Рішення
від 04.01.2019 по справі 904/4681/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.01.2019 Справа № 904/4681/18 За позовом : Публічного акціонерного товариства Криворізький залізорудний комбінат , м. Кривий Ріг

До : Товариства з обмеженою відповідальністю Промтел , м. Кривий Ріг

Про : стягнення 8 761,31грн.

Суддя Васильєв О.Ю.

ПРЕДСТАВНИКИ : не викликалися

СУТЬ СПОРУ:

ПАТ Кривбасзалізрудком (позивач) звернувся з позовом до ТОВ Промтел (відповідач) про стягнення заборгованості у розмірі 8 761,31грн. ( в т.ч. : 8 035,86грн.- основна заборгованість , 668,92грн. - пеня та 56,53грн. - три відсотки річних ) . Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем зобов'язання за договором оренди нерухомого майна №124 від 05.02.16р. щодо своєчасної оплати орендних платежів.

Ухвалою суду від 07.11.18р. відкрито провадження у справі №904/4681/18 за правилами спрощеного позовного провадження, встановленими ГПК України , без призначення судового засідання та виклику сторін - за наявними у ній матеріалами.

Сторони своїм правом на подання до суду документів, визначених ст.ст. 165-167 , 251 ГПК України , не скористались, про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі були повідомлені належним чином, що підтверджується рекомендованим повідомленнями про вручення позивачу 14.11.18р. ухвали суду від 07.11.2018р. про відкриття провадження у справі (а.с.8); та поштовим повідомленням, направленим на адресу відповідача (зазначену у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 06.03.18р., (а.с.66-68) та повернутим органами зв'язку з посиланням за закінченням терміну зберігання (а.с.85-87).

За визначенням п. 4, 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

За загальними вимогами п. 91 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2009 №270 (далі Правила), поштові відправлення, поштові перекази доставляються оператором поштового зв'язку адресатам на поштову адресу або видаються/виплачуються в об'єкті поштового зв'язку. Рекомендовані поштові відправлення підлягають доставки до дому (п. 92. Правил). Вручення рекомендованих листів з позначкою Судова повістка в об'єкті поштового зв'язку не передбачено (п. 102 Правил).

У разі невручення рекомендованого листа з позначкою Судова повістка з поважних причин, рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою не пізніше ніж через п'ять календарних днів з дня надходження листа до об'єкта поштового зв'язку місця призначення із зазначенням причини невручення (п. 116 Правил).

Здійснення зберігання рекомендованих листів із позначкою Судова повістка , які не вручені під час доставки до дому із причин відсутності адресата, Правилами не передбачено, а отже, повернення такого повідомлення із зазначенням причини невручення закінчення встановленого строку зберігання , суперечить вимогам Правил, та фактично відповідає причині повернення у зв'язку з відсутністю адресата .

Аналізуючи зазначені вище положення Правил надання послуг поштового зв'язку, слід дійти висновку, що повернення судового рішення із проставленням у поштовому повідомленні відмітки за закінченням терміну зберігання, є підтвердженням відсутності особи - адресата за адресою, а отже, день проставлення такої відмітки в поштовому повідомленні, слід вважати днем вручення судового рішення в порядку, п. 4, 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України .

З урахуванням вищенаведених обставин, суд дійшов висновку щодо належного повідомлення відповідача про наявність в провадженні суду цієї справи та необхідність надання відзиву на позовну заяву.

Суд наголошує на тому, що ухвала суду була надіслана учасникам процесу завчасно на їх юридичні адреси, з урахуванням Нормативів і нормативних строків пересилання поштових відправлень, затверджених наказом Міністерства інфраструктури України від 28.11.2013 №958 , що підтверджується штемпелем суду про відправлення вихідної кореспонденції на звороті відповідного судового процесуального документу. За таких обставин у суду маються достатні підстави вважати, що ним вжито належних заходів до повідомлення сторін про відкриття провадження у справі та про необхідність подання витребуваних судом документів.

При цьому, стаття 43 ГПК України зобов'язує учасників судового процесу та їх представників добросовісно користуватись процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Пункт 4 частини 3 статті 129 Конституції України визначає одним з принципів судочинства свободу в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Нормами статті 74 ГПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень; докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконання обов'язків щодо доказів. Тож, суд вважає, що господарським судом, в межах наданих йому повноважень, створені належні умови для надання сторонами доказів і заперечень. Частиною першою статті 252 ГПК України передбачено, що розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України , у раз неподання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Тому суд розглядає справу без призначення судового засідання та виклику сторін за наявними у ній матеріалами і документами, визнаними судом достатніми, в порядку статті 178 ГПК України .

Дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

05.02.16р. між ПАТ Криворізький залізорудний комбінат ( орендодавець) та ТОВ Промтел ( орендар) укладено договір оренди нерухомого майна №124. Відповідно до п. 1.1. договору орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування обладнання автоматичної телефонної станції АТС-26 у кількості 3 одиниці за переліком згідно додатку №2 до цього договору, що є власністю орендодавця. Пунктом 1.2 договору визначено, що балансова (залишкова) вартість майна станом на 01.01.16р. становить 65 170,00грн. Майно передається в оренду з метою надання телекомунікаційних послуг за основним видом діяльності відповідно до ліцензії. Передача майна в оренду оформлюється актом приймання-передачі. Орендар вступає в строкове платне користування орендованим майном у термін, вказаний в договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього договору та акту приймання-передачі орендованого майна (а.с.6-8).

Згідно з п.3.1 договору: договір оренди діє протягом одного року з дати передачі майна в оренду згідно акту приймання-передачі. У разі відсутності заяви однієї зі сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення строку дії договору, повній оплаті за договором та за заявою орендаря щодо продовження терміну дії договору, він може бути продовженим на тих самих умовах, які були передбачені договором. Відповідно до п.4.1 договору та протоколу узгодження розбіжностей від 17.03.16р. (а.с.13), розмір місячної орендної плати за користування складає 1 467,60грн. без ПДВ. Нарахування ПДВ здійснюється згідно чинного законодавства. Орендар здійснює сплату орендної плати не пізніше 5 числа поточного місяця шляхом 100% попередньої оплати. Плата за перший місяць оренди здійснюється орендарем протягом трьох банківських днів з дати підписання акта приймання-передачі. Остаточний розрахунок орендар здійснює в 15 денний термін з дати виписки рахунку (пункт 4.2 договору). Пунктом 4.7 договору, підставою, яка підтверджує виконання орендодавцем всіх послуг, пов'язаних з оренди, є виставлені рахунки-фактури на їх оплату та акти наданих послуг. Орендодавець до 2-го числа місяця, наступного за місяцем, у якому були надані послуги, готує і підписує у 2 примірниках акти наданих послуг та передає їх на затвердження орендарю. Згідно з п.7.1 договору, майно вважається переданим орендодавцю з моменту підписання сторонами акту приймання-передачі.

На виконання умов договором оренди №124 від 05.02.16р. орендодавець передав, а орендар прийняв в оренду майно за переліком (кабель ТПП 10Х2, лінія зв'язку до дренажної насосної, кабельна мережа) загальною балансовою вартістю 65 170 грн., що підтверджується підписаним сторонами 02.01.16р. актом приймання-передачі майна за договором оренди обладнання АТС - 26 №124 від 05.02.16 (а.с.22).

26.01.17р. сторонами укладено додаткову угоду №1 до договору оренди нерухомого майна №124 від 05.02.16 р. , згідно зі змістом якої сторони дійшли згоди щодо продовження терміну дії договору оренди нерухомого майна №124 від 05.02.16 до 31.12.17 включно. Крім того, викладено п.4.1 договору №124 від 05.02.16, в наступній редакції: розмір орендної плати за користування складає 1 614,36 без ПДВ. Нарахування ПДВ здійснюється згідно чинного законодавства . Додаткова угода набуває чинності з моменту її підписання та застосовується до відносин, які виникли між сторонами з 01.01.17р.

06.02.18р. сторонами укладено додаткову угоду №2 до договору оренди нерухомого майна №124 від 05.02.16 , згідно зі змістом якої сторони дійшли згоди щодо продовження терміну дії договору оренди нерухомого майна №124 від 05.02.16 до 31.12.18р. включно. Крім того, викладено п.4.1 договору №124 від 05.02.16, в наступній редакції: розмір орендної плати за користування обладнанням складає 2 130,95грн., в тому числі ПДВ - 355,16грн. Нарахування ПДВ здійснюється згідно чинного законодавства (а.с.16 зворот) . Додаткова угода набуває чинності з моменту її підписання та застосовується до відносин, які виникли між сторонами з 01.01.18.

В період дії договору оренди нерухомого майна №124 від 05.02.16р. орендарем повернуто, а орендодавцем прийнято частини майна з оренди за переліком (лінія зв'язку до дренажної насосної) балансовою вартістю 24 506,00грн., що підтверджується актом приймання-передачі майна від 07.05.18 за договором оренди обладнання АТС - 26 №124 від 05.02.16 (а.с.21).

У зв'язку з поверненням частини орендованого майна, сторонами 13.06.18р. укладено додаткову угоду №3 до договору оренди нерухомого майна №124 від 05.02.16 р. , згідно якої п.1.1 договору викладено в наступній редакції: Орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування нерухоме майно - обладнання автоматичної телефонної станції АТС-26 у кількості 2 одиниці за переліком згідно додатку №2 до цього договору, що являється власність орендодавця. Пункт 1.2 викладено в наступній редакції: Балансова (залишкова) власність майна станом на 01.05.18 складає 27 983,00грн. Пункт 4.1 викладено в наступній редакції: Розмір орендної плати за користування обладнанням складає 1 136,05грн., в тому числі ПДВ - 189,34грн. Нарахування ПДВ здійснюється згідно чинного законодавства (а.с.19). Додаткова угода набуває чинності з моменту її підписання та застосовується до відносин, які виникли між сторонами з 08.05.18.

З матеріалів справи вбачається, що в період дії договору оренди нерухомого майна №124 від 05.02.16р. та додаткових угод №2 від 06.02.18р., №3 від 13.06.18р. позивач надав відповідачу послуги з оренди обладнання на загальну суму 8 035,86грн., що підтверджується підписаними сторонами актами наданих послуг за кожен місяць окремо:

- від 30.04.18 на суму 2 130,95 грн. (з ПДВ 20%) (за період з 01.04.2018 по 30.04.18);

- від 31.05.18 на суму 950,04грн. (з ПДВ 20%) (за період з 01.05.18 по 31.05.18);

- від 30.06.18 на суму 1 546,72грн. (з ПДВ 20%) (за період з 01.06.18 по 30.06.18);

- від 31.07.18 на суму 1 136,05грн. (з ПДВ 20%) (за період з 01.07.18 по 31.07.18);

- від 31.08.18 на суму 1 136,05грн. (з ПДВ 20%) (за період з 01.08.18 по 31.08.18);

- від 30.09.18 на суму 1 136,05грн. (з ПДВ 20%) (за період з 01.09.18 по 30.09.18) (а.с. 32-37).

Крім того, позивачем виставлено відповідачу для здійснення оплати рахунки-фактури №2460 від 30.04.18 на суму 2 130,95грн., №2601 від 31.05.18 на суму 950,04грн., №2749 від 30.06.18 на суму 1 546,72грн., №2905 від 31.07.18 на суму 1 136,05грн., №3026 від 31.08.18 на суму 1 136,05грн., №3151 від 30.09.18 на суму 1 136,05грн. (а.с. 23-28).

Однак орендарем в порушення взятих на себе зобов'язань за вищевказаним договором не здійснено сплату орендної плати. Таким чином, заборгованість відповідач на час розгляду справи складає у розмірі 8 035,86грн. Окрім того, позивач нарахував відповідачу відповідно до пункту 8.3 договору, пеню у розмірі 668,92грн. та згідно ст. 625 ЦК України, 3% річних у розмірі 56,63грн.На час прийняття рішення у справі відповідачем жодних доказів сплати заборгованості (з урахуванням пені та 3% річних ) не надано.

Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, відповідно до статті 11 Цивільного кодексу України є, зокрема, договори. Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до статті 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу. Зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Статтями 525, 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі ст. 546 ЦК України, виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком. Договором або законом можуть бути встановлені інші види забезпечення виконання зобов'язання .

Згідно зі статтею 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до вимог ст. 610 ЦК України, невиконання зобов'язання або його виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання, є порушенням зобов'язання.

Статтею 611 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Відповідно до п.8.3 договору оренди нерухомого майна №124 від 05.02.16, у разі порушення орендарем строків сплати орендної плати, орендар зобов'язаний сплатити продавцю пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла за період, за який стягується пеня, від суми заборгованості за кожний день прострочення, уключаючи день оплати.

Статтею 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно з статті 759 Цивільного кодексу України , за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Згідно ч. 1, 5 ст. 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Враховуючи наведене, господарський суд вважає, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі. Відповідно до ст. 129 ГПК України, судом встановлено, що причиною виникнення спору є неправомірні дії відповідача, а тому саме з відповідача підлягає стягненню судовий збір.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 2 , 13 , 73 , 74 , 76-79 , 86 , 91 , 129 , 178 , 233 , 238 , 240 , 241 , 247-252 ГПК України, господарський суд , -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю Промтел (50069, м. Кривий Ріг, пр. Героїв підпільників, буд. 36, прим.3, код ЄДРПОУ 32264755) на користь позивача - Публічного акціонерного товариства Криворізький залізорудний комбінат (50029, м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, буд. 1-А, код ЄДРПОУ 00191307) : 8 035,86 грн. -заборгованості; 668,92грн. - пені; 56,53грн. - 3% річних та 1 762, 00грн. - витрат на сплату судового збору. Видати відповідний наказ після набрання рішенням чинності.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України рішення складено та підписано без його проголошення 04.01.2019 р.

Відповідно до вимог ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно до вимог ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення . Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду , зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення .

Відповідно до вимог ст. 257 ГПК України апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції .

Суддя Васильєв О.Ю.

Дата ухвалення рішення04.01.2019
Оприлюднено08.01.2019
Номер документу79009224
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення 8 761,31грн

Судовий реєстр по справі —904/4681/18

Постанова від 18.02.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Березкіна Олена Володимирівна

Ухвала від 04.02.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Березкіна Олена Володимирівна

Судовий наказ від 25.01.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 04.01.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 07.11.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 22.10.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні