Ухвала
від 18.12.2018 по справі 902/610/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 ел.пошта : inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

"18" грудня 2018 р. Cправа № 902/610/18

Суддя Господарського суду Вінницької області Нешик О.С., при секретарі судового засіданні ОСОБА_1, розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом Служби автомобільних доріг в Запорізькій області, м.Запоріжжя

до публічного акціонерного товариства "Уманьавтодор", м.Вінниця

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Державна фінансова інспекція у Запорізькій області, м.Запоріжжя

про стягнення 369442,5 грн збитків

представники сторін та третьої особи в судове засідання не з'явились

В С Т А Н О В И В :

До Господарського суду Вінницької області 24.09.2018 надійшла позовна заява Служби автомобільних доріг в Запорізькій області про стягнення з публічного акціонерного товариства "Уманьавтодор" 369442,5 грн збитків, спричинених завищенням відповідачем вартості виконаних підрядних робіт по договору №103АМ-11 від 22.12.2011.

Ухвалою суду від 29.10.2018 за вказаною позовною заявою відкрито провадження у справі №902/610/18, вирішено її розгляд здійснити за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначено на 13.12.2018.

На визначену судом дату (13.12.2018) представники сторін та третьої особи в судове засідання не з'явились. Про дату, час та місце судового засідання учасники справи повідомлені ухвалою суду від 29.10.2018, яка надіслана за юридичною адресою останніх, що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та позовній заяві.

Разом з тим, 27.11.2018 від Східного офісу Держаудитслужби надійшло пояснення №04-08-25-17/5231 від 19.11.2018, в якому останній, поміж іншого, зазначає про припинення державної реєстрації Держфінінспекції в Запорізькій області, яка залучена до участі у розгляді справи в якості третьої особи, що не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача. Окрім того, повідомлено, що належною третьою особою є Східний офіс Держаудитслужби. Також, в поясненні наведено обґрунтування щодо нанесенню державному бюджету збитків на суму 178033,73 грн, місцевому бюджету - 183 622,45 грн та обласному бюджету - 7786,29 грн. Таким чином, заявник просить суд замінити третю особу; задовольнити позовні вимоги та справу розглянути без участі представників Східного офісу Держаудитслужби.

Вирішуючи питання щодо заявленого клопотання про заміну третьої особи Держфінінспекції в Запорізькій області на Східний офіс Держаудитслужби суд враховує наступне.

Так, відповідно до постанови Кабінету міністрів України "Про утворення міжрегіональних територіальних органів Державної аудиторської служби" №266 від 06.04.2016 Держфінінспекцію в Запорізькій області реорганізовано та створено Східний офіс Держаудитслужби.

Як слідує з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців щодо Держфінінспекції в Запорізькій області 25.07.2017 здійснено державну реєстрацію припинення державної реєстрації вказаної юридичної особи.

Відповідно до п.1 ст.52 ГПК України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе задовольнити клопотання про заміну третьої особи.

12.12.2018 на електронну адресу суду надійшло клопотання позивача №9/1901 від 12.12.2018 про проведення судового засідання 13.12.2018 без участі його представника.

Відповідно до п.2 ч.2 ст.183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у зв'язку із залученням до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Відповідно до змісту ч.3 ст.177 ГПК України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Враховуючи необхідність замінити третьої особи, а також сприяючи учасникам процесу в реалізації ними прав, передбачених ГПК України, зокрема, на участь у підготовчому засіданні, господарський суд вважає за необхідне продовжити строк проведення підготовчого провадження у даній справі на тридцять днів та відкласти розгляд справи на іншу дату.

З огляду на неявку в судове засідання уповноваженого представника відповідача, явка якого судом визнана обов'язковою, та неподання відзиву на позовну заяву суд зазначає наступне.

Статтею 13 ГПК України передбачено, що учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених цим Кодексом, а також те, що суд, зберігаючи об'єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом та запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов'язків.

Приписами ст.42 ГПК передбачено, що учасники справи зобов'язані виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об'єктивному встановленню всіх обставин справи; з'являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов'язковою; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов'язки, визначені законом або судом. У випадку невиконання учасником справи його обов'язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Відповідно до ст.43 ГПК України учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Нормами чинного законодавства України не обмежено коло осіб, які можуть представляти особу в судовому процесі. Тому неможливість представника відповідача бути присутнім у судовому засіданні не перешкоджає реалізації права учасника можливості скористатися правами ст.ст. 56, 58 ГПК України.

Слід зазначити, що ухвалою суду про відкриття провадження у справі від 29.10.2018 зобов'язано відповідача у п'ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали з урахуванням ст.165 ГПК України направити суду відзив на позов та документи в обґрунтування обставин, в ньому викладених. Однак відповідач вимоги зазначеної ухвали не виконав, відзиву на позов не подав.

В силу ст.129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов'язковим до виконання.

Згідно ч.1 та ч.2 ст.18 ГПК України судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Норми ст.131 ГПК України надають право суду застосувати заходи процесуального примусу з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених в суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов'язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства.

Одним із заходів процесуального примусу є штраф (п.4 ч.1 ст.132 ГПК України).

Пунктом 1 частини 1 статті 135 ГПК України передбачено, що суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку невиконання процесуальних обов'язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Враховуючи той факт, що представник відповідача без поважних причин не з'явився в судове засідання, останній не виконав вимог суду щодо надання відзиву на позов, що приводить до затягування строків розгляду справи, суд застосовує до нього захід процесуального примусу, а саме - штраф, у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1762,00 грн).

Відповідно до положень частин 4 та 5 статті 240 ГПК України в зв'язку з неявкою всіх учасників справи у судове засідання, суд підписав судове рішення (ухвалу) у справі №902/610/18 без її проголошення. Датою ухвалення судового рішення у даній справі, є дата складення його повного тексту.

Керуючись п.2 ч.2 ст.183, ст.ст. 120, 131, 135, 177, 202, 232, 233, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

1. Продовжити строк проведення підготовчого провадження у справі №902/610/18 на тридцять днів.

2. Замінити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Державну фінансову інспекцію у Запорізькій області (код юридичної особи 20513724) на Східний офіс Держаудитслужби (код юридичної особи 40477689).

3. Відкласти підготовче судове засідання у справі №902/610/18 до 29 січня 2019 р. до 11:30 год.

4. Повідомити учасникам справи, що слухання справи відбудеться в приміщенні Господарського суду Вінницької області за адресою: 21018, м.Вінниця, вул.Пирогова, 29.

5. Повторно зобов'язати відповідача до дня наступного судового засідання надати Господарському суду Вінницької області відзив на позов, а також здійснити контррозрахунок позовних вимог, доказ про що також надати суду.

6. Стягнути з публічного акціонерного товариства "Уманьавтодор" (вул.600-річчя, буд.17, м.Вінниця, 21021; код юридичної особи 14196857) в дохід державного бюджету України 1762,00 грн штрафу.

Стягувачем є: Державна судова адміністрація України (01601, м.Київ, вул.Липська, 18/5).

Боржником є: публічне акціонерне товариство "Уманьавтодор" (вул.600-річчя, буд.17, м.Вінниця, 21021; код юридичної особи 14196857).

7. Дана ухвала в силу ч.5 ст.135 Господарського процесуального кодексу України, є виконавчим документом.

8. Ухвала суду в частині стягнення штрафу може бути оскаржено в порядку, визначеному ст.256 ГПК України.

9. Дана ухвала підписана 18.12.2018 та набрала законної сили з моменту її підписання суддею.

10. Строк пред'явлення ухвали до виконання до 18.03.2019.

11. Копію ухвали надіслати згідно переліку рекомендованими листами з повідомленням про вручення поштових відправлень.

Суддя Нешик О.С.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - Службі автомобільних доріг в Запорізькій області (вул.Українська, 50, м.Запоріжжя, 69095);

3 - публічному акціонерному товариству "Уманьавтодор" (вул.600-річчя, б.17, м.Вінниця, 21021);

4 - Східному офісу Держаудитслужби (вул.Володимира Антоновича, б.22, корп.2, м.Дніпро, 49600);

6 - Державній судовій адміністрації України

Дата ухвалення рішення18.12.2018
Оприлюднено02.01.2019
Номер документу78924319
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 369442,5 грн збитків

Судовий реєстр по справі —902/610/18

Ухвала від 09.01.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 18.12.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Судовий наказ від 08.04.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Рішення від 26.02.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 29.01.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 18.12.2018

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 29.10.2018

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 01.10.2018

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні