Ухвала
від 08.11.2018 по справі 522/10844/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

08.11.2018

Справа № 522/10844/18

Провадження № 1-«кс»/522/20834/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 листопада 2018 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Згідно клопотання СУ ФРГУ ДФСв Одеськійобласті здійснюєтьсядосудове розслідуванняу кримінальномупровадженні,внесеному доЄРДР за№32018160000000026від 15.03.2018р.,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи протягом 2017-2018 років, діючи умисно, використовуючи реквізити підприємств, які здійснюють ввезення товарно-матеріальних цінностей через Одеську митницю ДФС на територію України, ухилились від сплати податків та інших обов`язкових платежів на загальну суму понад 5 млн.грн., що призвело до фактичного ненадходження коштів до державного бюджету в особливо великих розмірах.

Разом з тим, в рамках вказаного кримінального провадження, встановлено, що до незаконної діяльності причетна ФОП ОСОБА_5 (рнокпп НОМЕР_1 ). Так, встановлено, що ФОП ОСОБА_5 здійснює придбання вживаного одягу за готівкові кошти, який імпортується з Великої Британії під виглядом гуманітарної допомоги через ряд благодійних фондів, зокрема: Благодійна організація «Міцна Сім`я Міцна Держава» (код ЄДРПОУ 40493124), Благодійна організація «Благодійний фонд «Добробут людям» (код ЄДРПОУ 40263227), Благодійна організація «Благодійний фонд «Відродження надії 2000» (код ЄДРПОУ 40748564), Благодійна організація «Всеукраїнський благодійний фонд «Промінь Світла» (код ЄДРПОУ 40723120), Благодійна організація «Благодійний фонд «Тепло Сонця (код ЄДРПОУ 40908405) та інші.

В подальшому, придбаний ФОП ОСОБА_5 вживаний одяг реалізується на території Одеської області через мережу магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_1 », які оформленні на підконтрольних фізичних осіб-підприємців, зокрема: ОСОБА_6 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ОСОБА_7 ( НОМЕР_3 ), ОСОБА_8 (рнокпп НОМЕР_4 ), ОСОБА_9 ( НОМЕР_5 ), ОСОБА_10 (рнокпп НОМЕР_6 ) без фактичного відображення отриманих доходів в податковій звітності СГД.

Розвезення вживаного одягу по магазинам, підконтрольним ФОП ОСОБА_5 здійснюється автомобілем VOLKSWAGENCRAFTER, реєстраційний номер НОМЕР_7 .

Вищевказані фізичні особи-підприємці являються платниками єдиного податку другої групи. Відповідно до податкової звітності, а саме податкової декларації платника єдиного податку за 2017 рік, вказані особи задекларували наступні суми доходів: ОСОБА_6 994 200 грн.; ОСОБА_7 804 050 грн.; ОСОБА_9 963 300 грн. ОСОБА_8 та ОСОБА_10 податкову декларацію за 2017 рік не подавали.

Також, встановлено, що вищезазначені ФОП подають податкову звітність з однієї IP-адреси та з однієї електронної скриньки. Згідно інформації інституту промислової власності торгівельна марка «BritishMix» зареєстрована ОСОБА_5 .

Крім того, згідно наявної інформації, фактична тижнева виручка кожного магазину складає приблизно 150 тис. грн., тобто місячний дохід з одного магазину складає близько 600000 грн. Розрахування за придбанні товари проводиться в готівковий та безготівковій формі.

З урахуванням вище викладеного, встановлено, що фактичні втрати бюджету від протиправної діяльності ОСОБА_5 , а також підконтрольних фізичних осіб-підприємців: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , у вигляді недоотримання в бюджет єдиного податку, податку на доходи з фізичних осіб та податку на додану вартість складає особливо великі розміри.

Так, в ході досудового розслідування встановлено, що один із магазинів, в якому здійснюється продаж одягу за готівкові кошти розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, приміщення за вказаною адресою належить ОСОБА_11 (рнокпп НОМЕР_8 ) та іншим.

Таким чином, у вказаному магазині можуть зберігатись первинні бухгалтерські документи, чорнові записи, комп`ютерна техніка (електронні носії інформації, електронні інформаційні системи та їх частини), яка в тому числі містить вказані документи у електронному вигляді та використовувалися при скоєнні злочину та можуть мати значення для досудового розслідування, а також одяг, який реалізується за готівкові кошти, без відображення даних операцій у податковій звітності.

Слідство вважає, що вказані документи, чорнові записи, комп`ютерна техніка (електронні носії інформації, електронні інформаційні системи та їх частини) містять відомості про господарську діяльність СГД. Таким чином, вказані документи та комп`ютерна техніка (електронні носії інформації, електронні інформаційні системи та їх частини), одяг, можуть містити сліди злочину, містити у собі недостовірні дані та бути підробленими, тобто бути безпосереднім предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, а саме ухилення від сплати податків. Крім того, відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Проведення обшуку та вилучення вказаного, має на меті лише запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення або відчуження, та взагалі збереження речових доказів.

Слідство вважає, що лише проведенням обшуку може бути досягнута мета дієвості цього кримінального провадження.

Крім того, потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи власників майна. Лише проведенням обшуку та вилученням вказаного майна може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Без застосування обшуку, не має можливості отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення виникла необхідність в проведенні обшуку за адресою: АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Розглянувши клопотання, заслухавши думку слідчого, вивчивши надані до нього матеріали, вважаю необхідним клопотання задовольнити, з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Як вбачається з наданих до клопотання матеріалів, досудовим розслідуванням встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 , можуть знаходитись документи щодо фінансово-господарської діяльності магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що розташовані на території м. Одеси та Одеської області, а також фізичних осіб-підприємців: ОСОБА_6 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ОСОБА_7 (рнокпп НОМЕР_9 ), ОСОБА_8 (рнокпп НОМЕР_4 ), ОСОБА_9 (рнокпп НОМЕР_10 ), ОСОБА_10 (рнокпп НОМЕР_6 ) та інших осіб причетних до незаконної діяльності вказаної мережі магазинів, кадрова та інша документація, чорнові записи, комп`ютерна техніка (електронні носії інформації, електронні інформаційні системи та їх частини) на якій міститься інформація, яка є необхідною умовою проведення експертного дослідження, документи щодо фактично отриманих доходів, документи, щодо постачання та реалізації товарів, не обліковані готівкові кошти, одяг, інші документи та речі, які мають значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути використанні як докази вчинення кримінального правопорушення.

В клопотанні обґрунтовано доведено, що обшук за вищевказаною адресою має важливе доказове значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, та є необхідним з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також відшукування та вилучення речей, які мають значення у вказаному кримінальному провадженні.

За таких обставин є підстави, передбачені ст. 234 КПК України, на надання дозволу на обшук.

Керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, -

УХВАЛИВ :

Клопотання старшого слідчого з ОВС відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , про проведення обшуку - задовольнити.

Надати слідчим слідчої групи по кримінальному провадженню №32018160000000026 та працівникам ОУ ГУ ДФС в Одеській області дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення документів щодо фінансово-господарської діяльності магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що розташовані на території м. Одеси та Одеської області, а також фізичних осіб-підприємців: ОСОБА_6 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ОСОБА_7 (рнокпп НОМЕР_9 ), ОСОБА_8 (рнокпп НОМЕР_4 ), ОСОБА_9 (рнокпп НОМЕР_10 ), ОСОБА_10 (рнокпп НОМЕР_6 ) та інших осіб причетних до незаконної діяльності вказаної мережі магазинів, кадрової та іншої документації, чорнових записів, комп`ютерної техніки (електронних носіїв інформації, електронних інформаційних систем та їх частин) на якій міститься інформація, яка є необхідною умовою проведення експертного дослідження, а також якщо доступ до неї обмежується її власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту, а також, документів щодо фактичних отриманих доходів, документів, щодо постачання та реалізації товарів, не облікованих готівкових коштів, одягу, інших документів та речей, які можуть бути використані для фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, бути знаряддям кримінального правопорушення.

Ухвала діє протягом 1 /одного/ місяця з дня її постановлення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення08.11.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу78940834
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —522/10844/18

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 07.06.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 07.06.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні