Ухвала
від 26.12.2018 по справі 823/3000/14
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відмову у заміні сторони у виконавчому провадженні

26 грудня 2018 року справа № 823/3000/14 м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Руденко А.В.,

за участю:

секретаря - Сачинської В.С.,

представника заявника - ОСОБА_1 (за довіреністю),

представника позивача - ОСОБА_2 (за довіреністю),

представника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача товариства з обмеженою відповідальністю Умань Хліб Трейд - ОСОБА_3 (за ордером),

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду заяву керівника Уманської місцевої прокуратури про заміну сторони виконавчого провадження у справі №823/3000/14 за позовом прокурора міста Умані в інтересах держави в особі Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до закритого акціонерного товариства «Трудовий колектив «Уманьхліб» про стягнення штрафу,-

ВСТАНОВИВ:

30 листопада 2018 року керівник Уманської місцевої прокуратури звернувся до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження, в якій просить замінити сторону виконавчого провадження боржника товариство з додатковою відповідальністю «Трудовий колектив «Уманьхліб» на правонаступника товариство з обмеженою відповідальністю «Умань Хліб Трейд» з виконання виконавчого листа Черкаського окружного адміністративного суду від 14.12.2015 у справі №823/3000/14.

В обґрунтування заяви вказав, що ТОВ Умань Хліб Трейд є правонаступником ТОВ Уманьхліб , яке в свою чергу є правонаступником ТДВ Трудовий колектив Уманьхліб , і несе субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями юридичної особи, з якої здійснено виділ, а саме ТДВ Трудовий колектив Уманьхліб . Відповідно до даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у ТОВ Уманьхліб відсутнє майно, на яке можливо звернути стягнення.

Водночас, на підставі протоколу загальних зборів засновників ТОВ Уманьхліб від 22.02.2016 у зв'язку з прийняттям 15.12.2015 загальними зборами товариства рішення про виділення з ТОВ Уманьхліб товариства з обмеженою відповідальністю Умань Хліб Трейд затверджено розподільчий баланс, за яким на користь останнього перейшло майно, права й обов'язки, у тому числі основні засоби вартістю 2,4 млн. грн. - комплекс нежитлових будівель та споруд, що знаходиться за адресою: вул. Піонтковського (Костельна), 3, м. Умань, Черкаська область.

Враховуючи, що єдине ліквідне майно, на яке можливо звернути стягнення - комплекс нежитлових будівель та споруд, що знаходиться за адресою: вул. Піонтковського (Костельна), 3, м. Умань, Черкаська область, з 24.03.2016 перебуває у власності ТОВ Умань Хліб Трейд , який на підставі ст. 619 ЦК України несе субсидіарну відповідальність за основного боржника (ТДВ Трудовий колектив Уманьхліб ), заявник просить здійснити заміну сторони у виконавчому провадженні.

В судовому засіданні представник заявника підтримав заяву про заміну сторони виконавчого провадження та просив здійснити таку заміну.

Представник позивача в судовому засіданні не заперечував проти заміни сторони виконавчого провадження.

Представник третьої особи ТОВ Умань Хліб Трейд заперечував проти заміни сторони у виконавчому провадженні та зазначив, що товариство з додатковою відповідальністю Трудовий колектив Уманьхліб не вибувало як сторона (боржник) з виконавчого провадження №56718410, оскільки юридична особа не припинялася та продовжує діяти, що підтверджується відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

ТОВ Умань Хліб Трейд було утворено шляхом виділу з товариства з обмеженою відповідальністю Уманьхліб Отже, ТОВ Умань Хліб Трейд не є правонаступником товариства з додатковою відповідальністю Трудовий колектив Уманьхліб , а відтак не несе жодної відповідальності за зобов'язаннями даного товариства.

Розглянувши заяву про заміну сторони виконавчого провадження, та матеріали адміністративної справи, суд зазначає наступне.

14.12.2015 Черкаським окружним адміністративним судом на виконання постанови Черкаського окружного адміністративного суду від 22.10.2014 у справі №823/3000/14 виданий виконавчий лист про стягнення із закритого акціонерного товариства «Трудовий колектив «Уманьхліб» до Державного бюджету України штрафу у розмірі 170 000 гривень.

Виконавчий лист №823/3000/14 від 14.12.2015 перебуває на виконанні в Солом'янському районному відділі ДВС м. Києва ГТУЮ у м. Київ ВП №56718452.

Ухвалою Черкаського окружного адміністративного суду від 14.06.2016 замінено сторону виконавчого провадження з виконання постанови Черкаського окружного адміністративного суду від 22.14.2014 у справі №823/3000/14, а саме: боржника - закрите акціонерне товариство «Трудовий колектив «Уманьхліб» на його правонаступника - товариство з додатковою відповідальністю «Трудовий колектив «Уманьхліб» .

Згідно запису у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно від 147188329, на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 11.06.2004 серія САА №612233, за ЗАТ Трудовий колектив Уманьхліб 23 січня 2014 року зареєстровано право власності на майновий комплекс по вул. Піонтковського (Костельна), 3, м. Умань, Черкаська область.

Судом встановлено, що на підставі рішення загальних зборів закритого акціонерного товариства Трудовий колектив Уманьхліб про реорганізацію товариства від 01.10.2014 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців 03 липня 2015 року внесено запис про державну реєстрацію припинення ЗАТ Трудовий колектив Уманьхліб (код ЄДРПОУ 31275189) з правонаступником - товариство з додатковою відповідальністю Трудовий колектив Уманьхліб , код ЄДРПОУ 31275189.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань:

- правонаступником товариства з додатковою відповідальністю Трудовий колектив Уманьхліб є товариство з обмеженою відповідальністю Уманьхліб , код ЄДРПОУ 40173427, яке зареєстроване 11.12.2015;

- правонаступником товариства з обмеженою відповідальністю Уманьхліб є товариство з обмеженою відповідальністю Умань Хліб Трейд , код ЄДРПОУ 40293435, що зареєстроване 23.02.2016.

Записи про державну реєстрацію припинення юридичних осіб товариства з додатковою відповідальністю Трудовий колектив Уманьхліб та товариства з обмеженою відповідальністю Уманьхліб відсутні.

На підставі протоколу загальних зборів засновників ТОВ Уманьхліб (код ЄДРПОУ 40173427) від 22.02.2016 у зв'язку з прийняттям 15.12.2015 загальними зборами товариства рішення про виділення з ТОВ Уманьхліб (код ЄДРПОУ 40173427) товариства з обмеженою відповідальністю Умань Хліб Трейд (код ЄДРПОУ 40293435) затверджено розподільчий баланс, за яким на користь останнього перейшло майно, права й обов'язки, у тому числі основні засоби вартістю 2,4 млн. грн. - комплекс нежитлових будівель та споруд, що знаходиться за адресою: вул. Піонтковського (Костельна), 3, м. Умань, Черкаська область.

Згідно з Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна станом на 28.11.2018 право власності на майно боржника ЗАТ Трудовий колектив Уманьхліб , код ЄДРПОУ 31275189, комплекс нежитлових будівель та споруд в м. Умань, вул. Костельна (Піонтковського), буд. 3 зареєстроване 24.04.2016 за ТОВ Умань Хліб Трейд , код ЄДРПОУ 40293435 на підставі розподільчого балансу ТОВ Умань хліб від 22.02.2016, видавник - загальні збори учасників ТОВ Уманьхліб .

Вирішуючи питання про заміну сторони виконавчого провадження, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 109 Цивільного кодексу України виділом є перехід за розподільчим балансом частини майна, прав та обов'язків юридичної особи до однієї або кількох створюваних нових юридичних осіб.

Після прийняття рішення про виділ учасники юридичної особи або орган, що прийняв рішення про виділ, складають та затверджують розподільчий баланс.

Частина третя статті 109 Цивільного кодексу України визначає, що юридична особа, що утворилася внаслідок виділу, несе субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями юридичної особи, з якої був здійснений виділ, які згідно з розподільчим балансом не перейшли до юридичної особи, що утворилася внаслідок виділу. Юридична особа, з якої був здійснений виділ, несе субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями, які згідно з розподільчим балансом перейшли до юридичної особи, що утворилася внаслідок виділу. Якщо юридичних осіб, що утворилися внаслідок виділу, дві або більше, субсидіарну відповідальність вони несуть спільно з юридичною особою, з якої був здійснений виділ, солідарно.

Згідно з частиною четвертою статті 109 Цивільного кодексу України ящо після виділу неможливо точно встановити обов'язки особи за окремим зобов'язанням, що існувало у юридичної особи до виділу, юридична особа, з якої здійснено виділ, та юридичні особи, що були створені внаслідок виділу, несуть солідарну відповідальність перед кредитором за таким зобов'язанням.

За змістом вказаних норм юридична особа, яка утворилась внаслідок виділу, є правонаступником в частині тих прав та обов'язків, які перейшли до неї за розподільчим балансом. Щодо інших обов'язків така особа несе субсидіарну відповідальність.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 619 Цивільного кодексу України договором або законом може бути передбачена поряд із відповідальністю боржника додаткова (субсидіарна) відповідальність іншої особи. До пред'явлення вимоги особі, яка несе субсидіарну відповідальність, кредитор повинен пред'явити вимогу до основного боржника.

Таким чином, притягнення юридичної особи, яка утворена шляхом виділу, до субсидіарної відповідальності здійснюється шляхом пред'явлення до неї вимоги, а не шляхом заміни боржника у виконавчому провадженні.

Судом встановлено, що розподільчий баланс ТОВ Уманьхліб , затверджений протоколом загальних зборів учасників ТОВ Уманьхліб №2 від 22.02.2016, та інші матеріали адміністративної справи, не підтверджують перехід зобов'язань зі сплати штрафу за рішенням суду від ТДВ Трудовий колектив Уманьхліб до ТОВ Умань Хліб Трейд .

За вказаних обставин ТОВ Умань Хліб Трейд не є правонаступником товариства з додатковою відповідальністю Трудовий колектив Уманьхліб , а несе субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями щодо сплати штрафу.

Відповідно до ч. 1 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про відсутність підстав для заміни сторони у виконавчому провадженні.

Керуючись статтями 240, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви керівника Уманської місцевої прокуратури про заміну сторони виконавчого провадження у справі №823/3000/14 з товариства з додатковою відповідальністю Трудовий колектив Уманьхліб на правонаступника товариство з обмеженою відповідальністю Умань Хліб Трейд відмовити.

Ухвала набирає законної сили з дати її проголошення і може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом п'ятнадцяти днів з дати виготовлення повного тексту.

Повний текст ухвали виготовлений 28.12.2018.

Суддя А.В. Руденко

Дата ухвалення рішення26.12.2018
Оприлюднено30.12.2018
Номер документу78896449
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення штрафу

Судовий реєстр по справі —823/3000/14

Постанова від 06.03.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Губська Олена Анатоліївна

Постанова від 06.03.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Губська Олена Анатоліївна

Ухвала від 22.02.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Губська Олена Анатоліївна

Ухвала від 21.01.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Губська Олена Анатоліївна

Ухвала від 21.01.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Губська Олена Анатоліївна

Ухвала від 26.12.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 26.12.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 14.12.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 04.12.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 13.10.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні