янівським сільським ЗАГС Новомиколаївського району Запорізької області від 22.03.1957.

За життя ОСОБА_3 набула право власності на будинок №15 по вул.Радянській в с.Верхній Токмак Чернігівського району Запорізької області, а також на земельну ділянку площею 6,7306 га, що підтверджується заповітом від 18.10.2001, посвідченим секретарем виконавчого комітету Верхньотокмацької сільської ради Чернігівського району Запорізької області, державним актом на право власності на земельну ділянку від 09.12.2004, виданим головою Чернігівської районної державної адміністрації Запорізької області, відповідно.

Зі змісту спадкової справи №168/2018, відкритої 29.10.2018 після смерті ОСОБА_3 видно, що єдиним спадкоємцем є заявник, інші спадкоємці померлої відсутні. Постановою приватного нотаріуса від 29.10.2018 №669/02-31 заявнику відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв'язку із пропуском шестимісячного строку звернення із заявою про прийняття спадщини.

Свідок ОСОБА_4 в судовому засіданні пояснив, що з 2000 року проживає в ІНФОРМАЦІЯ_1, по сусідству з будинком №17 по вул.Солов'їній в селі Верхній Токмак Чернігівського району Запорізької області. За вказаною адресою проживала ОСОБА_3 до дня своєї смерті. З ОСОБА_3 разом, останні 5-6 років, до дня її смерті постійно проживав її син ОСОБА_2 Свідок бачив, як останній порався по господарству в домоволодінні, в якому проживала його матір, свідок приходив в гості до ОСОБА_2 за місцем проживання його з матір'ю.

Свідок ОСОБА_5 в судовому засіданні пояснив, що з 1994 року проживає в ІНФОРМАЦІЯ_1, по сусідству з будинком №17 по вул.Солов'їній в селі Верхній Токмак Чернігівського району Запорізької області. За вказаною адресою проживала ОСОБА_3 до дня своєї смерті. З ОСОБА_3 разом, з 2012 року, до дня її смерті постійно проживав її син ОСОБА_2 Свідок бачив, як останній порався по господарству в домоволодінні, в якому проживала його матір, свідок чинив електропроводку та був безпосередньо на території домоволодіння, де проживала ОСОБА_3 разом з сином ОСОБА_2

Згідно довідки в.о.старости Верхньотокмацького старостинського округу Чернігівського району Запорізької області від 08.11.2018 №770 заявник постійно проживав за разом з матір'ю ОСОБА_3 за адресою: будинок №17, вул.Солов'їна, с. Верхній Токмак, Чернігівський район, Запорізька область з 2012 року, вів спільне господарство, сплачував за комунальні послуги до дня смерті останньої 03.02.2018.

Частинами 1,2 ст.29 ЦК України передбачено, що місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Відповідно до ст.379 ЦК України житлом фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше жиле приміщення, призначені та придатні для постійного або тимчасового проживання в них.

Частиною 2 ст.315 ЦПК України передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Під час розгляду справи встановлено, що заявник з 2012 року по 03 лютого 2018 року постійно проживав разом з матір'ю ОСОБА_3 у будинку №17 по вул.Солов'їній в селі Верхній Токмак Чернігівського району Запорізької області. Встановлення факту постійного проживання заявнику необхідно з метою отримання свідоцтва про право на спадщину після померлої матері. В позасудовому порядку факт постійного проживання заявника разом з матір'ю на момент її смерті встановити неможливо.

За таких обставин суд доходить до висновку, що заява є обґрунтованою і такою, що підлягає задоволенню повністю.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.315,258,265 ЦПК України суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_2, заінтересовані особи виконавчий комітет Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області, Чернігівська селищна рада Чернігівського району Запорізької області, про встановлення факту, що має юридичне значення,- задовольнити повністю.

Встановити факт, що ОСОБА_2 з 2012 року по 03 лютого 2018 року постійно проживав разом з матір'ю ОСОБА_6 в житловому будинку №17 по вул.Солов'їній села Верхній Токмак Чернігівського району Запорізької області.

Повний текст рішення суду складений 20 грудня 2018 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Чернігівський районний суд Запорізької області протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту рішення суду.

Заявник: ОСОБА_2, РНОКПП НОМЕР_1, Запорізька область, Чернігівськаий район, с.Верхній Токмак, вул.Свободи,10

Заінтересовані особи: виконавчий комітет Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області, код 04352351, Запорізька область, смт Чернігівка, вул.Українська,57; Чернігівська селищна рада Чернігівського району Запорізької області, код 20509645, Запорізька область, смт Чернігівка, вул.Українська,57

Суддя А.В.Богослов

Дата ухвалення рішення20.12.2018
Оприлюднено29.12.2018
Номер документу78871391
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —329/1035/18

Рішення від 20.12.2018

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 13.12.2018

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 21.11.2018

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні