Постанова
від 18.12.2018 по справі 908/1105/18
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.12.2018н року м.Дніпро Справа № 908/1105/18

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Антонік С.Г. (доповідач),

суддів: Іванов О.Г., Дармін М.О.

секретар судового засідання: Ревкова Г.О.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Фізичної особи-підприємця Сергієнко Тетяни Олексіївни на рішення Господарського суду Запорізької області від 21.09.2018 ( повне рішення складено 01.10.2018 року, суддя Горохов І.С.) у справі №908/1105/18

за позовом Фізичної особи-підприємця Сергієнко Тетяни Олексіївни, м.Бердянськ

до відповідача-1 - Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області, м.Пологи Запорізької області

відповідача - 2- Фермерського господарства виробничого комплексу "Агроленд", м. Запоріжжя

про скасування розпорядження голови Пологівської районної державної адміністрації та визнання недійсним договору оренди земельної ділянки

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Запорізької області звернулася фізична особа - підприємець Сергієнко Тетяни Олексіївни з позовною заявою до Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області, Фермерського господарства виробничого комплексу Агроленд про скасування розпорядження голови Пологівської районної державної адміністрації № 57 від 02.02.2018р. та визнання недійсним договору оренди земельної ділянки з кадастровим номером 2324283500:06:020:0001 на території Новоселівської сільської ради Пологівського району Запорізької області, загальною площею 44,4 умовних кадастрових гектара (багаторічні насадження), укладеного з Фермерським господарством виробничий комплекс Агроленд

Рішенням господарського суду Запорізької області від 21.09.2018 року у задоволені позову фізичної особи-підприємця Сергієнко Тетяни Олексіївни відмовлено повністю. В обгрунтування прийнятого рішення суд зазначив, що після прийняття розпорядження про надання позивачці земельної ділянки в оренду, у терміни, встановлені вказаним розпорядженням, ФОП Сергієнко Т.О. проект договору оренди до Пологівської РДА не подавала, договір оренди між Пологівською РДА та Сергієнко Т.О. не укладався, право користування земельною ділянкою не реєструвалося. Господарський суд вважає, що прийняте головою Пологівської РДА в межах його компетенції розпорядження та договір оренди землі укладений між Пологівською РДА та Фермерським господарством виробничого комплексу Агроленд не суперечать чинному законодавству. Доводи позивача про те, що вона має право в будь-який час реалізувати право на укладання договору оренди спірної земельної ділянки, є хибними, оскільки наявна затверджена Фермерському господарству виробничого комплексу Агроленд технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж в натурі (на місцевості) та передано в оренду спірну земельну ділянку, між відповідачами укладено договір оренди спірної земельної ділянки, право оренди на вказану земельну ділянку зареєстровано за відповідачем Фермерським господарством виробничого комплексу Агроленд в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. За результатами встановлених обставин, досліджених наданих учасниками судового процесу доказів, вимог законодавства України, суд вважає заявлений позов необґрунтованим, не доведеним належними та допустимими засобами доказування, а відтак таким, що задоволенню не підлягає в повному обсязі.

Не погодившись з прийнятим рішенням господарського суду, Фізична особа-підприємець Сергієнко Тетяна Олексіївна звернулося до Центрального апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішення господарського суду скасувати, постановити нове рішення про задоволення її позовних вимог. В обгрунтування апеляційної скарги, Сергієнко Т.О. зазначає, що розпорядження райдержадміністрації від 01.09.2014р. № 367, яким надано їй в оренду земельну ділянку площею 44,4 га є чинним. Тому передача даної земельної ділянки в оренду іншій особі порушує її право на укладання договору оренди. Звертає увагу, що відповідач даним розпорядженням вже реалізував надане йому право на розпорядження спірною земельною ділянкою.

Відповідачі вважають рішення суду законним, а апеляційну скаргу такою, що не підлягає задоволенню.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями Центрального апеляційного господарського суду від 29.10.2018р. для розгляду справи № 908/1105/18 визначено колегію суддів у складі головуючого судді: Антоніка С.Г.(доповідач), суддів: Іванова О.Г., Дарміна М.О.,

Ухвалою від 5.11.2018 року колегія суддів у складі головуючого судді: Антоніка С.Г.(доповідач), суддів: Іванова О.Г. Дарміна М.О., відкрила апеляційне провадження у справі № 908/1105/18. Розгляд апеляційної скарги призначено в судовому засіданні.

Згідно ст. 269 Господарського процесуального кодексу України , суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об'єктивно не залежали від нього.

Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

Колегія суддів, переглянувши справу за наявними у ній доказами, що стосуються фактів, викладених в апеляційній скарзі, в межах доводів та вимог апеляційної скарги встановила вважає її такою, що не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено господарським судом та не оспорюється сторонами 01.09.2014 року головою Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області прийнято розпорядження № 367, пунктом 2 якого визначено надати в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва Фізичній особі - підприємцю Сергієнко Тетяні Олексіївні земельні частки нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв) із земель колективної власності колишнього колективного сільськогосподарського підприємства імені Шевченка на території Новоселівської сільської ради Пологівського району Запорізької області, загальною площею 44,4 умовних кадастрових гектара (багаторічні насадження), встановивши термін оренди до 01.11.2025 року з розміром орендної плати 4 відсотки від нормативної грошової оцінки землі та заборонено зміну виду угідь і використання земельних ділянок не за цільовим призначенням .

Підпунктом 1 пункту 4 розпорядження зобов'язано ФОП Сергієнко Т.О. надати у двомісячний термін до Пологівської РДА у проект договору оренди нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв).

02.12.2014р. року Сергієнко Т.О. звернулась до Пологівської РДА з пропозицією внести зміни до п. 2 розпорядження Рологівської РДА № 367 від 01.09.2014 року, а саме - змінити строк передачі земельної ділянки в оренду на 30 років, до 2044 року.

29.12.2014 року Пологівська РДА листом № 130 повідомила ОСОБА_3 про те, що звернення не може бути задоволено, у зв'язку з невиконанням нею п. 4.1 розпорядження, а саме: не надання у двомісячний термін до райдержадміністрації проекту договору оренди нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок часток (паїв). Також попереджено, що у разі невиконання вказаного пункту до 01.01.2015 року розпорядження вважатиметься таким, що втратило чинність.

28.01.2015р. Пологівською районною державною адміністрацією Запорізької області прийнято розпорядження № 33 Про втрату чинності розпоряджень голови райдержадміністрації , зокрема розпорядження від 01.09.2014 року № 367 у зв?язку з закінченням терміну їх дії.

20.07.2015р. Пологівською райдержадміністрацією до Пологівського відділу поліції Головного управління національної поліції у Запорізькій області була подана заява (повідомлення) про самовільне зайняття земельної ділянки, розташованої на території Новоселівської сільської ради. 21.07.2015 року заяву було зареєстровано у Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 12015080320000903, про що до відповідача 1 надійшло повідомлення за № 46/903.

01.09.2015 року Пологівською районною державною адміністрацією Запорізької області прийнято розпорядження № 275 Про передачу в оренду фізичній особі - підприємцю Денисову Віталію Юрійовичу земельної ділянки нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв) на території Новоселівської сільської ради Пологівського району Запорізької області , якою вирішено надати в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва ФОП Денисову В.Ю. земельну ділянку загальною площею 44,4 умовних кадастрових гектари (багаторічні насадження), встановивши термін оренди до 01.11.2040 року з розміром орендної плати 5 (п'ять) відсотків від нормативної грошової оцінки землі та заборонити зміну виду угідь, і використання земельної ділянки не за цільовим призначенням.

29.09.2015 року між Пологівською районною державною адміністрацією

Запорізької області та Фізичною особою - підприємцем Денисовим Віталієм Юрійовичем укладено договір оренди нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв).

20.10.2015 року Сергієнко Т.О. звернулась до Пологівської РДА з запитом про надання документів на підтвердження укладення договору оренди нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв) іншій особі, а ніж визначено розпорядженням № 367.

27.10.2015 року Пологівська районна держава адміністрації Запорізької повідомила позивача про те, що земельна ділянка передана в оренду іншій особі та укладено договір оренди з фізичною особою - підприємцем Денисовим В.Ю.

07.01.2016 року Пологівська РДА повідомила позивача про те, що у зв'язку з неотриманням проекту договору земельна ділянка з урахуванням розпорядження № 33 від 28.01.2015 передана в оренду фізичній особі - підприємцю Денисову В.Ю.

19.01.2016 року розпорядженням голови Запорізької обласної державної адміністрації № 9 скасовано розпорядження голови Пологівської райдержадміністрації від 28.01.2015 року № 33 "Про втрату чинності розпоряджень голови райдержадміністрації в частині втрати чинності розпорядження голови райдержадміністрації від 01.09.2014 № 367 "Про передачу в оренду фізичній особі - підприємцю Сергієнко Тетяні Олексіївні земельних часток нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв) на території Новоселівської сільської ради Пологівського району Запорізької області".

08.02.2016 року ФОП Сергієнко Т.О. звернулась до Пологівської РДА з проектом договору оренди земельної ділянки, для укладення та подальшої реєстрації, додавши 3 примірники договору оренди.

Пологівська райдержадміністрація повідомила, що земельна ділянка передана в оренду тому договір не може бути укладений.

В подальшому з аналогічними зверненнями зверталася 12.01.2017р, 10.05.2017р., 28.08.2017р.

29.07.2016 року Пологівською районною державною адміністрацією Запорізької області прийнято розпорядження № 308 "Про надання згоди фізичній особі - підприємцю Денисову Віталію Юрійовичу на розірвання договору оренди земельних ділянок нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв) на території Новоселівської сільської ради Пологівського району Запорізької області".

16.08.2016 року Пологівська РДА на звернення позивача про укладення договору оренди листом № 057 повідомила Сергієнко Т.О. про те, що земельна ділянка передана в оренду та укласти договір оренди на одну і ту саму земельну ділянку не має можливості.

28.08.2016 Пологівською районною державною адміністрацією Запорізької області та Фізичною особою - підприємцем Денисовим Віталієм Юрійовичем укладено договір про розірвання за взаємною згодою, на підставі розпорядження голови Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області від 29.07.2016 року № 308, договору оренди від 29.09.2015.

23.02.2017 року листом № 0161/01-35 Пологівська РДА на звернення Сергієнко Т.О. від 12.01.2017 року про укладення та подальшої реєстрації договору оренди на земельну ділянку площею 44,4 га повідомила про те, що відбулися зміни у законодавстві, у зв'язку з чим пропонувала звернутися до райдержадміністрації з клопотанням щодо надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

10.05.2017 року позивач звернуласяя до Пологівської РДА з листом - вимогою щодо укладення договору оренди. До листа - вимоги додано 3 примірники договору оренди.

22.06.2017 року Пологівська РДА листом № 1036/01-49 повторно повідомила Сергієнко Т.О. про те, що з метою укладення договору оренди земельної ділянки необхідно отримати дозвіл на виготовлення технічної документації та затвердити її відповідно до вимог чинного законодавства України.

05.09.2017 року позивач звернувся до Пологівської РДА з листом - вимогою щодо укладення договору оренди. До листа - вимоги додано 3 примірники договору оренди.

25.09.2017 року Пологівською районною державною адміністрацією Запорізької області прийнято розпорядження № 326 "Про надання дозволу Товариству з обмеженою відповідальністю "Геоникс" на встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на території Новоселівської сільської ради Пологівського району Запорізької області, якою вирішено надати дозвіл Товариству з обмеженою відповідальністю "Геоникс" на встановлення (відновлення) меж земельних ділянок нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв) в натурі (на місцевості) площею 44,4 умовних кадастрових гектара багаторічна насадження (категорія землі сільськогосподарського призначення, код цільового призначення - (01.01)), із земель колективної власності колишнього колективного сільськогосподарського підприємства імені Шевченко для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Новоселівської сільської ради Пологівського району Запорізької області (за межами населених пунктів). Запропоновано Товариству з обмеженою відповідальністю "Геоникс" замовити виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та надати до районної державної адміністрації для затвердження технічну документацію із землеустрою.

2.11.2017 року Пологівською районною державною адміністрацією Запорізької області за № 414 винесено розпорядження про надання дозволу Фермерському господарству виробничого комплексу "Агроленд" на встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) загальною площею 44,4 гектарів багаторічних насаджень, на території Новоселівської сільської ради Пологівського району Запорізької області. Запропоновано Фермерському господарству виробничому комплексу "Агроленд" замовити виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); надати до районної державної адміністрації для затвердження технічну документацію Із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Рішенням господарського суду Запорізької області від 15.01.2018 року по справі № 908/2212/17 у задоволенні позовних вимог Фізичної особи-підприємця Сергієнко Тетяни Олексіївни, м. Бердянськ, Запорізька область до Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області, м. Пологи, Запорізька область про зобов'язання Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області на виконання розпорядження Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області від 01.09.2014 № 367 укласти договір оренди земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 44.4 га кадастровий №2324283500:06:020:0001 за рахунок нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв), відмовлено.

02.02.2018 року розпорядженням голови Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області № 57 було затверджено Фермерському господарству виробничого комплексу "Агроленд" технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж в натурі (на місцевості) та передано в оренду земельну ділянку площею 44,4 га (багаторічні насадження) кадастровий номер 2324283500:06:020:0001 із земель колективної власності колишнього колективного сільськогосподарського підприємства імені Шевченка на території Новоселівської сільської ради Пологівського району Запорізької області (за межами населених пунктів).

19.03.2018 Пологівською районною державною адміністрацією Запорізької області та Фермерським господарством виробничого комплексу "Агроленд" укладено договір оренди земельної ділянки нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв).

Відповідно до п. 1 вказаного договору орендодавець на підставі розпорядження голови Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області від 02.02.2018 року № 57 надає, а орендар приймає в довгострокове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв) із земель колективної власності колишнього колективного сільськогосподарського підприємства імені Шевченка на території Новоселівської ради Пологівського району Запорізької області.

Відповідно п. 2 договору в оренду передаються: земельна ділянка (земельні ділянки) нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв) загальною площею 44,4000 кадастрових гектарів (багаторічні насадження) з кадастровим номером 2324283500:06:020:0001 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 17.04.2018 року у справі № 908/2212/17 рішення господарського суду Запорізької області від 15.01.2018 року по справі № 908/2212/17 скасовано. Прийнято нове рішення по справі. Позовні вимоги Фізичної особи - підприємця Сергієнко Тетяни Олексіївни, м. Бердянськ, Запорізька область до Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області, м. Пологи, Запорізька область про зобов'язання укласти договір задоволено.

З метою виконання постанови Донецького апеляційного господарського суду позивач звернувся до Виконавчою комітету Біленьківської сільської ради Запорізького району Запорізької області із відповідною заявою.

19.05.2018 рішенням № 41180468 державним реєстратором прав на нерухоме майно виконавчого комітету Біленьківської сільської ради Запорізького району Запорізької області ФОП Сергієнко Т.О. було відмовлено у державній реєстрації прав на земельну ділянку площею 44,4 га кадастровий № 2324283500:06:020:0001, з підстав того, що у Державному реєстрі прав на нерухоме майно від 21.03.2018 року зареєстровано право оренди відповідної земельної ділянки за Фермерським господарством виробничий комплекс "Агроленд" строком на 49 років та відомості про припинення вищезазначеного права оренди відсутні.

14.08.2018 року постановою Верховного Суду у справі № 908/2212/17 за позовом ФОП Сергієнко Т.О. про зобов'язання Пологівської РДА Запорізької області на виконання розпорядження 01.09.2014 № 367 укласти договір оренди земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 44,4 га, кадастровий № 2324283500:06:020:0001 за рахунок нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв) та вважати договір оренди укладеним, скасовано постанову Донецького апеляційного господарського суду від 17.04.2018 року у справі № 908/2212/17. Справа передана до Донецького апеляційного господарського суду на новий розгляд.

У зв'язку з ліквідацією Донецького апеляційного господарського суду справу № 908/2212/17 передано на розгляд Центрального апеляційного господарського суду.

Постановою Центрального апеляційного господарського суду рішення господарського суду Запорізької області залишено без змін, а апеляційна скарга ФОП Сергієнко Т.О. без задоволення.

Відповідно до ст..6 Закону України Про місцеві державні адміністрації , на виконання Конституції України, законів України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, які відповідно до закону забезпечують нормативно-правове регулювання, власних і делегованих повноважень голова місцевої державної адміністрації в межах своїх повноважень видає розпорядження, а керівники структурних підрозділів - накази.

Розпорядження голів місцевих державних адміністрацій, прийняті в межах їх компетенції, є обов'язковими для виконання на відповідній території всіма органами, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами та громадянами.

Згідно п.7 ч.1 ст.13 Закону України Про місцеві державні адміністрації , до відання місцевих державних адміністрацій у межах і формах, визначених Конституцією і законами України, належить вирішення питань використання землі, природних ресурсів, охорони довкілля…

Статтею 13 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)", нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку, про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки, а власники земельних часток (паїв) чи їх спадкоємці, які не взяли участь у розподілі земельних ділянок, повідомляються про результати проведеного розподілу земельних ділянок у письмовій формі, у разі якщо відоме їх місцезнаходження.

Розпорядження голови Пологівської райдержадміністрації від 01.09.2014р. № 367 про передачу в оренду ФОП Сергієнко Т.О. земельних часток нерозподілених земельних паїв є актом індивідуальної дії.

Даним розпорядженням було встановлено 2-х місячний строк для звернення ФОП Сергієнко Т.О. з проектом договору оренди.

29.12.2014 року Пологівська РДА листом № 130 повідомила ОСОБА_3 про те, що що у разі невиконання вказаного пункту до 01.01.2015 року розпорядження вважатиметься таким, що втратило чинність.

Згідно рішення Конституційного суду від 16.04.2009р. у справі №7-рп/2009, акт індивідуальної дії є актом разового застосування і втрачає свою дію його виконанням.

Разом з тим колегія суддів вважає, що невиконання особою акту індивідуальної дії, який направлений на встановлення (породження) прав такої особи не може діяти в часі необмежено, оскільки порушується право в даному випадку райдержадміністрації, яка розраховувала на укладання договору оренди земельної ділянки з метою отримання грошових коштів (орендної плати).

При цьому рішення щодо укладання договору не є обов?язковим для особи оскільки стосується саме отримання особою права, а отже особа може відмовитися від свого права.

Тому з метою додержання інтересів громадян та інших юридичних осіб, які бажають отримати в оренду земельну ділянку, райдержадміністрація вправі встановити розумний строк для укладання договору оренди. І в разі невиконання цієї вимоги видати новий акт щодо права оренди цієї земельної ділянки іншою особою.

Оскільки ФОП Сергієнко Т.О. в установлений розпорядженням строк не звернулася з проектом договору оренди, не зверталася з заявою про продовження такого строку у зв'язку з неможливістю укладання договору поважних причин то райдержадміністрація обґрунтовано прийняла рішення щодо надання в оренду земельної ділянки іншій особі, оскільки розпорядження № 367 від 01.09.2014р. втратило чинність.

З цих підстав колегія суддів погоджується з рішенням суду. Апеляційна скарга задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 123, 129, 269, 270, 275, 276, 281-284 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Фізичної особи-підприємця Сергієнко Тетяни Олексіївни залишити без задоволення.

Рішення Господарського суду Запорізької області від 21.09.2018 у справі №908/1105/18 залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного суду протягом 20 днів з дня складання повного тексту постанови.

Повний текст постанови складено 26.12.2018р.

Головуючий суддя С.Г. Антонік

Суддя М.О. Дармін

Суддя О.Г. Іванов

СудЦентральний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення18.12.2018
Оприлюднено02.01.2019
Номер документу78924195
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1105/18

Постанова від 17.02.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 03.02.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 03.02.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 24.01.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Орєшкіна Еліна Валеріївна

Ухвала від 18.12.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 18.12.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 27.11.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 11.11.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 22.10.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 16.10.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні