Ухвала
від 27.12.2018 по справі 506/529/18
КРАСНООКНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Красноокнянський районний суд Одеської області

Справа № 506/529/18

Провадження № 2-сз/506/9/18

У Х В А Л А

27.12.2018 року с.м.т. Окни

Суддя Красноокнянського районного суду Одеської області Чеботаренко О.Л., розглянувши заяву керівника Котовської місцевої прокуратури Одеської області про повернення судового збору по справі за позовом керівника Котовської місцевої прокуратури Одеської області в інтересах держави в особі: Державної екологічної інспекції в Одеській області, Одеської обласної ради, Головного управління Державної казначейської служби України в Одеській області та Маяківської сільської ради Окнянського району Одеської області до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про стягнення шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок незаконної рубки лісових насаджень в сумі 34383,44 грн., -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Красноокнянського районного суду Одеської області перебувала вищевказана справа.

Після ухвалення рішення по зазначеній справі, керівник Котовської місцевої прокуратури звернувся до суду з заявою про повернення судового збору, в обґрунтування якої зазначив, що питання про повернення на користь прокуратури Одеської області сплаченого судового збору в сумі 440,50 грн. судом не вирішувалось. Тому враховуючи вищевикладене, керуючись ч.1 ст.7 Закону України Про судовий збір він просив повернути вищевказану суму судового збору.

Розглянувши вказану заяву, приходжу до висновку про відмову у її задоволенні, виходячи з наступних підстав.

Рішенням суду по вищевказаній справі від 15.11.2018 року позовні вимоги задоволені частково та стягнуто солідарно з відповідачів шкоду, завдану внаслідок незаконної порубки дерев в сумі 17191,72 грн. Також з ОСОБА_1 на користь прокуратури Одеської області стягнуто судові витрати по сплаті судового збору в сумі 440,50 грн., щодо іншої частини судових витрат в сумі 440,50 грн. зазначено, що їх слід віднести на рахунок держави, так як відповідач ОСОБА_2, як інвалід ІІ групи, відповідно до п.9 ч.1 ст.5 Закону України Про судовий збір звільнений від сплати судового збору. Зазначене рішення суду вступило в законну силу 18 грудня 2018 року.

При цьому слід виходити з того, що п.1 ч.1 ст.7 Закону України Про судовий збір , який просить застосувати керівник Котовської місцевої прокуратури, передбачено, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, що його сплатила за ухвалою суду у разі: зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом, а ч.2 вищевказаної статті встановлено, що у випадках, встановлених п.1 ч.1 цієї статті, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми; в інших випадках, установлених частиною першою цієї статті - повністю.

В даному випадку п.1 ч.1 ст.7 Про судовий збір не може бути застосовано, так як позовні вимоги позивачем не зменшувались, а судовий збір не було сплачено в більшому розмірі, ніж встановлено законом.

Поряд із цим, заявнику слід роз'яснити, що зазначені судові витрати у виді судового збору в сумі 440,50 грн., від сплати яких звільнений відповідач ОСОБА_2, вищевказаним рішенням суду віднесено на рахунок держави, так як відповідно до ч.6 ст.141 ЦПК України ці судові витрати підлягають компенсації за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Тобто законом передбачений інший порядок їх компенсації, ніж порядок повернення судового збору відповідно до Закону України Про судовий збір . Тому підстави для задоволення заяви про повернення судового збору відсутні.

Керуючись ст.7 Закону України Про судовий збір , ст.260 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні заяви керівника Котовської місцевої прокуратури Одеської області про повернення судового збору по справі за позовом керівника Котовської місцевої прокуратури Одеської області в інтересах держави в особі: Державної екологічної інспекції в Одеській області, Одеської обласної ради, Головного управління Державної казначейської служби України в Одеській області та Маяківської сільської ради Окнянського району Одеської області до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про стягнення шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок незаконної рубки лісових насаджень в сумі 34383,44 грн. - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_3

СудКрасноокнянський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення27.12.2018
Оприлюднено02.01.2019
Номер документу78940564
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —506/529/18

Ухвала від 30.01.2020

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 04.01.2019

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 27.12.2018

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Рішення від 15.11.2018

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 19.09.2018

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 07.09.2018

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні